Advocaat

 – oryginalnie holenderski likier jajeczny, dziś firmowany przez Bolsa. Podobno na jeden litr trunku zużywa się 16 kurzych żółtek. Holenderski advocaat (17,5%) ma bardzo gęstą konsystencję. W smaku – pyszny, słodki, ale nie za słodki, z posmakiem winiaku. Na całym świecie jest masa likierów jajecznych nawiązujących smakiem, kolorem (zawsze intensywnie żółty), konsystencją, a nawet nazwą do holenderskiego Advocaata. W Polsce występuje zarówno pod markami Advocaat jak i Adwokat, jak i Ajerkoniak. Produkują go m.in. Polmosy: Łańcut, Bielsko-Biała, Lublin, marka Sobieski ma Advocaat Gdański i ten wyprzedza zdecydowanie konkurentów. Moc alkoholu waha się od 18 do 25%, choć np. holenderski De Kuyper produkuje Advocaata o mocy zaledwie 14%. Bardzo bogaty wybór smacznych likierów jajecznych mają Niemcy i Węgrzy, także w Czechach vaječný cream jest chętnie konsumowany. Z krajowych produkcji mniej znanych jestem admiratorem adwokata krakowskiej firmy Noworolski (moc aż 27,3%), ale smakuje mi także Dalkowski Advocaat Starotoruński (16%). Podawany do deserów, a zwłaszcza do kawy, z uwagi na dużą masę nadaje się do short drinków typu striped, choć w barach rzadko jest używany. Produktem pokrewnym jest włoskie Bombardino.

1 komentarz do “Advocaat”

  1. Dobrze napisane, szukałem czegoś podobnego, a trafiłem
    tutaj, ale i tak jestem zadowolony bo wreszcie ktoś
    pisze zwięźle i na temat. Będę śledził stronkę.

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.