Jako nominacje do tytułu najlepszych alkoholi roku brane były pod uwagę wszystkie alkohole degustowane przeze mnie w 2018 roku, niezależnie od daty ich produkcji czy butelkowania, ceny, rodzaju czy dostępności na polskim rynku. Tradycyjnie serwis Spirits.com.pl uhonorował złotymi i srebrnymi medalami najlepsze alkohole w wybranych kategoriach, a także najlepsze książki na temat alkoholi. Nominacje do tytułu alkoholi roku otrzymały trunki, które były od stycznia do końca grudnia 2018 roku wyróżniane jako najciekawsze pozycje miesiąca, a także wszystkie inne alkohole, które w swoich kategoriach otrzymały powyżej 95/100 punktów.

Trochę statystyki
Łącznie było to 1851 alkoholi z następujących miejsc: Armenia (1), Austria (7), Australia (12), Azerbejdżan (23), Bahamy (1), Barbados (8), Belgia (6), Belize (3), Bułgaria (2), Brazylia (27), Białoruś (53), Kanada (12), Szwajcaria (3), Chiny (2), Kolumbia (8), Kostaryka (3), Kuba (14), Zielony Przylądek (1), Czechy (86), Niemcy (22), Dania (7), Dominikana (9), Hiszpania (29), Finlandia (2), Fidżi (5), Francja (109), Wielka Brytania: Szkocja, Walia, Anglia, Irlandia Północna (359), Grenada (1), Gruzja (71), Gujana (4), Gujana Francuska (2), Gambia (3), Gwadelupa (9), Grecja (22), Gwatemala (3), Gwinea-Bissau (3), Honduras (1), Chorwacja (1), Haiti (3), Węgry (40), Irlandia (29), Indie (2), Islandia (1), Włochy (184), Jamajka (20), Japonia (16), Kazachstan (4), Liban (1), Saint Lucia (9), Litwa (1), Macedonia (7), Burma (1), Martynika (19), Mauritius (4), Meksyk (53), Nikaragua (2), Holandia (9), Norwegia (4), Panama (8), Peru (5), Filipiny (1), Polska (322), Portugalia (2), Rosja (8), Szwecja (8), Słowenia (22), Słowacja (17), Surinam (1), Suazi (1), Tajlandia (1), Turcja (1), Trynidad i Tobago (13), Ukraina (22), USA (61), Wenezuela (10), Wyspy Dziewicze (1), Wietnam (1), Serbia (4).
Najliczniej reprezentowane kategorie to: likiery (305), whisky single malt (240), rum (240), destylaty owocowe (166), wódki czyste (152), wódki smakowe (140), marc i grappy (135), giny i jałowcówki (128), brandy, koniaki i armaniaki (102), whisky blendowane (90). Inne kategorie (m.in.: tequile, mezcale, kalwadosy czy bourbony) miały po mniej niż 50 próbek.
Jak oceniane były degustowane alkohole? Ocenę 0-10 otrzymało 18 próbek, ocenę 10-20 – 23, ocenę 20-30 – 33, ocenę 30-40 – 65, ocenę 40-50 – 107, ocenę 50-60 – 184, ocenę 60-70 – 246, ocenę 70-80 – 282, ocenę 80-90 – 543, ocenę 90-95 – 300, a najwyższą ocenę 95-100 – 50. Przeważały zatem trunki przyzwoite i dobre, co chyba jest pewnym wyznacznikiem światowych trendów do premiumizacji alkoholi, ale też poprawy technologii. Oczywiście najtańsze i najniższej jakości alkohole były w grupie degustowanej niedoreprezentowane, ale też obecnie większość z nich trafia do dyskontów, a nie do barów czy sklepów z alkoholami świata. W porównaniu z 2017 rokiem nieznacznie wzrosła liczba alkoholi najgorszych, w przedziale 0-10, spadła natomiast liczba najlepszych, w przedziale 95-100. W przedziale medalowym, a więc od oceny 80 w górę w 2018 roku było 48,2% próbowanych alkoholi i pod tym względem był to rok rekordowo udany.

Porównanie łącznych ocen alkoholi za okres 2015-2018

Ocena 2015 2016 2017 2018
0-10 24 21 16 18
10-20 49 45 35 23
20-30 67 76 81 33
30-40 144 145 123 65
40-50 166 220 162 107
50-60 220 222 184 184
60-70 300 353 279 246
70-80 389 336 324 282
80-90 469 425 439 543
90-95 191 246 187 300
95-100 79 95 97 50
Łącznie 2098 2184 1927 1851

Alkohole miesiąca
Co miesiąc przez cały rok nagradzaliśmy Alkohole Miesiąca. Warto je przypomnieć. Zaczynając od stycznia były to: wódka Pravda Kosher for Passover (Polska), absynt Absinthium Bohemicum Albert Michler (Czechy), koniak François Voyer Ancestral No 7 (Francja), okowita Roner Wilhelmine Gran Cru (Włochy), wódka Carpatia 1997 (Polska), rum Worthy Park Single Estate Reserve (Jamajka), mezcal Derrumbes Joven Salmiana (Meksyk), rum Caroni 17YO 1997 SC Duncan Taylor (Trynidad i Tobago), kalwados Roger Groult Ancestrale (Francja), koniak Hardy Noces d’Albatre (Francja), grappa Sibona La Grappa di Moscato (Włochy), okowita Stara Sokolova 12YO (Serbia).

Nominowane wódki czyste
Pravda Kosher for Passover (Polska), Green Day Ultra Soft (Ukraina), Belvedere Smogóry Forest (Polska), Lactalium (Francja), Bulbash Premium Vodka (Białoruś), One G Vodka Prosecco (Włochy), Stumbras Classic (Litwa), Old Polish Vodka Selected Edition 2016 (Polska), Glubina Black (Białoruś), Organika Life (Rosja), Europejski by Chopin (Polska), Wódka Jednorodna Jęczmienna (Polska), Icelandic Mountain Vodka (Islandia).

Nominowane wódki smakowe
Turówka (Polska), Polugar Mołodiecki (Polska/Rosja), Cîroc French Vanilla (Francja), Pałacowa Ziemniak z owsem (Polska), Organika Trufle (Rosja), Elixir Z Dzikiego Chrzanu Wiosna 2018 (Polska), Euphoria Cannabis Vodka (Czechy).

Nominowane wódki starzone
Pattar Batch 001 (Hiszpania), Carpatia 1997 (Polska), Spitzberg 2016 (Polska), Starka 1983 (Polska), Stará Myslivecká Limited Edition 500 Years Single Barrel 8Y0 (Czechy), Carpatia 1998 (Polska).

Nominowane new make/young spirit
Admiral Husso Rye (Białoruś), Prichard’s Lincoln County Lightning (USA), Teeling Spirit of Dublin Irish Poitin (Irlandia).

Nominowane okowity
F Meyer Vieille Prune (Francja), Roner Wilhelmine Gran Cru (Włochy), Kilc Villiams (Słowenia), Jelinek Vizovicka Slivovice 2010 Čačanska lepotica (Czechy), Manufaktura Maurera Okowita z Dzikiej Róży (Polska), A Gönci Birs Pálinka (Węgry), Shabo Grape Vodka Chardonnay (Ukraina), Kleiner Warehouse 1 Silver Plum (Czechy), Stara Sokolova 12YO (Serbia), Hans Wolf Topinambur (Niemcy), Capovilla Bierbrand 2010 (Włochy), Nonino Ue 26YO (Włochy), Capovilla Prugne Selvatiche 2010 (Włochy), Nonino Riserva Ue 19YO Moscato (Włochy), Poli Pere (Włochy), Nonino Ue Traminer Cru (Włochy).

Nominowane kalwadosy
Christian Drouin Calvados Pays d’Auge 1998 (Francja), Christian Drouin Calvados Pays d’Auge 4 Ans Fat de Xeres (Francja), Roger Groult Ancestrale (Francja).

Nominowane brandy
Capovilla Distillato di Vino 1998 (Włochy), Iukuridze Family Reserve XO (Ukraina), Numisi Brandy 16YO (Gruzja), Duque de Veragua Solera Gran Reserva (Hiszpania).

Nominowane marc/grappy
Grappa di Moscato Le Rive (Włochy), Castagner Torba Nera 3YO (Włochy), Nonino Grappa 22YO (Włochy), Bepi Tosolini Barrique Susino (Włochy), Nonino Vandemnia Riserva 18 Mesi 2015 (Włochy), Sibona La Grappa di Moscato (Włochy), Vazisubani Estete (Gruzja), Roner Grappa Blauburgunder Riserva 70 (Włochy), Blo Nardini 1959 CS Grappa (Włochy), Nonino 30YO 1987 Cask 28 Antonella (Włochy).

Nominowane koniaki
François Voyer Ancestral No 7 (Francja), Maxime Trijol Ancestral (Francja), Frapin Brogerolle Grande Champagne 1993 (Francja), Hardy Noces d’Albatre (Francja), Jean Fillioux Grande Champagne Tres Vieux XO Extra (Francja), Maxime Trijol Grande Champagne Extra (Francja), Francois Voyer Hors d’Age (Francja).

