Alkohole listopada 2022

W listopadzie spróbowałem 204 nowych alkoholi. Okazją była m.in. podróż do Jerez – nigdy nie próbowałem tak wielu brandy de Jerez, jak w tym miesiącu, a niektóre wybitne (choć więcej przeciętnych). Ponad połowa moich próbek (118) w listopadzie znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100, aż jedenaście oceniłem na powyżej 95.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

13

6

8

11

16

14

22

53

150

89

II

3

2

3

2

3

5

7

21

58

31

III

1

3

2

7

7

5

16

22

68

25

IV

0

2

3

4

4

7

14

42

54

18

V

3

3

0

6

10

11

28

44

83

40

VI

0

3

4

4

10

10

21

53

81

47

VII

0

0

3

6

4

2

4

33

49

31

VIII

0

1

1

5

1

1

6

17

82

35

IX

0

1

3

3

4

9

29

45

138

63

X

5

1

1

2

2

6

23

70

116

43

XI

4

7

2

7

11

16

12

27

78

40

razem

28

29

30

57

72

86

182

427

957

462

Alkoholem listopada jest Ximenez-Spinola Brandy Tres Mil Botellas (40%) z notą 98/100. Brandy leżakowana 12 lat w beczkach z drewna orzecha włoskiego i 12 lat solerze z amerykańskiego dębu. Piękny, głęboki zapach słodkiego tytoniu, słodkich wiśni, suszonych, lekko wędzonych śliwek, rodzynek, śliwek, pomarańczy, orzechów, cynamonu, vinegar. Pachnie jak likierowe wino, w ogóle nie czuć mocnego alkoholu. W ustach stara wiśniówka, dużo utlenienia, nuty grzybowe, także syrop na pędach sosny, stara nalewka pigwowa. W finiszu dużo miodu, słodkie figi, ale też cierpkość, ostry tytoń.
Wódka czysta listopada to Sandblast Ocean Vodka (40%) z notą 95,5. Produkowana w Sanlucar de Barrameda w Weisshorn Destileria, robiona z winogron szczepu palomino fino. Bardzo przyjemny zapach prażonego ziarna, pop-cornu, malin, czarnych porzeczek. W smaku: opuncja, kiwi, granat, czarna porzeczka, pop-corn. Bardzo bogaty, delikatny i przyjemny smak. Finisz długi, słodki, porzeczkowy.
Wódka smakowa listopada to Legacy Wódka Żytnia z Wiśnią (40%) z notą 87,5. Kolor klasycznej wiśniówki, lekko utlenionego soku. Zapach czysty, owocowy, intensywnie wiśniowy, w stylu dawnych wiśniówek, z bardzo delikatną nutą marcepanu, ale też ze słodkimi nutami mącznymi, jakie dała żytnia wódka. W ustach bardzo cierpka, krzepka, rozgrzewająca, w tle słodsza nuta wanilii. W finiszu jest jakiś szlachetny posmak jakby to była wiśnia w rumie, jakby trunek dłużej leżakował. Duża cierpkość, choć w finiszu łagodzona słodyczą.
Akwawit listopada to Bareksten Aquavit (40%) z notą 90. Spirytus jest ziemniaczany, a w nim macerowane są: anyż gwiaździsty, anyż biedrzeniec, nasiona anyżu, koper (fenkuł włoski), kminek, aframon, jałowiec, jarzębina, kolendra, skórki pomarańczy, korzeń lukrecji, korzeń róży. Leżakuje 6 miesięcy w beczce po sherry oloroso, pojedyncza destylacja. Zapach kminu, kminku, kopru, słodycz sherry, pomarańcze, lekko w nosie lukrecja i jagody jałowca. Jest też przyjemna różaność, w tle anyż, aloes i zielone oliwki. Smak słodki – kmin, kminek, słodycz miodu, rodzynki, śliwki, sadza. W finiszu słodycz kakao, pomarańcze, koper i kmin.
Okowita listopada to Podole Wielkie Ziemniak 2021 Ludmilla (43%) z notą 93,5. Zapach słodki, owocowo-warzywny, jak zielony ogórek w słodkim orientalnym sosie śliwkowo-żurawinowym. Bardzo przyjemny. Smak cierpki, warzywno-oleisty, dużo słonecznika, konopie, ale też marchew, a i chrzan, kalarepa. Przyjemny długi finisz, tłusty, ziarna słonecznika i surowa marchew, pieprz.
Jest w tym miesiącu już brandy jako alkohol miesiąca, ale spróbowałem tak wielu fantastycznych brandy w Jerez, że ta kategoria ma w listopadzie dwa miejsca na liście, a tak wyszło, że od tego samego producenta. Brandy miesiąca to Ximenez-Spinola Cigars Club No 3 (47,15%) z notą 97,5. Beczki z francuskiego dębu, z wyselekcjonowanych beczek, w wieku 25-26 lat. Zapach orzechów, gruszek, śliwek i suszonych śliwek, gałki muszkatołowej, rodzynek, suszonych moreli, kakao, kokosa, słodkiego tytoniu. Smak słodki, a jednocześnie pikantny, dużo słodkich wiśni, syropu wiśniowego, czekolada, śliwki w czekoladzie, kokos, daktyle, gorzkie kakao, słodki tytoń. Finisz cierpki, kwaśne wiśnie, tytoń, herbata, ale też miód spadziowy, trochę igliwia, ściółki leśnej.
Armaniak listopada to Dartigalongue 1996 (40%) z notą 82. Nuty wytrawne, trochę octowe, tytoniowe, herbaciane, suszonych śliwek, suszonych skórek jabłek. W smaku bardzo cierpko – octany, tytoń, bardzo kwaśne jabłko, jest też mdła nuta różana i waniliowa. Finisz słodko-cierpki, słodkie jabłka, jagody, nawet truskawki i tytoń, skóra, herbata, odrobina soli.
