27 maja o godzinie 20.00 odbędzie się 92. spotkanie Akademii Wina Online w ramach Geografia Wina – Urugwaj. Zapraszamy na opowieść o winie w towarzystwie tapas w cieniu eukaliptusów i w rytmie tanga.

Vina Salort Chardonnay Reserva 2018
Wino z odmiany Chardonnay, które po zakończonej fermentacji w stalowych kadziach, częściowo (35%) dojrzewało jeszcze w nowych beczkach z dębu francuskiego przez 4 miesiące. W barwie cytrynowe ze złotymi refleksami, o miłym aromacie owoców egzotycznych i dojrzałych cytrusów z nutami miodu i wanilii. Na podniebieniu pełne i zaokrąglone, w owocowym stylu z maślaną końcówką. Idealny partner do tłustych ryb jak halibut, skorupiaków, carbonary, drobiu w sosie śmietanowym bądź pieczonej wieprzowiny. Temperatura serwowania 8-12°C.

Vina Salort Tannat Reserva 2018
Wino to powstało z wyselekcjonowanych winogron odmiany Tannat, która jest znakiem firmowym tutejszego winiarstwa. Po zakończonej fermentacji wino dojrzewało 6 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu, aby dodać złożoności i głębi. Posiada intensywną rubinową barwę z fioletowymi refleksami i charakteryzuje się aromatami ciemnych śliwek, dżemu jeżynowego z akcentami ciemnej czekolady z kardamonem i lukrecji. W smaku wyraziste i harmonijne, a dojrzewanie w beczkach nadało krągłości i łagodności. Szczególnie polecane do wszelkich steków, żeberek, dań bbq i tłustych dań oraz twardych serów jak parmezan. Temperatura serwowania: 16-18°C.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail