Alkohole grudnia 2017

W grudniu spróbowałem 104 nowych alkoholi, głownie w barach plus dodatkowo podczas Greckiej Panoramy, dzięki czemu jest ouzo miesiąca. Przyznałem cztery najwyższe noty 5/5 oraz bardzo dużo, bo aż 21, not bliskich ideału 4.5/5 .


Alkoholem miesiąca zostaje znakomita brandy z Gruzji, Sarajishvili Trilogy (40%), leżakowała przez co najmniej 65 lat (są tu też destylaty z XIX wieku) w beczkach z kaukaskiego i francuskiego dębu. Zestawiona z odmian winogron wybranych z trzech różnych mikro stref Gruzji, charakteryzujących się szczególnymi warunkami klimatycznymi, są to winogrona: tsitska z Imereti, chinuri z Kartli i rkatsiteli z Kachetii. W aromacie: rodzynki, wiśnie, dojrzałe morele, brzoskwinie, a nawet granat i wyraźnie ananas. Do tego tytoń, skóra, nawet lekko popiół i orzechy włoskie. Posypane gorzkim kakao. Smak niezwykle łagodny, w ogóle nie czuć mocy alkoholu, jest za to taniczność – dużo tytoniu, czarna herbata, skóra, gorzka czekolada, dojrzałe śliwki, daktyle, figi, orzechy laskowe. Długi finisz, jest w nim smak starego likierowego wina, miodowość jak w pedro ximenez, a do tego fantastyczna ziemistość, stare drewno i czarne oliwki. Cudowny alkohol na niezwykłe chwile. Rozlano tylko tysiąc butelek.
Wódka grudnia, to rosyjska Taiga Shtof (40%), produkowana z ozimej pszenicy i żyta, które zbierane są na Syberii, często już pod śniegiem. Użyta do jej zestawiania woda pochodzi z podziemnych źródeł, które są głęboko pod lodem. Nie docierają tam żadne zanieczyszczenia i woda nie jest filtrowana ani demineralizowana. Sama wódka filtrowana jest przez węgiel drzewny, trzykrotnie destylowana. Sprzedawana tylko w litrowych butelkach, na które ręcznie naciągana jest skóra. Aromat jest słodki (cukier puder) i lekko ziemisty, ale znajdziemy też surowe drewno jabłoni. Smak bardzo delikatny, kremowy, sok z brzozy, ale po chwili pojawia się nuta pieprzna, nawet kardamon. Finisz to krem chrzanowy i pieprz.
Wódka smakowa grudnia, to Beluga Hunting Herbal (40%), w nosie – żywica, zielona szyszka, sosna, jagody i mech. W smaku i gorzko, i słodko, karmel, karczoch, wiśnie, herbata, anyż, lukrecja, może też cynamon, ziele angielskie. W finiszu miód i znów nuta leśna, paprocie i dużo anyżu.
Zapowiadane już ouzo grudnia – rodzinna destylarnia A. Karoni (40%) z Nafplios. Aromat, jak to ouzo, mocno anyżowy, ale w smaku czuć też lukrecję oraz żywicę, jakby dodano do alkoholu mastyksu.
W kategorii gin/jałowcówka miesiąca wygrywa produkt krajowy, z Bielska-Białej – Chrobry Królewski Skarbiec Jałowcówka (38%). Intensywny aromat jałowca, szyszek, igliwia, ogólnie – leśny. Zapach orzeźwiający i bardzo przyjemny, naturalny. Podejrzewam, że macerowano jagody jałowca z niewielkim dodatkiem gałązek i igliwia. Styl dawnych polskich wódek myśliwskich i szkoda, że już nikt takich nie robi. Do tego aromat cytryn. W smaku cytrusy, kandyzowana skórka cytryny, trawa cytrynowa, oczywiście także jałowiec.
Rum miesiąca to Ron Esclavo XO (42%) z Dominikany. Leżakował 23 lata w systemie solera. Destylowany w kolumnie z melasy. Kolor ciemno orzechowy. Aromat typowy dla rumów z Dominikany, słodki, z nutami ziół i przypraw korzennych, likierowego wina, drewna, tytoniu, słodkiej herbaty i banana. Do tego miód i kandyzowane owoce. W smaku nieco cierpki – wiśnie, dużo wiśni. Gorzka czekolada, gorzka herbata, kakao. W finiszu – skóra, kandyzowany imbir, rodzynki. I trochę rozgrzewającego pieprzu.
