Alkohole czerwca 2023

Czerwiec minął aktywnie, na poszukiwaniu wciąż nowych trunków. Najpierw polecieliśmy do Finlandii, odwiedzić destylarnię Teerenpeli, przy okazji zajrzeć do fińskich barów. Potem było kilka dni w Cieleśnicy, gdzie odbyło się otwarcie nowej destylarni. Dalej były duże imprezy degustacyjne – Sand City Whisky Fest i Rum Love Festiwal. Po drodze trochę mniejszych degustacji. I tak w czerwcu spróbowałem 226 nowych alkoholi, w tym kilka naprawdę wybitnych. W strefie medalowej było aż 158 próbek, czyli ponad dwie trzecie.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

2

3

2

0

1

2

8

21

46

19

II

0

1

0

6

2

0

6

21

46

10

III

2

0

3

2

10

17

29

35

103

45

IV

2

0

2

7

9

13

32

62

87

37

V

2

0

0

2

7

12

35

75

161

65

VI

5

1

3

1

4

4

14

36

102

56

razem

13

5

10

18

33

58

124

250

545

232

Alkoholem czerwca jest znakomity rum Black Tot Last Consignment (54,3%) z notą 99/100. Nota jest tak ekstremalnie wysoka, że wiele innych rumów pozostało bez wyróżnienia, pomimo bardzo wysokich ocen. Zapach śliwek, moreli, wiśni, fig, daktyli, słodkiej malagi, maggi, lubczyku, wędzonych śliwek, pierników, miodu, kandyzowanego imbiru, skóry, sherry pedro ximenez, orzechów, rodzynek, grzyby, limonki. W smaku śliwki, ananas, tytoń, wiśnie, czekolada ze śliwką, kandyzowane limonki, słoność, orzechy w miodzie, daktyle. W finiszu są kandyzowane limonki, miód manuka, miód spadziowy, miód melasowy, słodkie suszone śliwki, syrop wiśnowy, migdał. Fantastyczny, cudowny rum.
Wódka czysta czerwca to Młódka Wódka Żytnia (44%) z notą 93. Żytnia wódka, ze sporym udziałem słodu żytniego zrobiona przez Silesia Distillery dla Marcina Młodożeńca. W zapachu bardzo dużo mąki żytniej – słodkiej i leciutko kwaskowej. Piękne nuty owocowe – jabłka, cytryna, morela. Jest też szorstki zapach wilgotnych liści tytoniu. W smaku bardzo dużo śliwek – słodkich i kwaskowych, mirabelek, renklod, wciąż też jest żytnia mąka w ustach i czekolada ze śliwką. W finiszu śliwki, czereśnie, czekolada, woskowość kitu pszczelego i kwaskowość soku z wiśni.
Wódka smakowa czerwca to Conopcia (40%) z notą 94,5. Zapach bardzo intrygujący – roślinny, ale nie są to suszone zioła, raczej zapach świeży, bardzo oleisty, nieco słodki – jak mirabelki i marwitki, delikatnie pudrowy, jak róże. Smak jest swoisty dla konopi – gorzko-słodki, roślinny, oleisty, jest rześkość mięty w ustach, jest słodycz karotki, i tłustość kakaowca. Finisz długi, nieco cierpki, goryczkowy, skojarzenia z jarzębiną, ale też gorzkim kakao, bardzo oleisty, ale też mineralny, nuty korzenne.
Wódka starzona czerwca to Młódka Wódka Żytnia Starzona (44%) z notą 84,5. Starzona przez 140 dni we francuskim dębie po hiszpańskim czerwonym winie z Rioja, wcześniej leżakowała w niej przez kilka miesięcy okowita z jabłek Silesia Distillery. Zapach przyjemny, słodki, dużo jabłek w aromacie, jabłka z cynamonem, lukrem, gruszki, morele. W ustach lekkie – orzechy laskowe, makadamie, nieco mdła, waniliowe. Czuć, że młode. W finiszu są rodzynki, jest jarzębina, morwa, śliwki.
Gin czerwca to Gaudoulin Gin (43,2%) z notą 94,5. Gin Miclo leżakowany w beczkach po armaniaku Gaudoulin. Zapach rześki – dużo limonki, dużo jałowca, igliwie leśne, zielone szyszki, kolendra. Smak lasu – bardzo dużo jałowca, żywica, igliwie, zielone szyszki, lekko słoność, lukrecja. Finisz ostry – dużo pieprzu, ostrego jałowca, igliwie, żywiczność, oleistość, wręcz czarna oliwka, nuty nasion i delikatnie korzenia dzięgla.
Okowita czerwca to Silesia Distillery Okowita Słodowa Pszeniczna (46%) z notą 96,5. Piękny zapach mąki, pieczonego chleba, aż… ślina się zbiera w ustach do jedzenia. Jest też w zapachu kwas chlebowy, słodycz, delikatna miodowość. Żadnych zbędnych nut, samo zboże. W ustach rozgrzewająca, słodko-cierpka, nuty kwaskowych jabłek, gruszek, ale też kardamonu. Do tego karmel, uprażone słodkie ziarno. W finiszu jabłka słodkie i kwaskowe, dużo karmelu, miodu, słodyczy, ale też lekka goryczka jak z pektyn pestek, lekka pieprzność. Doskonale przedestylowana i zestawiona okowita.
Brandy czerwca to Shabo 8YO XO (40%) z nota 86,5. Zestawiana na Ukrainie głównie z gruzińskich brandy, w zapachu maggi, lubczyk, zielone orzechy włoskie – intrygujące. W smaku gorzka czekolada z orzechami i kokosem, kakao, nuty palonej kawy. W finiszu mokka, gorzkie pralinki, skórzastość, orzechy włoskie.
Koniak czerwca to ABK6 XO Grande Champagne (40%) z notą 89,5. Zapach bardzo świeży, dużo zielonych jabłek, papierówek, gruszek, moreli. Owocowy tytoń. W smaku jest cierpko – kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, pektyny pestek, morele, śliwki. W finiszu przyjemna cierpkość tytoniu, zioła, morele, gruszki i kwaskowe oraz gorzkie jabłka. Prosty, ale przyjemny koniak.
Armaniak czerwca to Baron Gaston Legrand 1969 (40%) z notą 94,5. Wspaniały, głęboki, słodki zapach: śliwek, wiśni, gruszek, jabłek w cynamonie, anyżu, słodkiego tytoniu, skóry. Smak wiśni, malin, utlenionego bardzo starego Vintage Port, orzechów, suszonych owoców, tytoniu. W finiszu sól, lukrecja, dużo słonego tytoniu, słona skóra, rodzynki, nuta delikatnie pieprzna.
Calvados czerwca to Christian Drouin Pays d’Auge 14YO Experimental Hampden Angels (44%) z notą 92. Zapach bardzo rześki, dużo kwaskowych jabłek, vinegar jabłkowe, śliwowe, słodkie śliwki, cynamon, tytoń. W smaku jest cierpkość – tytoń, jest też słoność, do tego gruszki i jabłka w occie, pektyny. W finiszu cynamon, gorzkie jabłka w popiele, delikatna wanilia, czekolada, brzoskwinie, gorzkie pomarańcze, szarlotka.
Rum w czerwcu jest alkoholem miesiąca, ale na szczególne wyróżnienie zasługuje też trunek, który czystym rumem nie jest, lecz innowacyjną mieszanką rumu i mezcalu, czyli Rumzcal 33/66 (49,5%) z notą 98. To mieszanka mezcal z agawy espadin oraz rumów z Salwadoru i Jamajka. W zapachu dużo nut fermentacyjnych, śliwki w occie, fermentujące banany, nuty ziemiste i przefermentowany miód. W ustach – wędzenie, słoność, dużo nut agawy, a w tle słony estrowy rum, słone wędzone śliwki, pestki moreli. W finiszu jest goryczka, jest ziemistość, jest bardzo delikatna słodycz owoców i miodu, dużo soli, wędzone śliwki z pestką, susz wigilijny. Wrażenie, jakby proporcje były odwrotne – dominuje mezcal.
Arrack także zagościł wśród alkoholi czerwca, Naga Botavia Arrack Pearl of Jacarta (42,7%) z notą 95. Fermentowana była tylko melasa, ale starterem był fermentowany ryż. Dodatkowy rok trunek spędził w beczkach z drewna wiśni. Zapach sody, coli, barbecie, śliwek, renklod i słodkiego gotowanego ryżu. W smaku tytoń, egzotyczne drewno, śliwki, wędzone śliwki, suszone morele, daktyle, figi. Finisz słodko-cierpki, fermentujący ananas, śliwki, syrop wiśniowy.
Tequila czerwca to Satryna Tequila Añejo (38%) z notą 91,5. Zapach cynamonu, egzotycznego drewna, miodu, masa mirabelek, zielonych śliwek, ume. W smaku lekka, słodko-cierpka, leciutko słoność, kwaskowość, ale też nuta prażonego ryżu, delikatny cynamon. Finisz delikatny, słodki tytoń, woda miodowa, śliwki, mirabelki, kwaskowe morele.
Mezcal czerwca to Ilegal Añejo Espadin 1 Year (40%) z notą 88,5. 12 miesięcy leżakowania w beczkach z amerykańskiego dębu. Bardzo aromatyczne, dużo czarnego bzu, czarnej porzeczki, wędzonych śliwek. Smak lekki, porzeczkowy, z delikatną nutą miodu, wanilii. W finiszu: zioła, czekolada z orzechami, z porzeczką, z rodzynkami.
