Alkohole marca 2023

Marzec obfitował w degustacje. Dwa wyjazdy – Szkocja i Cypr, kilkanaście odwiedzonych destylarni, wiele wieczorów degustacyjnych, dużo nowych whisky, rumów. Najwięcej nowości przypadło na kategorie whisky i rum. Łącznie spróbowałem 246 nowych alkoholi. W strefie medalowej było 148 próbek, czyli ponad 60%.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

2

3

2

0

1

2

8

21

46

19

II

0

1

0

6

2

0

6

21

46

10

III

2

0

3

2

10

17

29

35

103

45

razem

4

4

5

8

13

19

43

77

195

74

Alkoholem marca jest Caroni 24YO 1997 Elizabeth Yard (50,7%) z notą 97,5/100. Melasowy rum z Trynidadu, destylowany w kolumnach alembikach, 24 lata leżakowania w beczce ASB no 136. Zapach starej skóry, cynamonu, herbaty, melisy, fermentującego miodu, śliwek, kokosa. Smak cierpki, medyczny, nuty słone, sojowe, anyż, mięta, lukrecja, eukaliptus, kakao, fermentujący grejpfrut, kambucha. W finiszu dużo anyżu, imbir, kwaśne winogrona, kwaśne wiśnie, kwaśne śliwki, tytoń, sól, fermentujące ananasy.
Wódka czysta marca to Terra Rossa Potato Vodka (40%) z notą 92. Przedestylowano cypryjskie ziemniaki, które wykorzystuje się do sałatek, o dużej zawartości skrobi. Zapach słodki, i delikatny pieczonych ziemniaków, lekko ziemista, krochmal. W smaku cierpkość i słodycz, dużo skrobi, wafelek, kakao, gorzko, głóg. Finisz mineralny, a jednocześnie tłusty, kremowy, wypełniający usta, z nutą owocową, jabłek i grejpfrutów, oleisty, pieprz aromatyczny, kardamon.
Wódka starzona marca to Wychowana w Luksusie Barrel Aged Rye Vodka 2YO (43,3%) z notą 91,5. Druga edycja. Rektyfikat żytni starzony dwa lata, tylko 439 butelek z jednej beczki po winie zweigelt. Na każdej kontretykiecie jest hologram z poświadczeniem numeru butelki. Barwa miodowa, ciemniejsza niż pierwszej edycji. Zapach głęboki, przyjemny – wiśnie, śliwki, ale też intrygująca słodycz: kukurydza, zielony groszek – świeże z kolby i ze strąka. W smaku cierpki – dużo wiśni, kwaskowe śliwki, mirabelki, żurawiny, agrest, biała porzeczka. Finisz pasuje do smaku – suszone wiśnie, rodzynki, orzechy włoskie, żurawina.
New make marca to Holyrood Japanese Sake Yeast (60%) z notą 93,5. Słody: East Lothian barley 60% i Chevalier 40%, drożdże: whitelabs sake yeas no 7, 108 godzin fermentacji, z wykorzystaniem torfowych pogonów. Zapach wędzonego tofu, smoły, kiszonej kapusty, czy nawet kimchi. Smak cierpko-słodki, dymny, czuć słody, wędzony ser, kwaśną fermentację. Finisz słony, bardzo słony, kiszenie, smoła.
Okowita marca to Strong Waters Golden Promise Spring 2020 (43%) z notą 91,5. Fermentacja 90 godzin, zwykłe drożdże gorzelnicze, jęczmień golden promise zbierany wiosną 2020. Zapach bardzo delikatny – mąka, cytrusy, zwłaszcza limonki, drożdże. W smaku mączne, wypieczony chleb. Tłuste, piwne. Finisz gorzkawy, jak chmiel, gorzka cytryna, grejpfrut, oliwki.
Brandy marca to Lion Spirit XO (40%) z notą 91. 12 lat leżakowania w beczkach po winie commandaria. Zapach miodu, fig, daktyli, ciemnej czekolady z orzechami. Smak czekoladowy, orzechy, wiórki kokosowe, figi, suszone śliwki. Finisz pełen gorzkiego kakao, pralinek z gorzkiej czekolady, blanszowane migdały.
Marc/grappa marca to Tsiakkas Zivania Aged In Commandaria Casks (43%) z notą 92,5. Jednokrotnie destylowana, leżakowana co najmniej 10 lat w beczkach po winie commandaria. Zapach pełen orzechów włoskich, masa orzechowa na ciasto, rodzynki, śliwki, kokos, kakao, marcepan, migdały, wiśnie. Słodki i elegancki. W ustach dużo ziół, piołun, herbata, bardzo kwaśne jabłka, wiśnie, śliwki, anyż, cynamon, tytoń, rodzynki, wędzone śliwki, dereń. Finisz kwaśny, taniczny – skóra, tytoń, herbata, orzechy, pieprz, śliwki, wiśnie, rodzynki, suszone morela i sól.
Gin marca to Hammer & Son Old English Gin (44%) z notą 94,5. Dziesięć ujawnionych botaników to: jałowiec, kolendra, cytryna, pomarańcza, arcydzięgiel, kasja, lukrecja, cynamon, irys i gałka muszkatołowa, jedenasty to najprawdopodobniej kardamon. Po destylacji dodawana jest niewielka ilość cukru (4 g na litr) zgodnie ze starym angielskim stylem ginu Old Tom. Zapach bardzo przyjemny – jałowiec, igliwie, tuja, czuć kardamon i kolendrę, bardzo przyjemny zapach. Smak rześki – jałowiec, igliwie, pieprz, kardamon, lekko słodycz, pomarańcza. Finisz delikatny, słodki, nuty kwiatowe – muszkat, irys, słodkie winogrona, ale też rozgrzewające nuty korzenne – kardamon, pieprz, ziele angielskie i dużo dobrego jałowca oraz cytrusowość kolendry. Świetnie zrobiony Old Tom gin.
Mezcal marca to Unión Uno (40%) z nota 91,5. Mieszanka destylatów z dwóch różnych odmian agawy w różnym wieku: espadín i cirial. W ustach delikatny, słodki, dużo wędzonych śliwek, susz, nuta naftowa. Finisz długi i przyjemnie mineralny, ziemisty, a jednocześnie rozgrzewający, nieco słony, a i gorzki i dużo wędzonych słodkich śliwek. Bardzo smaczny, ładnie ułożony mezcal.
Whisky blended marca to John Walker & Sons Celebratory Blend (51%) z notą 90,5. Blend mający odwzorowywać dawne kupaże Johnny Walker, z XIX wieku. Zapach bardzo przyjemny – owocowy, dużo przypraw korzennych, pieczone jabłka z cynamonem, pieczone gruszki, dużo pomarańczy, mandarynki, bardzo delikatny imbir. Smak cierpko-pikantny, kwaskowe jabłka, kwaśne winogrona, imbir, ziele angielskie, pieprz, cytrusy. A finisz zaskakuje nutami gorzkiej czekolady z pomarańczą, kakao, są też przyprawy piernikowe – imbir, gałka muszkatołowa, goździki.
Whisky single malt marca to Kilchoman Genesis Peating Stage 3 (49,4%) z notą 92. Beczki: 70% ex-bourbon, 25% STR i 5% ex-sherry, mieszanka własnego torfu z poziomem 20 ppm i z Port Ellen z poziomem 50 ppm. Tylko 3600 butelek. Zapach delikatny, słodki, crème brûlée, ale też: igliwie, zioła, zwłaszcza tymianek, w tle zielone jabłka. Smak cierpki, kwaskowy, medyczny, mineralny, słonawy, są kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, są limonki, także kiszone limonki. Długi finisz – medyczny, mineralny, sporo mchu, igliwia, czarnoziem, żywica, słodycz gruszek i kwaskowość papierówek.
Whisky single grain marca to Kythrea Single Grain Malt Whiskey 2022 Cask 005 (46%) z nota 89,5. Nowa beczka z dębu z Missouri, średnio wypalona, mashbill to 68% kukurydzy i 32% słodu jęczmiennego. Zapach pełen amerykańskiego dębu i kukurydzy, surowego drewna, liście, kukurydza, wędzone, słone paluszki, mocno wypieczony chleb, słodycz czekolady, pralinek, lekka nuta wiśni, ananas, banany. W ustach słodko-cierpka, sporo nut ziołowych, kwaskowych, kiszonych, śliwki, migdały, jabłka, lekka nuta wędzonych śliwek, rodzynek, orzechy laskowe, orzeszki ziemne. W finiszu pieprz i sól, chleb sodowy, ziołowość, medyczność, głóg.
Whiskey irlandzka marca to Midleton Very Rare 2022 (40%) z notą 90,5. Zapach: gruszki, jabłka, śliwki, gotowanej dyni, miodu. W smaku – zioła, śliwki, melon, ananas. W finiszu rumowość, morele, bardzo dużo kokosa, kakao.
Likier marca to Cytrynówka Świętokrzyska Limonki (14,5%) z notą 94,5. Fantastyczny, całkowicie naturalny zapach limonki – kwaśny, rześki, czuć cały owoc – skórkę i sok. Smak kwaskowy, ale zbalansowany, rześki, w ustach czuć kawałki miąższu. Bardzo długi finisz, oprócz owocu jest leciutka nuta waniliowego cukru, ciasta meringue. Bardzo smaczne.
Odkrycie marca to Cytrynówka Świętokrzyska firmy Cefetin. Produkt obecnie dostępny jest w trzech wariantach smakowych: Cytrynówka Świętokrzyska z Cytryn, Cytrynówka Świętokrzyska z Limonek i Cytrynówka Świętokrzyska z Pomarańczy i Limonek, każda o zawartości alkoholu 14,5%. Urzekają soczystością, naturalnym smakiem owoców.
Lektura marca to Becky Sue Epstein „Strong, Sweet and Dry: A Guide to Vermouth, Port, Sherry, Madeira and Marsala” (Reaktion Books). Amerykanka rzetelnie omawia najważniejsze wina wzmacniane świata, widać, że wiele miejsc odwiedziła, rozmawiała z producentami. Pisze o historii, tradycji, technologii, recepturach, sposobach serwowania alkoholi wrzucanych do jednego worka „wina wzmacniane”.

