4 sierpnia o godzinie 19.30 odbędzie się 136. spotkanie Akademii Wina – W rytmie Latino-Italiano. Włochy. Spróbujemy win: Grigo Pinot Gris Tenuta San Giorgio i Fontanafredda Raimonda Barbera d’Alba 2021. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.
Grigo Pinot Gris Tenuta San Giorgio
Winogrona do tego pinot grigio są zbierane pod koniec sierpnia, na wczesnym etapie ich dojrzałości, kiedy kwasowość jest optymalna dla produkcji wina musującego. Winifikacja prowadzona jest w kontrolowanej temperaturze za pomocą wyselekcjonowanych drożdży w celu uwydatnienia owocowych zapachów i smaków. Po zakończonej fermentacji wino dojrzewa na osadzie osadowym w zbiornikach ze stali nierdzewnej, zanim zostanie poddane wtórnej fermentacji, aby uzyskać bąbelki. Bladosłomkowe w barwie z połyskliwymi refleksami. W zapachu nuty złotych jabłek, gruszek, melona i nektarynek z niuansami kwiatów i miodu. W smaku orzeźwiające, z utrzymującym się delikatnym musowaniem. Dobrze zrównoważona struktura, którą dopełnia posmak owoców sadu i cytrusów. Świetne na aperitif i jako towarzysz w upalne dni, doskonale komponuje się z warzywnymi przekąskami, owocami morza, do sushi i sashimi, tagliatelle z tuńczykiem czy pieczonego pstrąga z cytryną i natką pietruszki.
Fontanafredda Raimonda Barbera d’Alba 2021
Wino stworzone wyłącznie z gron odmiany barbera, które po konwersji malolaktycznej dojrzewało przez ok. rok w dwóch rodzajach beczek: dużych z dębu francuskiego i slawońskiego oraz typowych (225 and 300 litrów) ze średnio tostowanej dębiny francuskiej i amerykańskiej. Barwa głęboka, rubinowa. Aromat intensywny, bogaty w nuty ciemnych owoców i kwiatów, a także dębiny, przypraw i wanilii. W ustach jest aksamitne, pełne i trwałe. Znakomite by cieszyć się nim już dziś, ale pięknie będzie się rozwijać. Idealne do pełnych i bogatych dań na bazie czerwonych mięs oraz serów.