Alkohole marca 2023

Marzec obfitował w degustacje. Dwa wyjazdy – Szkocja i Cypr, kilkanaście odwiedzonych destylarni, wiele wieczorów degustacyjnych, dużo nowych whisky, rumów. Najwięcej nowości przypadło na kategorie whisky i rum. Łącznie spróbowałem 246 nowych alkoholi. W strefie medalowej było 148 próbek, czyli ponad 60%.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

2

3

2

0

1

2

8

21

46

19

II

0

1

0

6

2

0

6

21

46

10

III

2

0

3

2

10

17

29

35

103

45

razem

4

4

5

8

13

19

43

77

195

74

Alkoholem marca jest Caroni 24YO 1997 Elizabeth Yard (50,7%) z notą 97,5/100. Melasowy rum z Trynidadu, destylowany w kolumnach alembikach, 24 lata leżakowania w beczce ASB no 136. Zapach starej skóry, cynamonu, herbaty, melisy, fermentującego miodu, śliwek, kokosa. Smak cierpki, medyczny, nuty słone, sojowe, anyż, mięta, lukrecja, eukaliptus, kakao, fermentujący grejpfrut, kambucha. W finiszu dużo anyżu, imbir, kwaśne winogrona, kwaśne wiśnie, kwaśne śliwki, tytoń, sól, fermentujące ananasy.
Wódka czysta marca to Terra Rossa Potato Vodka (40%) z notą 92. Przedestylowano cypryjskie ziemniaki, które wykorzystuje się do sałatek, o dużej zawartości skrobi. Zapach słodki, i delikatny pieczonych ziemniaków, lekko ziemista, krochmal. W smaku cierpkość i słodycz, dużo skrobi, wafelek, kakao, gorzko, głóg. Finisz mineralny, a jednocześnie tłusty, kremowy, wypełniający usta, z nutą owocową, jabłek i grejpfrutów, oleisty, pieprz aromatyczny, kardamon.
Wódka starzona marca to Wychowana w Luksusie Barrel Aged Rye Vodka 2YO (43,3%) z notą 91,5. Druga edycja. Rektyfikat żytni starzony dwa lata, tylko 439 butelek z jednej beczki po winie zweigelt. Na każdej kontretykiecie jest hologram z poświadczeniem numeru butelki. Barwa miodowa, ciemniejsza niż pierwszej edycji. Zapach głęboki, przyjemny – wiśnie, śliwki, ale też intrygująca słodycz: kukurydza, zielony groszek – świeże z kolby i ze strąka. W smaku cierpki – dużo wiśni, kwaskowe śliwki, mirabelki, żurawiny, agrest, biała porzeczka. Finisz pasuje do smaku – suszone wiśnie, rodzynki, orzechy włoskie, żurawina.
New make marca to Holyrood Japanese Sake Yeast (60%) z notą 93,5. Słody: East Lothian barley 60% i Chevalier 40%, drożdże: whitelabs sake yeas no 7, 108 godzin fermentacji, z wykorzystaniem torfowych pogonów. Zapach wędzonego tofu, smoły, kiszonej kapusty, czy nawet kimchi. Smak cierpko-słodki, dymny, czuć słody, wędzony ser, kwaśną fermentację. Finisz słony, bardzo słony, kiszenie, smoła.
Okowita marca to Strong Waters Golden Promise Spring 2020 (43%) z notą 91,5. Fermentacja 90 godzin, zwykłe drożdże gorzelnicze, jęczmień golden promise zbierany wiosną 2020. Zapach bardzo delikatny – mąka, cytrusy, zwłaszcza limonki, drożdże. W smaku mączne, wypieczony chleb. Tłuste, piwne. Finisz gorzkawy, jak chmiel, gorzka cytryna, grejpfrut, oliwki.
Brandy marca to Lion Spirit XO (40%) z notą 91. 12 lat leżakowania w beczkach po winie commandaria. Zapach miodu, fig, daktyli, ciemnej czekolady z orzechami. Smak czekoladowy, orzechy, wiórki kokosowe, figi, suszone śliwki. Finisz pełen gorzkiego kakao, pralinek z gorzkiej czekolady, blanszowane migdały.
Marc/grappa marca to Tsiakkas Zivania Aged In Commandaria Casks (43%) z notą 92,5. Jednokrotnie destylowana, leżakowana co najmniej 10 lat w beczkach po winie commandaria. Zapach pełen orzechów włoskich, masa orzechowa na ciasto, rodzynki, śliwki, kokos, kakao, marcepan, migdały, wiśnie. Słodki i elegancki. W ustach dużo ziół, piołun, herbata, bardzo kwaśne jabłka, wiśnie, śliwki, anyż, cynamon, tytoń, rodzynki, wędzone śliwki, dereń. Finisz kwaśny, taniczny – skóra, tytoń, herbata, orzechy, pieprz, śliwki, wiśnie, rodzynki, suszone morela i sól.
