W kwietniu spróbowałem 108 nowych mocnych alkoholi. Część podczas tygodniowego pobytu w Porto, resztę w Warszawie. W Portugalii sporo było trunków bardzo marnej jakości, patrząc na półki w tamtejszych barach mam wrażenie, że są o dwie dekady w tyle, zarówno jeśli chodzi o jakość, jak i wzornictwo. W kwietniu było 31 próbek w medalowym przedziale ocen 80-100.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-IV – styczeń-kwiecień):
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 1 | 0 | 0 | 7 | 3 | 7 | 10 | 5 | 19 | 10 |
II | 20 | 14 | 10 | 24 | 24 | 22 | 36 | 31 | 45 | 10 |
III | 3 | 3 | 2 | 4 | 15 | 15 | 50 | 50 | 134 | 85 |
IV | 13 | 9 | 4 | 14 | 9 | 4 | 14 | 10 | 14 | 17 |
razem | 37 | 26 | 16 | 49 | 51 | 48 | 110 | 96 | 212 | 122 |
Alkoholem kwietnia jest brandy Sarajishvili 1945 (40%) z notą 99. Wydestylowana w roku końca II wojny światowej, winogrona rkatsiteli z Kachetii. W aromacie czekolada z orzechami laskowymi i włoskimi. Dalej: wiśnie, gruszki, śliwki. W smaku cierpko i soczyście, kwaśne śliwki, kwaśne jabłka, wiśnie, ale jest i miód dla równowagi. Oczywiście też czekolada, kakao, kremowość. Niesamowite, że tyle lat w beczce nie naznaczyło tej brandy zbyt mocno drewnem, wciąż jest soczysta, finisz to jak wgryzanie się w nektarynkę, do tego pomarańcze. Delikatna cierpkość, mimo wyraźnych tanin, owocowa słodycz, ale wczesnych owoców, bez dużej koncentracji cukru. Niebywała brandy.
Wódka czysta kwietnia to Nerpa Baikal (40%) z notą 96. Wódka zestawiana jest z najwyższej klasy spirytusu pszenicznego, z niewielkim dodatkiem nalewów na liście sagandalia, popularnej buriackiej herbaty. Aromat delikatny, subtelny, lekko waniliowy i lekko mineralny, bakalie, zwłaszcza suszone morele, orzechy i pomarańcze. Smak nieco cierpki, mineralny, bardzo czysty, nuta orzecha włoskiego, herbata, kardamon. Finisz bardzo długi – cierpkie winogrona, lekko sól, lekko słodycz cukru pudru, do tego malina.
Wódka smakowa kwietnia to Wokulski Wódka Rzemieślnicza 2019 (40%) z notą 91,5. Niesamowity aromat – najpierw czuć anyż, a zaraz potem jabłka i gruszki. Cudownie owocowy. Smak również owocowy – kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, cytryna. Finisz kwaśny i lekko ziemisty, sporo cytryny, limonki, kwaśnej gruszki.
Young spirit kwietnia to Beloruskaya Kolekciya Samogon Rzhanoy (40%) z notą 93,5. Ostry, cudowny aromat zboża, prażonych ziaren, chleba. Smak przyjemnie ziarnisty, mineralny. Finisz lekko pikantny, pieprzny i kwaskowy.
Grappą miesiąca jest Distillerie Trentine SAS Silver Silentium (40%) z notą 87. Pięć lat we francuskim dębie. Aromat słodki – rumianek, słonecznik, ciasto ze śliwkami, wilgotne drewno. W smaku przyjemnie słodka, delikatna, czekolada z wiśnią, miód. W finiszu na pierwszym planie jest drewno, nuty kwiatowe – fiołki, róże, wciąż miód, ziołowy propolis.
Pisco kwietnia to Lapostolle Pisco (40%) z notą 96. Bardzo przyjemny, rześki aromat zielonych winogron, koniczyny, niezapominajki. Smak cierpki, wytrawny, delikatnie nuta słonecznika, rumianek, rześkie aromatyczne zielone winogrona. Finisz cierpko-gorzki – grejpfrut, nadal aromatyczne winogrona.
W kategorii gin miesiąca nagradzamy portugalski produkt, Ventozelo Premium Dry Gin (45%) z notą 90. W aromacie: róże, maliny, poziomki. W smaku róże, fiołki, mandarynki, igliwie, zielone szyszki. Finisz – pomarańcze, pomelo i pazur jałowca.
Rumem miesiąca została zestawione we Włoszech karaibska mieszanka Velier Royal Navy Tiger Shark 2nd Edition (57,18%) z notą 94,5. Aromat industrialny, nafta, banany, wiśnie, gruszki w occie, tytoń, ale też syrop melasowy i żywica. W smaku także dużo syropu, nuta ziołowa, słona, skórzana. Finisz ciężki, nieco utleniony jak tawny port, a jednocześnie gorzki jak porter i wciąż bardzo melasowy, do tego słona lukrecja. Pięknie oddaje styl navy.
Cachaça kwietnia to Yaguara Branca (40,5%) z notą 82. Bardzo przyjemny, lekki zapach bananów. Smak dość gorzki, albedo plus kandyzowana skórka cytryny, cierpkość. Finisz też gorzki – gorzkie winogrona, grejpfrut.
Whisky blendowana kwietnia to Hankey Bannister 21YO Partners Reserve 2019 (40%) z notą 93,5. Pierwszy zapach zdumiewa – słodkie gruszki w occie! To zaraz znika, ale jakże mi się podoba. Zaraz potem są jabłka i dużo egzotycznej świeżości – ananas, mango, liczi, banany. Bardzo słodko, bardzo przyjemnie. W ustach nadal słodko – sauternes, bardzo dojrzałe gruszki, brzoskwinie, nawet syrop brzoskwiniowy, wciąż banany, słodki cynamon. Finisz jest przepysznie słodki – lukier, pączki w lukrze z nadzieniem śliwkowym, marcepan, do tego skórzastość, konsekwentnie banany, słodka herbata i leciutka pikantność goździków.
Likier kwietnia to mistela, Le Coq d’Or Pineau des Charentes Rouge Hardy (17%) z notą 82,5. Aromat wiśni, czereśni, truskawek i malin. Słodki, truskawkowy smak, trochę powidłowy, zwłaszcza finisz – syrop i powidła truskawkowe.
Odkryciem kwietnia jest destylarnia Savanna z Reunion. Destylują zarówno melasę na tanie rumy mieszane, jak i sok z trzciny cukrowej na rhum agricole. To największa destylarnia na wyspie, roczna produkcja to ponad 300 tys. l alkoholu, z czego większość trafia w kontenerach do blenderów i firm butelkujących tanie rumy. Te lekkie rumy są fermentowane przez okres od 24 do 36 godzin, w zależności od surowca, do mocy 7%. Savanna produkuje jednak też wysokiej klasy, bardzo estrowe rumy, w przypadku których fermentacja trwa ok. 15 dni, a moc alkoholu to zaledwie 3,5%. Tanie rumy destylowane są do mocy 94,8%, rhum agricole do mocy 78% lub 72%. Proces destylacji odbywa się w kolumnach.
Książką miesiąca została publikacja Godfreya Spence’a „The Port Companion” (Apple Press). Autor przedstawia historię porto, angielskie wpływy w regionie, narodziny składów porto w Vila Nova de Gaia, przemiany jakie zachodziły w Dolinie Douro, potem przedstawia same winnice, najważniejsze że 115 dopuszczonych do produkcji porto szczepów winogron, technologię winifikacji – przerwanej fermentacji i wzmacniania wina, a potem starzenia, wreszcie style porto. Dużą część zajmuje omówienie domów porto.
Alkohol kwietnia 2019: Sarajishvili 1945 (Gruzja)
Wódka czysta kwietnia 2019: Nerpa Baikal (Rosja)
Wódka smakowa kwietnia 2019: Wokulski Wódka Rzemieślnicza 2019 (Polska)
Young spirit kwietnia 2019: Beloruskaya Kolekciya Samogon Rzhanoy (Białoruś)
Grappa kwietnia 2019: Distillerie Trentine SAS Silver Silentium (Włochy)
Pisco kwietnia 2019: Lapostolle Pisco (Chile)
Gin kwietnia 2019: Ventozelo Premium Dry Gin (Portugalia)
Rum kwietnia 2019: Velier Royal Navy Tiger Shark 2nd Edition (Włochy)
Cachaça kwietnia 2019: Yaguara Branca (Brazylia)
Whisky blendowana kwietnia 2019: Hankey Bannister 21YO Partners Reserve 2019 (Szkocja)
Likier kwietnia 2019: Le Coq d’Or Pineau des Charentes Rouge Hardy (Francja)
Odkrycie kwietnia 2019: Destylarnia Savanna (Reunion)
Lektura kwietnia 2019: Godfrey Spence „The Port Companion” (Apple Press)