W październiku spróbowałem 227 nowych alkoholi, nie tak dużo, biorąc pod uwagę, że w miesiącu były trzy duże imprezy degustacyjnej – Festiwal M&P, Whisky Live Warsaw i Warsaw Spirits Competition. W październiku 164 próbki oceniłem w przedziale medalowym 80-100, tj. ponad 72% całości. Najwyżej oceniłem koniak Dupuy Hors d’Age Petite Champagne Lot 70, który nieznacznie wyprzedził inny wspaniały koniak Vallein Tercinier Fins Bois Lot 74. Oceny 95+/100 otrzymało aż 17 próbek, to poza wspomnianymi: armaniak Dartigalongue Bas-Armagnac 1959, rumy Karukera Cuvée Christophe Colomb 1493, Renegade Pre-Cask Lake Antoine Lower Crater i Savanna HERR 57 2023 Limited Edition HR04.20, bourbon Woodford Reserve Baccarat, whisky blended King of Casks 27YO 1996 Murray McDavid Mission Gold, kilka whisky single malt: A’Glac Charrann (Imperial) 1990 32YO, Talisker 30YO 2023 i Glen Grant 65YO Wealth Solutions Cask 2747, kalwados Christan Drouin Pays d’Auge Experimental 19YO Springbank Angels #10, dwie tequile 1800 Cristalino Añejo i Jose Cuervo Reserva de la Familia Platino 2023, likiery On Spirit Wiśnia Sandomierska 2024 i Baltic Bros Borsch Bomba, a także brandy Casajuana 100 Años. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 0 | 0 | 2 | 3 | 1 | 4 | 16 | 25 | 77 | 34 |
II | 0 | 0 | 0 | 2 | 7 | 8 | 29 | 25 | 75 | 50 |
III | 1 | 0 | 1 | 2 | 1 | 7 | 13 | 35 | 109 | 83 |
IV | 0 | 1 | 0 | 1 | 2 | 3 | 10 | 19 | 36 | 25 |
V | 0 | 0 | 1 | 1 | 6 | 8 | 20 | 24 | 94 | 54 |
VI | 1 | 3 | 5 | 2 | 3 | 6 | 20 | 51 | 87 | 48 |
VII | 0 | 2 | 0 | 0 | 1 | 5 | 10 | 26 | 77 | 36 |
VIII | 1 | 0 | 3 | 3 | 7 | 21 | 39 | 99 | 38 | |
IX | 3 | 3 | 2 | 8 | 6 | 9 | 17 | 42 | 99 | 74 |
X | 0 | 0 | 2 | 1 | 4 | 2 | 23 | 31 | 96 | 68 |
razem | 6 | 9 | 16 | 23 | 31 | 59 | 179 | 317 | 849 | 510 |
Alkohol października 2024
Dupuy Hors d’Age Petite Champagne Lot 70 (47%)
Edycja licząca tylko 397 butelek. W zapachu masa owoców świeżych i suszonych – gruszki, jabłka, morele, do tego czarny bez, tytoń, skóra, lekko lukrecja. W smaku niebywała owocowość – bardzo soczyste brzoskwinie, nektarynki, liście porzeczki, morwa, do tego gorzki tytoń, głóg, jarzębina, słoność. Niebywale pełny smak. Finisz bardzo cierpki, kwaśno-gorzkie jabłka, gorzkie migdały, gorzkie gruszki i tytoń, dużo tytoniu, ale nie ostrego. Rewelacyjny koniak.
W ofercie: M&P
29/30/29,5/9,5=98
Wódka czysta października 2024
Mermaid Salt Vodka (40%)
Wódka z Isle of Wight, zbożowa z dodatkiem soli morskiej. Lekki zapach – nieco ziół, nieco solanki, kredowość. Smak delikatny i bardzo przyjemnie słony, nieco kredowy, bardzo ciekawy. W finiszu słoność, nie czuć alkoholu, jest nutka delikatnie pieprzna, kardamonowa i kredowość.
