W marcu spróbowałem 252 nowych alkoholi, w tym tym wielu wybitnych. Okazją do poznawania nowości były wielkie targi ProWein w Düsseldorfie. Ponieważ próbowałem tam wielu trunków azjatyckich i ciekawostek z Meksyku, wyjątkowo poszerzyłem kategorie z tych regionów świata w zestawieniu są po trzy alkohole miesiąca – tequila, mezcal oraz inne destylaty z agawy, jak też: baijou, soju i shōchu. Aż 192 próbki oceniłem w przedziale medalowym 80-100, tj. ponad 3/4 całości. Oceny 95+/100 otrzymało aż 12 alkoholi. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 0 | 0 | 2 | 3 | 1 | 4 | 16 | 25 | 77 | 34 |
II | 0 | 0 | 0 | 2 | 7 | 8 | 29 | 25 | 75 | 50 |
III | 1 | 0 | 1 | 2 | 1 | 7 | 13 | 35 | 109 | 83 |
razem | 1 | 0 | 3 | 7 | 9 | 19 | 58 | 85 | 261 | 167 |
Alkohol marca 2024
François Voyer Grande Champagne Collectione Personal No 7 (40%)
Zmieszano cztery roczniki: 1920, 1928,1930 i 1946. Wyszły po tylu latach starzenia tylko 72 butelki, w cenie 2000 euro. Zapach rodzynek, fig, daktyli, anyżu, przypraw korzennych, słodkich śliwek. W smaku eksplozja smaku – dużo tytoniu, skóry, słoność, lukrecja, pieczone jabłka. W finiszu dużo tytoniu, czarna herbata, przyprawy korzenne, może suszony imbir, pigwa.
W ofercie: M&P
29/30/29,5/9,5=98
Wódka czysta marca 2024
The Reid Single Malt Vodka (44%)
Wódka jęczmienna z Nowej Zelandii z Cardrona Distillery. Zapach słodkiej mąki, nuty kwiatowe, pomarańcze, grejpfruty, liczi. W smaku słodkie owoce – brzoskwinie, morele, gruszki, słodkie jabłka. Finisz lekki i owocowy – jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie.
Brak w Polsce
27,5/27,5/27,5/8=90,5
Wódka smakowa marca 2024
Cieleśnica Anyżówka (45%)
Anyżówka w zupełnie innym stylu niż francuski pastis, czy greckie ouzo lub tureckie raki. Zapach subtelny, elegancki, delikatny, słodki – jak czekoladka z anyżem i dodatkowo suszoną wiśnią, może też suszoną skórką pomarańczy, skojarzenia z Mon Cheri, czy biszkoptowo-czekoladową Delicją. Dużo bogatsze w aromacie niż pastis, mniej intensywne i mniej ziołowe. W smaku słodki anyż, czekoladka Mon Cheri i anyż, niezwykle smaczne, nie czuć mocy alkoholu, która jest klasyczna dla anyżówek, wynosi 45% jak w większości pastis. Jest jakby nuta kopru. Po dodaniu wody nie ma efektu mlecznego, co by świadczyło, że olejków anyżowych nie ma dużo w destylacie. W smaku po dodaniu wody trunek jest lekki i pojawia się cytrusowość. Finisz jest lekki, zresztą całość jest zaskakująco lekka, właściwie gotowa do picia solo, wystarczy podać zmrożoną, w oszronionym kieliszku.
W ofercie: Cieleśnica
27,5/28/28,5/9,5=93,5
Okowita marca 2024
Etter Zuger Kirsch (41%)
Rodzinna destylarnia Etter rozpoczynała działalność w 1817 roku i od samego początku specjalizuje się w wiśniowicy. Do destylacji używają niemieckich aparatów. Fermentują owoce z pestkami. Piękny owocowy słodki zapach, bardzo lekka nuta pestki. W smaku cierpki, owoce, pestka w tle, nuta marcepanowa, ale też orzechów włoskich. W finiszu marcepan, śliwki, wiśnie, tytoń.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Gin marca 2024
Gin Manufakturowy Kwiat Czarnego Bzu (40%)
Zapach wyrazisty, przyjemnie leśny, dużo igliwia, jałowca, zielone szyszki i cytrusowa nuta czarnego bzu, która pięknie się łączy z tym lasem. Nie ma tu w zapachu niczego egzotycznego, wszystko swojskie, można powiedzieć, że pierwszy gin o zapachu polskiego lasu – wiosenną porą, kiedy pojawiają się zielone pędy, kiedy po zimie wciąż las jest świeży i wilgotny. W smaku – ostry jałowiec, sosna, igliwie, tego należało oczekiwać po zapachu, do tego rześka kwasowość czarnego bzu, bardzo harmonijne. Finisz cierpki, nawet bardzo cierpki, jakby tu też dereń był, do tego zaskakująca nutka chmielowa, jak amerykańskie cytrusowe chmiele IPA. Jest ostry jałowiec, może też cięty korzeń imbiru.
W ofercie: Old Polish Vodka
29/29/28,5/9=95,5
Akwawit marca 2024
Copenhagen Aquavit Dill Anise (41%)
W zapachu dużo dzięgla, anyż, skórki cytryny, nuta słona, portowa. W smaku słodkie i słone. Gorzka cytryna w finiszu, limonka. Copenhagen Distillery ma w ofercie także gin i swoją whisky.
Brak w Polsce
27/27,5/27/6=89,5
Grappa/marc marca 2024
Spohr Tresterbrand 5 Jahre (42%)
Destylat z wytłoczyn winogron: 50% riesling, reszta muskat i gewürztraminer, pięć lat leżakowania we francuskim dębie. Zapach elegancki, nuta korzena, słodkie gruszki, słodkie winogrona, jabłka, śliwki, powidła śliwkowe. W smaku śliwki i gruszki, cynamon, kardamon, ziele angielskie. Finisz słodko-cierpki, tytoń, kardamon, ziele angielskie, kwaśne jabłka, ale też słodkie morele i powidła różane.
Brak w Polsce
28,5/28/28,5/9=94
Pisco marca 2024
Pisco Control Valle del Encanto (40%)
Trzykrotna destylacja, blend winogron pedro ximenez i moscato. W zapachu słodkie winogrona, słodkie śliwki. W smaku delikatna, kwiatowa, słodycz różana, mirabelki. W finiszu słodycz miodu, powideł różanych. Bardzo delikatny alkohol.
Brak w Polsce
26/27/27/8=88
Brandy marca 2024
Vecchia Romagna 18 Riserva (43,8%)
Wypuszczono tylko 5000 butelek, leżakowanie w trzech beczkach – francuski dąb, kadzie ze slawońskiego dębu oraz beczki po amarone. W zapachu heban, cynamon, orzechy włoskie, czekolada z wiśnią, ostry cygarowy tytoń. W smaku ostra, dużo tytoniu, figi, daktyle, lekko pieprz, lekko sól. W finiszu śliwki, czekolada, kokos, imbir, pieprz.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28/8,5=93,5
Armaniak marca 2024
Castarède 1924 (40%)
Zabutelkowany w wieku stu lat. Powstał najprawdopodobniej z winogron ugni blanc, choć wówczas nie prowadzono starannej rejestracji każdej napełnionej beczki. Około 60 lat temu trunek z beczki został przelany do gąsiorka demijohn. W zapachu skóra, tytoń fajkowy, morele, miód, delikatnie nuta grzybowa. W smaku lekko słoność, lukrecja, solona skóra, słone rodzynki, delikatnie wanilia. Finisz dość lekki – rodzynki, figi, daktyle, suszone morele, gorzka pomarańcza.
Brak w Polsce
29/29/28/9=95
Kalwados marca 2024
Christian Drouin Calvados ACC 1962 (42%)
Destylacja w przewoźnym alembiku. W zapachu pieczarki, śliwki, gruszki, jabłka, stara fajka, lukrecja, rozmaryn, tymianek. W smaku zioła, kwaśne i gorzkie jabłka, skóra, taniny, mocna zielona herbata. W finiszu hibiskus, herbata hibiskusowa, taniczne jabłka.
W ofercie: M&P
28,5/29/29,5/9,5=96,5
Rum marca 2024
A1710 La Perle Fine 2022 (67,5%)
Fermentacja soku trzcinowego 6-7 dni. Podwójna destylacja w alembiku. W zapachu banany, ananasy, słoność, sadza. W smaku cierpko, dużo tytoniu, kwaśne jabłka, kwaśne śliwki i sól. W finiszu gorzkie – gencjana, piołun, gorzkie banany.
