Alkohole roku 2016

Pod uwagę były brane wszystkie alkohole degustowane w 2016 roku, niezależnie od daty ich produkcji czy butelkowania, ceny, rodzaju czy dostępności na polskim rynku. Tradycyjnie serwis Spirits.com.pl uhonorował złotymi i srebrnymi medalami najlepsze alkohole w wybranych kategoriach, a także najlepsze książki na temat alkoholi. Nominacje do tytułu alkoholi roku otrzymały trunki, które były od stycznia do grudnia 2016 roku wyróżniane jako najciekawsze pozycje miesiąca, a także wszystkie inne alkohole, które w swoich kategoriach otrzymały maksymalną notę 5.

Trochę statystyki
Łącznie było to 2184 alkoholi z następujących krajów: Austria (1), Albania (6), Armenia (6), Australia (2), Belgia (42), Barbados (4), Bułgaria (37), Belize (3), Bośnia i Hercegowina (11), Brazylia (4), Brytyjskie Wyspy Dziewicze (4), Białoruś (8), Kanada (7), Szwajcaria (2), Chiny (3), Kolumbia (3), Kuba (3), Czechy (20), Niemcy (111), Dania (9), Dominikana (12), Hiszpania (27), Salwador (1), Estonia (4), Francja (171), Finlandia (9), Fidżi (2), Wielka Brytania: Szkocja, Walia, Anglia, Irlandia Północna (365), Gwatemala (6), Gruzja (64), Grecja (53), Gwadelupa (4), Gujana (6), Chorwacja (12), Węgry (118), Włochy (89), Izrael (1), Indie (3), Irlandia (66), Japonia (109), Jamajka (12), Kirgistan (10), Grenlandia (2), Litwa (26), Łotwa (27), Martynika (21), Mołdawia (13), Meksyk (102), Czarnogóra (1), Mauritius (18), Norwegia (5), Antyle Holenderskie (1), Nikaragua (3), Holandia (25), Nowa Zelandia (1), Portugalia (9), Paragwaj (6), Peru (2), Polska (198), Haiti (3), Indonezja (2), Kosowo (3), Rumunia (27), Korea Południowa (2), Rosja (16), Szwecja (107), Saint Kitts i Nevis (1), Singapur (2), Słowacja (18), Słowenia (1), Surinam (2), Serbia (1), Seszele (2), Tajlandia (3) Trynidad i Tobago (9), Ukraina (25), USA (65), Saint Lucia (2), Wenezuela (3).
Najliczniej reprezentowane kategorie to: whisky single malt (374), likiery (331), destylaty owocowe (261), rum (154), wódki czyste (153), giny (148), marc i grappy (112), whisky blendowane (94), wódki smakowe (77), brandy (77), koniaki (64), tequile (52). Inne kategorie (m.in.: mezcale, armaniaki, kalwadosy czy bourbony) miały po mniej niż 50 próbek.
Jak oceniane były degustowane alkohole? Ocenę 0 otrzymało 21 próbek, ocenę 0,5 – 45, ocenę 1 –76, ocenę 1,5 – 145, ocenę 2 – 220, ocenę 2,5 – 222, ocenę 3 – 353, ocenę 3,5 – 336, ocenę 4 – 425, ocenę 4,5 – 246, a najwyższą ocenę 5 – 95. Przeważały zatem trunki przyzwoite i dobre, co chyba jest pewnym wyznacznikiem światowych trendów do premiumizacji alkoholi, ale też poprawy technologii. Oczywiście najtańsze i najniższej jakości alkohole były w grupie degustowanej niedoreprezentowane, ale też obecnie większość z nich trafia do dyskontów, a nie do barów czy sklepów z alkoholami świata. W porównaniu z 2015 rokiem nieznacznie spadła liczba alkoholi najgorszych, w przedziale 0-0,5 punktu, zdecydowanie zaś wzrosła najlepszych, w przedziale 4,5-5 punktu.

Porównanie łącznych ocen alkoholi za 2015 i 2016 rok

Ocena 2015 2016
0 24 21
0,5 49 45
1 67 76
1,5 144 145
2 166 220
2,5 220 222
3 300 353
3,5 389 336
4 469 425
4,5 191 246
5 79 95
Łącznie 2098 2184

Alkohole miesiąca

Co miesiąc przez cały rok nagradzaliśmy Alkohole Miesiąca. Warto je przypomnieć. Zaczynając od stycznia były to: tequila Los Siete Misterios Coyote (Meksyk), Kweichow Mautai Gold (Chiny), Castagner Torba Nera 12YO (Włochy), Teeling 26YO (Irlandia), Bran Palinca de Capsuni (Rumunia), Chopin Single Potato 2015 (Polska), Sarajiishvili 1893 from the cask (Gruzja), Silverfleet 1628 (Trynidad i Tobago), Akmenlauzis Baltais (Łotwa), Coca Blue (Holandia/Boliwia), Moletto (Włochy), Starka 18 First Edition (Polska).

