Akademia Wina. Madera solo i w koktajlach

26 kwietnia o godzinie 19.30 odbędzie się 160. spotkanie Akademii Wina – Wina madera w koktajlach. Do spróbowania będą wina wytrawne i półsłodkie, i koktajle na nich. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.

Barbeito Madeira 5 YO Island Dry Reserva
Island Dry to wytrawna madera skomponowana z odmian Tinta Negra Mole 80% oraz Sercial 20%, produkowana za pomocą metody canteiro i leżakuje przez minimum 5 lat w dębowych beczkach. W barwie jasnozłota, o przyjemnych aromatach cytrusów, suszonych owoców, solonych pistacji z akcentami ziół. Podniebienie jest świeże i precyzyjne, z długim, przyjemnym finiszem. Doskonała na aperitif oraz do solonych orzeszków, oliwek, do grillowanej macki ośmiornicy oraz do grillowanych boczniaków i zapiekanych pieczarek z serem ricotta.

Barbeito Madeira 3 YO Medium Sweet
Półsłodka madera ze szczepu Tinta Negra, produkowana za pomocą metody estufagem i leżakuje przez minimum 3 lata w dębowych beczkach. W barwie złoto- brązowa, o urzekających nutach morelowego dżemu, suszonych owoców, fig, miodu i karmelu. W smaku dobrze ułożona i elegancka, z ładnie wyważoną kwasowością i czystym, długim finiszem. Doskonała jako digestif lub w towarzystwie wędzonych wędlin, do pasztetów z dziczyzny, do serów z niebieską pleśnią, i deserów jak tart tatin, piernik czy ciasto daktylowe.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.