W listopadzie spróbowałem tylko 90 nowych mocnych alkoholi. Koniec konsumenckich festiwali, nastał w branży czas wzmożonego handlu. W związku z zapowiedzią wyższej akcyzy od stycznia 2020 nie należy spodziewać się w przedświątecznym okresie wielu nowych polskich produktów, zakłady produkcyjne nie nadążają z obsługą zamówień na wódki, brakuje pustych butelek, które można by napełnić. Na pewno na tej sytuacji zyskają importerzy i wzrośnie sprzedaż alkoholi zagranicznych.
Tradycyjnie większość próbek (49) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-XI – styczeń-listopad):
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 1 | 0 | 0 | 7 | 3 | 7 | 10 | 5 | 19 | 10 |
II | 20 | 14 | 10 | 24 | 24 | 22 | 36 | 31 | 45 | 10 |
III | 3 | 3 | 2 | 4 | 15 | 15 | 50 | 50 | 134 | 85 |
IV | 13 | 9 | 4 | 14 | 9 | 4 | 14 | 10 | 14 | 17 |
V | 1 | 1 | 4 | 4 | 1 | 8 | 16 | 22 | 77 | 15 |
VI | 1 | 3 | 3 | 4 | 14 | 11 | 21 | 33 | 55 | 19 |
VII | 0 | 2 | 6 | 10 | 4 | 18 | 15 | 38 | 62 | 33 |
VIII | 0 | 3 | 0 | 3 | 7 | 2 | 21 | 28 | 41 | 31 |
IX | 0 | 0 | 0 | 1 | 4 | 5 | 10 | 13 | 44 | 29 |
X | 0 | 1 | 1 | 3 | 4 | 3 | 26 | 50 | 129 | 61 |
XI | 0 | 0 | 2 | 3 | 1 | 6 | 14 | 15 | 36 | 13 |
razem | 39 | 36 | 32 | 77 | 86 | 101 | 233 | 295 | 656 | 323 |
Alkoholem listopada została whisky blendowana Grant’s 29YO CU (40%) z notą 93,5/100. Aromat lekko dymny, jabłka, gruszki, śliwki, porto ruby, zioła. Bardzo lekki smak, toffi, wiśnie, wędzone śliwki. Smak delikatny, likierowe wino, leciutko ziarno. W finiszu zioła, wiśnie i czereśnie, lekko migdały.
Wódka czysta listopada to Juliusz Słowacki (40%) z notą 90,5. Filtrowana przez aktywny węgiel i przez górskie kryształy. Aromat słodki, waniliowy, nuty lasu, świerków. W smaku pszenica, słodkie ziarno, lekko grejpfrut i inne cytrusy. W finiszu limonka i cierpkość tytoniu.
Okowitą listopada jest Wolf & Oak Okowita Jabłkowo-Żytnia (44%) z notą 89. Połączenie okowity żytniej i jabłkowej. Aromat słodu, jabłek, prażonego ziarna. Smak ostry i cierpki, nuty cytrusów, słodu, wiśni. W finiszu kwaśne jabłka, lekko czuć drożdże.
Gin listopada to Wolf & Oak London Dry Gin (47%) z notą 91. W recepturze m.in. trzy rodzaje chmielu, jałowiec, gałka muszkatołowa. W aromacie: dużo jałowca i ziarna, bardzo dużo chmielu, igliwie, tuja, żywica, zielone szyszki, tussipect. W smaku masa chmielu, goryczka, piołun, w stylu słoweńskim, nuta pieprzu i kardamonu. W ustach rozmaryn, pomidory. W finiszu cierpkość, żywica, zielone szyszki, chmiel, jałowiec.
Najciekawszy rum drugi miesiąc z rzędu jest z Fidżi, to zaledwie pięcioletni Ratu Dark Rum (40%) z notą 90. Aromat benzyny i smażonych bananów. Smak septyczny, gencjana, rodzynki, chipsy bananowe. W finiszu – nafta, głóg, suszone wiśnie.
Whisky single malt listopada to Glenrothes 1996 22YO Signatory (52,6%) z notą 92,5. Słodki, miodowo-bananowy zapach, nuta pigwy, jabłek, moreli, lekko migdałów. Smak cierpki – ziarno, tytoń, wiśnie, śliwki. Finisz to rodzynki i wiśnie.
Bourbon listopada to Colonel E.H. Taylor Single Barrel (50%) z notą 89,5. Aromat kukurydzy i czekolady z orzechem laskowym. Smak czekolady z orzechami, rozmaryn, rumianek, finisz czekolada wiśnią, mon cheri i orzechy.
Whiskey irlandzka to Midleton Very Rare 2018 (40%) z notą 92,5. Kolejna edycja rocznikowej whisky z Midleton, w aromacie: miód, zioła, tymianek i majeranek. Smak: miodu, piołunu, tymianku, jabłka, bardzo tłusta. W finiszu: jabłka i czarne oliwki, lekko lukrecja, sól, anyż.
Whiskey rye listopada to (47%) z notą 86. Aromat wędzenia, oscypka. W smaku wędzony oscypek. Finisz – oscypek i wędzone śliwki.
Likier listopada to Podstępna Porzeczka z Manufaktury Nalewek (32%) z notą 93. Lepsza niż niejeden cassis z Dijon. Wspaniały, czysty aromat czarnej porzeczki. Smak równie czysty, porzeczkowy.
Odkryciem listopada jest właśnie Manufaktura Nalewek. Rodzinna firma jest rozwinięciem domowej pasji. Zlokalizowana na Podkarpaciu, w małej miejscowości pod Krosnem – Korczynie. Całość produkcji odbywa się na bazie owoców skupowanych od zaprzyjaźnionych rolników i przy zastosowaniu profesjonalnej technologii. Są to nalewki w pełni naturalne, powstałe bez użycia sztucznych aromatów, barwników, etc. W 27 tankach powstaje 15 tys. l nalewek. W ofercie są nalewki z: wiśni, malin i czarnej porzeczki w butelkach 200, 350 i 500 ml oraz opakowaniach prezentowych. Poza ofertą własnych nalewek firma współpracuje także z wieloma partnerami w zakresie private labels. Robi m.in. nalewkę ImćPan dla sieci M&P czy Nalewki Pałacowe dla Hotelu i SPA Polanka.
Lektura miesiąca to kolejne wydanie Jim Murray „Whisky Bible 2020” (Dram Good Books). Czyli subiektywny przegląd i oceny ok. 4700 whisk(e)y z całego świata. Trzeba to mieć, żeby trzymać rękę na pulsie.
Alkohol listopada 2019: Grant’s 29YO CU (Szkocja)
Wódka czysta listopada 2019: Juliusz Słowacki (Polska)
Okowita listopada 2019: Wolf & Oak Okowita Żytnio-Jabłkowa (Polska)
Gin listopada 2019: Wolf & Oak London Dry Gin (Polska)
Rum listopada 2019: Ratu 5 YO Dark Rum (Fidżi)
Whisky single malt listopada 2019: Glenrothes 1996 22YO Signatory (Szkocja)
Bourbon listopada 2019: Colonel E.H. Taylor Single Barrel (USA)
Whiskey irlandzka listopada 2019: Midleton Very Rare 2018 (Irlandia)
Whiskey rye listopada 2019: Wolf Whisky Smoky Single Rye no. 3 New Polish Oak/Orange Wine Smoked Cask (Polska)
Likier listopada 2019: Manufaktura Nalewek Podstępna Porzeczka (Polska)
Odkrycie listopada 2019: Manufaktura Nalewek (Polska)
Lektura listopada 2019: Jim Murray „Whisky Bible 2020” (Dram Good Books)