Alkohole grudnia 2024

W grudniu spróbowałem 131 nowych alkoholi. Część z nich niedostępnych w Polsce, próbowanych podczas wizyt w barach w Andaluzji. W grudniu tylko 57 próbek oceniłem w przedziale medalowym 80-100, była to najgorsza średnia próbek od kilku lat. Mimo to kilka było próbek wybitnych, które dostały noty powyżej 95/100. Były to: koniak Arbellot de Vacqueur Through the Grapevine Lot 67 Bons Bois (52,4%), armaniak Château de Lacaze 1973 Version Française (46,6%), tsipouro Tirnavou Angel Tears (40%) i trunek grudnia – Clairin Casimir 2021 (51,5%). Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc0-1010-2020-3030-4040-5050-6060-7070-8080-9090-100
I00231416257734
II00027829257550
III101217133510983
IV01012310193625
V00116820249454
VI13523620518748
VII02001510267736
VIII1033
721399938
IX33286917429974
X00214223319668
XI02161819386917
XII6844161011153324
razem121921334877209370951551

Alkohol grudnia 2024

Clairin Casimir 2021 (51,5%)

Zapach lekko sadzy, wędzenia, ale też wody po ogórkach kiszonych, a też smażonego banana. W smaku wędzony łosoś, wędzona śliwka, ale też taniczność, egzotyczne drewno i gorzki-cierpki miód. Finisz najpierw otwiera się wędzoną śliwką, potem zaskakuje miętą, eukaliptusem, wreszcie przechodzi w kierunku powideł śliwkowych i barbecue, ale jest też na końcu anyż. Znakomite.
W ofercie: The Last Port

5/5

28,5/29/29/9=95,5Aqua Vitae rekomenduje

Wódka czysta grudnia 2024

Nowodworska (40%)

Zapach lekki, przyjemny, mineralny, słodkawa nuta zbożowa, kwiatowa, ziołowa. W ustach delikatna słodycz ziarna, nutka gorzkawa i też pieprzna, a i lekko słonawa. Finisz ziarnisty, chlebowy, ale też pieprzny, rozgrzewający, delikatnie słonawy. Dobra klasyczna wódka.
W ofercie: Wolska

4.5/5

27/27,5/27/8=89,5

Wódka smakowa grudnia 2024

Wódka Podchmielona Equinox (38%)

Private label produkowany przez On Spirit. Intensywny, bardzo przyjemny zapach chmielu – nuty grejpfrutowe, limonkowe, ziołowe, także słodkie owoce tropikalne – mango, papaja. Smak znakomity – połączenie cierpkości, taniczności i słodkiej owocowości. Finisz bardzo długi, cierpki, delikatnie pieprzny, taniczny, ale jest też słodycz muskatowych winogron i gruszki.
W ofercie: Chmielownia.pl

4.5/5

26/28,5/29/8,5=92Aqua Vitae rekomenduje

Okowita grudnia 2024

Port Puck Portowa Okowita z Pszenicy Hades (40%)

Ponad trzy tygodnie fermentacji z udziałem drożdży hades. Zapach wypieczonego chleba, lekko goryczka chmielowa, jakaś przyjemna mineralność, jest też lekka nuta rybna, portowa, pasująca do marki. W ustach też jest coś z morskiej zatoki, jakby omułki z czarnym chlebem i ostrą oliwą z oliwek. Smaczne i oryginalne. Finisz dość długi, delikatnie pieprzny, ziołowy, nuta mączki rybnej i mąki pszenicznej.
W ofercie: Port Puck

4.5/5

28,5/28/27/8=91,5Aqua Vitae rekomenduje

Gin grudnia 2024

Neptun (40%)

Wykorzystane botaniki to: jałowiec, kolendra, kardamon, korzeń irysa, lukrecja skórki pomarańczy i cytryn, trawa cytrynowa i jeszcze kilka innych. W aromacie dużo cytrusów, dzięgiel, cytrusowy jałowiec i kolendra, może geranium. Smak wyrazisty, dużo leśnego jałowca, igliwia, żywicy, nuty miętowe, pieprzne i skórki cytrusów. Długi żywiczny finisz, zielone igliwie, limonka, kolendra, pieprz, kardamon, galanga, nutka chmielu. Znakomity do klasycznego koktajlu T&T lub z piwem imbirowym.
W ofercie: Port Puck

4.5/5

27/27,5/27,5/8=90Aqua Vitae rekomenduje

Absynt grudnia 2024

Jacques Senaux Absinthe Black (70%)

W aromacie masa lukrecji, anyż, piołun, mięta. W ustach gorzki piołun i słodka lukrecja, kwaskowo-słodkie jabłka. Rozgrzewa, ale jest bardzo przyjemny, w finiszu jest słodycz anyżu i lukrecji, wędzona śliwka i coś jak balsamico pedro ximenez.
W ofercie: Dom Whisky

4.5/5

27/27/27/7,5=88,5

Brandy grudnia 2024

Marco Polo Silk Road Brandy (40%)

Brandy destylowana w 1991 roku, leżakowana 30 lat w beczkach z dalmatyńskiego dębu. W aromacie dużo kakao, czekolady, wanilii, czekolady z orzechami, kawy, rodzynek, fig – słodkie jak brandy de Jerez. W ustach dużo fig i daktyli, wiśnia, owocowy tytoń, przyjemna cierpkość, nutka pomarańczy. Finisz lekki, nieco korzenny, sporo pomarańczy, rodzynki, renklody, lekki miód-maliniak, wiśnie, skórzastość, słodki owocowy tytoń.
Brak w Polsce

4.5/5

27,5/27,5/26,5/8=89,5

Cognac grudnia 2024

Arbellot de Vacqueur Through the Grapevine Lot 67 Bons Bois (52,4%)

Koniak z winogron z regionu Bons Bois, z jednej beczki. Ma zapach tytoniu, słodkiego soku brzoskwini, gruszki, lekko anyż, lukrecja, piołun, tytoń, lekko octany. W smaku dużo starej beczki, ser requefor, goryczka, gorzki tytoń, olejki skórek grejpfruta, pieprz. Finisz bardzo pieprzny, piołun, lekko słoność, tytoń, sadza, kozi ser w sadzy.
Brak w Polsce

5/5

29/29/28/9=95Aqua Vitae rekomenduje

Armaniak grudnia 2024

Château de Lacaze 1973 Version Française (46,6%)

Wspaniały armaniak z piwnic Bordeneuve. Przedestylowano wino z winogron baco (60%) i ugni blanc (40%). Po 18 miesiącach leżakowania w nowych dębowych beczkach, alkohol kontynuował dojrzewanie w drobnoziarnistej czerwonej beczce z lasu Wogezów, która jest mniej garbnikowa. Armaniak ma zapach tytoniu, lukrecji, anyżu, octujących śliwek, moreli, gruszek, delikatnie mięty. Smak zaskakująco lekki, dużo tytoniu, ale też słodkie rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, anyż i lukrecja. Finisz gęsty, tytoniowy, cierpki, dużo suszonych śliwek, głóg, jarzębina i wosk.
Brak w Polsce

5/5

29/29/28/9=95Aqua Vitae rekomenduje

Calvados grudnia 2024

Coquerel Calvados ACC Single Cask 1989 31YO (44,4%)

Kalwados leżakowany 31 lat w limuzynowym dębie, zabutelkowany w 2020 roku. Edycja liczy 198 butelek. Barwa mahoniowa. Zapach bardzo intensywny, dużo jabłek – słodkich, gorzkich, cierpkich, gotowanych, pieczonych, wędzonych. Do tego nuty: tytoniu, lukrecji i anyżu, nieco mięty. W ustach oleisty, gorzkawy, ale jest też słoność i pieprzność, ale też trochę nut mdłych, umami, grzybowych, zestarzałych. Finisz jest jednak znakomity, wybitny, niezwykle długi, gęsty, smakowity – bardzo dojrzałe jabłka, ale też gorzkie jabłka, lekko pieprz, lekko cynamon, tytoń, vinegar jabłkowe, słoność, oleistość, tytoń, lekko nuta kawy, delikatne stare balsamico jabłkowe.
W ofercie: Festus

4.5/5

28/28/29,5/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Marc grudnia 2024

Tsipouro Tirnavou Angel Tears (40%)

Trzykrotna destylacja w miedzianym alembiku, przed rozlaniem do butelek pół roku leżakowania w stalowych kadziach. Wspaniały słodki zapach muscatu – czysty, z nutami cytrusów, zwłaszcza grejpfruta, słodka śliwka, melon, syrop z brzoskwini, w tle leciutka nuta mineralna, krzemionkowa, delikatny rozmaryn. Smak słodki – słodkie muskatowe winogrona, słodki grejpfrut, pomelo, melon, liczi, różaność. Finisz długi, oleisty, słodko-winogronowy, jak wino muskatowe z późnego zbioru plus melonowa słodycz. Delikatne, eleganckie, bardzo dobre tsipouro, albo może nawet wybitne.
Brak w Polsce

5/5

29/28,5/28,5/9=95Aqua Vitae rekomenduje

Pisco grudnia 2024

Viñas de Oro Quebranta 2022 (41%)

Peruwiańskie jednoodmianowe pisco. Zapach lekko tytoniowy, lekko herbaciany, suche liście i rodzynki. Smak cierpki – tytoń, nuty kwaskowe, nawet lekko octowe, ale smaczne i słoność. Cierpki finisz, kwaśne kiszone limonki, słoność, taniczność. Bardzo ciekawe, choć trudne pisco.
Brak w Polsce

4/5

25,5/25,5/26/8=85

Rum grudnia 2024

Famille Ricci Exception 24YO (56,2%)

Rum single cask z TDL, destylacja w 2000 roku. Intensywny aromat ziół, śliwek, moreli, tytoniu, lekka nuta wanilii, kakao. W smaku nuta pikantna, pieprz, zioła, śliwki, gorzka pomarańcza, piołun. W finiszu nuty utlenione, wiśnie, gorzka śliwka, gorzki migdał, tytoń, lukrecja.
Brak w Polsce

4.5/5

28/28/29,5/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Whisky single malt grudnia 2024

DYC 15YO Second Edition (40%)

Edycja piętnastoletniej single malt zadebiutowała w 2019 roku jako limitowana Colección Maestros Destiladores w liczbie 12857 butelek. Potem ukazała się Second Edition w liczbie 12000 butelek. Leżakowała w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Przyjemny słodowy, słodki aromat z nutą słodkich jabłek, gruszek, brzoskwini. W ustach też dużo słodyczy, gruszki williams, ale też pikantna nuta cynamonu. Finisz dość krótki i dość monotonny – słodki słód, słodkie gruszki, imbir, leciutka ziołowa goryczka.
Brak w Polsce

4/5

25/25/24/7=81

Whisky blended grudnia 2024

King & Mouse Blended Malt Scotch Whisky 9YO (57,6%)

Edycja limitowana – tylko 235 butelki dla baru King & Mouse w Wilnie. Whisky była finiszowana przez półtora roku w beczkach po litewskim winie z czarnej porzeczki i z aronii z winiarni Roskala. Główny składnik blendu to Benriach. Aromat lekko dymny, wędzonych śliwek, wędzonego słodu, gorzkiej i cierpkiej aronii, porzeczki. W ustach bardzo dużo słodu, słodycz, słodka poprzeczka, gorzkość, taniczność, korzenność, zioła i węgiel też. Finisz słony, medyczny, owoce porzeczki.
W ofercie: Team Spirit Whisky

4.5/5

28,5/28/28/8,5=93Aqua Vitae rekomenduje

Tequila grudnia 2024

Jalisco Reposado 6 Meses en Barrica J. Borrajo (38%)

Leżakowanie w amerykańskim dębie, trzykrotna destylacja, edycja limitowana do 10100 butelek. Destylarnia J. Borrajo. Zapach miodu, śliwek, słodkich jabłek. W ustach bardzo delikatna, nieco gorzka i lekko nutka octowa. W finiszu też goryczka, gorzkie pestki i kwaskowe zielone jabłuszka.
Brak w Polsce

4.5/5

27,5/27,5/27,5/8,5=91Aqua Vitae rekomenduje

Likier grudnia 2024

Sublimat Winny Mikołaja Kopernika (32%)

Mazurskie Miody i Bogdan Piasecki postanowili odtworzyć dawną recepturę „wina sublimowanego” Mikołaja Kopernika, który poza tym, że był astronomem, to był także lekarzem. W jego oryginalnej recepturze są: „dwie kwarty ususzonych jagód, figi 4 drachmy, cynamonu, goździków i szafranu po 5 drachm”. Szafran dał piękny bursztynowo-żółty kolor. Aromat jest złożony i bardzo elegancko poukładany, jest w nim miodowa słodycz, jest wyraźny, choć nie dominujący cynamon oraz goździki – nuty korzenne, piernikowe, jednak subtelne. Jest dużo nut winnych, kwaskowych i ziołowo-korzennych, wermutowych. Są też w aromacie wspomniane jagody. Smak na pozór lekki, ale intensywny – dużo piernika (cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie, pieprz), kwaskowość winogron, suszona śliwka, jabłka, susz wigilijny, figi, daktyle. Finisz długi, korzenny, sporo pieprzu i goździków, gałka muszkatołowa, ale też cierpko-słodki smak soku jabłkowego, a i wędzona śliwka. Znakomity likier, chyba Kopernik by pozazdrościł Bogdanowi Piaseckiemu tych ingrediencji.
W ofercie: Mazurskie Miody

4.5/5

28/28,5/28,5/9=94Aqua Vitae rekomenduje

Odkrycie grudnia 2024

Famille Ricci

Miałem okazję już wcześniej poznać kolekcję ich białych rumów, które sami kupażują. W grudniu odbyła się jednak degustacja ich rumów starzonych, którą poprowadził Krzysztof Piaseczny. Francuska firma powstała w 2019 roku i zaskakuje dostępem do znakomitych beczek i najlepszych destylarni, zabutelkowali już m.in. kilka blendów z dodatkiem starych beczek Caroni, single cask: Hampden w wieku 39 lat, Enmore w wieku 36 lat, Uitvlugt w wieku 33 lat czy TDL w wieku 31 lat. I nie są to byle jakie beczki. Poza tym mają świetne pomysły na dodatkowe finiszowanie, m.in. w beczkach po pineau des Charentais, po sauternes czy z drewna akacji. Do tego świetne projekty graficzne etykiet.

Brak w Polsce

Lektura grudnia 2024

Roger Voss „Guide to Port and Sherry and Other Fortified Wines”

Książka dobrze napisana, wydana w prestiżowej serii „Mitchell Beazley Wine Guides” opisuje wszystkie najważniejsze wina wzmacniane w Europie, a także w Ameryce, Australii i Afryce. Układ jest kulturowo-językowy, na początek wielkie wina portugalskie – porto i madera, potem hiszpańskie – sherry, ale też malaga i montilla-moriles, francuskie – vins deux naturels i chyba nie do końca zasadnie pineau des Charentes, jakby nie patrzeć to nie wino, tylko mistela. Są wina wzmacniane z Włoch, a konkretnie z Sycylii – marsala. Po rozdziałach poświęconych winom nowoświatowym autor wraca na koniec jeszcze na chwilę do Europy, konkretnie na Cypr i… jeszcze raz do Portugalii, by wspomnieć o winach moscatel de Setubal i carcavelos. Mamy zatem przegląd wszystkiego, co w winach wzmacnianych najważniejsze – historycznie i rynkowo. Wydanie jest z 1993 roku, będące rozszerzoną formą książki Vossa z 1989 roku. Nie polecałbym tej publikacji, sam bym po nią nie sięgał, gdyby nie to, że jeśli chodzi o wina wzmacniane, to niewiele interesujących monografii od tamtego czasu się ukazało. Jest sporo książek o sherry, o porto, ale niech mi ktoś wskaże jakiekolwiek opracowanie w języku angielskim o winach malaga? Choć w wielu miejscach nieaktualna książka Rogera Vossa wciąż wypełnia kilka wstydliwych dziur w anglojęzycznym pisarstwie o winie.

W ofercie: Amazon

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.