destylarnia z Santiago Matatlán w stanie Oaxaca produkuje wysokiej klasy, starzony w dębinie mezcal. Wytwarzany w 100% z agawy gatunku espadon, dwukrotnie destylowany. Rodzina Cortes (bynajmniej nie spokrewniona ze słynnym konkwistadorem) produkuje mezcal już od pięciu pokoleń. Obecnie master distillerem jest Rigoberto Hernandez Sanitago, destylacja jest dwukrotna w miedzianych alembikach. Podstawowa wersja to niestarzony Agave de Cortes Mezcal Joven, rodzina Cortesów jako jeden z nielicznych producentów stosuje jednak długie okresy leżakowania swojego mezcalu. I tak dostępne są: leżakująca 6 miesięcy Agave de Cortes Mezcal Reposado con Gusano, 18 miesięcy Agave de Cortes Mezcal Anejo oraz prawdziwa rzadkość – 40 miesięcy w dębie Agave de Cortes Mezcal Extra Añejo. Destylaty leżakują w beczkach po Bourbonach, w większości po Jacku Daniel’sie. Pakowane są w eleganckie butelki, przypominające konfekcję win.