W czerwcu spróbowałem 226 nowych alkoholi. Dużo było okazji do nowych eksploracji i jeszcze kilkadziesiąt próbek w domu czeka na swój czas, w czerwcu były: Festiwal Rum Love we Wrocławiu, Festiwal Whisky & Wina Al. Capone w Rzeszowie i Sand City Fest w Piasecznie. Nie brakowało też premierowych degustacji. Najwyżej w czerwcu oceniłem tequilę Clase Azul Añejo, aż na 97,5 punkta. Jest tylko jedna tequila, jakiej dałem wyższą notę, to Jose Cuervo Reserva de la Familia 2014 z notą 98/100, a próbowałem 370 tequili. W czerwcu 135 próbek oceniłem w przedziale medalowym 80-100, tj. blisko 60% całości. Oceny 95+/100 otrzymało aż 16 próbek: Rhum J.M Fumee Vulcanique, Caroni Employes United 6th Release 1996, Bruichladdich 30YO Luxury Redefinited, Dictador Jerarquia 1981 39YO ExB-1414, Rhum J.M Jardin Fruite, Rhum J.M Epices Creoles, Tomatin 36YO Batch 6, Tomintoul 40YO, Renais Gin, Hampden 22YO HPDN Auld Alliance, Savanna Creol Straight Batch 2 2019, Jambu Electric Daisy UBD, Clarendon 26YO Cask 433941, Enmore 29YO 1994 Black Cat Cask 65 Still Rev, Strathisla 1965 Gordon & Macphail Cask 3474 i Clase Azul Añejo (40%). Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 0 | 0 | 2 | 3 | 1 | 4 | 16 | 25 | 77 | 34 |
II | 0 | 0 | 0 | 2 | 7 | 8 | 29 | 25 | 75 | 50 |
III | 1 | 0 | 1 | 2 | 1 | 7 | 13 | 35 | 109 | 83 |
IV | 0 | 1 | 0 | 1 | 2 | 3 | 10 | 19 | 36 | 25 |
V | 0 | 0 | 1 | 1 | 6 | 8 | 20 | 24 | 94 | 54 |
VI | 1 | 3 | 5 | 2 | 3 | 6 | 20 | 51 | 87 | 48 |
razem | 2 | 4 | 9 | 11 | 20 | 36 | 108 | 179 | 478 | 294 |
Alkohol czerwca 2024
Clase Azul Añejo (40%)
Leżakuje 25 miesięcy w beczkach po amerykańskiej whiskey. W aromacie: pieczone jabłka, pomarańcze, przyprawy korzenne, śliwki, miód, egzotyczne drewno, jak heban. W ustach rozgrzewająca – goździki, nutka anyżu, gałka muszkatołowa, cierpkie zielone włoskie orzechy, ale też słodkie figi. Finisz na początek dość słodki, jak wytrawna czekolada, kakao, ale zaraz idzie w stronę taniczną – tytoniu, kwaśnej renklody, kwaskowych jabłek, gruszek ulęgałek, jest też lekko sól, lekko pektyny. Finisz jest bardzo długi, po pewnym czasie dochodzi jeszcze taniczna, gorzka nuta herbaciana. Pięknie ewoluuje i dostarcza wiele przyjemności z degustacji. Kontemplacyjna tequila.
W ofercie: United Beverages
29/29,5/29,5/9,5=97,5
Wódka czysta czerwca 2024
Wódki z Puszczy Ziemniak 600 (40%)
Marka własna firmy Al. Capone, wódkę zestawiła Old Polish Vodka, edycja limitowana do 600 butelek, o dłuższym okresie napowietrzania. Zapach skrobi, ziół, śliwek, ziół. W smaku lekka, delikatnie słodka, biała czekolada, nutka mięty. W finiszu zioła, pieprz ziołowy i wanilia.
W ofercie: Al. Capone
24,5/24,5/24,5/7=80,5
Wódka starzona czerwca 2024
Bimber Vodka Starzony w beczce z miodem 2022 (43%)
Kolejna edycja, kiedyś wersje z miodem nie były rocznikowane i miały niższą zawartość alkoholu – 40%, teraz 43%. Przyjemny zapach zbóż i miód, wrzosy, śliwki. W smaku dużo ziarna, miód gryczany, nutka mniszka. Finisz kwiatowy, miodowy, gryczany, smaczny.
W ofercie: Old Polish Vodka
27,5/27,5/27,5/8=89,5
Wódka smakowa czerwca 2024
Wódki z Puszczy Czarny Bez (40%)
Edycja dla Al. Capone, producent – Old Polish Vodka – ma we własnym portfolio wódkę z czarnego bzu w linii Zielona Natura. Zapach cytrusowy i kwiatowy, bzowy, nuty trawy cytrynowej, kandyzowanej skórki cytryny. Smak kwaskowy – limonka, cytryna, czarny bez. W finiszu masa cytrusów, kandyzowany imbir, agrest, czarny bez. Przyjemna, rześka wódka.
W ofercie: Al. Capone
28/27,5/27/8=90,5
Young Spirit czerwca 2024
Dunphail Unpeated New Make (63,5%)
Dunphail Distillery w Speyside, na wschód od Forres, to otwarta w 2022 roku destylarnia, której inwestorem jest Dariusz Płażewski, znany z londyńskiej Bimber Distillery. Zapach oleisty, skojarzenie z zielonymi oliwkami, z zielonym jabłkiem, nuty trawiaste i lakier. Smak przyjemnie cierpki, kwaskowo-gorzki – gorzkie jabłka, pestki jabłek, pestki moreli. W finiszu cierpko-gorzkie gruszki, jabłka, wosk, solony ananas.
Brak w Polsce
24,5/24,5/25,5/7=81,5
Gin czerwca 2024
Renais Gin (40%)
Niezwykły gin, firmowany przez Emmę Watson. Destylat jest z francuskich win, a wśród składników są takie osobliwości jak wapień z kimerydu, kryształki soli i tłoczone winogrona grand cru, do tego: jagody jałowca, korzeń dzięgla, kwiaty lipy i miód akacjowy, skórki cytryny, kawałki limonki, ziarna kolendry, pieprz kubeba. Zapach jest przyjemny i bardzo intrygujący. Słodki, ale nie jak miód, raczej jak marwitki, co zapewne zawdzięczamy rodzajowi wykorzystanego dzięgla. Jest elegancki i delikatny, lekka kwiatowość, ale nic z pudrowości, to raczej lipowa aleja. W smaku jest delikatna taniczność i warzywność, wciąż ta przyjemna słodycz marwitki, nutka leśna, ale nie ostra, jałowiec jest bardziej słodki niż pikantny. W finiszu sporo nut leśnych – jałowiec, ale też jakby paprocie, zielone szyszki, igliwie, żywiczność, delikatna słonośc, mineralność. Unikatowy, bardzo smaczny gin.
W ofercie: Ice-Full
28,5/29/29/9,5=96
Okowita czerwca 2024
Gothic Angels Topinambur (42%)
Zapach jednocześnie słodki i ziemisty, bardzo w stylu topinambura, może przywoływać skojarzenia z delikatną tequilą, tylko że słodycz nie jest jak miód z agawy, a bardziej jak soczysta gruszka williams. Jest też w zapachu nutka śliwkowa i pestkowa oraz warzywna, jak słodka kalarepa. W ustach cierpkość, ziemistość, choć jest też lekka słodycz kalarepy. Finisz jest cierpki, słonawy, nawet nieco pikantny, a też tłusty, skrobiowy, jak surowe ziemniaki z pieprzem i solą, jest też nuta pestek słonecznika, jest wyraźny topinambur. Bardzo długo pozostaje posmak w ustach, na koniec przechodzący w kierunku słonej mizerii z zielonego ogórka. Dobrze zrobiony, oryginalny trunek.
W ofercie: Browar Toruński Toruń
27,5/26,5/27,5/8,5=90
Koniak czerwca 2024
Vallein Tercinier Brut de Fût Lot 88 Fins Bois Edition no 8 (48,8%)
Edycja licząca 250 butelek, wiek nieznany. Zaskakująco wyraźny zapach jabłek – pieczonych, kwaskowych i gorzkich, jak w kalwadosie. Jest też w zapachu anyż i cynamon, nutka egzotycznego drewna i sporo słonej lukrecji. Smak wyrazisty, bardzo cierpki, taniczny – dużo tytoniu, ale też dużo bardzo cierpkich i gorzkich jabłek, pieprzność. Mało złożony, ale wygrywa intensywnością. Finisz niezbyt długi, pojawiają się nuty woskowe, skórki jabłek, rokitnik, nawet czerwona porzeczka czy czerwony agrest, śliwki i lekki anyż, też mdła słodycz, jak „pańska skórka”.
Brak w Polsce
26/27,5/26,5/7,5=87,5
Armaniak czerwca 2024
Domaine Lous Pibous Bas Armagnac 27YO 1995 L’Encantada Renaissance #140 (52,3%)
Armaniak zestawiony wyłącznie z destylatu z winogron folle blanche. Zapach orzechów włoskich, wosku, wiśni, miodu, starej piwnicy, delikatnie anyżu, lukrecji. W ustach wosk, kit pszczeli, kwaśny sok z wiśni, cierpkość, taniczność, ostry tytoń i lukrecja. W finiszu jest cierpkość i słoność, skóra i tytoń, ałycza, aronia, wiśnie, tarnina, lekki anyż. Te czerwone, wytrawne owoce są aż nienaturalne w niespełna trzydziestoletnim armaniaku. Ciekawy, ale „przerasowany”.
Brak w Polsce
28,5/27,5/27,5/8=91,5
Rum czerwca 2024
Enmore 29YO 1994 Black Cat Cask 65 Still Rev (49,2%)
205 butelek. Zapach bogaty, dużo melasy, lekko nuty naftowe, portowe, śliwki, suszone śliwki, rodzynki, słodki wiśniowy tytoń, dużo aromatycznej lukrecji. W smaku gorzka mięta, szałwia, dziurawiec, herbata, skóra, tytoń, śliwki, daktyle, powidła morelowe, gorzka pomarańcza. W finiszu słona lukrecja, anyż, imbir, gorzkie pomarańcze, daktyle, figi, syrop wiśniowy, rodzynki, śliwki, renklody i goryczka. Niezwykle bogaty, złożony rum.
W ofercie: Team Spirit Whisky
29,5/29,5/29/9,5=97,5
Cachaça czerwca 2024
Magnifica Rare Cask Collection 2009 (41%)
Podwójnie destylowana, leżakowana dziesięć lat w beczkach z amerykańskiego dębu. W zapachu: banany, śliwki, morele, orzechy włoskie, ananas. Smak cierpki, wytrawny – gorzkie orzechy włoskie, głóg, tytoń, śliwki, wiśnie, gorzkie migdały. Finisz cierpki, taniczny, dużo tytoniu, wędzone śliwki, lekko słoność.
W ofercie: ML Spirits
27,5/27,5/27,5/8=90,5
Whisky blended czerwca 2024
Burnside 22YO 1996 Best Whisky Market (51,7%)
Burnside to teaspooned whisky, nazwa handlowa destylarni Balvenie dla ich single maltów „skażonych” niewielką domieszką Glenfiddich, by niezależny bottler nie mógł ich butelkować pod marką destylarni. Tak od lat działa William Grant & Sons z whisky ze swoich destylarni. Dzięki temu za dobre pieniądze można kupić bardzo dobrą whisky, która jest jak single malt, ale wedle definicji jest blended malt. Wypuszczono 159 butelek, bardzo owocowy: jabłka, gruszki, morele, kwiaty, miód, zioła. W smaku cierpkie jabłka, delikatna ziołowość, miód, cytryna, imbir. Finisz rozgrzewający i kwaskowy, dużo imbiru.
W ofercie: Best Whisky Market
28/28/27/8,5=91,5
Whisky single malt czerwca 2024
Strathisla 1965 Gordon & Macphail Cask 3474 (43%)
Zabutelkowana w 2016 roku, w wieku 50 lat, z mocą 46%. Leżakowała w dużej beczce puncheon pierwszego napełnienia po sherry, z której wyszło 418 butelek. Zapach kawy, syropu wiśniowego, czekoladek z wiśnią, czekolady ze śliwką, słodu, przypraw korzennych. W smaku gorzkie winogrona, gorzkie jabłka, głóg, jarzębina, ale też kwaśna żurawina, nutka kiszonej limonki i imbiru. Niebywale bogate. W finiszu szałwia, głóg, gorzkie dzikie wiśnie, gorzkie migdały, mięta, rozmaryn i znów szałwia, może nawet dziurawiec. Fantastyczna whisky.
W ofercie: Team Spirit Whisky
29/29,5/29,5/9,5=97,5
Whiskey irlandzka czerwca 2024
Two Stacks Single Pot Still 7YO TS0076 2016 (56%)
Ponad 6 lat w beczce po bourbonie i 10 miesięcy w beczce po lodowym winie cabernet franc z Kanady. 308 butelek dla Al. Capone. W zapachu dużo ziarna, ale też truskawki, czereśnie, maliny, pigwa i ziołowość, tymianek. W smaku oleista, nutka anyżu, chilli, cynamonu. W finiszu jabłka – kwaskowe i gorzkie, grejpfrut, pomelo, śliwki, morele.
W ofercie: Al. Capone
26,5/27,5/27,5/7,5=89
Whiskey amerykańska czerwca 2024
Westland Garryana 6th Edition (50%)
Whisky single malt leżakowała około cztery lata, beczki z dębu garryana, to biały dąb z Oregonu, wykorzystano także ponownego napełnienia beczki po sherry. Napełniają ok. 50 beczek z tego lokalnego dębu rocznie, używa go też kilku winiarzy, ale ten dąb jest bardzo agresywny – daje aromat barbecue, porzeczki. Zapach whisky: śliwek, wędzonych słodkich śliwek. W smaku masa śliwek, anyż, mięta, lukrecja. Finisz to popiół, bardzo mocno wyprażone ziarno, odymiona czarna porzeczka.
W ofercie: CEDC
26/25,5/25/7=83,5
Bourbon czerwca 2024
Rebel 100 Kentuckey Straight Bourbon Finished In Cabernet Sauvignon Barrels (50%)
Straight bourbon finiszowany w beczkach po cabernet sauvignon, edycja limitowana do 6000 butelek. Zapach wiśni, śliwek, moreli i kukurydzy. W smaku słodka kukurydza i wiśnie, czereśnie, anyż. W finiszu cierpki tytoń, sok wiśniowy, śliwki, wanilia, zioła, głównie rozmaryn.
W ofercie: Tudor House
27,5/27,5/28/8=91
Mezcal czerwca 2024
Clase Azul Mezcal Durango Joven (44%)
Robiony z rzadkiej odmiany agawy cenizo, jest to dzika odmiana, rosnąca na dużych wysokościach, w chłodnym klimacie, głównie w górach Durango, też w regionie Michoacan. Nazywana także agave durangesis. Zapach jest pełen dymu, wędzenia, nuty pleśniowego sera i słonego octu. Po chwili napowietrzenia dochodzi nuta ziół, palonych traw, wędzonej skórki czarnej porzeczki. W smaku słoność, cierpkość, nuty wędzone, nawet wędzonego mięsa, zielony pieprz, porzeczki, agrest. W finiszu sól, smolistość, wędzenie, popiół, wypieczona w ognisku skórka ziemniaka.
W ofercie: United Beverages
27/27,5/27,5/8,5=90,5
Baijou czerwca 2024
Yanghe Daqu L5 (46%)
Destylat zrobiony z: sorgo, ryżu, ryżu kleistego, jęczmienia, kukurydzy, grochu i pszenicy, długo leżakowany w terakocie. Zapach acetonu, ser bleu, przefermentowane liczi, prażony ryż. W smaku dmuchany prażony ryż, liczi, pomelo, delikatnie słoność. W finiszu liczi, aceton, fermentujący ananas, fermentujące śliwki.
Brak w Polsce
28/28,5/28/9=93,5
Likier czerwca 2024
Jambu Electric Daisy UBD (40%)
Suszone żółte kwiaty jambu były 15 dni macerowane w cachaça i potem 1,5 roku leżakowania w stalowych tankach. Alkohol został ściągnięty znad pyłków kwiatowych, które osiadły na dnie. Zapach owocowy, rześki, kwaskowy, cytrusowy, nuta kiszonkowa, lekko cynamon, bardzo słodkie jabłka. W smaku słoność i elektryczność, mrówki biegające po języku, uczucie jakby język krwawił, tak potężne jest działanie tego owocu. Finisz długi, mrowiący język – elektryczność i słoność. Niebywale intensywne jambu.
Brak w Polsce
27/30/30/9,5=96,5
Odkrycie czerwca 2024
UBD – United Brazilian Distilleries (Brazylia)
Projekt Leszka Wędzichy, który skupuje i butelkuje brazylijskie trunki – cachaça, rum, aguardente, jambu. Na razie pojawiły się cztery selekcje: Alba Rum UBD (60,5%), Claudionor Aguardente UBD (49,5%), Santa Terezinha Single Cask Rum UBD (50,5%) i Jambu Electric Daisy UBD (40%). Leszek butelkuje z mocą beczki, ma różne projekty związane z finiszowaniem brazylijskich rumów w europejskich beczkach, m.in. po tokaju, sauternes, pinneau, szampanie czy kalwadosie. Możemy spodziewać się kolejnych bardzo dobrych, bardzo limitowanych edycji pod marką UBD.
Brak w Polsce
Lektura czerwca 2024
Krzysztof Piaseczny „Rum Compendium”
Pięknie wydane, oprawione w skórę rumowe kompendium Krzyśka Piasecznego znanego z projektu Rum Explorer. Książka lekko napisana, dowcipna, bardzo szczera i osobista, którą czyta się z uśmiechem przyjaźni do autora, bo Krzysiek pisze tak jak opowiada, z pasją i radością odkrywcy.
W ofercie: Media Plus