Whisky blended czerwca to Dead Island Whisky 2 (40%) z notą 82,5. Mieszanka whisky pot still, malt i grain, leżakowana w beczkach po bourbonie i butelkowana z mocą 40%. Zapach bardzo lekki, nieco korzenny – goździki, gałka muszkatołowa, śliwki, wiśnie. Smak lekki – sporo toffi, wanilii, ziołowość, morela, gruszka, słód. W finiszu jest ukłucie gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, jest tytoń, delikatna słoność, wanilia, mleczna czekolada.
Whisky single malt czerwca to Ledaig 29YO Cask no 253 The Single Cask (46,1%) z notą 92. Wypuszczono tylko 229 butelek. Zapach śliwek, gruszek, moreli, jabłek, chleb wypieczony, delikatny dym. W smaku niesamowita delikatność, jabłka, gruszki, śliwki, morele, mirabelki. W finiszu oleistość, zielone i czarne oliwki, jabłka, cynamon.
Whisky single grain czerwca to Girvan 27Y0 Dram Mor (54,8%) z notą 88. Refill bourbon barrel, 178 butelek z beczki 762817. Zapach śliwek, gruszek, jabłek, moreli, wanilii. W smaku słone śliwki, solony karmel, słony budyń. W finiszu zioła, nuty kiszonkowe i słodkie, miodowe, budyniowe.
Amerykańska whiskey to Redwood Lost Monarch Whisky 117,2 Proof (58,6%) z notą 91. Mashbill tej mieszanej whiskey to: 94% żyta 5% słodowanego jęczmienia 1% pszenicy, zmieszane z bourbonem: 74% kukurydzy, 20% żyta 4,5% słodowanego jęczmienia i 1,5% pszenicy. Bardzo przyjemny zapach – zioła, ogródek zielarski, lekko nuty balsamico, a nawet zielonej sałaty z balsamico orzechowym. Smak gorzkawy – zielone orzechy włoskie, leszczyna, żołędzie, liście dębiny, delikatna słoność, oleistość, czarne oliwki. W finiszu lekka pieprzność, dużo ziarna, zioła, śliwki, lekko marcepan, anyż. W finiszu jest posmak orzecha, leszczyny, prażonej kukurydzy, śliwek, renklody.
Bourbon czerwca to Redwood Empire Pipe Dream Bourbon Whisky (45%) z notą 85,5. Nazwana na cześć 14. najwyższego drzewa na świecie, Pipe Dream to nasza pierwsza whisky bourbon w ofercie Redwood Empire. Zestawiana z beczek w wieku od czterech do dwunastu lat z wysoką zawartością zacieru kukurydzianego, mashbill to: 75% kukurydza, 21% surowe żyto, 4% słód jęczmienny. Zapach jest słodki, pełen czekolady, kokosów, toffi, batoniki Bounty, są też zioła. Smak delikatny – dużo słodyczy, ale przełamanej ziołami, zwłaszcza rozmarynem, egzotyczne drewno, lekki tytoń, śliwki. Finisz pełen słodkiej kukurydzy, czekolada, rozmaryn, leciutka nuta ziela angielskiego i słodki, ciemny słód karmelowy.
Whisky żytnia czerwca to Redwood Empire Emerald Giant Rye Whisky (45%) z notą 90. Nazwany na cześć najszybciej rosnącej sekwoi na świecie. Zacier to 95% i 5% słodu jęczmiennego przez okres 3-5 lat w nowych beczkach z opalanego dębu. Zapach to zioła, mięta pieprzowa, śliwki, czekolada z pieprzem. W smaku jest słodycz ziarna i lekka pikantność, dużo ziół, goryczka szałwii, mniszek lekarski, nasturcja. W finiszu nuty warzywne, dzięgiel, nasturcja, pietruszka, mięta pieprzowa, anyż, lukrecja, ziemistość, mineralność… orzeszki ziemne. Świetna, bardzo bogata rye.
Likier czerwca to Łysa Wiśnia (17,5%) z notą 94,5. Soczysty zapach soku z wiśni, a wręcz tłoczonego owocu ze skórką, bardzo delikatna nuta pesteczki. Smak lekki, kwaskowy, soczysty, poza wiśnią lekko czuć śliwkę. W finiszu jest spora kwaskowość, nawet idąca w stronę limonki. Rześkie. Pyszne.
Odkrycie czerwca to Slavic Spirits, nowa polska firma, która wystartowała z bardzo szeroką ofertą okowit, likierów i nalewek, mają też w ofercie wódkę czystą, gin, a także różne unikatowe edycje, jak pochodzący z 1943 roku destylat z wiśni. Stosują innowacyjną formę starzenia młodych owocowych destylatów, umieszczając w butelkach dedykowany destylatowi „totem” – wykonaną z dębiny figurkę, odwołującą się do słowiańskiej kultury i historii.
Lektury czerwca brak, kilka książek o alkoholach przeczytałem, ale nie mam chęci ich polecać.

Alkohol czerwca 2023: Black Tot Last Consignment (Wielka Brytania)

Wódka czysta czerwca 2023: Młódka Wódka Żytnia (Polska)

Wódka smakowa czerwca 2023: Conopcia (Polska)

Wódka starzona czerwca 2023: Młódka Wódka Żytnia Starzona (Polska)

Gin czerwca 2023: Gaudoulin Gin (Francja)

Okowita czerwca 2023: Silesia Distillery Okowita Słodowa Pszeniczna (Polska)

Brandy czerwca 2023: Shabo 8YO XO (Ukraina)

Koniak czerwca 2023: ABK6 XO Grande Champagne (Francja)

Armaniak czerwca 2023: Baron Gaston Legrand 1969 (Francja)

Calvados czerwca 2023: Christian Drouin Pays d’Auge 14YO Experimental Hampden Angels (Francja)

Rum czerwca 2023: Rumzcal 33/66 (Holandia)

Arrack czerwca 2023: Naga Botavia Arrack Pearl of Jacarta (Indonezja)

Tequila czerwca 2023: Satryna Tequila Añejo (Meksyk)

Mezcal czerwca 2023: Ilegal Añejo Espadin 1 Year (Meksyk)

Whisky blended czerwca 2023: Dead Island Whisky 2 (Irlandia Północna)

Whisky single malt czerwca 2023: Ledaig 29YO Cask no 253 The Single Cask (Szkocja)

Whisky single grain czerwca 2023: Girvan 27Y0 Dram Mor (Szkocja)

Amerykańska whiskey 2023: Redwood Lost Monarch Whisky 117,2 Proof (USA)

Bourbon czerwca 2023: Redwood Empire Pipe Dream Bourbon Whisky (USA)

Whisky żytnia czerwca 2023: Redwood Empire Emerald Giant Rye Whisky (USA)

Likier czerwca 2023: Łysa Wiśnia (Polska)

Odkrycie czerwca 2023: Slavic Spirits (Polska)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.