Nominowane wódki czyste
Nils Oscar Malt Vodka (Szwecja), Millennium Stumbras (Litwa), Killer Queen (Łotwa), Dingle Pot Still Vodka (Irlandia), Żubrówka Czarna (Polska), Diamond (Polska), Fire Drum (Australia), Stumbras Rye (Litwa), Grey Goose VX (Francja).

Nominowane wódki smakowe
Staropolska Wódka Regionalna Czarny Bez (Polska), Belvedere Wild Berry (Polska), Goral Master Cranberry (Słowacja), Toorank Jarzębiak (Polska), Starka 18 First Edition (Polska), Rombanica Gorzałka na góralską nutę (Polska).

Nominowane new make/young spirit
Chopin Single Potato 2015 (Polska), Akmenlauzis Baltais (Łotwa), Juuri Rye (Finlandia), Ole Smoky Original (USA).

Nominowane okowity
Roslags ParonAvac 2004 (Szwecja), Staropolska Wódka Regionalna Góralska Śliwowica (Polska), Gansloser Waldhimbeerbrand (Niemcy), Michael Mayer Ingwerbrand (Niemcy), Bran Palinca de Capsuni (Rumunia), Kleiner First Tear 33YO (Czechy), Panyolai Eszencia Aszalt Meggy 2013 (Węgry), Fies Altes Schwarzwalder Kirschwasser 6 Jahre (Niemcy), Riravo Persimmon Brandy (Gruzja), Riravo Feijoa Brandy (Gruzja), Monogram Lincura Šljivovica (Bośnia i Hercegowina), Lavka Tradichnyi Hrushovica (Ukraina), Darda Raki Rrushi (Kosowo), Goral Slivovica (Słowacja), Domaine d’Esperance Blanche (Francja), Nika Shindi (Gruzja), Manufaktura Maurera 2015 Czarny Bez z Łącka (Polska), Bran Palinca de Pere (Rumunia), Bran Palinca de Caise (Rumunia), Birkas Fekete Ribiszke (Węgry), Spiritus Primus Erlelt Szilva (Węgry), Gyulai Melyviz Szilva 60 (Węgry), Marton es Lanyai Debreceni Muskotalyos Szilva (Węgry).

Nominowane kalwadosy
Christian Drouin ACC 1963 (Francja), Marcel et Lea Faucheur 30 Ans (Francja), Louis de Lauriston Domfrontais 40 Ans (Francja), Manoir de Grandoulet Pays d’Auge Hors d’Age (Francja), Louis de Lauriston Calvados Domfrontais 1996 (Francja), Chollet Calvados Pays d’Auge 12 Ans (Francja).

Nominowane brandy
Uno en Mil Solera Gran Reserva (Hiszpania), Garvey Renacimiento Solera Gran Reserva (Hiszpania), Pedro de Valdivia Solera Gran Reserva (Hiszpania), Sarajiishvili 1893 from the cask (Gruzja), Soberano 5 Selera Reserve (Hiszpania), Preslav Recolte 1966 (Bułgaria), Cardenal Mendoza Carta Real (Hiszpania), Preslav Recolte 1975 (Bułgaria), Preslav Recolte 1983 (Bułgaria), Great Preslav XO 50YO (Bułgaria), Pliska Recolte 1969 (Bułgaria).

Nominowane marc/grappy
Berta Roccanivo 2000 (Włochy), Castagner Torba Nera 12YO (Włochy), Castagner Fuoriclasse Leon Riserva 14 Anni, Roner Weissburgunder Grappa Invecchiata (Włochy), Teliani Valley Chacha (Gruzja), Dellavalle Grappa Affinata in botti da rum Demerara 2000 (Włochy), Marzadro Affina Riserva Ciliegio 10 Ans 2016 (Włochy), Beltrame Grappa di Cabernet (Włochy), Poli Torcolato Barrique 2003 (Włochy), Berta Roccanivo 2003 (Włochy).

Nominowane pisco
Tacama Demonio de Los Andes Pisco Quebranta (Peru), Soldeica Huaco (Peru).