W ofercie: The Last Port
28/28/28/8=92
Whisky single malt marca 2024
Aberlour 1988 31YO Duncan Taylor (48,3%)
Butelkowanie w 2019 roku, zaledwie 62 butelki z małych beczek octave po sherry. Zapach bardzo intensywny – jabłka, pieczone jabłka, gruszki, śliwki, morele, cytrusy. W smaku cierpkość, owocowy tytoń, jabłka kwaśne i słodkie, gruszki, morele. W finiszu wypieczone skórka chleba z marmoladą pomarańczową, delikatna słoność, skóra, orzechy włoskie, skórki jabłek, suszone wiśnie. Bardzo owocowa, pyszna whisky.
Brak w Polsce
29/29/29/9,5=96,5
Whisky single grain marca 2024
Caledonian 1987 34YO Duncan Taylor (52,7%)
Butelkowanie w 2021 roku w serii Rare Auld Grain, w liczbie 210 butelek. W zapachu słodkie śliwki i kiszone śliwki, żółte czereśnie. W smaku dużo nut rumowych, tanicznych, tytoniowych, ale też orzechy laskowe. W finiszu śliwki, śliwki w occie, orzechy, wafelek orzechowy.
Brak w Polsce
28,5/28/28/8=92,5
Whiskey irlandzka marca 2024
Midleton Very Rare 2023 (40%)
Zapach brzoskwini, moreli, słodkich gruszek, jabłek, delikatna nuta czekoladowa. Smak cierpki, wytrawny – kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, tytoń, skóra, bardzo kwaśne winogrona. W finiszu cytrusowość, ume, tytoń, hibiskus, gorzkie pomarańcze, gorzkie gruszki.
W ofercie: Dom Whisky
27,5/27,5/27,5/8=90,5
Whiskey rye marca 2024
Rossville Union 7YO Rye Whiskey (58,5%)
Wyprodukowana w MGP Indiana, mieszanka dwóch zacierów: 51% żyta, 45% kukurydzy i 4% słodu oraz 95% żyta i 5% słodu. Edycja straight from the barrel. Zapach śliwek, moreli, ale też malin, czekolady z wiśnią. Bardzo elegancki. W smaku słodki tytoń fajkowy, amfora, słodka herbata, konfitury różane, śliwki, morele. W finiszu piołun, pieprz, rozmaryn, trochę słonej lukrecji.
Brak w Polsce
27/28,5/28/8,5=92
Bourbon marca 2024
Remus 6YO (54,5%)
Bourbon z Indiany, mashbill to: 51% kukurydza, 39% żyto, 10% słodowane żyto. Zapach moreli, brzoskwini, mirabelek, śliwek. W smaku pomarańcze, mandarynki, yuzu, kandyzowane skórki cytryny. Powidła pomarańczowe w finiszu i oranżada pomarańczowa. Bardzo oryginalna receptura i smak.
Brak w Polsce
26,5/26,5/28/8=89
Tequila marca 2024
El Mayor Extra Añejo (40%)
Tequila leżakowała w amerykańskim dębie przez 42 miesiące. Zapach słodko-ziemisty, miód, syrop wiśniowy, pieczona agawa. W smaku nuty mineralne, miód, słodkie śliwki. W finiszu orzeszki w czekoladzie, rodzynki w czekoladzie, syrop wiśniowy, syrop bananowy. Bardzo elegancka, delikatna w ustach.
W ofercie: Pinot Wine & Spirits
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Mezcal marca 2024
Perro d San Juan Maguey Cuishe Cirial Blanco (42,5%)
Pojedyncza destylacja, agawa odmiany Karwinskii, ścinana w wieku 12 lat. Zapach ziemisty, seler, pietruszka, marynowana marchew. W smaku pietruszka i seler, marchew, sól. W finiszu jest słoność, warzywność, kalarepa, kalafior w occie i ziemistość, masa marchwi.
Brak w Polsce
28/28/29,5/9=94,5
Inne z agawy marca 2024
Bacanora Blanco Santo Cuviso Agave Pacifica (45%)
Trunek produkowany w bardzo tradycyjny sposób, rdzeń agawy jest opiekany w ceglanym piecu. Po ugotowaniu agawy są mielone i fermentowane naturalnie przez dzikie drożdże przez okres do 12 dni. Podwójna destylacja w miedzianych alembikach. Po destylacji spirytus pozostawia się w szklanych gąsiorach o pojemności 5 l na okres ok. 2 tygodni, zanim zostanie zlany do butelek z mocą 45%. Zapach marchwi, pietruszki i olej słonecznikowy. W smaku bardzo delikatne i warzywne – marwitki, zielony ogórek. Finisz słodki, warzywny, ale też agrest i lekko pieprzność.
W ofercie: The Last Port
29,5/29,5/29/9=97
Baijou marca 2024
Yanghe Daqu Dream Blue M9 (52%)
Destylat z ryżu i sorgo, ok. 30 lat dojrzewania w terakotowych amforach. Zapach wędzonego sera, sera starzonego w popiele, koziego sera, drożdżowy, lekko pieprzny. W smaku dużo wędzonego sera koziego, wędzonych wiśni, słodkie liczi, słodki ser z żurawiną, ale też sezam. W finiszu kandyzowane skórki limonki, liczi, czereśnie, mirabelki, ananas, wędzony ser. Finisz najdłuższy ze wszystkich baijou z kolekcji Yanghe Daqu, ale też ten trunek jest najstarszy i najdroższy.
Brak w Polsce
29/29,5/29,5/9,5=97,5
Shōchu marca 2024
Piment Shōchu (25%)
Destylarnia Ochiai Shuzujyo z Miyazaki. W destylacji wykorzystano lokalne ostre zielone papryczki, mniej więcej dziesięć papryczek jest wykorzystywanych na jedną butelkę 0,5 l. Wspaniały zapach zielonej papryki, zielonego groszku, zielonej fasolki, szparagów, kiszonki. W smaku, szparagi, sól, papryczki, delikatna słodycz ryżu. W finiszu gotowany ryż i papryczka, orzechy nerkowca.
Brak w Polsce
29/29/28/9=95
Soju marca 2024
Heritage Andongsoju (45%)
Sami robią starter rozpoczynający fermentację, ryż jest lokalny z regionu Andong. Zapach ziemisty, ser z popiołu, tłusty brie. W smaku słodkie i słone, dużo sera, ziemistość. Finisz ziemisty, słodki, lekko słony, lekko pieprzny, mineralny.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/8=93,5
Likier marca 2024
Rose Rabbit Orange (44,2%)
Likier z nowozelandzkiej destylarni whisky Cardona. To skórki lokalnych pomarańczy macerowane w słodowym destylacie. W zapachu skórki pomarańczy, keks pomarańczowy, delicje pomarańczowe z whisky, słód. W smaku przyjemna rześkość pomarańczy, cierpkość, goryczka, delikatna słodycz. To nie jest słodki likier, jest harmonijny, zrównoważony, bardzo pomarańczowy, przyjemnie kwaskowy. W finiszu kwaskowość, goryczka, delikatnie „musowanie”, lekki cukier puder, wyższa moc alkoholu pozwala dłużej delektować się pomarańczowym posmakiem.
Brak w Polsce
26,5/28,5/27,5/7,5=90
Odkrycie marca 2024
Bacanora (Meksyk)
Tradycyjny alkohol ze stanu Sanora w północno-zachodnim Meksyku. Robiony w podobny sposób do mezcalu, z podobnej do espadin odmiany agawy, ale w aromacie i smaku bacanora jest znacznie mniej dymna niż mezcal. Przez wiele pokoleń była typowym ludowym trunkiem, nielegalnym do 1992 roku. Od 2000 roku ma własne regulacje i oznaczenie geograficzne GI. Może być produkowana wyłącznie w regionie Sonora z lokalnej agawy agave vivipara Pacifica, znanej też jako angustifolia Haw. Bacanora jest wytwarzana ręcznie w małych partiach. Agawa rośnie dziko, opiekana jest z drewnem mesquite w ziemnych dołach, następnie tłuczona i pozostawiana do bardzo długiej fermentacji z udziałem dzikich drożdży. Destylowana w prostych alembikach. Butelkowana może być z mocą powyżej 35%. Nad jakością i tradycyjnym wytwarzaniem trunku czuwa powołana w 2006 roku Consejo Sonorense Promotor de la Regulación del Bacanora. Zgodnie z meksykańskim prawem bacanora jest jednym z czterech chronionych destylatów z agawy, trzy pozostałe to tequila, mezcal i raicilla. Piąty tradycyjny meksykański destylat, sotol, robiony jest z innych niż agawa odmian sukulentów, ale także chroniony.
W ofercie: The Last Port