W grudniu spróbowałem 131 nowych alkoholi. Część z nich niedostępnych w Polsce, próbowanych podczas wizyt w barach w Andaluzji. W grudniu tylko 57 próbek oceniłem w przedziale medalowym 80-100, była to najgorsza średnia próbek od kilku lat. Mimo to kilka było próbek wybitnych, które dostały noty powyżej 95/100. Były to: koniak Arbellot de Vacqueur Through the Grapevine Lot 67 Bons Bois (52,4%), armaniak Château de Lacaze 1973 Version Française (46,6%), tsipouro Tirnavou Angel Tears (40%) i trunek grudnia – Clairin Casimir 2021 (51,5%). Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 0 | 0 | 2 | 3 | 1 | 4 | 16 | 25 | 77 | 34 |
II | 0 | 0 | 0 | 2 | 7 | 8 | 29 | 25 | 75 | 50 |
III | 1 | 0 | 1 | 2 | 1 | 7 | 13 | 35 | 109 | 83 |
IV | 0 | 1 | 0 | 1 | 2 | 3 | 10 | 19 | 36 | 25 |
V | 0 | 0 | 1 | 1 | 6 | 8 | 20 | 24 | 94 | 54 |
VI | 1 | 3 | 5 | 2 | 3 | 6 | 20 | 51 | 87 | 48 |
VII | 0 | 2 | 0 | 0 | 1 | 5 | 10 | 26 | 77 | 36 |
VIII | 1 | 0 | 3 | 3 | 7 | 21 | 39 | 99 | 38 | |
IX | 3 | 3 | 2 | 8 | 6 | 9 | 17 | 42 | 99 | 74 |
X | 0 | 0 | 2 | 1 | 4 | 2 | 23 | 31 | 96 | 68 |
XI | 0 | 2 | 1 | 6 | 1 | 8 | 19 | 38 | 69 | 17 |
XII | 6 | 8 | 4 | 4 | 16 | 10 | 11 | 15 | 33 | 24 |
razem | 12 | 19 | 21 | 33 | 48 | 77 | 209 | 370 | 951 | 551 |
Alkohol grudnia 2024
Clairin Casimir 2021 (51,5%)
Zapach lekko sadzy, wędzenia, ale też wody po ogórkach kiszonych, a też smażonego banana. W smaku wędzony łosoś, wędzona śliwka, ale też taniczność, egzotyczne drewno i gorzki-cierpki miód. Finisz najpierw otwiera się wędzoną śliwką, potem zaskakuje miętą, eukaliptusem, wreszcie przechodzi w kierunku powideł śliwkowych i barbecue, ale jest też na końcu anyż. Znakomite.
W ofercie: The Last Port
28,5/29/29/9=95,5
Wódka czysta grudnia 2024
Nowodworska (40%)
Zapach lekki, przyjemny, mineralny, słodkawa nuta zbożowa, kwiatowa, ziołowa. W ustach delikatna słodycz ziarna, nutka gorzkawa i też pieprzna, a i lekko słonawa. Finisz ziarnisty, chlebowy, ale też pieprzny, rozgrzewający, delikatnie słonawy. Dobra klasyczna wódka.
W ofercie: Wolska
27/27,5/27/8=89,5
Wódka smakowa grudnia 2024
Wódka Podchmielona Equinox (38%)
Private label produkowany przez On Spirit. Intensywny, bardzo przyjemny zapach chmielu – nuty grejpfrutowe, limonkowe, ziołowe, także słodkie owoce tropikalne – mango, papaja. Smak znakomity – połączenie cierpkości, taniczności i słodkiej owocowości. Finisz bardzo długi, cierpki, delikatnie pieprzny, taniczny, ale jest też słodycz muskatowych winogron i gruszki.
W ofercie: Chmielownia.pl
26/28,5/29/8,5=92
Okowita grudnia 2024
Port Puck Portowa Okowita z Pszenicy Hades (40%)
Ponad trzy tygodnie fermentacji z udziałem drożdży hades. Zapach wypieczonego chleba, lekko goryczka chmielowa, jakaś przyjemna mineralność, jest też lekka nuta rybna, portowa, pasująca do marki. W ustach też jest coś z morskiej zatoki, jakby omułki z czarnym chlebem i ostrą oliwą z oliwek. Smaczne i oryginalne. Finisz dość długi, delikatnie pieprzny, ziołowy, nuta mączki rybnej i mąki pszenicznej.