Nominowane koniaki
Leopold Gourmel Age des Epices 20 Ans (Francja), Paul Giraud Cognac Vieille Riserve 25 Ans (Francja), Park Vintage 1970 (Francja), Dupuy Auguste (Francja), Meukow 90 (Francja), Seguinot Réserve de la Famille (Francja), Godet XO Fine Champagne (Francja), Louis Royer VSOP Fine Champagne (Francja), Chollet XO Extra (Francja).

Nominowane armaniaki
Tariquet Le Legendaire Bas-Armagnac (Francja), Castarède 1966 (Francja), Sempe Vieil Armagnac 1982 (Francja), Tenareze de Ladeveze 2002 Folle Blanche (Francja), Baron Gaston Legrand 1981 (Francja), Baron Gaston Legrand 1978 (Francja), Chollet Bas Armagnac 1998 (Francja), Baron Gaston Legrand 1987 (Francja).

Nominowane whisky blendowane
Hibiki 30YO (Japonia), Hankey Bannister 40YO (Szkocja), The Nikka 12YO (Japonia), Midleton Very Rare 1996 (Irlandia), Johnnie Walker Red Rye Finish (Szkocja).

Nominowane whisky single malt
Craigduff 1973 32YO CS Signatory (Szkocja), Yamazaki 25YO (Japonia), Port Ellen 25YO Signatory (Szkocja), Balvenie 17YO SherryOak (Szkocja), Glenglassaugh 1975 40YO Massandra Madeira Puncheon (Szkocja), Benriach 28YO 1984 Peated Pedro Ximenez Sherry Finish (Szkocja), Jura 26YO Heavily Peated 1989 Signatory (Szkocja), Springbank 12YO Burgundy (Szkocja), Tamnavulin 1973 41YO Gordon & MacPhail (Szkocja), The Glenlivet Cipher (Szkocja), Laphroaig 2001 15YO CS Hunter Laing (Szkocja), Ardbeg Alligator (Szkocja), Macallan 25YO (Szkocja), Ardbeg Twenty One (Szkocja), Inchgower 1989 26YO Adelphi (Szkocja), Glenlivet 1978 29YO Adelphi (Szkocja).

Nominowane whisky single grain
The Cally 40YO 1974 (Szkocja), SMWS G7-9 Scotch Malt Whisky Society Girvan 1992 22YO (Szkocja), SMWS G10-7 Scotch Malt Whisky Society Strathclyde 1977 36YO (Szkocja), Girvan No 4 (Szkocja).

Nominowane whiskey irlandzkie
Teeling Single Cask 2016 Sherry Hogshead (Irlandia), Teeling 26YO (Irlandia).

Nominowane whiskey amerykańskie
Thomas H. Handy Sazerac Straight Rye Barrel Proof (USA), Jack Daniel’s Rested Tennessee Rye (USA), Pikesville Straight Rye (USA).

Nominowane bourbony
Stagg Jr Barrel Proof (USA), Wild Turkey 13YO Distiller’s Reserve (USA), Jefferson’s Ocean (USA), Booker’s 2015 (USA), Elijah Craig Barrel Proof 140,2 (USA), Blanton’s M&P 2015 (USA).

Nominowane giny/jałowcówki
Hernö Juniper Cask Gin (Szwecja), Zuidam Korenwijn PX 2012 (Holandia), Christian Drouin Le Gin (Francja), Glendalough Wild Autum Botanical (Irlandia), Loos Genievre 45 (Francja/Belgia), Beefeater Burrough’s Reserve (Wielka Brytania), Glorious (USA), Cotswolds (Wielka Brytania), Royal Dock of Deptford (Wielka Brytania), Moletto (Włochy), Forest Dry Gin Valentine (Belgia).

Nominowana akwawity
Visby Julaquavit (Szwecja), Bergens (Norwegia), Skagen Taffel (Dania), Hven Organic Aquavit (Szwecja).

Nominowane rumy
Gunroom Navy Rum (Gujana), Dictador 1979 (Kolumbia), Rum Nation 23YO 1990 (Jamajka/Włochy), Plantation Trinidad 2001 (Trynidad i Tobago), Opthimus 18YO (Dominikana), Chalong Bay (Tajlandia), Tres Hombres XVIII Anos 7Th Edition (Dominikana), Opthimus 25YO Malt Whisky Barrel (Dominikana), AH Riise XO 2015 Sauternes Cask Reserve (Dania), Caroni 17YO 110 Proof (Trynidad i Tobago), Botran Gran Reserva 75 Anniversario (Gwatemala), Rhum Clement Canne Bleue 2012 (Martynika).

