W marcu spróbowałem 156 nowych alkoholi. Dużo było whisky single malt, dużo też alkoholi portugalskich, w związku z moją wizytą w tym kraju. Na pewno Portugalia jest nadreprezentowana w marcowym zestawieniu. Ponad połowa moich próbek w marcu (93) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
I |
13 |
6 |
8 |
11 |
16 |
14 |
22 |
53 |
150 |
89 |
II |
3 |
2 |
3 |
2 |
3 |
5 |
7 |
21 |
58 |
31 |
III |
1 |
3 |
2 |
7 |
7 |
5 |
16 |
22 |
68 |
25 |
razem |
16 |
11 |
13 |
20 |
26 |
24 |
45 |
96 |
276 |
145 |
Alkoholem marca jest kalwados Christian Drouin Pays d’Auge 14YO Plantation Long Pond (45%) z notą 95,5/100. Druga w serii „Christian Drouin Experimental”. Destylowany w alembikach kalwados z apelacji AOC Pays d’Auge po 14 latach został przelany jeszcze na siedem miesięcy do beczek z 1995 roku po słynnym jamajskim rumie Long Pond. Zapach bardzo intensywny – pieczone jabłka, gruszki i bardzo estrowy rum – dojrzałe banany, nuta naftowa, migdały, śliwki, octany. Smak octujących jabłek, śliwek, wiśni, marcepanu, przypraw korzennych, ziela angielskiego, goryczki, imbiru. W finiszu głownie jabłka – cierpki, bardzo cierpki, gorzkie odmiany, nuta rumowej wanilii, korzenia goryczki, suszonych śliwek.
Wódka czysta marca to Venakki Mixology Vodka (40%) z notą 88,5. Wódka z białych winogron, destylowana pięciokrotnie, filtrowana szesnaście razy w filtrze węglowym, w którym umieszczono zmniejszone ilości cząsteczek. Zapach słodki, gronowy, bardzo przyjemny. W smaku słodycz i mineralność, tłuste. Finisz elegancki, gronowy, oliwkowa tłustość, limonka, olejki skórek cytryny.
Jest też w marcu young spirit, z Portugalii Venakki Moonshine Single Cask #6 (50%) z notą 83. Leżakowanie 34 miesiące w beczkach STR po winach czerwonych z Douro. Zapach orzechów, tarty orzechowej, syropu pioniowego. Smak dość ostry, sporo orzechów, wytrawnej czekolady, nuty pikantne, imbir, pieprz. Zwłaszcza finisz jest dość pikantny, imbirowy.
Okowita marca to Drake OVII Destylat z czarnej porzeczki 1/2021 Drake OVII Destylat z czarnej porzeczki 1/2021 (40%) z notą 95. Zapach głęboki, mocny, masa czarnej porzeczki i borówka, jagoda leśna. W ustach mniej intensywnie, lekkość – porzeczka, ale też kwaskowość jabłek. Bardzo soczyste. W finiszu jest najpierw sól, potem cierpkość, potem słodycz. I bardzo wyraźna czarna porzeczka.
Brandy marca to Quinta das Bageiras Aguardente Vinica Velha (40%) z notą 87. Dziesięcioletnia, ostry i wytrawny cygarowy zapach, popiół, w tle nuty dojrzewającego pleśniowego sera, lekko octany. W smaku grzyby, stare drewno, przyprawy korzenne – imbir, cynamon, tytoń. Finisz długi, wytrawny, nieco pikantny – imbir, orzechy włoskie, tytoń, gorzka mocna herbata.
Pisco marca 2022: Pisco 1615 Quebranta 2019 (42%) z notą 90,5. Zapach roślinny, trawiasty, muszkatowy, różany. W smaku – śliwki, gruszki, różany nektar. W finiszu czuć lekko drożdże, ziemistość, octany, dużo śliwki, owoc dzikiej róży, kwaśne jabłka.
Gin marca to Friends Touriga Nacional Edition (43%) z notą 95. 38 botaników, w tym grona touriga nacional. Zapach słodki, owocowy – limonki, cytryny, pomarańcze, mandarynki. W smaku – jeżyny, porzeczki, pieprz, dużo jałowca. Finisz oleisty, jabłka, jałowiec, sosna.
Rum marca to limitowana edycja Wolf & Oak Rum Double Aged No 1 (58%) z nota 89,5. Zapach przyjemny, bardzo mineralny i nieco naftowy, przypomina stare rieslingi. Coś jakby pomiędzy rumem agricole, a ciężkim melasowym rumem z Jamajki. Są w zapachu: banany, ananas, śliwki, truskawki, maliny, wiśnie, tafia, syrop melasowy. Jest też popiół i ziemistość. W smaku cierpkie, wytrawne, skórzaste, sporo tytoniu, naftowość, bardzo estrowy. Jest też sól, a z bardziej rześkich nut – mięta i kwaśna wisienka. W finiszu czuć moc alkoholu, jest słono, kwaskowo i słodko zarazem – poza solą jest skóra, tytoń, sok z wiśni i syrop z wiśni, do tego anyż, lukrecja, sadza i imbir. Długi finisz.
Mezcal marca to Amores Mazatlan Geuerrero Cupreata (41%) z notą 81,5. Zapach wędzonej czarnej porzeczki, wędzonych śliwek i miodu, ale też smoły, rozgrzanej papy i nieco octanów, jak optujące śliwki. Smak wyrazisty, dużo dymu, wędzenia, sadzy, siarki, ale też miodu i wanilii. Alkohol schowany, trochę za słodko jest w tym piekielnym dymie. Finisz to już zupełny odwrót od owocowości w stronę miodu, wosku, nut grzybowych. Oczywiście nadal dużo dymu i wędzenia.
