18 października o godzinie 19.30 odbędzie się 176. spotkanie Akademii Wina. Gruzja – wina z qvevri. Do spróbowania będą wina: Vazisubani Estate Kisi Qvevri i Vazisubani Estate Saperavi Qvevri. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji podamy przystawki związane z regionem winiarskim.
Vazisubani Estate Kisi Qvevri 2021
Wino jest wytwarzane w 100% z winogron kisi uprawianych w regionie Vazisubani w Gruzji. Fermentowane w tradycyjnych amforach qvevri, co nadaje winu wyjątkowy charakter. Ma bursztynowy odcień i bogaty aromat, z dojrzałymi owocami, suszonymi morelami i subtelnymi przyprawami. Smak jest dobrze zrównoważony, z gładkimi taninami i długim, harmonijnym posmakiem, charakterystycznym dla win z qvevri. Doskonale komponuje się z owocami morza, grillowanym kurczakiem i serami o intensywnym smaku.
Vazisubani Estate Saperavi Qvevri 2021
Wino wytwarzane ze szczepu saperavi w tradycyjny gruziński sposób w glinianych qvevri. Aromaty dojrzałych owoców wiśni, bzu, morwy, jeżyny. Bogata struktura, taniny dobrze zrównoważone. Finisz długi, intensywny. Doskonałe do czerwonego mięsa i dziczyzny, dojrzałych serów.