Nominowane armaniaki
Delord Bas Armagnac l’Authentique (Francja), Baron Gaston Legrand 1966 Armagnac (Francja), Tènarèze de Ladevèze Baco 2012 (Francja), Laubade Hors d’Age (Francja), Castarède 1963 (Francja).

Nominowane whisky blendowane
Crown Royal Special Reserve (Kanada), Blackbull 10YO ex Rum Cask (Szkocja), Old Perth 21YO 1996 (Szkocja), Black Bull 30YO (Szkocja), Nikka 12YO Blended (Japonia), Nikka Days (Japonia).

Nominowane whisky single malt
Kavalan Peaty Cask WLW 2015 (Tajwan), Glendronach Vintage 1991 Kingsman Edition (Szkocja), Lagavulin Double Matured (Szkocja), Glenfiddich 1977 Rare Collection (Szkocja), Glen Grant 35YO 1975 Murray McDavid Aficionado (Szkocja), Highland Park 17YO Ice (Szkocja), GlenAllachie 10YO (Szkocja), Springbank 1999 13YO Duncan Taylor Dimensions (Szkocja), Bowmore 21YO The Old Malt Cask (Szkocja), Glencadam 25YO Batch 2 (Szkocja), Knockando 25YO 2011 (Szkocja), Kilchoman Fresh Bourbon CS 2017 (Szkocja).

Nominowane whisky single grain
Cambus 25YO 1991-2017 Duncan Taylor (Szkocja), North British 28YO 1988 Murray McDavid (Szkocja), Caledonian 31YO 1987 Duncan Taylor (Szkocja).

Nominowane whiskey irlandzkie
Redbreast 12YO CS (Irlandia), Glendalough 13YO Mizunara Finish (Irlandia), Irishman Founder’s Reserve Caribbean Cask Finish (Irlandia).

Nominowane whiskey amerykańskie
Jack Daniel’s Rye Straight Whiskey (USA), Whistle Pig 15YO Straight Rye (USA), Bower Hill Reserve Rye (USA), Jack Daniel’s No 5 (USA).

Nominowane bourbony
Wild Turkey 17YO (USA), Elijah Craig Small Batch (USA), Maker’s Mark CS 55,75% (USA), Old Weller Antique 107 (USA), Evan Williams Single Barrel 2006 (USA), Blanton’s M&P 2018 (USA), Wild Turkey Diamond (USA).

Nominowane giny/jałowcówki
Garnish Island Gin (Irlandia), Finest Tesco London Dry Gin (Wielka Brytania), Fred Jerbis 43 (Włochy), Citrum (Francja), Nivnice Borovička Průtahová (Czechy), Borovička Zlata Imperator (Słowacja), Warner Edwards Dry Gin (Wielka Brytania), Makar Mulberry Aged Gin (Szkocja), Houlle Genièvre Brut de Fût (Francja), Loch Ness Real & Rare Gin (Szkocja), Trevethan Grapefruit & Lychee Cornish Gin (Wielka Brytania), Nouaison by G-Vine (Francja), Glendalough Wild Spring Botanical (Irlandia), Glendalough Wild Summer Botanical (Irlandia).

Nominowane akwawity
Hellstrøm Sommer (Norwegia), Drei Ling (Niemcy), Gorch Fock (Niemcy).

Nominowane rumy
1931 83 Batch 4 (Santa Lucia), Diplomatico/Botucal Single Vintage 2002 (Wenezuela), Angostura 1787 (Trynidad i Tobago), La Mauny Rhum Agricole 50% (Martynika), Worthy Park Single Estate Reserve (Jamajka), Dictador 1977 40YO PC (Kolumbia), Caroni 17YO 1997 SC Duncan Taylor (Trynidad i Tobago), Caroni 23YO 1994 Guyana Stock Double Maturation (Trynidad i Tobago), Kill Devil Guadeloupe CS 19YO (Gwadelupa), Havana Club Maximo (Kuba), Blackstrap Rum (Dania), Compagnie Des Indes Panama 9 Ans (Panama).

Nominowane cachaça
Passarinho (Brazylia), Agua de Arcanjo (Brazylia), Cana de Belem (Brazylia), Havana Bálsamo (Brazylia), Delicana Umburana 5YO (Brazylia), Novo Fogo Familia (Brazylia).

Nominowane tequile
Jose Cuervo The Rolling Stones Tour Pick (Meksyk), Jose Cuervo Reserva de la Familia 2014 (Meksyk), Gran Patrón Burdeos (Meksyk), Padre Azul Añejo (Meksyk), Grand Patrón Platinum (Meksyk), Casamigos Añejo (Meksyk), Sierra Millenario Fumado (Meksyk).

Nominowane mezcale
Zignum Añejo (Meksyk), Aprendiz Joven Espadin (Meksyk), Bruxo No. 4 Espadin Barril Cuishe (Meksyk), Derrumbes Mezcal Joven Salmiana (Meksyk), Los Danzantes Mezcal Joven Espadin (Meksyk), Lixcho Ensamble Silvestre Madrecuixe Bicuixe (Meksyk).

Nominowane shōchū/baijiu
Làng Vân Hạ Thổ (Wietnam), Laolongkou Longxiang Shenyang (Chiny).

Nominowane absynty
Absinthium Bohemicum Albert Michler (Czechy), Absinthe des Peintres (Polska), Murmichan (Szkocja), Palírna U Zeleného Stromu Old Tradition Absinth (Czechy).

Nominowane likiery
Hyćka Likier z kwiatów czarnego bzu (Polska), Tchernyi Znakhar (Białoruś), Inlape Pisco Quebranta Macerated of Maca (Peru), Suau Orange (Hiszpania), Guérin Pineau des Charentes 2011 (Francja), Luxardo Liquore St. Antonio Padova (Włochy), St Ambrosius Smrkový (Czechy), Miodula Prezydencka 2017 (Polska), Biały Bocian Czarna Porzeczka (Polska), Gordon Castle Raspberry Gin Liquer (Szkocja), Longinus Nalewka z Orzecha Włoskiego (Polska), Polugar Malina (Rosja/Polska), Stomach (Czechy), Karone (Grecja), Grand Marnier Cuvée Du Centenaire (Francja).

Nominowane książki
Amy Stewart „The Drunken Botanist” (Timber Press), Aleksander Baron, Łukasz Klesyk „Między wódką a zakąską” (Pascal), Michał Bardal, Wojciech Gogoliński „Wiedza o winie. Tom II. Geografia wina – Stary Świat” (Czas Wina), Jerzy Besala „Alkoholowe dzieje Polski – czasy rozbiorów i powstań” (Zysk i S-ka), Brian Townsend „Scotch Missed 4th Edition” (Neil Wilson Publishing), Jacopo Poli „Grappa – Spirito Italiano. Italian Spirit” (Rizzoli), Jim Murray „Whisky Bible 2018” (Dram Good Books).

Alkohole roku
1. François Voyer Ancestral No 7 (Francja, François Voyer) – 99,5/100
Wyjątkowy koniak, butelkowany w 2012 roku, w liczbie zaledwie 142 sztuk. Na kupaż złożyły się wyselekcjonowane beczki, unikatowe destylaty z lat 1928-1965, a więc z rodzinnego skarbca. Rzecz rzadka i wybitna.

2. Roner Wilhelmine Gran Cru (Włochy, Roner) – 99/100
Firma Roner z Doliny Aosty słynie z destylacji gruszek Williams, potrafią doskonale zachować słodycz i soczystość tych owoców. Tu jednak mamy do czynienia z wyjątkową, bardzo limitowaną edycją. Tylko najlepsze gruszki i najlepsze frakcje destylacji.

 

Wódki roku
1. Pravda Kosher for Passover (Polska, Pravda) – 96/100
Koszerna wódka, przygotowana w limitowanej ilości na święto paschy, spełniająca rygorystyczne wymagania alkoholi jakie podczas paschy mogą być podawane. Aromat jest krystalicznie czysty, septyczny, nic nie czuć alkoholu czy surowca. Konsystencja lekko oleista. W ustach jest słodko-gorzka, jak zacukrzony grejpfrut, do tego delikatna nuta cukru pudru, wanilii, ale w finiszu wyraźna gorycz albedo grejpfruta. I żelazistość, aż cierpnie język, a przy tym cały czas nie czuć alkoholu.

2. Lactalium (Francja, Gimet) – 96/100
Wódka wydestylowana z mleka, nie ma jednak słodko-mlecznych aromatów, lecz wyraziste, ziemniaczane. W ustach drożdże i pieczone ziemniaki. Finisz jest delikatny, wciąż ziemniaczany. Ta wódka powstaje w alembikach szarentejskich, fermentacja mleka trwa 3-7 dni, stosowane są zwykłe drożdże winiarskie.

 

Wódki starzone roku
1. Pattar Batch 001 (Hiszpania, Basque Moonshiners) – 97/100
Destylowana z żółtych, wysokoskrobiowych ziemniaków odmiany agria, tylko do mocy 83%, potem leżakuje przez trzy lata w beczkach po winach rioja i bourbonie. Zaskakuje takimi aromatami jak: mizeria, chrzan, ćwikła czy marchew.