Nominowane cachaçy
Fio do Bigode (Brazylia/Dania), Germana Heritage (Brazylia).

Nominowane tequile
Jose Cuervo Reserva de la Familia 2012 (Meksyk), La Cofradia Añejo (Meksyk), Sierra Millenario Extra Añejo French Limousin (Meksyk), Herencia Mexicana Reposado (Meksyk), Ocho Extra Añejo 2009 (Meksyk), Villa Lobos Tequila Blanco (Meksyk), Clase Azul Tequila Reposado (Meksyk), Patron Roca Reposado (Meksyk), Arette Gran Clase Extra Añejo (Meksyk), Viviana La Mexicana Añejo (Meksyk), Espinoza Blanco 50 (Meksyk), La Cofradia Añejo (Meksyk), El Gran Viejo Extra Añejo 2009 (Meksyk), Herencia Mexicana Extra Añejo (Meksyk).

Nominowane mezcale
Los Siete Misterios Coyote (Meksyk), Bruxo No. 1 Joven (Meksyk), Koch Madrecuishe Joven (Meksyk), Illegal Añejo (Meksyk), Mezcal el Jolgorio Pechuga (Meksyk) , Los Siete Misterios Espadin (Meksyk), Los Siete Misterios Coyote (Meksyk), Los Siete Misterios Pechuga (Meksyk).

Nominowane shōchū/baijiu
Kweichow Mautai Gold (Chiny), Hyakunen no Kodoku (Japonia), Ninki-Mugi (Japonia).

Nominowane absynty
Versinthe Absinthe (Francja), Libertine Amer (Francja).

Nominowane likiery
Chopin Etiuda Jagoda Kamczacka (Polska), Suntory Umeshu Roasted Cask (Japonia), Ratafia Deluxe (Polska), Panyolai Schrank Meggy-Lelke Likor (Węgry), Cointreau Noir (Francja), Miodula Prezydencka 2015 (Polska), Ginja d’Obidos (Portugalia), Silverfleet 1628 (Trynidad i Tobago), Pommeau de Normandie Domaine de La Galotiere (Francja), Coca Blue (Holandia/Boliwia), Paolino & Savio Genepi Bio (Włochy), Skinos Mastiha (Grecja), Schokoladen Museum Creme de Chocolat (Niemcy).

Nominowane książki
Jim Murray „Whisky Bible 2016” (Dram Good Books), Dave Broom „Gin The Manual” (Mitchell Beazley), Dave Broom „Whisky The Manual” (Mitchell Beazley), Michał Bardel i Wojciech Gogoliński „Wiedza o winie – Podstawy” (Czas Wina), Łukasz Zarzecki, Mariusz Zarzecki „Alkohole w Polsce i na świecie” (Ogólnopolska Szkoła Barmanów), Charles Neal „Calvados: The Spirit of Normandy” (Flame Grape Press), Nicholas Faith „Classic brandy” (Prion Books), Bogumił Rychlak „Zapomniane klejnoty” (Aqua Vitae), Madeline Puckette, Justin Hammack „Wine Folly. The Essential Guide to Wine” (Avery), Przemysław Karwowski „Od likierów do Luksusowej” (Fundacja Monte Verde), „Malt Whisky Yearbook 2017” (MagDig Media).

Alkohole roku

spirit-2016-gold

1. Los Siete Misterios Coyote (Meksyk, Los Siete Misterios)
Mezcal destylowany w glinianych misach w Sola de Vega, w 100% z agawy coyote, wyprodukowany w 2014 roku, tylko 84 butelki, destylował Don Jose Cruz.

spirit-2016-silver
2. Coca Blue (Holandia/Boliwia, Babco Europe Ltd)
Likier zestawiany w Holandii, na bazie liści koki sprowadzanych z Boliwii, na litr idzie ok. 60 g liści – znacznie więcej niż do likieru Agwa de Bolivia, tego samego producenta. Koka zbierana jest w Andach, na wysokości ponad 2000 m, jest to specjalna odmiana o małych liściach. Roślina trafia następnie do Amsterdamu, gdzie jest macerowana w zbożowym alkoholu.