Gin marca to Hammer & Son Old English Gin (44%) z notą 94,5. Dziesięć ujawnionych botaników to: jałowiec, kolendra, cytryna, pomarańcza, arcydzięgiel, kasja, lukrecja, cynamon, irys i gałka muszkatołowa, jedenasty to najprawdopodobniej kardamon. Po destylacji dodawana jest niewielka ilość cukru (4 g na litr) zgodnie ze starym angielskim stylem ginu Old Tom. Zapach bardzo przyjemny – jałowiec, igliwie, tuja, czuć kardamon i kolendrę, bardzo przyjemny zapach. Smak rześki – jałowiec, igliwie, pieprz, kardamon, lekko słodycz, pomarańcza. Finisz delikatny, słodki, nuty kwiatowe – muszkat, irys, słodkie winogrona, ale też rozgrzewające nuty korzenne – kardamon, pieprz, ziele angielskie i dużo dobrego jałowca oraz cytrusowość kolendry. Świetnie zrobiony Old Tom gin.
Mezcal marca to Unión Uno (40%) z nota 91,5. Mieszanka destylatów z dwóch różnych odmian agawy w różnym wieku: espadín i cirial. W ustach delikatny, słodki, dużo wędzonych śliwek, susz, nuta naftowa. Finisz długi i przyjemnie mineralny, ziemisty, a jednocześnie rozgrzewający, nieco słony, a i gorzki i dużo wędzonych słodkich śliwek. Bardzo smaczny, ładnie ułożony mezcal.
Whisky blended marca to John Walker & Sons Celebratory Blend (51%) z notą 90,5. Blend mający odwzorowywać dawne kupaże Johnny Walker, z XIX wieku. Zapach bardzo przyjemny – owocowy, dużo przypraw korzennych, pieczone jabłka z cynamonem, pieczone gruszki, dużo pomarańczy, mandarynki, bardzo delikatny imbir. Smak cierpko-pikantny, kwaskowe jabłka, kwaśne winogrona, imbir, ziele angielskie, pieprz, cytrusy. A finisz zaskakuje nutami gorzkiej czekolady z pomarańczą, kakao, są też przyprawy piernikowe – imbir, gałka muszkatołowa, goździki.
Whisky single malt marca to Kilchoman Genesis Peating Stage 3 (49,4%) z notą 92. Beczki: 70% ex-bourbon, 25% STR i 5% ex-sherry, mieszanka własnego torfu z poziomem 20 ppm i z Port Ellen z poziomem 50 ppm. Tylko 3600 butelek. Zapach delikatny, słodki, crème brûlée, ale też: igliwie, zioła, zwłaszcza tymianek, w tle zielone jabłka. Smak cierpki, kwaskowy, medyczny, mineralny, słonawy, są kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, są limonki, także kiszone limonki. Długi finisz – medyczny, mineralny, sporo mchu, igliwia, czarnoziem, żywica, słodycz gruszek i kwaskowość papierówek.
Whisky single grain marca to Kythrea Single Grain Malt Whiskey 2022 Cask 005 (46%) z nota 89,5. Nowa beczka z dębu z Missouri, średnio wypalona, mashbill to 68% kukurydzy i 32% słodu jęczmiennego. Zapach pełen amerykańskiego dębu i kukurydzy, surowego drewna, liście, kukurydza, wędzone, słone paluszki, mocno wypieczony chleb, słodycz czekolady, pralinek, lekka nuta wiśni, ananas, banany. W ustach słodko-cierpka, sporo nut ziołowych, kwaskowych, kiszonych, śliwki, migdały, jabłka, lekka nuta wędzonych śliwek, rodzynek, orzechy laskowe, orzeszki ziemne. W finiszu pieprz i sól, chleb sodowy, ziołowość, medyczność, głóg.
Whiskey irlandzka marca to Midleton Very Rare 2022 (40%) z notą 90,5. Zapach: gruszki, jabłka, śliwki, gotowanej dyni, miodu. W smaku – zioła, śliwki, melon, ananas. W finiszu rumowość, morele, bardzo dużo kokosa, kakao.
Likier marca to Cytrynówka Świętokrzyska Limonki (14,5%) z notą 94,5. Fantastyczny, całkowicie naturalny zapach limonki – kwaśny, rześki, czuć cały owoc – skórkę i sok. Smak kwaskowy, ale zbalansowany, rześki, w ustach czuć kawałki miąższu. Bardzo długi finisz, oprócz owocu jest leciutka nuta waniliowego cukru, ciasta meringue. Bardzo smaczne.
Odkrycie marca to Cytrynówka Świętokrzyska firmy Cefetin. Produkt obecnie dostępny jest w trzech wariantach smakowych: Cytrynówka Świętokrzyska z Cytryn, Cytrynówka Świętokrzyska z Limonek i Cytrynówka Świętokrzyska z Pomarańczy i Limonek, każda o zawartości alkoholu 14,5%. Urzekają soczystością, naturalnym smakiem owoców.
Lektura marca to Becky Sue Epstein „Strong, Sweet and Dry: A Guide to Vermouth, Port, Sherry, Madeira and Marsala” (Reaktion Books). Amerykanka rzetelnie omawia najważniejsze wina wzmacniane świata, widać, że wiele miejsc odwiedziła, rozmawiała z producentami. Pisze o historii, tradycji, technologii, recepturach, sposobach serwowania alkoholi wrzucanych do jednego worka „wina wzmacniane”.

