25 października o godz. 12.00 odbędzie się uroczysta gala wręczenia medali dla zwycięzców drugiej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition. Gospodarzem spotkania będzie restauracja Baczewskich, w spotkaniu wezmą udział producenci, dystrybutorzy alkoholi i zaproszeni dziennikarze. Partnerem uroczystości jest firma Pro-Log S.A., logistyk na rynku alkoholi. Patronami wydarzenia są: Czas Wina, Aqua Vitae, Beszamel.pl, Koktajl.tv, Facetpo40.pl, 40procent.pl i Spirits.com.pl.

W drugiej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition jury przyznało 131 medali. Zarówno liczba zgłoszeń, liczba producentów, jak i średnia przyznanych punktów były rekordowe, rok temu jury przyznało 92 medale. Poziom nadesłanych próbek był bardzo wysoki, stąd duża liczba medali złotych. Duże marki starły się z wyrobami kraftowymi, których w tegorocznym konkursie było wyjątkowo dużo. Jury obradowało 21 września w Warszawie w składzie: Łukasz Czajka, Wojciech Gogoliński i Łukasz Gołębiewski. Wszystkie alkohole były oceniane w ciemno, na podstawie oznakowanych próbek, przypisanych do jednej z 23 kategorii.
Najwięcej nagrodzonych alkoholi zostało wyprodukowanych w Polsce, inne reprezentowane kraje to: Rosja, Ukraina, Białoruś, Litwa, Bułgaria, Francja, Włochy, Hiszpania, Szkocja, Czechy, Austria, Belgia, Holandia, Gruzja, USA, Meksyk, Japonia, Jamajka, Kolumbia czy Trynidad i Tobago. Oczywiście najwięcej zgłoszonych alkoholi powstało w Polsce. Jury przyznało 126 złotych medali, sześć srebrnych. Medale srebrne otrzymywały próbki o średniej nocie co najmniej 70/100 punktów, złote próbki o łącznej nocie co najmniej 80/100 punktów. Ponadto jury przyznało 21 medali Double Gold, które przypadły dla trzech próbek najwyżej ocenionych w konkursie oraz najlepszych próbek w poszczególnych kategoriach.
Organizatorem wydarzenia była redakcja „Aqua Vitae” i serwis Spirits.com.pl. Alkohole były oceniane według następujących kryteriów: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.

Kategorie:
1. Wódka czysta mieszana/zbożowa (blended/mixed grain vodka)
2. Wódka żytnia (rye vodka)
3. Wódka pszeniczna (wheat vodka)
4. Wódka ziemniaczana (potato vodka)
5. Wódka starzona (aged vodka)
6. Wódka smakowa – owoce (flavoured vodka – fruits)
7. Wódka smakowa – zioła (flavoured vodka – herbs)
8. Wódka smakowa – inne aromaty (flavoured vodka – other flavoures)
9. Okowity i destylaty owocowe niestarzone (natural unaged fruit spirit/fruit brandy)
10 Okowity i destylaty warzywne niestarzone (natural unaged vegetable spirit)
11. Okowita zbożowa niestarzona (natural unaged grain spirit)
12. Okowita starzona (natural aged spirit e.g.: slivovitz, apple brandy/calvados etc.)
13. Alkohole starzone (aged beverages)
14. Likiery, nalewki, napoje spirytusowe (spirit beverages & liquors)
15. Gin
16. Rum/cachaça
17. Whisky single malt
18. Whisky blended
19. American whiskey/bourbon
20. Irish whiskey/single pot still
21. Grape brandy/cognac/armagnac
22. Pomace brandy/aged grappa
23. Tequila/mezcal

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail