2 maja o godzinie 19.30 odbędzie się 197. spotkanie Akademii Wina. Francja w pigułce. Opowiemy o regionach winiarskich: Bordeaux, Dordogne i Południowo-Zachodnia Francja (Cahors, Côtes de Gascogne, Madiran, Jurancon), Burgundia, Beaujolais, Alzacja, Dolina Loary, Dolina Rodanu, Południowa Francja (Langwedocja i Roussillon, Prowansja). Do spróbowania będą trzy wina: Château Barbebelle Rosé Fleuri 2023, Brunel Gardine Côtes du Rhône Rouge 2021, Château Vérisse Loupiac i odpowiednio dobrane przystawki. Koszt: 50 zł. W degustacji można uczestniczyć również online. Zestaw degustacyjny online: próbki 3 x 70 ml, które należy zamówić do 30 kwietnia. Koszt wysyłki 10 zł.
Château Barbebelle Rosé Fleuri 2023
Delikatna kompozycja typowych prowansalskich szczepów: grenache (50%), cinsault (40%) i syrah (10%). Wino o subtelnym, kwiatowym aromacie, w smaku gładkie, bardzo świeże i przyjemne, z wyraźnie wyczuwalnymi akcentami cytrusów i marakui. Świetne na aperitif, do delikatnych sałatek, sushi i ceviche. Dobrze komponuje się z daniami orientalnymi.
Brunel de la Gardine Côtes du Rhône Rouge 2021
Pochodzi z winnic ulokowanych w południowej części Doliny Rodanu, gdzie przeważa uprawa szczepu grenache. Odmiana ta stanowi 65% tego wina, pozostałe 35% to syrah i mourvedre. Wino o świeżych i soczystych aromatach czerwonych owoców: porzeczki, wiśni i malin, z nutami przypraw. Idealne do dojrzewających wędlin, serów, pieczonych i grillowanych mięs.
Château Vérisse Loupiac
Znakomite, słodkie wino skomponowane z odmian semillon (80%) i muscaelle (20%). Dojrzewało częściowo w kadziach stalowych (70%), a reszta 30% w beczkach dębowych. Piękna, błyszcząca, złota barwa. Bardzo aromatyczne, łączy w sobie nuty kwiatów, owoców cytrusowych, suszonych owoców i miodu. W smaku cudownie krągłe i harmonijne. Idealne do deserów, słonych serów lub foie gras.