Wódki roku

vodka-2016-gold
1. Dingle Pot Still Vodka (Irlandia, Dingle Distillery)
Aromat delikatny, lekko prażone ziarno, mleczko zbożowe, wanilia, ziarno, popiół. W ustach fantastyczna – krem, mleko, śmietana. Niesamowicie mleczna, rozpływa się w ustach przyjemną słodyczą.

vodka-2016-silver
2. Nils Oscar Malt Vodka (Szwecja, Nils Oscar Company)
Do destylacji wódki użyto trzech zbóż z ekologicznych upraw: pszenicy, a także słodowanego jęczmienia i słodowanego żyta. Aromat niezwykle delikatny. W ustach niemal mleczna, czekoladowa – ptasie mleczko w ustach. Gładka i wyrazista. Posmak mleczka zbożowego, można się nią delektować jak whisky, choć nie trzymano jej w beczkach.

Wódki smakowe roku

brak 1 nagrody

flavoured-vodka-2016-silver

2. Starka 18 First Edition (Polska, Szczecińska Fabryka Wódek Starka)
Właściwie Starka jest kategorią wódek sama dla siebie, jest alkoholem starzonym przez długi czas w dębowych beczkach. Znakomity aromat surówki żytniej i surowej beczki, do tego kawa i ziarna kakao. W ustach troszkę dębiny, dużo kakao, czarna czekolada i zioła – estragon.

New make/Young spirit

young-spirit-2016-gold

1. Chopin Single Potato (Polska, Polmos Siedlce)
Wyraźny aromat ziemniaków, wykopek, ziemi, obierek, dużo skrobi. W ustach nuty pieczone i lekko pieprzne. Finisz ziołowo-ziemisty, a też kalarepka, liść chrzanu, kapusta kiszona, bardzo ciekawy. Jeszcze i nuta mleczna.

young-spirit-2016-silver
2. Akmenlauzis Baltais (Łotwa, Akmenlauzis)
Do destylacji wykorzystano słód jęczmienny z lokalnego browaru. Wspaniały słodowy aromat, w nosie bardzo słodki. W ustach dużo ziarna, nieco soli, wypieczona skórka chleba.

Okowita roku

fruit-spirit-2016-gold

1. Michael Mayer Ingwerbrand (Niemcy, Michael Mayer)
Michael Mayer ze 120 kg imbiru uzyskuje tylko 0,3 l destylatu o mocy 40%. Bez dodatku cukru, tylko imbir i drożdże. Butelka tego Ingwerbrand kosztuje tysiąc euro. Zapewniam jednak, że smaku nie da się zapomnieć.

fruit-spirit-2016-silver
2. Bran Palinca de Capsuni (Rumunia, Bran Distillery)
W ustach jest świetny smak truskawek, aromat też truskawkowy. Bardzo słodkie, nie wyczujemy ani jednej pesteczki. Niesłychanie długi i przyjemnie truskawkowy finisz.

Kalwados roku

calvados-2016-gold

1. Christian Drouin 1963 (Christian Drouin)
Zapach bardzo starej i zatęchłej beczki, nieco sherry, nieco porto, bardzo słodko, a i dostojnie, wciąż czuć też wyraźnie jabłka. W ustach – ser roquefor, danish blue, fondue serowe i raclette, gorgonzola, a nawet grana padano. Bardzo gorzkie jabłka i gorzkie zioła.

calvados-2016-silver
2. Louis de Lauriston Domfrontais 40 Ans (Francja, Comte Louis de Lauriston)
Duży udział w nastawie miały gruszki. Aromat to pieczone jabłka z cynamonem. W ustach dużo tanin drewna, cierpka, pojawia się posmak orzechów i herbaty, politura.

Brandy roku

brandy-s-2016-gold
1. Preslav Recolte 1966 (Bułgaria, Vinex Preslav)
W nosie głównie figi, dojrzałe gruszki, trochę tytoniu, mirabelki, a nawet kukurydza. W ustach i słodkie, i cierpkie, miód, dojrzałe figi, tytoń, orzechy włoskie, gruszki, śliwki, winogrona, wiśnie. W finiszu przede wszystkim miód, dębina, ale też skórka pomarańczy (kandyzowana).

brandy-s-2016-silver
2. Pliska Recolte 1969 (Bułgaria, Vinex Preslav)
Po tylu latach leżakowania aromat zachował zaskakująco dużo rześkości winogron. Czuć tu zarówno cierpkie białe winogrona, jak i słodkie rodzynki, jest też zapach soczystej figi, a całość pięknie zaokrąglona – rancio, w którym jest wilgotne drewno, wilgotny tytoń, sok z wiśni. Smak cierpki, gorzki – tytoń, czarna herbata, skóra, dużo tanin drewna, nawet trochę pieprzu. Porównywać ją można ze starymi armaniakami, które leżakowały w czarnym gaskońskim dębie, taniny są podobne. W bardzo długim finiszu trochę owocowości – cierpkość wiśni, liście jabłek, ale nadal dużo skóry i tytoniu.