2. Carpatia 1997 (Polska, Polmos Bielsko-Biała) – 96,5/100
Szlachetna wódka, długo leżakowana. W aromacie: rodzynki, orzechy włoskie, tytoń, odrobina cynamonu, rum Jamajka. W ustach: słodka marchew, suszone pomidory, orzech. Finisz to herbata, goździki, cygaro.

 

Wódki smakowe roku
1. Elixir Z Dzikiego Chrzanu Wiosna 2018 (Polska, Elixir/Dom Wódki) – 95/100
Czy to jeszcze wódka, czy już raczej nalewka? Kolejna odsłona tego unikatowego trunku, który powstaje dla restauracji Dom Wódki. Ostry aromat, ale smak łagodny, finisz długi, idealna do polskiej kuchni.

2. Polugar Mołodiecki (Rosja/Polska, Polugar) – 94/100
Wyprodukowana w liczbie zaledwie 1100 butelek. W aromacie mamy bardzo wyraźny anyż, ale też koper i kmin, tatarak i skórki pomarańczy, może grejpfruta. Do tego orzeźwiające, mineralne nuty korzenia goryczki. W ustach bardzo gorzkie, wytrawne: tatarak, goryczka, głóg, piołun, do tego mięta pieprzowa. W finiszu wyraźnie skórki cytrusów, szczególnie cytryn i pomarańczy, odrobinka cukru, kandyzowany imbir, gałka muszkatołowa, delikatny pieprz, albo bardziej kardamon.

New make/Young spirit
Brak 1 nagrody

2. Admiral Husso Rye (Białoruś, Admiral Husso) – 87,5/100
Destylacja w kolumnie ze słodu żytniego, słodki, wyraźny zapach zbóż i słodu, drożdży, z dodatkiem rodzynek. Alkohol powstał na zamówienie dystrybutora luksusowego kawioru, firmy Admiral Husso, w zamyśle jako idealny partner do drogiej przystawki.

 

Okowita roku
1. Roner Wilhelmine Gran Cru (Włochy, Roner) – 99/100
W aromacie soczyste i dojrzałe gruszki, podobnie w smaku – słodko, gruszki i miód, bardzo dużo gruszek, a w finiszu dochodzi jeszcze żywiczność i lekka gorycz pestki.

2. Kilc Viljamovka (Słowenia, Kilc) – 98/100
Z gruszką w butelce, destylacja rzemieślnicza w bardzo małym alembiku. Słodki, miodowo-kwiatowo-gruszkowy zapach. Delikatna, rześka, bardzo gruszkowa, soczysta. Z długim finiszem.

 

Kalwados roku
1. Roger Groult Ancestrale (Francja, Roger Groult) – 95/100
Kompozycja destylatów, które powstały za czasów Pierre’a Groulta, czyli na początku XX wieku. Trunek miękki, subtelny z nutami przypraw, tanin, mnóstwo jabłek, słodkich, pieczonych, do tego cynamon i mech, tuja, czarnoziem. Smak leśny, żywiczny, igliwie. Finisz tabaczny, jabłka w popiele.

2. Christian Drouin Calvados Pays d’Auge 1998 (Francja, Christian Drouin) – 90,5/100
Starzony wyłącznie we francuskim dębie, zgodnie z apelacją Pays d’Auge destylowany w alembiku. W aromacie rześki i jabłkowy, ale w ustach jabłka robią się cięższe – pieczone, szarlotka. Finisz długi i zdecydowanie są to przetworzone jabłka, jakiś dżem, powidła.

Brandy roku
Brak 1 nagrody

2. Numisi Brandy 16YO (Gruzja, Numisi) – 90,5/100
Leżakowała we francuskim dębie, winogrona szczepów rkatsiteli i saperavi. W aromacie: wiśnie, czereśnie i miód. W smaku: herbata, zioła, orientalne drewna. Finisz długi, herbaciany.

 

Marc/grappa roku
1. Sibona La Grappa di Moscato (Włochy, Sibona) – 98,5/100
Klarowna, ale leżakowana w dębowych beczkach. W nosie ogród różany dominuje, do tego róże herbaciane, gdzieś w tle słonecznik, rudbekia, gruszki, leciutka nuta korzenna. W smaku: gruszka, jabłka, bergamotka, nagietek, pigwa, hibiskus, fiołki. Finisz to figa i różane konfitury, herbata hibiskusowa, żurawina.

