Alkohole kwietnia 2022

W kwietniu znów na czele kalwados, za nim szkocka single malt, polska okowita z piwa i kolumbijski rum – liderów zestawienia dzieli niewielka różnica w ocenach. W kwietniu spróbowałem 148 nowych alkoholi. Spory w tym udział whisky single malt z uwagi na Silesian Whisky Fest, 62 próbki zostały wyprodukowane w Polsce. Niemal równo połowa moich próbek (72) w kwietniu znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.

Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

13

6

8

11

16

14

22

53

150

89

II

3

2

3

2

3

5

7

21

58

31

III

1

3

2

7

7

5

16

22

68

25

IV

0

2

3

4

4

7

14

42

54

18

razem

16

13

16

24

30

31

59

138

330

163

Alkoholem kwietnia jest Roger Groult Pays d’Auge Age d’Or (41%) z notą 95/100. Najmłodsze destylaty w tym kupażu mają ponad 20 lat, najstarsze ponad 60 lat. Intensywny zapach pieczonych jabłek, śliwek, marcepanu, lukrecji, ciasta ze śliwkami. Smak delikatny – pieczone jabłka – gorzkie i słodkie. Dalej: śliwki, brzoskwinie, morele. Finisz słodki: lukier, marcepan, rodzynki, suszone morele i bardzo słodkie jabłka. Elegancki, zrównoważony, doskonały calvados.
Wódka czysta kwietnia to Adam Mickiewicz Leżakowana (40%) z notą 86,5. Leżakowała w stalowych zbiornikach przez minimum siedem tygodni. Aromat słodki, waniliowy, z nutą ziołową, pieprzną oraz zbożową, chlebową. Smak przyjemny, lekko pieprzny, kardamonowy, ściągający, ale zrównoważony waniliową słodyczą. W finiszu jest i pieprz, i słodki keks z rodzynkami.
Smakowa wódka miesiąca to Wolf & Oak Wódka Żytnia z greckim miodem eukaliptusowym (38%) z notą 88,5. Żytnia wódka dominuje w aromacie – mąka, słodka mąka. I jakaś bardzo dziwne nuta trawiasta. W smaku jeszcze bardziej dziwne. Już nie ma żyta, jest słodycz miodu i niezwykła rześkość, jak eukaliptus, mentol. W finiszu powraca posmak wódki żytniej – mąki, chleba, ale z miodem i z liśćmi mięty. Niezwykłe. Miód eukaliptusowy ma zawsze rześki, mentolowy smak i to się w tej wódce udało znakomicie oddać.
Young spirit kwietnia to Młody Ziemniak 2021 (40%) z notą 90. Destylacja w lipcu 2021 – „wilgotny, tropikalne noce”, tak opisał miesiąc zbiorów Waldemar Durakiewicz, mistrz destylacji. Zapach najpierw bardzo słodki – wanilia, mleczna czekolada, toffie, potem bardziej rześki – zielony ziemniak, zielony ogórek, a na końcu przypieczony – palone ziarna kawy, wypieczona skórka ziemniaka i – po napowietrzeniu – korzenne warzywa, zwłaszcza pietruszka i seler. Słodszy, delikatniejszy zapach niż w 2020 roku. Smak słodko-cierpko-gorzki, przyjemny. Lekko gencjana, ale nie tylko korzeń, bo też jest nuta kwiatowa, można sobie wyobrazić, że to kwiaty gencjany żółtej, cierpkość surowej zielonej skrobi, kurkuma, kwaskowe śliwki, renklody, mało skojarzeń z ziemniakiem. Finisz długi, choć delikatny – polne kwiaty, na wpół ugotowany ziemniak, pietruszka, syropowa słodycz, ale i odrobina pieprzu, a na końcu długo siemię lniane.
Okowita kwietnia to Ognista Okowita z Piwa AIPA (42,5%) z notą 93. Piwo z browaru Dziki Wschód typu American India Pale Ale, destylacja w Podolu Wielkim. Zapach bardzo cytrusowy – limonka i grejpfrut dominują. Rześkość. Delikatna goryczka, delikatny słód. Dobre przemieszanie gorzkiego i słodkiego z rześkością cytrusów. W ustach: słodkie śliwki, morele, pomarańcze, kakao, ale też imbir, pieprz. Ciekawe, wielowymiarowe. W finiszu pierwsze skrzypce gra czarna porzeczka, dalej czerwony agrest, chmiel, cytryna, grejpfrut, delikatna słodycz kandyzowanej skórki grejpfruta. A potem masa słodkiej czarnej porzeczki.
Koniak kwietnia to Jean Fillioux Cigar Club Grande Champagne (40%) z notą 91,5. Ponad 35 lat w dębie limuzynowym. Zapach rześki, owocowy – morele, jabłka, rodzynki, śliwki. W smaku: brzoskwinie, morele, gruszki, słodkie jabłka, anyż. Lekko goryczka, dużo tytoniu. W finiszu goryczka, jabłka, śliwki, dużo tytoniu, skóra, orzechy włoskie.
Gin kwietnia to Destyl Silesian Gin Destyl Silesian Gin (40%) z notą 86. Dość niezwykły gin, bo bazowy destylat jest z wytłoczyn gron roter riesling z Winnicy Silesian, do tego lawenda też z tej samej okolicy, co winnica. Robiony na rotawyparce z Jonston Distillery. W aromacie czuć też dużo owoców cytrusowych – limonki, cytryny, mandarynki, może trawa cytrynowa. Wyczuwalny też dzięgiel i, chyba, korzeń irysa. Jałowca niewiele i to główne zastrzeżenie do przyjemnego aromatu. Jałowiec jest już wyraźnie w smaku, tu też jest dużo lawendy znanej już z aromatu, jest mineralność, jest dzięglowa korzenność, jest coś pikantnego jak cięty świeży imbir. W finiszu głównie: dzięgiel, imbir i jałowiec – w takiej kolejności, jeszcze kolendra, lawenda niemal znika.
Rum kwietnia to Dictador Episodio I 1999 21YO (41%) z notą 92,5. Butelkowanie w 2021 roku, amerykański dąb. Zapach wiśni, starych mebli, lekko octany, kawa, anyż, polne zioła. W smaku pomarańcze, drożdże, lukrecja, imbir, cynamon, dużo słodkich bakalii. Bardzo słodkie pomarańcze w finiszu i dużo tytoniu, nuty ziołowe i korzenne, harmonijny balans między słodyczą a rozgrzewającą korzennością.
Tequila kwietnia to Casa Noble Cristal (40%) z nota 86. Mają własne organiczne uprawy agawy w górach na zachód od Jalisco, wyłącznie agawę weber. Ich tequila jest trzykrotnie destylowana, by zapewnić większą łagodność trunku. Zapach ziemisty, skrobiowy, wytrawnego miodu, czarnej porzeczki. Smak cierpko-słodki, dużo porzeczki, malina, śliwka, miód. Bogata, przyjemna tequila. W finiszu suszone czarne oliwki, nuta octowa, fermentacyjna.
Whisky single malt kwietnia to Benriach 21YO Peated Temporis (46%) z notą 94. Do jej zestawienia wykorzystano cztery rodzaje beczek: po bourbonie, z dziewiczego dębu, po sherry oloroso i sherry pedro ximénez. Słód był odymiony lokalnym torfem. Zapach medyczny, apteczny i torfowy. Słodki, piniowy syrop na kaszel, słodycz gruszek, anyż. W smaku nadal syrop, żywica, igliwie, wędzenie, kora drzew, tytoń, liście herbaty. W finiszu igliwie, jałowiec, zielone szyszki, ale też miód, wędzone liście czarnej porzeczki.
Likier kwietnia to Goldwasser Fine Brandy Chardonnay Grapes (40%) z nota 89. Bardzo przyjemny cytrusowy zapach – pomarańcze, mandarynki, limonka, delikatnie wanilia. I czuć też dobrą brandy. Smak słodki, ale nie przesadnie, dużo pomarańczy jak w Grand Marnier, imbir, przyprawy korzenne, zwłaszcza goździki wyraźnie wyczuwalne. Gorzkie pomarańcze i syrop cukrowy w finiszu.
Odkrycie kwietnia to RumRye 50/50, nowatorski produkt z destylarni Ron Colón Salvadoreno, mieszanka rumu i rye whiskey, butelkowana z mocą 50%. W zapachu wiśnie, truskawki, maliny, tytoń i tropikalne owoce – ananas, banany. W smaku też dużo maliny, tytoń, nuta siarkowa, ananas. W finiszu nuta sera pleśniowego, wiśnie, słodka melasa, nuty naftowe, wszechobecne maliny.
Lektura kwietnia jest książka Freda Noe Beama „Straight Up The Bold Story of the First Family of Bourbon”. Fred Noe jest gawędziarzem, zyskał wielką sympatię na świecie jako ambasador marki Jim Beam, zanim przejął po ojcu obowiązki mistrza destylacji. W książce opowiada, jak z nieco wsiowego chłopaka stał się ikoną bourbona, jak uczył się, jak podróżował, jak eksperymentował. O mały włos nie poszedłby w ślady rodziny, zafascynowany muzyką jeździł po studiach z grupą grającego country Hanky Williamsa Jr. Był jednak pod silnym wpływem ojca, słynnego Bookera, jak wszyscy się do niego zwracali, a ojciec mówił: „Nazywasz się Beam, a Beamowie robią bourbona”. Fred Noe odpowiadał m.in. za wprowadzenie kategorii Jim Beam infuzjowanych, zaczynając od Jim Beam Red Stag, infuzjowanego aromatami wiśni. Jak przyznaje w książce, początkowo nie był entuzjastą tak głębokiej ingerencji w naturę bourbon whiskey, ale po kilkudziesięciu wypitych kieliszkach przekonał się, a nawet polubił nową kategorię. Książka pisana dowcipnie, pełna anegdot.

Alkohol kwietnia 2022: Roger Groult Pays d’Auge Age d’Or (Francja)

Wódka czysta kwietnia 2022: Adam Mickiewicz Leżakowana (Polska)

Wódka smakowa kwietnia 2022: Wolf & Oak Wódka Żytnia z greckim miodem eukaliptusowym (Polska)

Young spirit kwietnia 2022: Młody Ziemniak 2021 (Polska)

Okowita kwietnia 2022: Ognista Okowita z Piwa AIPA (Polska)

Koniak kwietnia 2022: Jean Fillioux Cigar Club Grande Champagne (Francja)

Gin kwietnia 2022: Destyl Silesian Gin (Polska)

Rum kwietnia 2022: Dictador Episodio I 1999 21YO (Kolumbia)

Tequila kwietnia 2022: Casa Noble Cristal (Meksyk)

Whisky single malt kwietnia 2022: Benriach 21YO Peated Temporis (Szkocja)

Likier kwietnia 2022: Goldwasser Fine Brandy Chardonnay Grapes (Polska)

Odkrycie kwietnia 2022: RumRye 50/50 (Salwador)

Lektura kwietnia 2022: Fred Noe Beam „Straight Up The Bold Story of the First Family of Bourbon” (John Wiley & Sons)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.