W lutym spróbowałem zaledwie 68 nowych mocnych alkoholi. Znaczną część tego stanowiły rumy, tydzień spędziłem na Karaibach. Oferta tamtejszych barów jednak mocno rozczarowuje, a lokalne wyroby, które nie trafiają na eksport, są zwyczajnie złej lub bardzo złej jakości. Odpowiednio zresztą do ceny, bo butelka rumu kosztuje na Trynidadzie czy w Panamie kilka dolarów. W rezultacie bardzo niewiele próbek (tylko 14) znalazło się w medalowym przedziale ocen 80-100.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
I |
2 |
1 |
2 |
1 |
2 |
4 |
7 |
16 |
52 |
25 |
II |
2 |
5 |
7 |
13 |
3 |
4 |
12 |
8 |
10 |
4 |
razem |
4 |
6 |
9 |
14 |
5 |
8 |
19 |
24 |
62 |
29 |
Alkoholem lutego został Hennessy 250 (40%) z notą 96/100, edycja, stworzona na 250-lecie marki Hennessy, zestawiona z 250 małych, 250-litrowych beczek z dębu limuzynowego, wcześniej zaś wykorzystane eau-de-vie leżakowały w klasycznych beczkach. W aromacie: tytoń, wędzone śliwki, rodzynki, figi, herbata, hibiskus, orzechy, skóra, cynamon, dojrzałe czerwone jabłka. Smaku wędzone śliwki, dużo tytoniu, sadza, grejpfrut, orzechy. Bardzo orzechowy, bardzo długi finisz, skóra, gruszki, wiśnie, śliwki, bardzo dużo tytoniu.
Wódka czysta lutego to Kraft Bielice Wódka (40%) z notą 93,5, aromat orzechów włoskich, rodzynek, suszonych moreli, bardzo przyjemnie bakaliowy. W smaku orzechy, suszone śliwki, suszone czarne oliwki, wanilia, mąka. Finisz to orzechy – włoskie i brazylijskie, rodzynki, wanilia, kondensowane mleko, kakao.
Okowita lutego to OVII Destylat z Czarnej Porzeczki 1/2020 (40%) z notą 94,5. Czysty, doskonale owocowy, cierpki aromat czarnej porzeczki. W smaku również czysta czarna porzeczka, delikatnie liście. Delikatny, ale oleisty i bardzo wyrazisty porzeczkowy finisz.
Ginem lutego zostaje hiszpański Larios 12 (40%) z notą 88,5%. Wersja premium najbardziej popularnego hiszpańskiego ginu. W aromacie eksplozja cytrusów, zwłaszcza mandarynki i pomarańcze, zielone oliwki, jałowiec. Smak słodki, masa pomarańczy, do tego ostra nuta jałowca. Pomarańcze i mandarynki w finiszu plus nuta leśna.
Rum lutego to Angostura 1999 20YO SC (55,8%) z nota 86. Próbka pobrana z beczki, niedostępna w sprzedaży. Aromat wiśni, czekolady. W smaku dużo tanin, ale i orzechowo-kokosowa słodycz. Tytoń, herbata, skóra. Finisz bardzo kokosowy i tytoń, wilgotne liście.
Whisky blended lutego zostaje japońska Crest 12YO (43%) z notą 83,5. Zapach słodu i wiśni, wanilii. Smak cierpki – herbata, tytoń, wiśnie, skóra, słodka herbata. Finisz słodki, drożdże i wiśnie, do tego masa skóry, zielone orzechy włoskie.
Bourbon lutego to American Eagle 12YO (43%) z nota 82,5. W aromacie dużo lakieru, śliwki w syropie i śliwki wędzone. W smaku masa kukurydzy, skóra, tytoń, suszone morele, gruszki, ananas, banany. W finiszu czekolada z posypką kokosową, ananas, trufla, odrobina słodkiego tytoniu.
Whisky single malt lutego zostaje GlenAllachie 2007 Port Pipe 12YO Batch 2 SC (58,7) z notą 93,5. Aromat kwiatów, nasturcja, dużo wiśni, czereśni, poziomki, wilgotne drewno. W smaku owoce wiśni, liście wiśni, pestki wiśni, maraska, a do tego szczypta cynamonu. Bardzo wytrawna. Ściągający finisz, tytoń wiśniowy, hibiskus, tarnina.
Likier lutego to Suze Bitters Aromatic (45%) z notą 88. Francuska przyprawa do koktajli. W aromacie: gencjana, rumianek, kardamon i cynamon.
Odkryciem lutego jest puncheon. To wspólne określenie wysokoprocentowych melasowych rumów, oryginalnie wywodzących się z Trynidadu i Tobago i charakterystycznych dla tych wysp, ale obecnie produkowane są też w innych miejscach (Gujana, Antigua). Historycznie był to tani i podłej jakości rum niewolników, nie starzony, oferowany z mocą ok. 75-76%. Pierwszy raz użyto tej nazwy w 1627 roku dla produktu destylarni Caroni. Obecnie wiodąca marka to Forres Park z destylarni Angostura.
Lekturą miesiąca jest książka Richarda Fossa „Rum. A Global History” (Reaktion Books). Popularyzatorska publikacja, głównie historia rumu, kilka stron o koktajlach, rumie w kuchni. Autor porządkuje wiedzę, obficie korzysta ze źródeł. W tej serii wyszły m.in. książki o: wódce, ginie czy whisky.
Alkohol lutego 2020: Hennessy 250 (Francja)
Wódka czysta lutego 2020: Kraft Bielice Wódka (Polska)
Okowita lutego 2020: OVII Destylat z Czarnej Porzeczki 1/2020 (Polska)
Gin lutego 2020: Larios 12 (Hiszpania)
Rum lutego 2020: Angostura 1999 20YO SC (Trynidad)
Whisky blended lutego 2020: Crest 12YO (Japonia)
Bourbon lutego 2020: American Eagle 12YO (USA)
Whisky single malt lutego 2020: GlenAllachie 2007 Port Pipe 12YO Batch 2 SC (Szkocja)
Likier lutego 2020: Suze Bitters Aromatic (Francja)
Odkrycie lutego 2020: Puncheon (Karaiby)
Lektura lutego 2020: Richard Foss „Rum. A Global History” (Reaktion Books)