W ofercie: Tudor House
27/28,5/28,5/9=93
Okowita października 2024
Podole Wielkie Żyto Santoni 4YO ex-Tokaj Cask 2019 (44%)
981 butelek, butelkowanie 2024. W aromacie dużo śliwek, renklody, morele, mirabelki, lekka nuta marcepanu i zielone orzechy włoskie, rodzynki, nutka ziołowa – szałwia, rozmaryn. W smaku dużo śliwek, suszonych śliwek, czereśnie, rodzynki, nuta anyżu i masa włoskich orzechów, jest też strucla makowa. Bardzo ciekawe i smaczne. W finiszu dużo słodyczy – makowiec z rodzynkami, figi.
W ofercie: Podole Wielkie
27,5/28/28/8,5=92
Gin października 2024
Heritage Classique Gin Autumnal Szczecin Edition (46%)
Limitowana do 300 butelek edycja ginu Heritage z dodatkiem jabłek i cynamonu. Przyjemny leśny, oleisty zapach jałowca, w tle nuty dzięgla, irysa, różowego pieprzu, kolendry i słodko-kwaskowe owoce, przyjemny, choć subtelny zapach jabłek. W ustach oleisty, słodko-pikantny, dużo kolorowego pieprzu i jałowca, słodkie jabłka, nuty rozgrzewające, korzenne, cynamonowe, nuta szarlotki. Finisz najpierw korzenny, potem rześki owocowo-ziołowy, bardzo harmonijny.
W ofercie: Good Gin Company
27,5/28/28/8,5=92
Brandy października 2024
Casajuana 100 Años (40%)
Wspaniały zapach – kawa, tytoń, śliwki, daktyle, figi, czereśnie, arbuz, do tego miód, wanilia, czekolada, delikatny kokos. Wszystko do siebie doskonale pasuje, zbalansowane, nic nie przeważa. Smak już nie jest tak harmonijny. Najpierw ostry i oleisty – czarne oliwki, ostry tytoń, nuty umami, grzybowość, bardzo stara beczka, jest też kawa, kakao. W finiszu nuty egzotycznego drewna sandałowego, słoność i pieprzność, daktyle i suszone morele, mineralność. Bogata, wyjątkowa brandy.
W ofercie: M&P
29/29/29/9=96
Armaniak października 2024
Dartigalongue Bas-Armagnac 1959 (40%)
Stary armaniak z piwnic w Nogaro. W aromacie: skóra, ściółka leśna, lukrecja, anyż. W ustach lekki, taniczny – dużo goryczy, piołun, śliwki, lukrecja. Finisz bardzo długi, gorzki, piołunowy, gorzkie i kwaskowe śliwki, mirabelki, lekki tytoń, lukrecja.
W ofercie: Wealth Solutions
28,5/28,5/29/9=95
Calvados października 2024
Christan Drouin Pays d’Auge Experimental 19YO Springbank Angels #10 (50,4%)
Kalwados był leżakowany przez 19 lat, finiszowanie trwało 5 miesięcy, wykorzystano 8 beczek po Springbank. Limitowana edycja, 2130 butelek. W zapachu masa jabłek – pieczone, bardzo dojrzałe, raczej słodkie, jabłka odymione, w tle – gruszki, morele. W ustach cierpkość, dużo tytoniu, cierpkie jabłka, gorzkie jabłka, kwaskowe śliwki, kwasowe gruszki. Finisz bardzo długi, cierpko-gorzkawy, gorzkie migdały, gorzkie, dojrzałe jabłka.
W ofercie: M&P
29,5/28,5/28,5/9=95,5
Grappa października 2024
Moletto Grappa di Barbera (43%)
Bardzo przyjemny owocowy zapach – grejpfruty, melon, kiwi, granat i kwaskowe taniczne winogrona. W ustach bardzo soczysta – granaty i melony oraz taniny, nuty skórzasta i herbaciane. W finiszu lekko sól, ale też sporo winogronowej słodyczy, herbaciana tanina, hibiskus, rumianek, zioła, delikatny pieprz, nasturcja.
Brak w Polsce
28/28,5/27,5/8,5=92,5
Pisco października 2024
Pisco 1615 Italia Puro (42%)
Na litr destylatu idzie 7-8 kg winogron. Zapach kwaskowy, cytryn, mandarynek, nektarynek, ale też solonych cytrusów, kiszonych cytryn. W smaku nutki kwaskowych jabłek, gruszek, cytrusów, lekka słoność, lekka nuta taniczna – kombucha, zielona herbata. W finiszu cierpkość, kwaskowość, duża cytrusowość i przyjemna słoność, mineralność, do tego brzoskwinie, nektarynki.
W ofercie: M&P
28/28/28,5/9=93,5
Rum października 2024
Savanna HERR 57 2023 Limited Edition HR04.20 (57%)
Destylacja 2019, tylko 2700 butelek, poziom estrów to 1600 g/hlap. Zapach wędzonego, starzonego sera, lakieru, ananasa. W smaku cierpkość, lakier, wędzony ser owczy, wędzone marynowane ananasy. Finisz bardzo długi – ananasowa słodycz, potem nuty cierpkie, wędzone sery, śliwki w occie, przyprawy korzenne, pieprz, sól.
W ofercie: The Last Port
28,5/29,5/29/9=96
Whisky single malt października 2024
Glen Grant 65YO Wealth Soltions Cask 2747 (59,6%)
Wydestylowana w 1950 roku, zabutelkowana w 2015 roku. W zapachu – wosk, jabłka, gruszki, morele, rodzynki, figi, lekka słoność. W ustach wosk, słoność, imbir, kardamon, cynamon i kwaśne jabłka. Finisz długi, kwaskowy, cytrusy, imbir, brzoskwinie, morele, kwaskowe jabłka.
W ofercie: Wealth Soltions
29/29/29,5/9,5=97
Whisky single grain października 2024
North British 2009 15YO Murray McDavid (49,5%)
Po leżakowaniu w beczkach typu hogshead po bourbonie whisky była finiszowana przez dwa lata w beczkach po whisky z Islay oraz po winach tokajskich i sherry oloroso. Zestawiona z trzech beczek, w liczbie 963 butelek. Zapach bardzo przyjemny i złożony – dużo nektarynek, pomarańczy, moreli, lekka słoność, lekka dymność, uprażone, odymione ziarno, wypieczona skórka chleba, ale też tłustsze nuty słodkiej śmietanki. W smaku jest lekka pieprzność, sporo słodyczy fig, daktyli, miodu, szczypta anyżu, mięta, rześkość, ale też umami, grzybowość. Finisz długi i intrygujący – przyprawy korzenne, anyż i mięta, stare drewno, słoność oraz figi i kwaskowo-gorzkie cytrusy, grejpfruty. Niezbyt stara, ale znakomicie poukładana grain whisky.
W ofercie: M&P
27,5/27,5/27,5/8=90,5
Whisky blended października 2024
King of Casks 27YO 1996 Murray McDavid Mission Gold (47,1%)
Technicznie blended malt, w praktyce to stara Balvenie z odrobiną Glenfiddich (tea spooned malt). Po latach spędzonych w beczkach po bourbonie, była finiszowana aż trzy lata w beczkach po portugalskiej brandy z regionu Douro, a konkretnie z piwnic Caves de Murça. Zestawiona z trzech beczek, z których finalnie wyszło 706 butelek. W aromacie mamy nuty nektarynek, pomarańczy, mandarynek, słodko-kwaskowych jabłek, śliwek, moreli – jest bardzo przyjemnie owocowo. Jest też lekka nutka słodkiej mąki, albo słodkiego ciasta z suszonymi morelami. W ustach jest cierpkość, jest dużo tytoniu, jest delikatna słoność, a poza tym masa owoców – gruszki williams, malinowe jabłka, czereśnie, wiśnie, ale też melon, papaja. Finisz cierpki, taniczny, nieco ziemisty, dużo kwaskowych jabłek, renklody, mirabelki, nuty tytoniu, hibiskusowej herbaty.
W ofercie: M&P
28,5/29/29/8,5=95
Whiskey irlandzka października 2024
Muja Bourbon & Sherry Cask (42%)
Blend irlandzki, mieszanka ośmioletnich whisky zbożowych i słodowych trzykrotnie destylowanych z jednej destylarni – Great Northern Distillery z Dundalk, należącej do rodziny Teeling. Finiszowana w beczkach po sherry. Bardzo elegancka karafka o kształcie kryształowego klejnotu. Zapach ziół, natki pietruszki, marchewki, do tego śliwki, figi. Smak warzywny i ziołowy – marchew, natka, kmin, kwaśne zielone jabłka, migdały, mirabelki. W finiszu natka, kmin, nuta anyżu. Bardzo ciekawa i smaczna mieszana whiskey.
W ofercie: Logimp
26,5/27,5/27/7,5=89
Whiskey amerykańska października 2024
Penelope Barrel Strength Four Grain (58%)
Whiskey destylowana w MGP Indiana, powstaje z mieszanki trzech różnych zacierów i czterech zbóż, w efekcie mamy: 82% kukurydzy, 8% pszenicy, 7% żyta i 3% słodu jęczmiennego. Leżakowana 4-6 lat w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat: śliwek, moreli, pigwy, orzeszków ziemnych, masła orzechowego. W smaku – śliwki, truskawki, morele, jabłka malinowe. Finisz cierpki, kwaśne jabłka, kwaśne morele, cytrusy.
W ofercie: Tudor House
25,5/25,5/26,5/7,5=85
Whiskey rye października 2024
Old Ezra Straight Rye 7YO (51%)
Mieszanka dwóch zacierów, w jednym jest 51% żyta, w drugim aż 95% żyta. W aromacie: cynamon, gałka muszkatołowa, piernik, słodki pumpernikiel. W smaku imbir, nuta pieprzna, ziele angielskie, wiśnie. Finisz ostry – pieprz, imbir, ziele angielskie, cynamon, wiśnie, śliwki, wanilia, mięta, eukaliptus.
W ofercie: Tudor House
26,5/28/28/8=90,5
Bourbon października 2024
Woodford Reserve Baccarat (45,2%)
Bourbon z beczek wyselekcjonowanych przez mistrza destylacji Woodford Reserve, Chrisa Morrisa, finiszowany w beczkach po koniaku XO. Zamknięty w karafce z ręcznie dmuchanego szkła Baccarat. W aromacie rodzynki, daktyle, morele, słodkie śliwki, tytoń, ale też słodkie nuty kakaowe, wanilia, orzechy laskowe, pieczone kasztany. W smaku ostry tytoń, imbir, cytrusy, tytoń, gorzka czekolada, orzechy włoskie. W finiszu słodycz – czekolada, kakao, pralinki, orzechy w czekoladzie, śliwki w czekoladzie i skórzastość, suszone śliwki, suszone wiśnie.
W ofercie: Brown-Forman Polska
28,5/29/28,5/9=95
Tequila października 2024
Jose Cuervo Reserva de la Familia Platino 2023 (40%)
Tequila z wyselekcjonowanych krzewów agawy w wieku 10-12 lat. Destylowana dwukrotnie w alembiku. W aromacie: sól, miód, żywica, przyprawy korzenne, zwłaszcza cynamon i goździki, ziemistość, ale też melon, pieczony banan. Jest lekka nutka kwaskowa, fermentacyjna. W smaku najpierw cierpka, kwaskowa, a po chwili, słodka, ale orzeźwiająca, jak sok ze słodkiej pomarańczy, pomelo. Delikatnie słoność, która pięknie współgra z cytrusowymi nutami. Finisz baaardzo długi i cierpki – mineralność, ziemistość, kwaskowe cytrusy, słoność, w tle – banany, mango, słodki melon. Wysokiej klasy, bardzo wyrazista tequila.