Gin listopada to Rives Gin El Alambique (42%) z notą 95. Specjalna edycja z okazji 140-lecia firmy, zwraca uwagę na alembiki, w których redestylowane są botaniki. Piękny zapach mandarynek, pomelo, w tle jałowiec. Smak pełen mandarynek i pomarańczy, delikatny jak likier. Gorzkie pomarańcze i mandarynki w finiszu.
Rum listopada to Balcones Texas Rum Single Barrel (60,3%) z notą 94. Pięć lat dojrzewania w bardzo gorącym i wilgotnym klimacie Texasu. Piękny, bardzo głęboki zapach melasy, rodzynek, śliwek, moreli, daktyli, kokosa. Słodko-wytrawny. W ustach cierpkość, bardzo dużo tytoniu, chili, sól, skóra, wędzone śliwki, sadza, popiół. Ani grama słodyczy, bardzo, bardzo wytrawny rum. W finiszu – gorycz, tatarak, głóg, tarnina, chili i pieprz, sól, nuty anyżu. Ciężki, ostry. Bardzo ostry cygarowy tytoń.
Cachaça listopada to Colombina (41,5%) z notą 85,5. Trzyletnia, z beczek z drewna jatobá, z regionu Minas Gerais – destylarnia Fazenda do Canjica. Bardzo przyjemny zapach bananów, liści, lekko śliwek. W ustach są banany i przyprawy korzenne, sporo imbiru, pieprz, kardamon. Ostry finisz, bardzo korzenny – ziele angielskie, goździki, imbir, pieprz.
Mezcal listopada to Alipus Mezcal Joven Sta. Ana Del Rio (47,5%) z notą 89. Agawa odmiany espadin. Zapach nafty, smoły, wędzonych słodkich śliwek. W ustach wędzone śliwki w miodzie, ostry pieprz, chilli, słodki owoc opuncji. W finiszu słodkie porzeczki, słodki agrest, leśne jagody i pieprz kajeński.
Whisky single malt listopada to Talisker 25YO 2021 Edition (45,8%) z notą 96. Zapach torfowisk, wrzosów, ziół, miodu, śliwek, gruszek, dojrzałych jabłek. Smak ostry, medyczny, torf, zioła, mineralność, ziemistość, czarna porzeczka. W finiszu dużo porzeczki, agrest, zioła, wrzosy, torf, węgiel, popiół.
Whisky single grain listopada to Cameron Bridge 26YO DSR 2022 (56,2%) z notą 84. Zapach czekolady z orzechami laskowymi, leszczyna. Smak słodko-ostry, gruszka i orzech włoski, chili. Finisz pikantny, wręcz parzący jak pokrzywa, chili, orzechy włoskie, kora, drewno, pieprz.
Whisky blended listopada to Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight (43,8%) z notą 96,5. Blend z ośmiu destylarni: Oban, Lagavulin, Blair Athol, Teaninich, Brora, Carsebridge, Cambus i Port Dundas. Zapach wykwintny, owocowy, z dominantą słodkiej gruszki, dalej są słodkie jabłka i pestki jabłek, morele i mocno utlenione sherry, orzechy włoskie, stara beczka, tytoń, lekko sól, polne zioła, także stara biblioteka w zapachu, z nutą pleśni, grzyba. Smak bardzo wykwintny – słodkie gruszki, morele, bardzo słodkie jabłka, lekka cierpkość grejpfruta, kiwi, kawa… Finisz słony, przesuszający, herbata, śliwki, gruszki, syrop gruszkowy, cynamonowy tytoń, delikatnie sól, kwaskowość zielonych jabłek. Jeden z najlepszych kupaży Johnnie Walker w historii marki.
Bourbon listopada to Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley (45,2%) z notą 94. Straight bourbon, 70% kukurydzy, 30% słodowanego jęczmienia, opalanego dymem z drewna wiśniowego. Bardzo przyjemny słodki zapach kaszki bananowej, egzotycznego drewna, sandałowca, migdałów, słodkiej, dojrzałej jędrnej gruszki. Smak lekki, gorzkawy, sporo ziół, zwłaszcza rozmarynku, jest też gruszkowa słodycz, anyż, marcepan. W finiszu ziemistość, taniczność, lekka nuta pieprzna, banany, wilgotne liście, orzechy, kasztany jadalne i wszechobecna gruszka.
Likier listopada to Lustau Vermut Blanco (15%) z notą 96,5. Winogrona fino i moscatel oraz dodatek cytrusów, ziół, kardamonu, żeń szenia. W zapachu też zielone oliwki. W smaku delikatna ziołowość, delikatna cytrusowość, jest bardzo elegancki, lekki. W finiszu limonka, pomarańcza, cytryna, nutka imbiru, dużo tymianku, majeranku, ziołowy, harmonijny,
Odkryciem listopada jest Cacao Pico (30%) z notą 96. Receptura z 1824 roku. Ziarna kakao z Wenezueli, Ekwadoru lub Ghany są na miejscu pieczone w piecu opalanym drewnem. Chcemy bardzo aromatyczne kakao. Zapach słodki, pełen czekolady. Maceracja trwa minimum 45 dni. Potem następuje destylacja w małych stuletnich alembikach przez ok. 6 godzin do mocy ok. 73%. Bazowy alkohol jest z pszenicy i kukurydzy. Transparentne, oleiste jak oliwa, z dużym poziomem cukru. Wspaniały zapach czekolady. Smak cudowny, słodki, czuć prawdziwe kakao. W finiszu słodycz czekolady, trochę goryczy ziaren kakao, nutka pomarańczowa.
Lektura listopada to Talia Baiocchi „Sherry” (Ten Speed Press). Amerykańska autorka zakochała się w sherry, odbyła podróż do regionu Jerez, odwiedziła bodegi, poznała ludzi, spróbowała kilka tysięcy butelek. Pisze o historii miejsc, o atmosferze miast, o winie, o winogronach, o tapas, o dedykowanych sherry koktajlach. Znakomita książka by zabrać ją ze soba na wyjazd i własne odkrywanie tajemnic sherry i Jerez.

