26 kwietnia o godzinie 19.30 odbędzie się 160. spotkanie Akademii Wina – Wina madera w koktajlach. Do spróbowania będą wina wytrawne i półsłodkie, i koktajle na nich. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.
Barbeito Madeira 5 YO Island Dry Reserva
Island Dry to wytrawna madera skomponowana z odmian Tinta Negra Mole 80% oraz Sercial 20%, produkowana za pomocą metody canteiro i leżakuje przez minimum 5 lat w dębowych beczkach. W barwie jasnozłota, o przyjemnych aromatach cytrusów, suszonych owoców, solonych pistacji z akcentami ziół. Podniebienie jest świeże i precyzyjne, z długim, przyjemnym finiszem. Doskonała na aperitif oraz do solonych orzeszków, oliwek, do grillowanej macki ośmiornicy oraz do grillowanych boczniaków i zapiekanych pieczarek z serem ricotta.
Barbeito Madeira 3 YO Medium Sweet
Półsłodka madera ze szczepu Tinta Negra, produkowana za pomocą metody estufagem i leżakuje przez minimum 3 lata w dębowych beczkach. W barwie złoto- brązowa, o urzekających nutach morelowego dżemu, suszonych owoców, fig, miodu i karmelu. W smaku dobrze ułożona i elegancka, z ładnie wyważoną kwasowością i czystym, długim finiszem. Doskonała jako digestif lub w towarzystwie wędzonych wędlin, do pasztetów z dziczyzny, do serów z niebieską pleśnią, i deserów jak tart tatin, piernik czy ciasto daktylowe.