Whisky blended marca to Woodwork CS Malt & Grain Whisky Batch 1 (60,5%) z notą 86,5. Mieszanka whisky z kukurydzy i ze słodu, najpierw trzy lata leżakowały w beczkach po bourbonie, a potem whisky zbożowa dojrzewała w dziewiczych beczkach z francuskiego dębu, zaś słodowa w dwóch rodzajach beczek – po czerwonym winie z Douro i po maderze. Wiek 6-7 lat. Lekki, przyjemny owocowy zapach – zielone jabłka, cytrusy, słód, przyprawy korzenne. W smaku dużo imbiru, cynamonu, przyprawy korzenne i miód. W finiszu nuty prażonego ziarna, pieprz i imbir.
Whisky single malt marca to Octomore 10.1 (59,8%) z notą 92,5. Pierwszy zapach to crème Brûlée, jeżyna, dalej torf i wędzenie, ale też liście porzeczki. Elegancki bogaty aromat. W smaku torf, wędzenie i czarna porzeczka, leciutka słodycz wanilii, syropu gruszkowego. W finiszu dużo torfu, węgiel, wędzenie, tytoń, sadza… ale też słodki syrop gruszkowy i rześka mięta.
Shochu marca to Hamada Shochu Satsuma Fuji (25%) z notą 81,5. Zapach bardzo delikatny, kwiatowy – pierwiosnki, bugenwille, fiołki, ale przytłumione, w tle. Smak bardzo lekki, lekko nuty fermentacji, kwiaty, delikatnie miód. Finisz jak woda różana, lekki, eteryczny, na końcu nuty kwaskowe, fermentacyjne.
Likier marca to Cieleśnica Dzika Róża Likier 2022 (29,3%) z notą 94,5. Zapach przyjemny i intensywny – tarte cierpkie jabłka, tarte gruszki, jarzębina, głóg, ale też miód. Smak bardzo lekki, słodki, syrop gruszkowy, konfitury różane, sok tłoczony z jabłek. W finiszu słodkie tarte jabłka i gruszki, śliwka, kwaskowo tarnina, lekko goździk, delikatnie cynamon, nutka goryczkowa. Pięknie wyważone, wykwintne, mocno kojarzy się z ogrodem i ciepłą częścią roku.
Odkrycie marca to Aguardente de Medronhos. To tradycyjna portugalska okowita, wypalana z przefermentowanego soku z owoców drzewa poziomkowego (chruścina jagodna). Produkt regionalny i unikatowy, gdyż drzewa poziomkowe uprawiane są na niewielką skalę lub rosną dziko na obszarach Lousã, Alentejo i Algarve (np. w Marmelete i São Marcos da Serra). Alkohol jest aromatyczny, w nosie słodki, owocowo-kwiatowy, w ustach słodko-cierpkie, bardzo owocowe (winogrona, maliny, poziomki). Zwyczajowo butelkowana z mocą 44-48%. Czasami przy domowym wyrobie dosładzana miodem, z dodatkiem ziół. Destylat z owoców drzewa poziomkowego jest też składnikiem popularnego likieru (z dodatkiem ziół i miodu) Brandymel. Marki dostępne w sklepach to m.in.: Castelo de Silves, Sabor do Sul, Década, Obras do Caratao, Júnior Jacques, Serra do Algarve, Arbun, Sabor do Algarve, Destila da Ribeira, Miróbriga Romana.
I lektura marca, książka Joao Paulo Martinsa „The Pleasure of Port”. Jedna z najlepszych książek o porto, napisana przez Portugalczyka, przetłumaczona na angielski. Autor zaczyna od przedstawienia miejsca, czyli miasta Porto i doliny rzeki Douro, potem przybliża rodzaje porto i różnice w sposobie winifikacji oraz starzenia win, opisuje historię win w regionie, trzy subregiony porto – różnice geologiczne i klimatyczne, winnice, odmiany winorośli. Opisuje po kolei proces technologiczny produkcji porto, a także jak i z czym próbować ruby, tawny, LBV, vintage czy colheita.
Alkohol marca 2022: Christian Drouin Pays d’Auge 14YO Plantation Long Pond (Francja)
Wódka czysta marca 2022: Venakki Mixology Vodka (Portugalia)
Young spirit marca 2022: Venakki Moonshine Single Cask #6 (Portugalia)
Okowita marca 2022: Drake OVII Destylat z czarnej porzeczki 1/2021 (Polska)
Brandy marca 2022: Quinta das Bageiras Aguardente Vinica Velha (Portugalia)
Pisco marca 2022: Pisco 1615 Quebranta 2019 (Peru)
Gin marca 2022: Friends Touriga Nacional Edition (Portugalia)
Rum marca 2022: Wolf & Oak Rum Double Aged No 1 (Polska)
Mezcal marca 2022: Amores Mazatlan Geuerrero Cupreata (Meksyk)
Whisky blended marca 2022: Woodwork CS Malt & Grain Whisky Batch 1 (Portugalia)
Whisky single malt marca 2022: Octomore 10.1 (Szkocja)
Shochu marca 2022: Hamada Shochu Satsuma Fuji (Japonia)
Likier marca 2022: Cieleśnica Dzika Róża Likier 2022 (Polska)
Odkrycie marca 2022: Aguardente de Medronho (Portugalia)
Lektura marca 2022: Joao Paulo Martins: The Pleasure of Port (Livros d’Hoje)