Alkohol marca 2023: Caroni 24YO 1997 Elizabeth Yard (Trynidad i Tobago)

Wódka czysta marca 2023: Terra Rossa Potato Vodka (Cypr)

Wódka starzona marca 2023: Wychowana w Luksusie Barrel Aged Rye Vodka 2YO 43,3% (Polska)

New make marca 2023: Holyrood Japanese Sake Yeast (Szkocja)

Okowita marca 2023: Strong Waters Golden Promise Spring 2020 (Szkocja)

Brandy marca 2023: Lion Spirit XO (Cypr)

Marc/grappa marca 2023: Tsiakkas Zivania Aged In Commandaria Casks (Cypr)

Gin marca 2023: Hammer & Son Old English Gin (Anglia)

Mezcal marca 2023: Mezcal Unión Uno (Meksyk)

John Walker & Sons Celebratory Blend (Szkocja)

Whisky single malt marca 2023: Kilchoman Genesis Peating Stage 3 (Szkocja)

Whisky single grain marca 2023: Kythrea Single Grain Malt Whiskey 2022 Cask 005 (Cypr)

Whiskey irlandzka marca 2023: Midleton Very Rare 2022 (Irlandia)

Likier marca 2023: Cytrynówka Świętokrzyska Limonki (Polska)

Odkrycie marca 2023: Cytrynówka Świętokrzyska (Polska)

Lektura marca 2023: Becky Sue Epstein „Strong, Sweet and Dry: A Guide to Vermouth, Port, Sherry, Madeira and Marsala” (Reaktion Books)

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.