19 stycznia o godzinie 19.30 odbędzie się 142. spotkanie Akademii Wina – Aromat i smak wina. Beczka. Spotkanie będzie poświęcone aromatom i smakom wina, wpływie beczki. Spróbujemy win Dolfos Tinto 2022 i Dolfos Barrica 2021. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.
Dolfos Tinto 2022
Wino w 100% zbudowane ze szczepu tempranillo. Fermentowane i dojrzewane w kadziach ze stali nierdzewnej. Barwa ciemno purpurowa. W ustach bardzo duża owocowość: jeżyny, maliny, trochę śliwki. W smaku harmonijne, przyjemne i łagodne. Świetnie wino na co dzień. Bardzo uniwersalne jeśli chodzi o połączenia kulinarne: wędliny, różne rodzaje mięs i serów.
Dolfos Barrica 2021
Nowoczesne, 100% tempranillo, do którego produkcji posłużyły owoce zebrane z ponad 25-letnich nasadzeń. Dojrzewało 4 miesiące w beczkach co dodało mu głębi i wielowymiarowości. Aromat mocno owocowy, odnajdziemy w nim przede wszystkim wiśnię i malinę, a do tego delikatna wanilia i kakao. W smaku dodatkowo wyczuwamy sporo akcentów kwiatowych. Uniwersalne i łatwe do picia wino, z miękką, słodkawą taniną. Znakomite do różnych rodzajów pieczonych i grillowanych mięs.