Alkohol listopada 2022: Ximenez-Spinola Brandy Tres Mil Botellas (Hiszpania)

Wódka czysta listopada 2022: Sandblast Ocean Vodka (Hiszpania)

Wódka smakowa listopada 2022: Legacy Wódka Żytnia z Wiśnią (Polska)

Akwawit listopada 2022: Bareksten Aquavit (Norwegia)

Okowita listopada 2022: Podole Wielkie Ziemniak 2021 Ludmilla (Polska)

Brandy listopada 2022: Ximenez-Spinola Cigars Club No 3 (Hiszpania)

Armaniak listopada 2022: Dartigalongue 1996 (Francja)

Gin listopada 2022: Rives Gin El Alambique (Hiszpania)

Rum listopada 2022: Balcones Texas Rum Single Barrel 60,3% (USA)

Cachaça listopada 2022: Colombina (Brazylia)

Mezcal listopada 2022: Alipus Mezcal Joven Sta. Ana Del Rio (Meksyk)

Whisky single malt listopada 2022: Talisker 25YO 2021 Edition (Szkocja)

Whisky single grain listopada 2022: Cameron Bridge 26YO DSR 2022 (Szkocja)

Whisky blended listopada 2022: Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight (Szkocja)

Bourbon listopada 2022: Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley (USA)

Likier listopada 2022: Lustau Vermut Blanco (Hiszpania)

Odkrycie listopada 2022: Cacao Pico (Hiszpania)

Lektura listopada 2022: Talia Baiocchi „Sherry” (Ten Speed Press)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.