2. Vazisubani Estete Chacha (Gruzja, Vazisubani Estete) – 96,5/100
Dwa lata leżakowania, jest blendem winogron: rkatsiteli, saperavi i mtsvane. Aromat delikatny, kwiaty i zielone winogrona. W smaku dużo winogron, słodkie suszone pomidory, śmietanka. W finiszu cierpkie i słodkie jabłka.

Akwawit roku
Brak 1 nagrody

2. Hellstrøm Sommer (Norwegia, Moestue), 94/100
Alkohol ziemniaczany, w aromacie: kminek, koper, lukrecja, anyż, cytryny, fiołki. Smak słodki, zaskakująco cytrusowy jak na akwawit, w finiszu poza kminkiem możemy wyczuć pomarańcze.

 

Koniak roku
1. François Voyer Ancestral No 7 (Francja, François Voyer) – 99,5/100
W aromacie: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, suszone morele, rodzynki. W ustach wiśnie, goryczka i tytoń. Cierpko i gorzko. Finisz potężny, niemalże pikantny, tu jest imbir i pieprz, do tego ostry tytoń.


2. Maxime Trijol Ancestral (Francja, Maxime Trijol) – 98,5/100

Zestawiono destylaty w wieku 70-80 lat. W aromacie: brzoskwinie, jabłka, tytoń, skóra, niewietrzony księgozbiór. W ustach niesamowicie delikatny, mamy tu rodzynki i orzechy włoskie, które w finiszu przechodzą w tony zdecydowanie cięższe: kawa i herbata, skóra i tytoń.

 

Armaniak roku
1. Delord Bas Armagnac l’Authentique (Francja, Delord) – 95,5/100
Ma trzydzieści lat, został zabutelkowany z mocą beczki, co jest rzadkością w świecie armaniaków. W aromacie: brzoskwinie, mirabelki, suszone morele, rodzynki, miód. W smaku: tytoń, czarna mocna herbata i rodzynki, w finiszu: orzechy włoskie, słodki tytoń, miód i suszone morele.

2. Castarède 1963 (Francja, Castarède) – 95,5/100
Alkohol leżakował ponad 55 lat w beczkach z gaskońskiego dębu, a potem w szklanych naczyniach. W aromacie: kawa, kakao, figi, rodzynki. W smaku: jabłka, gruszki i śliwki. A finisz to skóra i tytoń.

 

Whisky blendowana roku
Brak 1 nagrody

2. Black Bull 30YO (Szkocja, Duncan Taylor) – 94/100
Butelkowana w 2009 roku, tylko beczki po sherry. Destylat pochodzi z dawno zamkniętej Lochside Distillery – grain i single malt, a więc to blend z jednej tylko destylarni. Piękny zapach świątecznego ciasta, rodzynek, skórki gruszek, czekolada w proszku, troszkę drożdży i sporo sherry. W ustach bardzo wytrawna, cierpka – stare drewno, kwaśne jabłka, ale też słodycz gruszek Williams, agrest. Finisz to: skóra, cynamon, stare drewno, czekolada.

Whisky single malt roku
1. Knockando 25YO 2011 (Szkocja, Knockando) – 95,5/100
Barwa bardzo ciemna. Aromat słodki – orzechy w karmelu, gorzka czekolada z rodzynkami, pralinki, wiśnie w czekoladzie. W ustach przyjemnie słodka, miodowa, bardzo delikatna, nuty orzechów włoskich, rodzynki, daktyle, czarne jagody. Finisz bardzo długi, suszone owoce – wiśnie, morele, żurawina. I czekolada oraz delikatnie skórka pomarańczy.

2. Glenfiddich 1977 Rare Collection (Szkocja, Glenfiddich) – 95/100
39 lat w z beczkach po bourbonie 2nd fill. W aromacie bardzo dużo zielonych jabłek i gruszek, bardzo rześka, do tego liście, pestki jabłek. Głębiej są jednak cięższe nuty sera rokfor oraz kremowość. I miód leśny, trochę mech. W ustach oleista, ściągająca. Liście wiśni, kwaśne jabłka, kwaśne winogrona, nuty kwiatowe, muszkatowe. W finiszu zioła, elementy apteczne, piołunowe, choć jest też i owocowa słodycz. Im dłużej, tym słodziej, tym więcej owoców i fruktozy.

Whisky single grain
Brak 1 nagrody

2. Caledonian 31YO 1987 Duncan Taylor (Szkocja, Duncan Taylor) – 91,5/100
Butelkowanie 2018, beczka po bourbonie. W nosie: banany, ananas, kukurydza, wanilia. W ustach słodycz dojrzałej brzoskwini. Ślicznie rozkłada się ta słodycz, finisz to syrop brzoskwiniowy. Jak likier, jak wzmacniane wino, w ogóle nie czuć mocy alkoholu.

Whiskey irlandzka roku
Brak 1 nagrody

2. Glendalough 13YO Mizunara Finish (Irlandia) (Irlandia, Glendalough) – 88,5/100
Pierwsza irlandzka whiskey finiszowana w beczkach z dębu mizunara. W nosie słodkie, egzotyczne drewno, heban, banany, morele, kandyzowane skórki limonki. W ustach sporo cytrusów, trawa cytrynowa, banan, ananas. W finiszu słodycz marmolady, prażone ziarno, delikatnie nuty pomarańczy.

Whiskey amerykańska roku
Brak 1 nagrody

2. Jack Daniel’s No 5 (USA, Jack Daniel’s) – 91,5/100
Piąta whisky z limitowanej serii Distiller Master, powstała dla uczczenia Franka Bobo, który prowadził firmę w latach 1966-1988. Bardzo przyjemny, słodki aromat, w którym są i miód, i kukurydza, i ocet jabłkowy z przyprawami korzennymi. Smak słodko-ziołowy, wciąż dużo miodu, rozmaryn, imbir. W finiszu: tytoń, skóra, goryczka, ocet.

Bourbon roku
Brak 1 nagrody

2. Blanton’s M&P 2017 (USA, Sazerac) – 93/100
W aromacie zioła i miód, wiśnie, czereśnie, pomarańcze i cudownie słodki żółty melon. Aromat słodki i bogaty jak w rumach z hiszpańskich kolonii. Wanilia jest dopiero głębiej, kukurydzy w zasadzie nie czuć. Odrobinę lakier. W ustach już kukurydza jak najbardziej, gra główne skrzypce. Ale i dynia z octu na słodko. Zioła prowansalskie, trochę pieprzu. Jest tu jednak także gorzka czekolada. Finisz cierpki, ściągający, wręcz żywiczny.

Gin/jałowcówka roku
1. Fred Jerbis 43 (Włochy, Fred Jerbis) – 95,5/100
Zestawiany z 43 botaników, głównie lokalnych (Friuli), każdy botanik jest osobno macerowany i osobno destylowany, zastosowano pięć różnych metod ekstrakcji ziół. W nosie: eksplozja ziół, lukrecja, lawenda, ale i słodycz miodu, do tego rumianek, polne kwiaty. Smak delikatny, ziołowy, bardziej jak likier ziołowy niż gin, choć jałowiec jest wyraźny. Zwłaszcza w pikantnym finiszu jest dużo jałowca, pieprz, imbir, kardamon.

2. Glendalough Wild Spring Botanical (Irlandia, Glendalough) – 95,5/100
Wykorzystano głównie lokalne botaniki z gór Wicklow, kwitnące wiosną. W aromacie czuć, jak wszystko rodzi się do życia – kwiaty polne, ale też warzywa. Po odnajdziemy w tym ginie zarówno rumianek, jak i róże, marchew i pietruszkę. I odświerzająca rześkość jałowca.

 

Rum roku
1. Havana Club Maximo (Kuba, Havana Club) – 96/100
W aromacie słodka, mocna herbata, dużo lukrecji, toffi, karmel, zioła prowansalskie, ciemna czekolada, śliwki w czekoladzie, gorzkie kakao. W smaku dużo wędzonych śliwek kalifornijskich, tytoń, skóra, czekolada, orzechy, wiśnie w czekoladzie. W finiszu orzech laskowy, liczi, aloes, słodycz syropu i rodzynki, figi.

2. Diplomatico/Botucal Single Vintage 2002 (Wenezuela, Diplomatico) – 96/100
Dwanaście lat w beczkach po bourbonie, potem rok w beczkach 1st fill po sherry oloroso. Destylowany w alembiku z syropu trzcinowego. W nosie: tytoń, herbata, delikatne nuty industrialne, jakieś smary. Do tego egzotyczne drewno, wędzone śliwki, wiśnie. W ustach bardzo dużo wędzonych śliwek i wiśni, gorzka czekolada, dużo tytoniu, zielona herbata, orzechy włoskie. Ciężki i bardzo kompleksowy. Finisz to: wanilia, czekolada, kakao, sama słodycz.

Cachaça roku
Brak 1 nagrody

2. Havana Bálsamo (Brazylia, Havana) – 93/100
Przez dziesięć lat leżakowała w beczkach z drewna bálsamo. W aromacie: rumianek, koper włoski, herbatka ziołowa. Do tego miód, chleb świętojański. W ustach zaskakuje owocowością – słodkie jabłka, truskawki, poziomki, maliny, porzeczki. W finiszu przyprawy korzenne – cynamon, zioła prowansalskie, orzechy brazylijskie.