W ofercie: Port Puck
28,5/28/27/8=91,5
Gin grudnia 2024
Neptun (40%)
Wykorzystane botaniki to: jałowiec, kolendra, kardamon, korzeń irysa, lukrecja skórki pomarańczy i cytryn, trawa cytrynowa i jeszcze kilka innych. W aromacie dużo cytrusów, dzięgiel, cytrusowy jałowiec i kolendra, może geranium. Smak wyrazisty, dużo leśnego jałowca, igliwia, żywicy, nuty miętowe, pieprzne i skórki cytrusów. Długi żywiczny finisz, zielone igliwie, limonka, kolendra, pieprz, kardamon, galanga, nutka chmielu. Znakomity do klasycznego koktajlu T&T lub z piwem imbirowym.
W ofercie: Port Puck
27/27,5/27,5/8=90
Absynt grudnia 2024
Jacques Senaux Absinthe Black (70%)
W aromacie masa lukrecji, anyż, piołun, mięta. W ustach gorzki piołun i słodka lukrecja, kwaskowo-słodkie jabłka. Rozgrzewa, ale jest bardzo przyjemny, w finiszu jest słodycz anyżu i lukrecji, wędzona śliwka i coś jak balsamico pedro ximenez.
W ofercie: Dom Whisky
27/27/27/7,5=88,5
Brandy grudnia 2024
Marco Polo Silk Road Brandy (40%)
Brandy destylowana w 1991 roku, leżakowana 30 lat w beczkach z dalmatyńskiego dębu. W aromacie dużo kakao, czekolady, wanilii, czekolady z orzechami, kawy, rodzynek, fig – słodkie jak brandy de Jerez. W ustach dużo fig i daktyli, wiśnia, owocowy tytoń, przyjemna cierpkość, nutka pomarańczy. Finisz lekki, nieco korzenny, sporo pomarańczy, rodzynki, renklody, lekki miód-maliniak, wiśnie, skórzastość, słodki owocowy tytoń.
Brak w Polsce
27,5/27,5/26,5/8=89,5
Cognac grudnia 2024
Arbellot de Vacqueur Through the Grapevine Lot 67 Bons Bois (52,4%)
Koniak z winogron z regionu Bons Bois, z jednej beczki. Ma zapach tytoniu, słodkiego soku brzoskwini, gruszki, lekko anyż, lukrecja, piołun, tytoń, lekko octany. W smaku dużo starej beczki, ser requefor, goryczka, gorzki tytoń, olejki skórek grejpfruta, pieprz. Finisz bardzo pieprzny, piołun, lekko słoność, tytoń, sadza, kozi ser w sadzy.
Brak w Polsce
29/29/28/9=95
Armaniak grudnia 2024
Château de Lacaze 1973 Version Française (46,6%)
Wspaniały armaniak z piwnic Bordeneuve. Przedestylowano wino z winogron baco (60%) i ugni blanc (40%). Po 18 miesiącach leżakowania w nowych dębowych beczkach, alkohol kontynuował dojrzewanie w drobnoziarnistej czerwonej beczce z lasu Wogezów, która jest mniej garbnikowa. Armaniak ma zapach tytoniu, lukrecji, anyżu, octujących śliwek, moreli, gruszek, delikatnie mięty. Smak zaskakująco lekki, dużo tytoniu, ale też słodkie rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, anyż i lukrecja. Finisz gęsty, tytoniowy, cierpki, dużo suszonych śliwek, głóg, jarzębina i wosk.
Brak w Polsce
29/29/28/9=95
Calvados grudnia 2024
Coquerel Calvados ACC Single Cask 1989 31YO (44,4%)
Kalwados leżakowany 31 lat w limuzynowym dębie, zabutelkowany w 2020 roku. Edycja liczy 198 butelek. Barwa mahoniowa. Zapach bardzo intensywny, dużo jabłek – słodkich, gorzkich, cierpkich, gotowanych, pieczonych, wędzonych. Do tego nuty: tytoniu, lukrecji i anyżu, nieco mięty. W ustach oleisty, gorzkawy, ale jest też słoność i pieprzność, ale też trochę nut mdłych, umami, grzybowych, zestarzałych. Finisz jest jednak znakomity, wybitny, niezwykle długi, gęsty, smakowity – bardzo dojrzałe jabłka, ale też gorzkie jabłka, lekko pieprz, lekko cynamon, tytoń, vinegar jabłkowe, słoność, oleistość, tytoń, lekko nuta kawy, delikatne stare balsamico jabłkowe.
W ofercie: Festus
28/28/29,5/9=94,5
Marc grudnia 2024
Tsipouro Tirnavou Angel Tears (40%)
Trzykrotna destylacja w miedzianym alembiku, przed rozlaniem do butelek pół roku leżakowania w stalowych kadziach. Wspaniały słodki zapach muscatu – czysty, z nutami cytrusów, zwłaszcza grejpfruta, słodka śliwka, melon, syrop z brzoskwini, w tle leciutka nuta mineralna, krzemionkowa, delikatny rozmaryn. Smak słodki – słodkie muskatowe winogrona, słodki grejpfrut, pomelo, melon, liczi, różaność. Finisz długi, oleisty, słodko-winogronowy, jak wino muskatowe z późnego zbioru plus melonowa słodycz. Delikatne, eleganckie, bardzo dobre tsipouro, albo może nawet wybitne.
Brak w Polsce
29/28,5/28,5/9=95
Pisco grudnia 2024
Viñas de Oro Quebranta 2022 (41%)
Peruwiańskie jednoodmianowe pisco. Zapach lekko tytoniowy, lekko herbaciany, suche liście i rodzynki. Smak cierpki – tytoń, nuty kwaskowe, nawet lekko octowe, ale smaczne i słoność. Cierpki finisz, kwaśne kiszone limonki, słoność, taniczność. Bardzo ciekawe, choć trudne pisco.
Brak w Polsce
25,5/25,5/26/8=85
Rum grudnia 2024
Famille Ricci Exception 24YO (56,2%)
Rum single cask z TDL, destylacja w 2000 roku. Intensywny aromat ziół, śliwek, moreli, tytoniu, lekka nuta wanilii, kakao. W smaku nuta pikantna, pieprz, zioła, śliwki, gorzka pomarańcza, piołun. W finiszu nuty utlenione, wiśnie, gorzka śliwka, gorzki migdał, tytoń, lukrecja.
Brak w Polsce
28/28/29,5/9=94,5
Whisky single malt grudnia 2024
DYC 15YO Second Edition (40%)
Edycja piętnastoletniej single malt zadebiutowała w 2019 roku jako limitowana Colección Maestros Destiladores w liczbie 12857 butelek. Potem ukazała się Second Edition w liczbie 12000 butelek. Leżakowała w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Przyjemny słodowy, słodki aromat z nutą słodkich jabłek, gruszek, brzoskwini. W ustach też dużo słodyczy, gruszki williams, ale też pikantna nuta cynamonu. Finisz dość krótki i dość monotonny – słodki słód, słodkie gruszki, imbir, leciutka ziołowa goryczka.
Brak w Polsce
25/25/24/7=81
Whisky blended grudnia 2024
King & Mouse Blended Malt Scotch Whisky 9YO (57,6%)
Edycja limitowana – tylko 235 butelki dla baru King & Mouse w Wilnie. Whisky była finiszowana przez półtora roku w beczkach po litewskim winie z czarnej porzeczki i z aronii z winiarni Roskala. Główny składnik blendu to Benriach. Aromat lekko dymny, wędzonych śliwek, wędzonego słodu, gorzkiej i cierpkiej aronii, porzeczki. W ustach bardzo dużo słodu, słodycz, słodka poprzeczka, gorzkość, taniczność, korzenność, zioła i węgiel też. Finisz słony, medyczny, owoce porzeczki.
W ofercie: Team Spirit Whisky
28,5/28/28/8,5=93
Tequila grudnia 2024
Jalisco Reposado 6 Meses en Barrica J. Borrajo (38%)
Leżakowanie w amerykańskim dębie, trzykrotna destylacja, edycja limitowana do 10100 butelek. Destylarnia J. Borrajo. Zapach miodu, śliwek, słodkich jabłek. W ustach bardzo delikatna, nieco gorzka i lekko nutka octowa. W finiszu też goryczka, gorzkie pestki i kwaskowe zielone jabłuszka.
