W październiku spróbowałem aż 277 nowych mocnych alkoholi. Prawie dziesięć próbek dziennie. Ale i okazji było w nadmiarze. Wyjazd na Ukrainę i do Szkocji, Festiwal Win i Mocnych Alkoholi M&P, Whisky Live Warsaw oraz Wine Expo WPoland, do tego kilka dedykowanych degustacji… Przydałby się urlop w Emiratach Arabskich, gdzie konsumpcja alkoholu jest zabroniona.

Znów zdecydowana większość próbek (aż 190) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100. Przy tak dużej ofercie wybierałem to, co najciekawsze.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-X – styczeń-październik):

miesiąc 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80 80-90 90-100
I 1 0 0 7 3 7 10 5 19 10
II 20 14 10 24 24 22 36 31 45 10
III 3 3 2 4 15 15 50 50 134 85
IV 13 9 4 14 9 4 14 10 14 17
V 1 1 4 4 1 8 16 22 77 15
VI 1 3 3 4 14 11 21 33 55 19
VII 0 2 6 10 4 18 15 38 62 33
VIII 0 3 0 3 7 2 21 28 41 31
IX 0 0 0 1 4 5 10 13 44 29
X 0 1 1 3 4 3 25 50 129 61
razem 39 36 30 74 85 95 218 280 620 310

Alkoholem października został gin Hendrick’s Orbium (43,4%) z notą 97/100. W aromacie geranium, mięta, dużo jałowca. W smaku piołun, chinina, jałowiec, szyszki, żywica. Finisz leśny, zielone szyszki, żywica.
Wódka czysta października to nowa odsłona Luksusowej (40%) z notą 89. Do spirytusu ziemniaczanego dodano żytni. Aromat jest bardziej pieprzny niż w klasycznej wersji, choć wciąż w tle jest nuta słodyczy, wanilii, nawet toffi. Smak wyrazisty, dużo bardziej cierpki niż w klasycznej Luksusowej, jest nuta kwaśnych winogron, pieprz, ale jest i krochmal znany z wersji klasycznej. Ładnie się to poukładało. Finisz gładki, delikatny – winogrona, grejpfrut, kardamon, jednocześnie długi, pozostawiający przyjemną cierpkość w ustach.
Najciekawsza wódka smakowa to Carvia (43%) z notą 93. Nowa wódka firmy Vinet Delpech, destylowana w szarentejskich alembikach, spirytus żytni, fantastyczny zapach kminu, w smaku słodycz, kmin i zioła w tle.
Okowitą października jest Jozsef Stevlik Slivovitz (40%) z notą 93,5. Węgierska śliwowica, koszerna, na rynki USA i Izraela. Cudowny zapach śliwki węgierki. W smaku bardzo słodkie śliwki i marcepan. W finiszu poza słodką śliwką dużo migdałów.
W kategorii soju/baijou wygrała japońska Sennen no Nemuri (40%) z notą 89. Shōchū z przefermentowanego jęczmienia, z Okinawy, ok. sześć lat, leżakowania w beczkach. Aromat bardzo delikatny, lekko lakier, zioła, tymianek, igliwie. W smaku mleczna czekolada, toffi, karmel, rodzynki. Finisz mleczno-rodzynkowy, figi.
Rum października to Fiji Moon 2001/2015 (45%) z notą 90,5. Aromat nafty, benzyny, wiśni. Smak ciężki, naftowy. W finiszu gorzka czekolada, rodzynki, nafta.
W październiku najlepszą brandy została Cardenal Mendoza Brandy de Lujo (40%) z notą 94,5. Dwadzieścia pięć lat leżakowania w najstarszych beczkach z solery Sánchez Romate, pochodzących jeszcze z XIX wieku. Aromat: orzechy, tytoń, figi, rodzynki, miód, skóra. W smaku wytrawne sherry, drożdże, dużo orzechów włoskich, wiśnie, czekolada z wiśnią. Cierpki, ściągający finisz – tytoń, gorzka herbata, hibiskus, rodzynki, daktyle, skóra i masa wiśni.
Najlepszy koniak to Domaine des Forges Cognac Hors d’Age (42%) z notą 95,5. Eau-de-vieu w wieku 40-70 lat. W nosie rodzynki, tytoń, herbata, wiśnie, maliny. W smaku orzechy, drożdże, wiśnie, czereśnie. Finisz to skóra, cynamon i tytoń.
Armaniak miesiąca to Baron Gaston Legrand 1999 (40%) z notą 87,5. Aromat czekolady z wiśnią, cynamonu, słodkiego tytoniu. Smak słodko-cierpki, tytoń, herbata, drożdże, finisz bardzo lekki, rodzynki oraz figi.
Kalwadosem miesiąca został młodziutki Charles de Granville Calvados Fine (40%) z notą 83. Bardzo rześki, aromaty jabłkowe, lekko pestki. W ustach dużo jabłek, lekko kwaśny. Finisz czysty, jabłka, cynamon.
Jest też w październiku marc miesiąca, nieoczekiwanie z Rumunii. Crama La Salina Tuica Struguri Chardonnay (42%) z notą 93. Delikatny, bardzo przyjemny aromat świeżych winogron. Smak słodki, soczysty, nuty gruszek, jabłek, w finiszu bardzo jabłkowe.
Najlepszą whisky blended wybrałem Old Perth 24YO (45,1%) z notą 94,5. Zestawiona z beczek z 5 destylarni (Macallan, Bunnahabhain, Highland Park, Glenrothes, Tamdhu), wszystkie whisky z 1994 roku, beczki po sherry, łącznie wypuszczono tylko 630 butelek. W nosie masa gruszek, słodycz, miód, zioła, brzoskwinie. W smaku tytoń, wiśnie, liście wiśni, cynamon, mokre drewno. Cierpki i bardzo wiśniowy finisz, tytoń, herbata, anyż i lukrecja
Whisky single malt października to Jura 21YO Tide (46,7%) z notą 95,5. W aromacie: rodzynki, czekolada, daktyle, fugi, toffi. W smaku: kawa, czekolada, orzechy, wiśnie, jak brandy. Finisz drożdżowo-orzechowy, dużo sherry, dużo rodzynek.
Whisky single grain miesiąca to Cambridge 1965 45YO The Last Drop Murray McDavid (44,2%) z notą 94. W aromacie: drożdże, orzechy, wiśnie, herbata. Smak rodzynek, tytoniu, wiśni. Finisz tytoniu, herbaty, wiśni.
Bourbon października to Old Ezra 7YO Barrel Strength (58,5%) z notą 91. Mashbill to: 78% kukurydza, 10% rye i słodowany jęczmień, mocno wypalone beczki. W aromacie masa kukurydzy, amerykańska klasyka, zioła, wiśnie, gorzka czekolada. W smaku ziarno, wiśnie, czekolada, bardzo słodki, jeszcze rozmaryn. W finiszu ziarno, kukurydza, różowy pieprz, czekolada.
Whiskey irlandzka to Teeling Single Pot Still Batch 3/2019 (46%) z notą 88,5. W aromacie masa ziarna, zioła. Smak ziarnisty, kukurydza, czarne oliwki, tłusty alkohol. Bardzo kukurydziany finisz.
Whiskey rye października to Templeton Rye Maple Cask Finish (46%) z notą 95. Przez dwa miesiące beczki były napełnione syropem klonowym, a potem na pół roku trafiła do nich whiskey sześcioletnia. Aromat słodki – śliwki, wiśnie, liście. W smaku anyż, lukrecja, dużo ziół. Finisz ziołowy, delikatny, dużo słodkości.
Whiskey corn października to Balcones True Blue Straight Corn (50%) z notą 88,5. W aromacie zioła i ziarno, lakier. W smaku prażone ziarno, mocne, finisz to wędzone ziarno. Czuć mocno wypalone beczki.
Likier października to wermut, już drugi raz w tym roku. Ta kategoria bardzo się zmienia, jest coraz więcej wysokiej klasy produktów super premium. Hiszpańska marka Padro & Co. Rojo Amargo (18%) z notą 94,5. Aromat gorzki, chininowy, do tego piołun i karczoch, lekko pomarańcze. W smaku cytryny, gorzki grejpfrut, gorzkie pomarańcze. Piołun, dużo pomarańczy w finiszu.
Najlepszym absyntem została japońska niszowa marka Tatsumi Innaki Absinthe (45%) z notą 91. W aromacie anyż, cierpka zielona herbata, śliwki, wiśnie, koji. W smaku lukrecja, sól, anyż, gruszki, jabłka. Finisz słodki, anyżowy, rozgrzewający.
Odkryciem października jest francuski producent win i koniaków Domaine des Forges. Rodzina Vallein-Tercinier prowadzi dom koniakowy w Saintonge od 1850 roku, mają 47 ha winnic. Mają znakomite koniaki, likiery, pineau des Charentes. W swoich piwnicach mają koniaki, które pochodzą jeszcze z XIX wieku.
Lektura miesiąca to kolejne wydanie rocznika „Malt Whisky Yearbook 2020” (MagDig Media) – omówienie trendów na rynku whisky, prezentacje destylarni z całego świata, statystyki. Niezbędnik miłośnika single malt.

Alkohol października 2019: Hendrick’s Orbium (Wielka Brytania)

Wódka czysta października 2019: Luksusowa Żyto & Ziemniak (Polska)

Wódka smakowa października 2019: Carvia (Francja)

Okowita października 2019: Jozsef Stevlik Slivovitz (Węgry)

Soju/baijou października 2019: Sennen no Nemuri (Japonia)

Rum października 2019: Fiji Moon 2001/2015 (Fidżi)

Brandy października 2019: Cardenal Mendoza Brandy de Lujo (Hiszpania)

Koniak października 2019: Domaine des Forges Cognac Hors d’Age (Francja)

Armaniak października: Baron Gaston Legrand 1999 (Francja)

Kalwados października 2019: Charles de Granville Calvados Fine (Francja)

Marc/grappa października 2019: Crama La Salina Tuica Struguri Chardonnay (Rumunia)

Whisky blended października 2019: Old Perth 24YO 1994 (Szkocja)

Whisky single malt października 2019: Jura 21YO Tide (Szkocja)

Whisky single grain października 2019: Cambridge 1965 45YO The Last Drop Murray McDavid (Szkocja)

Bourbon października 2019: Old Ezra 7YO Barrel Strength (USA)

Whiskey irlandzka października 2019: Teeling Single Pot Still Batch 3/2019 (Irlandia)

Whiskey rye października 2019: Templeton Rye Maple Cask Finish (USA)

Whiskey corn października 2019: Balcones True Blue Straight Corn (USA)

Likier października 2019: Padro & Co. Rojo Amargo (Hiszpania)

Absynt października 2019: Tatsumi Innaki Absinthe (Japonia)

Odkrycie października 2019: Domaine des Forges (Francja)

Lektura października 2019: „Malt Whisky Yearbook 2020” (MagDig Media)

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail