Alkohole kwietnia 2019

W kwietniu spróbowałem 108 nowych mocnych alkoholi. Część podczas tygodniowego pobytu w Porto, resztę w Warszawie. W Portugalii sporo było trunków bardzo marnej jakości, patrząc na półki w tamtejszych barach mam wrażenie, że są o dwie dekady w tyle, zarówno jeśli chodzi o jakość, jak i wzornictwo. W kwietniu było 31 próbek w medalowym przedziale ocen 80-100.


Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-IV – styczeń-kwiecień):

miesiąc 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80 80-90 90-100
I 1 0 0 7 3 7 10 5 19 10
II 20 14 10 24 24 22 36 31 45 10
III 3 3 2 4 15 15 50 50 134 85
IV 13 9 4 14 9 4 14 10 14 17
razem 37 26 16 49 51 48 110 96 212 122

Alkoholem kwietnia jest brandy Sarajishvili 1945 (40%) z notą 99. Wydestylowana w roku końca II wojny światowej, winogrona rkatsiteli z Kachetii. W aromacie czekolada z orzechami laskowymi i włoskimi. Dalej: wiśnie, gruszki, śliwki. W smaku cierpko i soczyście, kwaśne śliwki, kwaśne jabłka, wiśnie, ale jest i miód dla równowagi. Oczywiście też czekolada, kakao, kremowość. Niesamowite, że tyle lat w beczce nie naznaczyło tej brandy zbyt mocno drewnem, wciąż jest soczysta, finisz to jak wgryzanie się w nektarynkę, do tego pomarańcze. Delikatna cierpkość, mimo wyraźnych tanin, owocowa słodycz, ale wczesnych owoców, bez dużej koncentracji cukru. Niebywała brandy.
Wódka czysta kwietnia to Nerpa Baikal (40%) z notą 96. Wódka zestawiana jest z najwyższej klasy spirytusu pszenicznego, z niewielkim dodatkiem nalewów na liście sagandalia, popularnej buriackiej herbaty. Aromat delikatny, subtelny, lekko waniliowy i lekko mineralny, bakalie, zwłaszcza suszone morele, orzechy i pomarańcze. Smak nieco cierpki, mineralny, bardzo czysty, nuta orzecha włoskiego, herbata, kardamon. Finisz bardzo długi – cierpkie winogrona, lekko sól, lekko słodycz cukru pudru, do tego malina.
Wódka smakowa kwietnia to Wokulski Wódka Rzemieślnicza 2019 (40%) z notą 91,5. Niesamowity aromat – najpierw czuć anyż, a zaraz potem jabłka i gruszki. Cudownie owocowy. Smak również owocowy – kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, cytryna. Finisz kwaśny i lekko ziemisty, sporo cytryny, limonki, kwaśnej gruszki.
Young spirit kwietnia to Beloruskaya Kolekciya Samogon Rzhanoy (40%) z notą 93,5. Ostry, cudowny aromat zboża, prażonych ziaren, chleba. Smak przyjemnie ziarnisty, mineralny. Finisz lekko pikantny, pieprzny i kwaskowy.
Grappą miesiąca jest Distillerie Trentine SAS Silver Silentium (40%) z notą 87. Pięć lat we francuskim dębie. Aromat słodki – rumianek, słonecznik, ciasto ze śliwkami, wilgotne drewno. W smaku przyjemnie słodka, delikatna, czekolada z wiśnią, miód. W finiszu na pierwszym planie jest drewno, nuty kwiatowe – fiołki, róże, wciąż miód, ziołowy propolis.
Pisco kwietnia to Lapostolle Pisco (40%) z notą 96. Bardzo przyjemny, rześki aromat zielonych winogron, koniczyny, niezapominajki. Smak cierpki, wytrawny, delikatnie nuta słonecznika, rumianek, rześkie aromatyczne zielone winogrona. Finisz cierpko-gorzki – grejpfrut, nadal aromatyczne winogrona.
W kategorii gin miesiąca nagradzamy portugalski produkt, Ventozelo Premium Dry Gin (45%) z notą 90. W aromacie: róże, maliny, poziomki. W smaku róże, fiołki, mandarynki, igliwie, zielone szyszki. Finisz – pomarańcze, pomelo i pazur jałowca.
Rumem miesiąca została zestawione we Włoszech karaibska mieszanka Velier Royal Navy Tiger Shark 2nd Edition (57,18%) z notą 94,5. Aromat industrialny, nafta, banany, wiśnie, gruszki w occie, tytoń, ale też syrop melasowy i żywica. W smaku także dużo syropu, nuta ziołowa, słona, skórzana. Finisz ciężki, nieco utleniony jak tawny port, a jednocześnie gorzki jak porter i wciąż bardzo melasowy, do tego słona lukrecja. Pięknie oddaje styl navy.
Cachaça kwietnia to Yaguara Branca (40,5%) z notą 82. Bardzo przyjemny, lekki zapach bananów. Smak dość gorzki, albedo plus kandyzowana skórka cytryny, cierpkość. Finisz też gorzki – gorzkie winogrona, grejpfrut.
Whisky blendowana kwietnia to Hankey Bannister 21YO Partners Reserve 2019 (40%) z notą 93,5. Pierwszy zapach zdumiewa – słodkie gruszki w occie! To zaraz znika, ale jakże mi się podoba. Zaraz potem są jabłka i dużo egzotycznej świeżości – ananas, mango, liczi, banany. Bardzo słodko, bardzo przyjemnie. W ustach nadal słodko – sauternes, bardzo dojrzałe gruszki, brzoskwinie, nawet syrop brzoskwiniowy, wciąż banany, słodki cynamon. Finisz jest przepysznie słodki – lukier, pączki w lukrze z nadzieniem śliwkowym, marcepan, do tego skórzastość, konsekwentnie banany, słodka herbata i leciutka pikantność goździków.
Likier kwietnia to mistela, Le Coq d’Or Pineau des Charentes Rouge Hardy (17%) z notą 82,5. Aromat wiśni, czereśni, truskawek i malin. Słodki, truskawkowy smak, trochę powidłowy, zwłaszcza finisz – syrop i powidła truskawkowe.
Odkryciem kwietnia jest destylarnia Savanna z Reunion. Destylują zarówno melasę na tanie rumy mieszane, jak i sok z trzciny cukrowej na rhum agricole. To największa destylarnia na wyspie, roczna produkcja to ponad 300 tys. l alkoholu, z czego większość trafia w kontenerach do blenderów i firm butelkujących tanie rumy. Te lekkie rumy są fermentowane przez okres od 24 do 36 godzin, w zależności od surowca, do mocy 7%. Savanna produkuje jednak też wysokiej klasy, bardzo estrowe rumy, w przypadku których fermentacja trwa ok. 15 dni, a moc alkoholu to zaledwie 3,5%. Tanie rumy destylowane są do mocy 94,8%, rhum agricole do mocy 78% lub 72%. Proces destylacji odbywa się w kolumnach.
Książką miesiąca została publikacja Godfreya Spence’a „The Port Companion” (Apple Press). Autor przedstawia historię porto, angielskie wpływy w regionie, narodziny składów porto w Vila Nova de Gaia, przemiany jakie zachodziły w Dolinie Douro, potem przedstawia same winnice, najważniejsze że 115 dopuszczonych do produkcji porto szczepów winogron, technologię winifikacji – przerwanej fermentacji i wzmacniania wina, a potem starzenia, wreszcie style porto. Dużą część zajmuje omówienie domów porto.

Alkohol kwietnia 2019: Sarajishvili 1945 (Gruzja)

Wódka czysta kwietnia 2019: Nerpa Baikal (Rosja)

Wódka smakowa kwietnia 2019: Wokulski Wódka Rzemieślnicza 2019 (Polska)

Young spirit kwietnia 2019: Beloruskaya Kolekciya Samogon Rzhanoy (Białoruś)

Grappa kwietnia 2019: Distillerie Trentine SAS Silver Silentium (Włochy)

Pisco kwietnia 2019: Lapostolle Pisco (Chile)

Gin kwietnia 2019: Ventozelo Premium Dry Gin (Portugalia)

Rum kwietnia 2019: Velier Royal Navy Tiger Shark 2nd Edition (Włochy)

Cachaça kwietnia 2019: Yaguara Branca (Brazylia)

Whisky blendowana kwietnia 2019: Hankey Bannister 21YO Partners Reserve 2019 (Szkocja)

Likier kwietnia 2019: Le Coq d’Or Pineau des Charentes Rouge Hardy (Francja)

Odkrycie kwietnia 2019: Destylarnia Savanna (Reunion)

Lektura kwietnia 2019: Godfrey Spence „The Port Companion” (Apple Press)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.