Brak w Polsce
27,5/27,5/27,5/8,5=91
Likier grudnia 2024
Sublimat Winny Mikołaja Kopernika (32%)
Mazurskie Miody i Bogdan Piasecki postanowili odtworzyć dawną recepturę „wina sublimowanego” Mikołaja Kopernika, który poza tym, że był astronomem, to był także lekarzem. W jego oryginalnej recepturze są: „dwie kwarty ususzonych jagód, figi 4 drachmy, cynamonu, goździków i szafranu po 5 drachm”. Szafran dał piękny bursztynowo-żółty kolor. Aromat jest złożony i bardzo elegancko poukładany, jest w nim miodowa słodycz, jest wyraźny, choć nie dominujący cynamon oraz goździki – nuty korzenne, piernikowe, jednak subtelne. Jest dużo nut winnych, kwaskowych i ziołowo-korzennych, wermutowych. Są też w aromacie wspomniane jagody. Smak na pozór lekki, ale intensywny – dużo piernika (cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie, pieprz), kwaskowość winogron, suszona śliwka, jabłka, susz wigilijny, figi, daktyle. Finisz długi, korzenny, sporo pieprzu i goździków, gałka muszkatołowa, ale też cierpko-słodki smak soku jabłkowego, a i wędzona śliwka. Znakomity likier, chyba Kopernik by pozazdrościł Bogdanowi Piaseckiemu tych ingrediencji.
W ofercie: Mazurskie Miody
28/28,5/28,5/9=94
Odkrycie grudnia 2024
Famille Ricci
Miałem okazję już wcześniej poznać kolekcję ich białych rumów, które sami kupażują. W grudniu odbyła się jednak degustacja ich rumów starzonych, którą poprowadził Krzysztof Piaseczny. Francuska firma powstała w 2019 roku i zaskakuje dostępem do znakomitych beczek i najlepszych destylarni, zabutelkowali już m.in. kilka blendów z dodatkiem starych beczek Caroni, single cask: Hampden w wieku 39 lat, Enmore w wieku 36 lat, Uitvlugt w wieku 33 lat czy TDL w wieku 31 lat. I nie są to byle jakie beczki. Poza tym mają świetne pomysły na dodatkowe finiszowanie, m.in. w beczkach po pineau des Charentais, po sauternes czy z drewna akacji. Do tego świetne projekty graficzne etykiet.
Brak w Polsce
Lektura grudnia 2024
Roger Voss „Guide to Port and Sherry and Other Fortified Wines”
Książka dobrze napisana, wydana w prestiżowej serii „Mitchell Beazley Wine Guides” opisuje wszystkie najważniejsze wina wzmacniane w Europie, a także w Ameryce, Australii i Afryce. Układ jest kulturowo-językowy, na początek wielkie wina portugalskie – porto i madera, potem hiszpańskie – sherry, ale też malaga i montilla-moriles, francuskie – vins deux naturels i chyba nie do końca zasadnie pineau des Charentes, jakby nie patrzeć to nie wino, tylko mistela. Są wina wzmacniane z Włoch, a konkretnie z Sycylii – marsala. Po rozdziałach poświęconych winom nowoświatowym autor wraca na koniec jeszcze na chwilę do Europy, konkretnie na Cypr i… jeszcze raz do Portugalii, by wspomnieć o winach moscatel de Setubal i carcavelos. Mamy zatem przegląd wszystkiego, co w winach wzmacnianych najważniejsze – historycznie i rynkowo. Wydanie jest z 1993 roku, będące rozszerzoną formą książki Vossa z 1989 roku. Nie polecałbym tej publikacji, sam bym po nią nie sięgał, gdyby nie to, że jeśli chodzi o wina wzmacniane, to niewiele interesujących monografii od tamtego czasu się ukazało. Jest sporo książek o sherry, o porto, ale niech mi ktoś wskaże jakiekolwiek opracowanie w języku angielskim o winach malaga? Choć w wielu miejscach nieaktualna książka Rogera Vossa wciąż wypełnia kilka wstydliwych dziur w anglojęzycznym pisarstwie o winie.
W ofercie: Amazon