Grappa grudnia to Zanin Cavallina Bianca 25 Anni (41,5%), bardzo limitowana edycja, sprzedawana w dębowych, wyściełanych suknem skrzynkach, wypuszczono zaledwie 125 butelek. W nosie: słonecznik, orzech włoski, wiśnia, jabłka, rumianek, kakao. Cudowna słodycz, która przekłada się na smak – głęboki, jest tu gorzka czekolada, orzech włoski i laskowy, wiśnia, nugat. Finisz cierpki, bakaliowy – rodzynki, kawa, daktyle, do tego tabaka. Bardzo długi i niezwykle przyjemny.
Whisky blended to Chivas Regal Mizunara (40%), aromat bardzo wiśniowy, winogrona i rodzynki. W smaku bardzo zbożowe, ziarniste, czarna czekolada z chilli. Finisz bardzo rozgrzewający, dużo chilli, tabaki, skóry.
W kategorii single malt wygrała irlandzka Teeling Revival 15YO Muscat (46%), finiszowana przez rok w beczkach po winie Muscat Port. W nosie: słód, ziarno i słodycz likierowego wina, mleczna czekolada, cynamon, delikatnie zioła (rozmaryn). W smaku nadal słód, wypieczona skórka chleba, maliny, dojrzałe jabłka, gruszki – tej owocowości brakowało w aromacie, pojawia się sól, słone paluszki, nutka dymna, ale taka z piekarni. Do tego wędzona śliwka i pieczone jabłko. W finiszu placki drożdżowe, szarlotka z cynamonem, końcówka rozgrzewa.
Whisky single grain grudnia pochodzi od niezależnego bottlera, to Invergordon 42YO (47,7%) z kolekcji That Boutique-Y Whisky Company. Aromat dość ostry – ocet jabłkowy i drewno, bardziej rumowy niż typowy dla whisky. Głębiej w tym aromacie jest koper, nuty kwiatowe, a nawet sałata z vinagre. I jeszcze słodycz miodowego wina. Po napowietrzeniu octowa ostrość niemal znika. Jest tu jeszcze zapach hebanu i pieczonych jabłek, kruszonki. Bardzo bogata paleta. W ustach bardzo zdominowana przez drewno, propolis, nawet jest gorzka nuta karczocha. I dla kontrastu – mleczna czekolada. Smak nie dorównuje ciekawym aromatom, jest głęboki, ale zbyt zdominowany przez drewno. W finiszu są rodzynki, winogrona, pojawia się słodycz likierowego wina, nuty kandyzowanych skórek grejpfruta.
Likier miesiąca to doskonały składnik deserów – Dębowa Likier Czekoladowy Gęsty (18,5%), gęsta, dobrej jakości czekolada, nie za słodka. Słoik, z którego chce się łyżeczką brać i brać. Wielka pyszność.
Odkrycie miesiąca to grecki likier Vassilakis Koumkouat (25%), typowy dla wyspy Korfu. Kumkwat jest najpierw fermentowany, potem destylowany, a na koniec destylat miesza się z sokiem z owocu. Aromat jest słodki, z wyraźną nutą mandarynek. W ustach dochodzi smak czarnych oliwek, żywicy, a w finiszu – skórek gorzkiej pomarańczy. Praktycznie poza Korfu niedostępny.
I na koniec lektura miesiąca, kolejna edycja „Whisky Bible” Jima Murraya (Dram Good Books). W tym wydaniu jest coś około 4600 whisky, w tym 1900 szkockich single malts, 350 szkockich blendów, 750 whiskey amerykańskich itd. 1201 whisky Murray ocenił po raz pierwszy.

Alkohol grudnia 2017: Sarajishvili Trilogy (Gruzja)

Wódka grudnia 2017: Taiga Shtof (Rosja)

Wódka smakowa grudnia 2017: Beluga Hunting Herbal (Rosja)

Ouzo grudnia 2017: A.Karoni Ouzo (Grecja)

Gin grudnia 2017: Chrobry Królewski Skarbiec Jałowcówka (Polska)

Rum grudnia 2015: Ron Esclavo XO (Dominikana)

Grappa grudnia 2017: Zanin Cavallina Bianca 25 Anni (Włochy)

Whisky blended grudnia 2017: Chivas Regal Mizunara (Szkocja)

Whisky single malt grudnia 2017: Teeling Revival 15YO Muscat (Irlandia)

Whisky single grain grudnia 2017: Invergordon 42YO That Boutique-Y Whisky Company (Szkocja)

Likier grudnia 2017: Dębowa Likier Czekoladowy Gęsty (Polska)

Odkrycie grudnia: Vassilakis Koumkouat (Grecja)

Lektura grudnia 2017: Jim Murray „Whisky Bible” (Dram Good Books)

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.