Koniec roku to zawsze dużo nowych próbek, trzeba nadrobić zaległości, sprawdzić, jak zmieniły się polskie popularne receptury wraz z kolejnymi obniżeniami mocy wódek i likierów. Wnioski są smutne, bo wiele receptur zostało zepsutych, stąd też w grudniu dużo nisko ocenionych pozycji. Spróbowałem 178 nowych trunków, większość próbek (98) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
I |
2 |
0 |
0 |
2 |
8 |
10 |
17 |
14 |
30 |
16 |
II |
0 |
0 |
4 |
4 |
2 |
8 |
11 |
10 |
22 |
11 |
III |
0 |
1 |
0 |
0 |
2 |
3 |
12 |
12 |
22 |
10 |
IV |
0 |
3 |
2 |
5 |
6 |
8 |
14 |
29 |
52 |
12 |
V |
0 |
0 |
2 |
6 |
7 |
9 |
14 |
33 |
51 |
31 |
VI |
2 |
0 |
3 |
10 |
13 |
13 |
32 |
42 |
84 |
30 |
VII |
0 |
0 |
0 |
1 |
1 |
2 |
8 |
23 |
55 |
13 |
VIII |
0 |
2 |
3 |
0 |
1 |
2 |
8 |
18 |
68 |
31 |
IX |
1 |
1 |
0 |
2 |
8 |
10 |
17 |
19 |
102 |
41 |
X |
1 |
2 |
1 |
5 |
8 |
13 |
18 |
55 |
103 |
35 |
XI |
1 |
3 |
1 |
0 |
3 |
2 |
7 |
11 |
49 |
18 |
XII |
2 |
3 |
4 |
8 |
4 |
10 |
20 |
29 |
54 |
44 |
razem |
9 |
15 |
20 |
43 |
63 |
90 |
179 |
295 |
692 |
292 |
Alkoholem grudnia jest Podole Wielkie Ziemniak 2020 Alter Ego (43%) z notą 96,5. Zapach bardzo słodki, jest lekko nuta marchwi, ale też nieobecne w innych ziemniakach nuty owoców – czereśni, jakiejś mało aromatycznej odmiany gruszki. Do tego dużo bananowej słodyczy. Smak w pierwszej chwili cierpki, jak przecięty surowy ziemniak, po chwili dochodzą nuty oleiste – słonecznik, rzepak. Dalej to ewoluuje w kierunku słodkich czipsów ziemniaczanych, czy nawet czipsów z batatów. Finisz jest delikatnie pikantny i delikatnie słony, ale przede wszystkim daje wrażenie „pełnych ust”, masa bardzo świeżego łuskanego słonecznika. Bardzo, bardzo długi posmak.
Wódka czysta grudnia to Miracle (40%) z notą 91,5. Zapach delikatny, słodkawy, nieco różany. Smak leciutko winogronowy, cierpkawy, nutka korzenna, rozgrzewająca. W finiszu pieprz, imbir, goździki, piernikowy finisz.
Wódka smakowa grudnia to Wasabi Farm Vodka (40%) z notą 96. Spirytus ziemniaczano-zbożowy, macerowane świeżo starte kłącze wasabi. Bardzo kręci w nosie, bardzo mocne wasabi, wyciska łzy. Smak słodko-ostry, idealnie oddaje charakter wasabi. Finisz ostry, chrzanowy, delikatnie słony. Wszystko to bardzo naturalne.
Jest w grudniu nagrodzony young spirit – Młody Ziemniak 2019 Edycja Jubileuszowa (40%) z notą 92,5. Zapach zielonego ziemniaka, ogórka, słodka skrobia, wanilia, lekko dymne. W smaku pestki dyni, pestki słonecznika, tłusty, słodko-ziemisty. Finisz gorzkawy, dużo oleistych roślin – rzepak, słonecznik, dymna nuta, ziemniak z ogniska. Destylowany w eksperymentalnym alembiku.
Armaniak grudnia to Armagnac Marquis de Montesquiou Bold Reserve (40%) z notą 90,5. Z dwóch regionów upraw gaskońskich winogron – Bas-Armagnac i Tenareze. Wykorzystano stare beczki z gaskońskiego dębu. Przyjemny zapach rodzynek, wiśni, fig, orzechów włoskich, lekko nuta tytoniu, lekko żywicy. W ustach sporo rodzynek, nuta tytoniowa, śliwki, wiśnie. W finiszu dochodzą nuty ziołowe i anyżowe, lekko słoność, rodzynki.
Ginem grudnia jest limitowana edycja Jonston Yuzu áto Gin (40%) z notą 92,5. Intensywny zapach mandarynek i pieprzu, bardzo elegancko i harmonijnie połączony. Smak cytrusowy – do mandarynek dochodzi limonka, grejpfrut, wyraźnie jałowiec, pieprz, zioła w tle, jakby tymianek. W finiszu gorzkie, oleiste, grejpfruty, cytryny, duża rześkość, dużo jałowca.
Whisky single malt grudnia to Lagavulin 26YO DSR 2021 (44,2%) z notą 96,5. Whisky dojrzewała w beczkach po sherry pedro ximenez i oloroso. Piękny zapach wędzonych śliwek, pieczonych jabłek, lekka nuta fermentowanego na sucho czarnego czosnku. Do tego lekko anyż, lekko nuty kiszonkowe i solankowe. Smak delikatny, gorzkawy – głóg, tatarak, sadza, dym, jodyna. W finiszu sporo soli, solone mięso, jodyna, wodorosty i inne kojarzące się z morzem rośliny. Do tego lekko nutka herbaciana. Subtelna, elegancka, a zarazem mocno wrośnięta w terroir Islay whisky.
Whiskey irlandzka grudnia to Kinahan’s Irish Whiskey KASC Project No 3 (43%) z notą 84. Blend, leżakowany w specjalnie przygotowanych beczkach zbudowanych z klepek pięciu różnych rodzajów drzew (dębów: portugalskiego, amerykańskiego, francuskiego i węgierskiego oraz drewna orzecha). Zapach pełen wanilin, słodki, bourbonowy, lekko śliwki. Smak słodko-cierpki – dużo orzechów laskowych i włoskich, pigwa. W finiszu śliwki, wędzone śliwki, wanilia, orzechy, bourbon.
Rumem grudnia jest Cihuatan Xaman XO (40%) z notą 93. Najpierw leżakował 15 lat w beczkach po bourbonie, a potem jeszcze rok w beczkach ze świętego drzewa Majów ceiba. Zapach intrygujący – banany, papaja i jakieś trudne do nazwania słodkie owoce. Jest też trochę kokosa i wanilii. Smak wytrawny, cierpki, skórzasty, ale jednocześnie bardzo bananowy. W finiszu przyprawy korzenne – goździki, cynamon, soczysta pomarańcza.
Jest też arrack miesiąca – Botavia Arrack Naga (42,7%) z notą 92,5. Destylat z melasy, fermentowany z udziałem drożdży pochodzących z czerwonego ryżu. Mieszanka destylatów z alembików i z kolumny rektyfikacyjnej. Dojrzewał w beczkach z lokalnej odmiany drzewa tekowego przez trzy lata, a potem jeszcze cztery lata w beczkach po bourbonie. Zapach bardzo wytrawny i dość słony, dużo skóry, wilgotnych liści, suszonych śliwek. W smaku cierpki, nuty herbaciane, tytoniowe, słone. Finisz długi, ściągający, sól i tabaka.
Tequila grudnia, a właściwie nie do końca tequila, bo inny region upraw agawy, to Ninfa Raicilla (40%) z notą 89. Wytwarzana przez rodzinę Galindo od XVI wieku w tym samym miejscu, w górach San Sebastian del Oeste. Ninfa Raicilla powstaje wyłącznie z agawy odmiany maximilian, jest pieczona w glinianych piecach opalanych lokalnym drewnem, fermentowana w dwustulitrowych dębowych beczkach, destylowana w miedzianym alembiku dwukrotnie. Zapach jest kwaśny, kiszono-drożdżowy, nuty kwiatowe i ziemiste, aromatyczne egzotyczne drewno, przyprawy korzenne. W ustach kwaśno-korzenna: żeń-szeń, kiszona rzodkiew, kiszony imbir, lekko słodycz w stylu rhum agricole. W finiszu trawiastość, ziemistość, sól, soja, rzodkiew, pozostawia szorstki język.
Likier grudnia to Jakob Haberfeld Miodonka Barrel Aged XI 2021 (40%) z notą 93,5. Miodowy likier starzony w beczkach po szkockiej torfowej whisky Laphroaig. Dokładnie to beczka kolejnego napełnienia, bo zanim wlano do niej likier miodowy, leżakowało w niej jeszcze ciemne piwo Musko z browaru Nook. I właśnie chmiel, poza miodem, jest na pierwszym planie. Nuty nieco ziołowe, nieco korzenne, leśne, a głębiej jest też nuta medyczna, charakterystyczna dla Laphroaig. Smak zaskakujący – jakby wędzone śliwki w miodzie, choć są tu też orzechy, a może bardziej młoda leszczyna. W finiszu właściwie zapominamy o miodzie, jest tak słodowy – pełen piwa, kwasu chlebowego, whisky, torfu, wędzenia (zwłaszcza wędzonych śliwek, choć i wędzonych liści czarnej porzeczki). I przy tym wszystkim finisz jest rześki.
Odkryciem grudnia jest młoda angielska destylarnia Filey Bay. Powstała w 2016 roku w angielskim Yorkshire i jest pierwszą destylarnią single malt w historii regionu. Ulokowani w wiosce Hunmanby, w pobliżu Zatoki Filey. Korzystają wyłącznie z jęczmienia uprawianego na własnej farmie. Mają dwa duże alembiki oraz czteropółkową miedzianą kolumnę. Whisky leżakują w beczkach po: bourbonie, sherry, moskatelu, lokalnym piwie IPA, czy w beczkach po torfowych whisky.
I na koniec lektura grudnia, pogodna książka Michał Bardela i Małgorzata Sułek „Winne osobliwości” (Czas Wina), która w formie krótkich historyjek przedstawia różne naj, naj, naj w świecie win. Nie jest to jednak żaden ranking, a zbiór historyjek, czasami to naj wcale nie jest naj, ale tak się utarło, lub tak się winiarzowi wydaje, co autorski duet ze swadą ujawnia.
Alkohol grudnia 2021: Podole Wielkie Ziemniak 2020 Alter Ego (Polska)
Wódka czysta grudnia 2021: Miracle 40% (Polska)
Wódka smakowa grudnia 2021: Wasabi Farm Vodka (Polska)
Młody Ziemniak 2019 Edycja Jubileuszowa (Polska)
Armaniak grudnia 2021: Armagnac Marquis de Montesquiou Bold Reserve (Francja)
Gin grudnia 2021: Jonston Yuzu áto Gin (Polska)
Whisky single malt grudnia 2021: Lagavulin 26YO DSR 2021 (Szkocja)
Whiskey irlandzka grudnia 2021: Kinahan’s Irish Whiskey KASC Project No 3 (Irlandia)
Rum grudnia 2021: Cihuatan Xaman XO (Salwador)
Arrack grudnia 2021: Botavia Arrack Naga (Indonezja)
Tequila grudnia 2021: Ninfa Raicilla (Meksyk)
Likier grudnia 2021: Jakob Haberfeld Miodonka Barrel Aged XI 2021 (Polska)
Odkrycie grudnia 2021: Filey Bay (Anglia)
Lektura grudnia 2021: Michał Bardel, Małgorzata Sułek „Winne osobliwości” (Czas Wina)