Alkohole listopada 2019

W listopadzie spróbowałem tylko 90 nowych mocnych alkoholi. Koniec konsumenckich festiwali, nastał w branży czas wzmożonego handlu. W związku z zapowiedzią wyższej akcyzy od stycznia 2020 nie należy spodziewać się w przedświątecznym okresie wielu nowych polskich produktów, zakłady produkcyjne nie nadążają z obsługą zamówień na wódki, brakuje pustych butelek, które można by napełnić. Na pewno na tej sytuacji zyskają importerzy i wzrośnie sprzedaż alkoholi zagranicznych.
Tradycyjnie większość próbek (49) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-XI – styczeń-listopad):

miesiąc 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80 80-90 90-100
I 1 0 0 7 3 7 10 5 19 10
II 20 14 10 24 24 22 36 31 45 10
III 3 3 2 4 15 15 50 50 134 85
IV 13 9 4 14 9 4 14 10 14 17
V 1 1 4 4 1 8 16 22 77 15
VI 1 3 3 4 14 11 21 33 55 19
VII 0 2 6 10 4 18 15 38 62 33
VIII 0 3 0 3 7 2 21 28 41 31
IX 0 0 0 1 4 5 10 13 44 29
X 0 1 1 3 4 3 26 50 129 61
XI 0 0 2 3 1 6 14 15 36 13
razem 39 36 32 77 86 101 233 295 656 323

Alkoholem listopada została whisky blendowana Grant’s 29YO CU (40%) z notą 93,5/100. Aromat lekko dymny, jabłka, gruszki, śliwki, porto ruby, zioła. Bardzo lekki smak, toffi, wiśnie, wędzone śliwki. Smak delikatny, likierowe wino, leciutko ziarno. W finiszu zioła, wiśnie i czereśnie, lekko migdały.
Wódka czysta listopada to Juliusz Słowacki (40%) z notą 90,5. Filtrowana przez aktywny węgiel i przez górskie kryształy. Aromat słodki, waniliowy, nuty lasu, świerków. W smaku pszenica, słodkie ziarno, lekko grejpfrut i inne cytrusy. W finiszu limonka i cierpkość tytoniu.
Okowitą listopada jest Wolf & Oak Okowita Jabłkowo-Żytnia (44%) z notą 89. Połączenie okowity żytniej i jabłkowej. Aromat słodu, jabłek, prażonego ziarna. Smak ostry i cierpki, nuty cytrusów, słodu, wiśni. W finiszu kwaśne jabłka, lekko czuć drożdże.
Gin listopada to Wolf & Oak London Dry Gin (47%) z notą 91. W recepturze m.in. trzy rodzaje chmielu, jałowiec, gałka muszkatołowa. W aromacie: dużo jałowca i ziarna, bardzo dużo chmielu, igliwie, tuja, żywica, zielone szyszki, tussipect. W smaku masa chmielu, goryczka, piołun, w stylu słoweńskim, nuta pieprzu i kardamonu. W ustach rozmaryn, pomidory. W finiszu cierpkość, żywica, zielone szyszki, chmiel, jałowiec.
Najciekawszy rum drugi miesiąc z rzędu jest z Fidżi, to zaledwie pięcioletni Ratu Dark Rum (40%) z notą 90. Aromat benzyny i smażonych bananów. Smak septyczny, gencjana, rodzynki, chipsy bananowe. W finiszu – nafta, głóg, suszone wiśnie.
Whisky single malt listopada to Glenrothes 1996 22YO Signatory (52,6%) z notą 92,5. Słodki, miodowo-bananowy zapach, nuta pigwy, jabłek, moreli, lekko migdałów. Smak cierpki – ziarno, tytoń, wiśnie, śliwki. Finisz to rodzynki i wiśnie.
Bourbon listopada to Colonel E.H. Taylor Single Barrel (50%) z notą 89,5. Aromat kukurydzy i czekolady z orzechem laskowym. Smak czekolady z orzechami, rozmaryn, rumianek, finisz czekolada wiśnią, mon cheri i orzechy.
Whiskey irlandzka to Midleton Very Rare 2018 (40%) z notą 92,5. Kolejna edycja rocznikowej whisky z Midleton, w aromacie: miód, zioła, tymianek i majeranek. Smak: miodu, piołunu, tymianku, jabłka, bardzo tłusta. W finiszu: jabłka i czarne oliwki, lekko lukrecja, sól, anyż.
Whiskey rye listopada to (47%) z notą 86. Aromat wędzenia, oscypka. W smaku wędzony oscypek. Finisz – oscypek i wędzone śliwki.
Likier listopada to Podstępna Porzeczka z Manufaktury Nalewek (32%) z notą 93. Lepsza niż niejeden cassis z Dijon. Wspaniały, czysty aromat czarnej porzeczki. Smak równie czysty, porzeczkowy.
Odkryciem listopada jest właśnie Manufaktura Nalewek. Rodzinna firma jest rozwinięciem domowej pasji. Zlokalizowana na Podkarpaciu, w małej miejscowości pod Krosnem – Korczynie. Całość produkcji odbywa się na bazie owoców skupowanych od zaprzyjaźnionych rolników i przy zastosowaniu profesjonalnej technologii. Są to nalewki w pełni naturalne, powstałe bez użycia sztucznych aromatów, barwników, etc. W 27 tankach powstaje 15 tys. l nalewek. W ofercie są nalewki z: wiśni, malin i czarnej porzeczki w butelkach 200, 350 i 500 ml oraz opakowaniach prezentowych. Poza ofertą własnych nalewek firma współpracuje także z wieloma partnerami w zakresie private labels. Robi m.in. nalewkę ImćPan dla sieci M&P czy Nalewki Pałacowe dla Hotelu i SPA Polanka.
Lektura miesiąca to kolejne wydanie Jim Murray „Whisky Bible 2020” (Dram Good Books). Czyli subiektywny przegląd i oceny ok. 4700 whisk(e)y z całego świata. Trzeba to mieć, żeby trzymać rękę na pulsie.

Alkohol listopada 2019: Grant’s 29YO CU (Szkocja)

Wódka czysta listopada 2019: Juliusz Słowacki (Polska)

Okowita listopada 2019: Wolf & Oak Okowita Żytnio-Jabłkowa (Polska)

Gin listopada 2019: Wolf & Oak London Dry Gin (Polska)

Rum listopada 2019: Ratu 5 YO Dark Rum (Fidżi)

Whisky single malt listopada 2019: Glenrothes 1996 22YO Signatory (Szkocja)

Bourbon listopada 2019: Colonel E.H. Taylor Single Barrel (USA)

Whiskey irlandzka listopada 2019: Midleton Very Rare 2018 (Irlandia)

Whiskey rye listopada 2019: Wolf Whisky Smoky Single Rye no. 3 New Polish Oak/Orange Wine Smoked Cask (Polska)

Likier listopada 2019: Manufaktura Nalewek Podstępna Porzeczka (Polska)

Odkrycie listopada 2019: Manufaktura Nalewek (Polska)

Lektura listopada 2019: Jim Murray „Whisky Bible 2020” (Dram Good Books)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.