W ofercie: United Beverages
28/29/29,5/9,5=96
Mezcal października 2024
Mezcal El Jolgorio Tobasiche Silvestre 2018 (53,2%)
Destylarnia Palenque, wypuszczono tylko 650 butelek. Zrobiony z dziko rosnącej agawy odmiany tobasiche, znanej też jako agave karwinskii. Wspaniały zapach marchwi, pietruszki, kiszonego buraka. W ustach słone, nie czuć mocy alkoholu, nuta warzywna, ale też owocowa – agrest, porzeczka. W finiszu mineralność i warzywność – pieczone ziemniaki, pietruszka, ale też agrest, limonka.
W ofercie: Tudor House
29/29/28/8,5=94,5
Likier października 2024
Baltic Bros Borsch Bomba (30%)
Alkohol a smaku kiszonego barszczu – niezwykła innowacja z Kanady. Zaskakujący zapach – bardzo intensywny, kwaskowy, lekko octowy, jak domowy barszcz – jest nuta pieprzu, soli, przypraw korzennych, kiszony burak. Smak bardzo pikantny – barszcz z tabasco, do tego cytrusowość, dużo pieprzu, ostra papryka. Finisz bardzo długi, bardzo pikantny, dużo pieprzu, nuty kiszonych buraków. Zaskakujący, bardzo innowacyjny produkt, genialny do Bloody Mary.
Brak w Polsce
29/29/29/9=96
Odkrycie października 2024
Renegade Rum
Znam tę markę już od długiego czasu, ale dopiero niedawno miałem okazję na dobre się rozsmakować w tych ciekawych rumach z Grenady. Markę stworzył dobrze znany z branży szkockiej whisky Mark Reynier, wcześniej m.in. związany z Bruichladdich i Murray McDavid, teraz z irlandzka destylarnia Waterford. Reynier, który jeszcze wcześniej był pośrednikiem na rynku wina, ma obsesje na punkcie terroir. W Irlandii robi whisky z różnych odmian i parceli obsianych jęczmieniem. Na Grenadzie eksperymentuje z uprawami trzciny cukrowej. Powstają rumy z trzciny z kilku plantacji, rosnącej na innym podłożu, na różnych wysokościach i w nieco odmiennym klimacie. Stworzył kilka genialnych mocno estrowych białych rumów, które zachwycają bogactwem aromatów.
W ofercie: Tudor House
Lektura października 2024
Ingvar Ronde (red.) „Malt Whisky Yearbook 2025”
To już dwudziesta edycja rocznika wymyślonego i redagowanego przez Ingvara Ronde. Jak zmienił się rynek whisky przez te 20 lat? Diametralnie. Wzrosła liczba destylarni, w samej Szkocji o 60%. Wzrosła wartość sprzedaży whisky, jej konsumpcja i dostępność. Podwoiły się moce produkcyjne. Whisky stała się produktem globalnym, nie tylko konsumowanym wszędzie, ale też produkowanym w Chinach, Afryce, Australii czy Brazylii. Pojawiły się nowe pomysły na leżakowanie i finiszowanie whisky. Wzrosły jej ceny, a ceny starych butelek na aukcjach poszybowały w milionowe kwoty. Rozwinęła się turystyka związana z whisky. Wreszcie zmieniły się sposoby produkcji na dużo bardziej energooszczędne i ekologiczne. O tym wszystkim pisze w rozdziale otwierającym dwudziestą edycję „Malt Whisky Yearbook” Gavin D. Smith.
W ofercie: Tudor House