Tequila roku
1. Jose Cuervo Reserva de la Familia 2014 (Meksyk, Jose Cuervo) – 98/100
Aromat bardzo delikatny, najpierw czujemy strony starej księgi, egzotyczne drewno (heban), egzotyczne suszone, kandyzowane owoce (papaja), aromatyczne herbaty, orzeszki coli, rześkość amerykańskiego dębu. Smak niezwykle delikatny, mineralny, oleisty, morskie trawy, w finiszu trochę soli i bataty.

2. Jose Cuervo The Rolling Stones Tour Pick (Meksyk, Jose Cuervo) – 96/100
W aromacie: egzotyczne drewno, kurkuma, lichi, las, dziki miód, wino likierowe, suszone figi i morele, rodzynki. I pieczone ziemniaki ze skórką. W ustach jest trochę za lekka, brakuje jej ciała – syrop, wino miodowe, zioła prowansalskie i cierpkie wiśnie. Finisz słodko-cierpki – słodki tytoń, ale i świeże figi.

Mezcal roku
1. Derrumbes Mezcal Joven Salmiana (Meksyk, Derrumbes) – 96,5/100
Zapach fantastyczny – czarny bez, czarna porzeczka, lekka ziemistość, lekka ziołowość. W ustach także przedziwny – szczypior, cebula, twarożek z cebulą. Finisz to cebula i szczypiorek, ser topiony oraz dużo czarnej porzeczki.

2. Lixcho Ensamble Silvestre Madrecuixe Bicuixe (Meksyk, Lixcho) – 95/100
W aromacie śliwki w occie, dynia w occie, marchew, pietruszka, chrzan, ćwikła, marynowany czosnek. Smak jest też bardzo kiszonkowy i solankowy – kimczi, marynowana rzodkiew, pędy bambusa. Finisz bardzo długi, słony i octowy, na koniec kapusta kiszona i czosnek oraz pietruszka.

Shōchū/Baijiu roku
Brak 1 nagrody

2. Laolongkou Longxiang Shenyang 42% (Chiny, Laolongkou) – 85/100
Chińska klasyka, destylat z sorgo, w aromacie: landrynki, bataty, durian, nuty kwaśne, spocone. Smak słodki, dużo fermentacji, dużo ananasa. Finisz słodki, ananasowy.

 

Absynt roku
Brak 1 nagrody

2. Absinthium Bohemicum Albert Michler (Czechy, Albert Michler) – 94,5/100
Do produkcji użyto m.in. piołunu odmiany absinthium bohemicum, lokalnie występującego na Morawach i Śląsku. Także inne wykorzystane zioła i trawy są z tego regionu. W aromacie dominują: anyż, lukrecja, rumianek, melisa, szałwia i piołun. W ustach słodki, bardzo ziołowy, kora dębowa, mech, żywica. Finisz delikatnie warzywny – dzięgiel.

Likier roku
1. Guérin Pineau des Charentes 2011 (Francja, Guérin) – 96,5/100
Mistela leżakowana w bardzo starych beczkach. W aromacie – skóra, rodzynki, suszone daktyle, suszone brzoskwinie, do tego w ustach suszone morele, figi, rodzynki, pieczone jabłka. A finisz to brzoskwinie w syropie.

2. Gordon Castle Raspberry Gin Liquer (Szkocja, Gordon Castle) – 94,5/100
Przyjemny, intensywny i bardzo naturalny aromat malin, które były macerowane w ginie. W ustach nie za słodki, przyjemnie komponuje się malina z lekkim posmakiem ginu – jałowca i mięty.


Książka roku

1. Amy Stewart „The Drunken Botanist” (Timber Press)
Znakomita książka, przeplatają się na jej łamach historia roślin i historia alkoholi, czy szerzej – używek. Autorka opisuje aromaty, smaki, ale też właściwości chemiczne, w tym te psychoaktywne. Opisuje alkohole z całego świata i ludzi, którzy je tworzą, ale także botaników, którym zawdzięczamy wiedzę o poszczególnych roślinach.

2. Brian Townsend „Scotch Missed 4th Edition” (Neil Wilson Publishing)
Piękne albumowe wydanie. Townsend poszukuje pozostałości po dawnych destylarniach whisky, zbiera i porządkuje materiały, gromadzi zdjęcia. Znakomity materiał historyczny i świetna lektura, bo Townsend opowiada nie tylko o miejscach, ale też o samej szkockiej whisky, jako o zjawisku znacznie wykraczającym poza świat gospodarki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail