W listopadzie spróbowałem tylko 90 nowych mocnych alkoholi. Koniec konsumenckich festiwali, nastał w branży czas wzmożonego handlu. W związku z zapowiedzią wyższej akcyzy od stycznia 2020 nie należy spodziewać się w przedświątecznym okresie wielu nowych polskich produktów, zakłady produkcyjne nie nadążają z obsługą zamówień na wódki, brakuje pustych butelek, które można by napełnić. Na pewno na tej sytuacji zyskają importerzy i wzrośnie sprzedaż alkoholi zagranicznych.
Tradycyjnie większość próbek (49) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-XI – styczeń-listopad):

miesiąc 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80 80-90 90-100
I 1 0 0 7 3 7 10 5 19 10
II 20 14 10 24 24 22 36 31 45 10
III 3 3 2 4 15 15 50 50 134 85
IV 13 9 4 14 9 4 14 10 14 17
V 1 1 4 4 1 8 16 22 77 15
VI 1 3 3 4 14 11 21 33 55 19
VII 0 2 6 10 4 18 15 38 62 33
VIII 0 3 0 3 7 2 21 28 41 31
IX 0 0 0 1 4 5 10 13 44 29
X 0 1 1 3 4 3 26 50 129 61
XI 0 0 2 3 1 6 14 15 36 13
razem 39 36 32 77 86 101 233 295 656 323

Alkoholem listopada została whisky blendowana Grant’s 29YO CU (40%) z notą 93,5/100. Aromat lekko dymny, jabłka, gruszki, śliwki, porto ruby, zioła. Bardzo lekki smak, toffi, wiśnie, wędzone śliwki. Smak delikatny, likierowe wino, leciutko ziarno. W finiszu zioła, wiśnie i czereśnie, lekko migdały.
Wódka czysta listopada to Juliusz Słowacki (40%) z notą 90,5. Filtrowana przez aktywny węgiel i przez górskie kryształy. Aromat słodki, waniliowy, nuty lasu, świerków. W smaku pszenica, słodkie ziarno, lekko grejpfrut i inne cytrusy. W finiszu limonka i cierpkość tytoniu.
Okowitą listopada jest Wolf & Oak Okowita Jabłkowo-Żytnia (44%) z notą 89. Połączenie okowity żytniej i jabłkowej. Aromat słodu, jabłek, prażonego ziarna. Smak ostry i cierpki, nuty cytrusów, słodu, wiśni. W finiszu kwaśne jabłka, lekko czuć drożdże.
Gin listopada to Wolf & Oak London Dry Gin (47%) z notą 91. W recepturze m.in. trzy rodzaje chmielu, jałowiec, gałka muszkatołowa. W aromacie: dużo jałowca i ziarna, bardzo dużo chmielu, igliwie, tuja, żywica, zielone szyszki, tussipect. W smaku masa chmielu, goryczka, piołun, w stylu słoweńskim, nuta pieprzu i kardamonu. W ustach rozmaryn, pomidory. W finiszu cierpkość, żywica, zielone szyszki, chmiel, jałowiec.
Najciekawszy rum drugi miesiąc z rzędu jest z Fidżi, to zaledwie pięcioletni Ratu Dark Rum (40%) z notą 90. Aromat benzyny i smażonych bananów. Smak septyczny, gencjana, rodzynki, chipsy bananowe. W finiszu – nafta, głóg, suszone wiśnie.
Whisky single malt listopada to Glenrothes 1996 22YO Signatory (52,6%) z notą 92,5. Słodki, miodowo-bananowy zapach, nuta pigwy, jabłek, moreli, lekko migdałów. Smak cierpki – ziarno, tytoń, wiśnie, śliwki. Finisz to rodzynki i wiśnie.
Bourbon listopada to Colonel E.H. Taylor Single Barrel (50%) z notą 89,5. Aromat kukurydzy i czekolady z orzechem laskowym. Smak czekolady z orzechami, rozmaryn, rumianek, finisz czekolada wiśnią, mon cheri i orzechy.
Whiskey irlandzka to Midleton Very Rare 2018 (40%) z notą 92,5. Kolejna edycja rocznikowej whisky z Midleton, w aromacie: miód, zioła, tymianek i majeranek. Smak: miodu, piołunu, tymianku, jabłka, bardzo tłusta. W finiszu: jabłka i czarne oliwki, lekko lukrecja, sól, anyż.
Whiskey rye listopada to (47%) z notą 86. Aromat wędzenia, oscypka. W smaku wędzony oscypek. Finisz – oscypek i wędzone śliwki.
Likier listopada to Podstępna Porzeczka z Manufaktury Nalewek (32%) z notą 93. Lepsza niż niejeden cassis z Dijon. Wspaniały, czysty aromat czarnej porzeczki. Smak równie czysty, porzeczkowy.
Odkryciem listopada jest właśnie Manufaktura Nalewek. Rodzinna firma jest rozwinięciem domowej pasji. Zlokalizowana na Podkarpaciu, w małej miejscowości pod Krosnem – Korczynie. Całość produkcji odbywa się na bazie owoców skupowanych od zaprzyjaźnionych rolników i przy zastosowaniu profesjonalnej technologii. Są to nalewki w pełni naturalne, powstałe bez użycia sztucznych aromatów, barwników, etc. W 27 tankach powstaje 15 tys. l nalewek. W ofercie są nalewki z: wiśni, malin i czarnej porzeczki w butelkach 200, 350 i 500 ml oraz opakowaniach prezentowych. Poza ofertą własnych nalewek firma współpracuje także z wieloma partnerami w zakresie private labels. Robi m.in. nalewkę ImćPan dla sieci M&P czy Nalewki Pałacowe dla Hotelu i SPA Polanka.
Lektura miesiąca to kolejne wydanie Jim Murray „Whisky Bible 2020” (Dram Good Books). Czyli subiektywny przegląd i oceny ok. 4700 whisk(e)y z całego świata. Trzeba to mieć, żeby trzymać rękę na pulsie.

Alkohol listopada 2019: Grant’s 29YO CU (Szkocja)

Wódka czysta listopada 2019: Juliusz Słowacki (Polska)

Okowita listopada 2019: Wolf & Oak Okowita Żytnio-Jabłkowa (Polska)

Gin listopada 2019: Wolf & Oak London Dry Gin (Polska)

Rum listopada 2019: Ratu 5 YO Dark Rum (Fidżi)

Whisky single malt listopada 2019: Glenrothes 1996 22YO Signatory (Szkocja)

Bourbon listopada 2019: Colonel E.H. Taylor Single Barrel (USA)

Whiskey irlandzka listopada 2019: Midleton Very Rare 2018 (Irlandia)

Whiskey rye listopada 2019: Wolf Whisky Smoky Single Rye no. 3 New Polish Oak/Orange Wine Smoked Cask (Polska)

Likier listopada 2019: Manufaktura Nalewek Podstępna Porzeczka (Polska)

Odkrycie listopada 2019: Manufaktura Nalewek (Polska)

Lektura listopada 2019: Jim Murray „Whisky Bible 2020” (Dram Good Books)

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail