W lutym miałem 72 nowe próbki. Kilka przesyłek nie dotarło przez Brexit. Rząd uważa, że bary powinny pozostawać zamknięte, pozostają zatem rodzimi producenci i importerzy, od wielkiej ilości alkoholi siedzę odcięty. Mniej niż połowa moich próbek w lutym (33) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
I |
2 |
0 |
0 |
2 |
8 |
10 |
17 |
14 |
30 |
16 |
II |
0 |
0 |
4 |
4 |
2 |
8 |
11 |
10 |
22 |
11 |
razem |
2 |
0 |
4 |
6 |
10 |
18 |
28 |
24 |
52 |
27 |
Alkoholem lutego jest Aalborg Jule Akvavit 2020 (47%) z notą 96/100. Wspaniały zapach: kopru, kminku, pomarańczy, anyżu. W smaku: pomarańcze, pomelo, kmin, koper, kolendra. Rozgrzewający finisz, bardzo ziołowy, ale pięknie dopełniony pomarańczami.
Wódka czysta lutego to Royal Bison (40%) z nota 86. Bardzo elegancka pszeniczna czysta wódka z Belalko. Aromat delikatny, gorzkawy, nuta orzeszków cedrowych. Smak pieprzny, bardziej jak wódki żytniej, nuty korzenne, imbirowe. Finisz długi, rozgrzewający, korzenny i pieprzny.
Jest też w lutym wódka starzona miesiąca, Palona Sauthernes Cask Finish SC002/20 (52%) z notą 80,5. Destylat z mieszanki zbóż: pszenica, pszenżyto, kukurydza i słód jęczmienny trafił do beczek po bourbonie, a następnie na 16 miesięcy do beczek po sauternes. Zapach rodzynek, orzechów, mocno uprażonego ziarna, lekko anyżu, jest też delikatna słodycz rumu. Smak wyrazisty, cierpki, bardzo orzechowy, zioła, pop corn, kardamon, mięta. Finisz zaskakująco pieprzny, ostry, anyżowy, długi, jest też w nim sporo orzecha włoskiego.
Okowitą miesiąca została Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita z Ziemniaków 2020 (43%) z notą 95. Fantastyczny aromat zielonego ogórka, lekko kopru, lekko pieczonego w ognisku ziemniaka, jest też nuta ziemista. W smaku zaskakująco słodko-owocowe, dużo nut wiśni, pieczony w ognisku ziemniak, nieco soli. Także w finiszu są nuty wiśniowe, nuty waniliowe, mleczne, budyniowe i… powracający zielony ogórek.
Gin lutego to Canaima (47%) z notą 90. Bardzo ciekawy aromat, słodki, cytrusowy, nuty mandarynkowe, bergamotkowe, pomarańczowe, geranium. W smaku dużo jałowca, pieprz, kora, nuta dzięgla. Ostry finisz – ziele angielskie i masa jałowca.
Rum lutego to Ron Esclavo Stauning Whisky Cask Finish (46%) z notą 85,5. Rum z Dominikany, starzony w beczkach po duńskiej whisky, zestawiany przez Joshua Singha i jego firmę 1423 Spirits. Łącznie 23 lata dojrzewania – 22 w tropikalnym klimacie Karaibów w beczkach po bourbonie i rok dodatkowo w Europie. Aromat słodki, dużo nut rodzynek, drożdży, wiśni, śliwek, sadza, dym. Smak wytrawny, dużo śliwek, wędzone śliwki, słodycz syropu wiśniowego, cierpkość tytoniu. W finiszu są wiśnie, śliwki, kandyzowany imbir, nuty korzenne, zwłaszcza cynamon.
Whisky single malt lutego to Ardbeg 25YO (46%) z notą 92,5. Aromat zaskakująco słodki, wręcz cukierniczy – marcepan, lukier, wisienki koktajlowe, poza tym: banany, mango, mandarynki, ananas, mleczko kokosowe, kandyzowane cytrusy, kandyzowany imbir. Zaskakująco dużo nut owoców tropikalnych, dużo słodyczy, torf zupełnie schowany. Jest natomiast nuta ziołowa, kwiatowa, mniszek lekarski. A w pustym kieliszku jest nuta octanowa. W ustach także owoce tropikalne, nuty bananowe, rumowe, marakuja, mango… ale jest też wędzenie, wędzony ananas, pieczone dojrzałe jabłka, sadza, imbir, jodyna. Finisz to ciekawa mieszanka: sól, słodycz dojrzałych tropikalnych owoców, pieprzność, dym, wędzenie, torf, skóra, tytoń. I jeszcze wanilia, crème brûlée, pieczone banany, ale też pierniczki.
Whiskey irlandzka lutego to Writers Tears CS 2020 Chapter D4 (54,5%) z notą 82,5. Mieszanka single malt i pot still Irish whiskey, beczki po bourbonie. Aromat jabłek, śliwek, gruszek, wanilii, cynamonu, kukurydzy. W ustach wytrawna, kwaśne gruszki, tytoń. Finisz średnio długi, cierpki, gruszki, jabłka, dużo słodu, orzechy laskowe, drożdże, jabłka, jabłka, jabłka.
Likier lutego to Vendyssel Julebjesk (38%) z notą 84. Aromaty lasu, jagód, ściółki, igliwia, zielonych szyszek sosny, lekko piołunu. Smak bardzo gorzki, kora, waleriana, piołun, w tle jest jednak jagodowa cierpkość, a nawet leciutko słodycz. Gorzki, ziemisty finisz, chininowy.
Odkryciem lutego jest seria amerykańskich likierów Snowball. Produkowane na Florydzie przez firmę Mango Bottling. Każdy smak ma moc 16,5%, główny składnik to mleko oraz naturalne aromaty: brzoskwinia, mango, kokos. Można je podawać na lodzie, albo mocno schłodzone, mają gęstą konsystencję w stylu Baileys.
Lektura lutego to książka Phillipa Morrice’a „The Schweppes Guide to Scotch” (Alphabooks). Wielką wartością książki jest zgromadzenie dostępnych wówczas marek whisky blended i single malt oraz danych o producentach i bottlerach. To jedyne tak bogate źródło wiedzy o butelkowaniach z lat 80. XX wieku.
Alkohol lutego 2021: Aalborg Jule Akvavit 2020 (Dania)
Wódka czysta lutego 2021: Royal Bison (Białoruś)
Wódka starzona lutego 2021: Palona Sauthernes Cask Finish SC002/20 (Polska)
Okowita lutego 2021: Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita z Ziemniaków 2020 (Polska)
Gin lutego 2021: Canaima (Wenezuela)
Rum lutego 2021: Ron Esclavo Stauning Whisky Cask Finish (Dominikana)
Whisky single malt lutego 2021: Ardbeg 25YO (Szkocja)
Whiskey irlandzka lutego 2020: Writers Tears CS 2020 Chapter D4 (Irlandia)
Likier lutego 2021: Vendyssel Julebjesk (Dania)
Odkrycie lutego 2021: Snowball (USA)
Lektura lutego 2021: Phillip Morrice „The Schweppes Guide to Scotch” (Alphabooks)