Lipiec skromny, wakacyjny, kilka razy udało się wyskoczyć do baru na rekonesans, w rezultacie mam tylko 72 nowości, w tym 54 wysokie oceny, bo jak wybierać w barze, to przecież to, co najlepsze. Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli:
miesiąc |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
I |
2 |
1 |
2 |
1 |
2 |
4 |
7 |
16 |
52 |
25 |
II |
2 |
5 |
7 |
13 |
3 |
4 |
12 |
8 |
10 |
4 |
III |
2 |
0 |
3 |
1 |
1 |
3 |
4 |
9 |
25 |
4 |
IV |
0 |
2 |
4 |
5 |
4 |
4 |
10 |
9 |
12 |
2 |
V |
1 |
3 |
0 |
6 |
6 |
2 |
16 |
21 |
64 |
17 |
VI |
1 |
1 |
1 |
2 |
3 |
10 |
16 |
21 |
50 |
29 |
VII |
0 |
0 |
3 |
1 |
1 |
3 |
2 |
8 |
35 |
19 |
razem |
8 |
16 |
20 |
24 |
19 |
30 |
67 |
92 |
248 |
99 |
Alkoholem lipca jest Bimber Peated New Make 177/2020 (63,5%) z notą 96,5. Aromat dymny, ale też bardzo owocowy, gruszki, śliwki, miód. W ustach torf i śliwki, morele, czarna porzeczka, agrest. W finiszu torf już nie jest tak wyraźny, masa czarnej porzeczki.
Wódką lipca jest Calisia Amber Vodka (40%) z notą 92,5. Zapach delikatny i słodki, słodowy, bardzo przyjemnie zbożowy, delikatnie prażone ziarno. W smaku z charakterem: nuty owocowe, zwłaszcza gruszki, ale też jabłek, cierpka nuta tytoniu. Finisz rozgrzewający, gruszki, imbir i ziele angielskie.
Gin lipca to Opihr Arabian Edition Exotic Citrus (43%) z notą 90. Wykorzystano tu suszone na słońcu skórki cytryn, zwane loomi, które są ważnym elementem perskiej kuchni, do tego pieprz timut oraz botaniki znane z klasycznej edycji Opihr, jak: kolendra, kardamon czy pieprz kubeba. W nosie słodkie pomarańcze i mandarynki, grejprfuty, limonki, melon, delikatnie dzięgiel. W smaku dużo dzięgla, pietruszka, pieprz. W finiszu dużo pieprzu, limonki, cytryny, pomarańczy, białego grejpfruta.
Brandy lipca to Lustau Aged in Amontillado Sherry Casks (40%) z notą 86,5. Aromat rodzynek, wiśni, śliwek. W smaku wiśnie, śliwkami, mirabelki, czekolada z rodzynkami. W finiszu kakao, orzechy, rodzynki, słodka śliwka w czekoladzie.
Armaniakiem lipca jest Comte de Lauvia Armagnac 1990 (43%) z notą 85,5. Aromat słodki – miód, figi, daktyle, rodzynki, do tego bardziej wytrawna nuta tytoniu i orzecha włoskiego. Smak cierpki, skóra, dużo tytoniu, wiśnie. Cierpki, wiśniowo-tytoniowy finisz z nutą śliwki i tarniny.
Rumem lipca został Foursquare Dominus 10YO (56%) z notą 90. Beczki po bourbonie i koniaku. Zapach słodki, lekko waniliowy, banany, pigwa, rodzynki i gruszki, lekko nafta. Smak cierpki, tytoniowy, tropikalne owoce, nafta. W finiszu dużo tytoniu, słodycz melasy, słodkie śliwki w czekoladzie, imbir, wciąż nuty industrialne.
Tequilą lipca jest edycja Patrón Roca Añejo (44%) z notą 88. Leżakowana przez 14 miesięcy w beczkach po bourbonie. Aromat toffi, mlecznej czekolady, wanilii, bakalii, przypraw korzennych. Smak słodko-ziemisty, orzechy laskowe, cytrusy, kandyzowany imbir. Finisz czekolady z orzechami laskowymi, delikatnie nutka pieprzu.
Whisky single malt lipca to Ardbeg Supernova SN2019 (53,8%) z notą 92,5. Bardzo torfowa (ok. 100 ppm), w aromacie: torf, medyczność, śliwki, tytoń, sól. Bardzo słona w smaku, nuta ziołowa, gorzka, korzenna, sporo gencjany. Finisz cierpki, tytoniowy, sól i torf.
Whisky blendowana lipca to Nikka Tailored (43%) z notą 91. Bardzo przyjemny zapach ziół, soli, soji, do tego słodycz wiśni, śliwek, czekolady mlecznej z orzechami laskowymi, lekko jabłka, gruszki. W smaku lekko torf, lekko nuta medyczna, mleczna czekolada, śliwki w czekoladzie. W finiszu orzechy włoskie, dużo soli, lekko tytoń, nuta medyczna, sadza, rodzynki, suszone morele, suszone wiśnie, suszone czarne oliwki.
Bourbon lipca to Maker’s Mark 101 (55,5%) z notą 93. Aromat słodki, zaskakująco delikatny, słodki, nuty wiśni w czekoladzie, w tle ziołowość i migdały. W smaku: dużo ziół i chininy, jak w wermucie, delikatniej imbir, orzechy włoskie, karczoch. W finiszu zioła i banany, tytoń, herbata, skóra, ale też lukrecja i anyż, kokos, a na koniec znów gorycz chininy i ziemistość.
Likierem lipca jest Unicum Riserva 2019 (40%) z notą 94,5. Trunek leżakował w osiemdziesięcioletnich tufach o pojemności 16 tys. l w piwnicach Zwack na przedmieściach Budapesztu, a potem był finiszowany w beczkach po tokaju z Gönc. Na koniec do ziołowego likieru dodano nieco sześcioputonowego aszu z piwnic Dobogó Winery. Zapach ziół, goryczy, gencjany, chininy i masa zielonych włoskich orzechów. Do tego śliwki i gruszki. W smaku słodsze niż klasyczne Unicum, nuta leśna, igliwie, jałowiec, syrop sosnowy, dużo cukru, śliwki w syropie. Finisz słodko-owocowy, cierpkość tarniny, dużo ziół, dużo orzechów, majeranek, rumianek.
Odkrycie lipca to linia likierów Hotel Starlino. Marka zadebiutowała w 2020 roku. To gorzkie aperitivo i wermut robione w Torino Distillati przez twórcę marki Malfy Gin. Wszystkie wykorzystane botaniki są najpierw macerowane, a potem destylowane, na koniec mieszane z neutralnym alkoholem oraz z winem. Wszystkie są butelkowane z mocą 17%. Linia obejmuje: Starlino Arancione Aperitivo, Starlino Rosé Aperitivo i Starlino Rosso Vermouth.
Alkohol lipca 2020: Bimber Peated New Make 177/2020 (Anglia)
Wódka lipca 2020: Calisia Amber Vodka (Polska)
Gin lipca 2020: Opihr Arabian Edition Exotic Citrus (Wielka Brytania)
Brandy lipca 2020: Lustau Aged in Amontillado Sherry Casks (Hiszpania)
Armaniak lipca 2020: Comte de Lauvia Armagnac 1990 (Francja)
Rum lipca 2020: Foursquare Dominus 10YO (Barbados)
Tequila lipca 2020: Patrón Roca Añejo (Meksyk)
Whisky single malt lipca 2020: Ardbeg Supernova SN2019 (Szkocja)
Whisky blendowana lipca 2020: Nikka Tailored (Japonia)
Bourbon lipca 2020: Maker’s Mark 101 (USA)
Likier lipca 2020: Unicum Riserva 2019 (Węgry)
Odkrycie lipca 2020: Hotel Starlino (Włochy)