Aberlour

ceniona whisky z regionu Speyside, nazwa pochodzi od wioski Aberlour nad rzeką Lour. Gorzelnię Aberlour założył tu w 1879 roku bankier James Fleming. Niektóre źródła podają jako rok powstania destylarni 1826, tamten zakład jednak całkowicie spłonął i kilka kilometrów dalej Fleming wybudował nową gorzelnię. Ta druga zresztą także spłonęła wraz z większością zapasów w pożarze z 1898 roku, ale została odbudowana. W 1960 roku zaprzestano słodować na miejscu jęczmień. W 1973 roku podwojono moce, do dwóch dotychczasowych alembików dodano jeszcze dwa. Obecnie Aberlour należy do Pernod Ricarda i jest jednym z głównych kupaży blendu Clan Campbell. Destylarnia ma sześć kadzi fermentacyjnych, fermentacja trwa 48 godzin. Aromat whisky zawdzięcza po części oryginalnemu kształtowi alembików, które dają masywny destylat. Większość ich whisky to double cask, część destylatów leżakuje w beczkach po sherry, część po Bourbonie i są razem mieszane. Udział beczek po sherry to minimum 50% zawartości whisky Aberlour. Butelkowane single malts charakteryzuje gładki, nieco słodki, ożywczy styl, młodsze mają dużo aromatów owoców, te leżakujące dłużej są bardziej wytrawne. Oferta obejmuje: 10-, 12, 15-, 16- i 18-letnie whisky oraz mocną whisky typu cask strenght Aberlour A’Bunadh starzoną w beczkach po sherry oloroso, o mocy 60,7%, która jest odtworzoną recepturą odnalezionej w latach 70. XX wieku oryginalnej whisky Aberlour sprzed pożaru w 1898 roku. Oferowana też przez niezależnych dystrybutorów, np. znakomita, bardzo słodowa 25-letnia z kolekcji Douglasa Lainga.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.