Alkohol marca 2023: Caroni 24YO 1997 Elizabeth Yard (Trynidad i Tobago)

Wódka czysta marca 2023: Terra Rossa Potato Vodka (Cypr)

Wódka starzona marca 2023: Wychowana w Luksusie Barrel Aged Rye Vodka 2YO 43,3% (Polska)

New make marca 2023: Holyrood Japanese Sake Yeast (Szkocja)

Okowita marca 2023: Strong Waters Golden Promise Spring 2020 (Szkocja)

Brandy marca 2023: Lion Spirit XO (Cypr)

Marc/grappa marca 2023: Tsiakkas Zivania Aged In Commandaria Casks (Cypr)

Gin marca 2023: Hammer & Son Old English Gin (Anglia)

Mezcal marca 2023: Mezcal Unión Uno (Meksyk)

John Walker & Sons Celebratory Blend (Szkocja)

Whisky single malt marca 2023: Kilchoman Genesis Peating Stage 3 (Szkocja)

Whisky single grain marca 2023: Kythrea Single Grain Malt Whiskey 2022 Cask 005 (Cypr)

Whiskey irlandzka marca 2023: Midleton Very Rare 2022 (Irlandia)

Likier marca 2023: Cytrynówka Świętokrzyska Limonki (Polska)

Odkrycie marca 2023: Cytrynówka Świętokrzyska (Polska)

Lektura marca 2023: Becky Sue Epstein „Strong, Sweet and Dry: A Guide to Vermouth, Port, Sherry, Madeira and Marsala” (Reaktion Books)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.