Marc/grappa roku

marc-grappa-2016-gold
1. Castagner Torba Nera 12YO (Włochy, Roberto Castagner)
Niezwykle nowatorski produkt, gdyż wytłoczyny przed fermentacją były pieczone, wypalane jak ziarna kawy. To pieczenie jest bardzo wyraźnie wyczuwalne i w aromacie, i w smaku, do tego dochodzi dużo wanilii z beczek z francuskiego dębu oraz zioła. Zestawiona z wytłoczyn po winogronach cabernet sauvignon, merlot i pinot noir.

marc-grappa-2016-silver
2. Marzadro Affina Riserva Ciliegio 10 Ans 2016 (Włochy, Marzadro)
W nosie sama słodycz. Słodkie winogrona, rodzynki, czekolada, trochę dębiny. W ustach maliny, truskawki w śmietanie, gruszka. Pozostaje w ustach posmak słodkiej herbaty.

Pisco roku

Brak 1 nagrody

pisco-2016-silver
2. Tacama Demonio de Los Andes (Peru, Bodegas Tacama)
Destylowane z winogron szczepu quebranta, w aromacie: kwiaty, trawa, soczyste zielone winogrona, lawenda, a w ustach dużo słodyczy, ciasto z rodzynkami.

Akwawit roku
Brak 1 nagrody

aquavit-2016-silver
2. Visby Julaquavit (Szwecja, Gottlands Bryggeri)
Bożonarodzeniowa specjalna edycja: przedestylowane piwo i słód jęczmienny, z dodatkiem: kopru, kminku, anyżu gwiaździstego, goździków, imbiru, chmielu i miodu, starzony w dębowych beczkach. Ma kminkowo-miodowy zapach. W ustach zaskakująco gorzki od chmielu, wręcz wytrawny, ale przy tym przyjemnie rozgrzewający, czuć goździki i pieczący imbir w finiszu.

Koniak roku

cognac-2016-gold
1. Dupuy Auguste (Francja, Dupuy)
Złożony z eau-de-vie, które spędziły w beczkach od 50 do 100 lat. Aromat jest tak intensywny, że nie trzeba zbliżać nosa do kieliszka by poczuć jego owocowość i niezwykły wprost bukiet kwiatów, przede wszystkim fiołków i czarnego bzu. Poza tym szczypta wanilii, trochę tanin drewna, odrobina tytoniu, włoskie orzechy, rodzynki, suszone morele, suszone zioła, suszone kwiaty, sucha trawa. Ale też i świeża brzoskwinia, dojrzałe jabłko, gruszka. I znów kwiaty – irysy. A także miód. W ustach przede wszystkim rozmaite orzechy, tytoń, daktyle, wiśnie, bardzo dojrzałe gruszki. Pozostaje bardzo długi posmak pieczonego chleba, drożdży, tytoniu.

cognac-2016-silver-1
2. Paul Giraud Cognac Vieille Riserve 25 Ans (Francja, Paul Giraud)
Złożony z destylatów z Grande Champagne. W aromacie orzechy laskowe, wanilia, toffi. W smaku słodko-cierpko-gorzko i bardzo harmonijnie te smaki przechodzą jeden w drugi – z moreli i gruszki do herbaty, a na tytoniu i dębinie kończąc. A w finiszu to już skóra.

Armaniak roku

armagnac-2016-gold
1. Baron Gaston Legrand 1978 (Francja, Guy Lhéraud)
O bardzo tanicznych aromatach – czuć tytoń, gorzką herbatę, zielone włoskie orzechy. W ustach cierpko, nieco drożdżowo, ale cały czas główne skrzypce grają taniny czarnego gaskońskiego dębu. Finisz wytrawny, bardzo tytoniowy.

armagnac-2016-silver
2. Castarède 1966 (Francja, Maison Castarède)
Z winogron: colombard, baco i ugni blanc, starzony w gaskońskim czarnym dębie. Słodko-orzechowy aromat. W ustach za to gorzko, ciężko, tanicznie, nawet pieprznie.

Whisky blendowana roku

blended-whisky-2016-gold
1. Hibiki 30YO (Japonia, Beam Suntory)
Puncheon cask po sherry i po bourbonie, a także beczki z dębu mizunara, ponad 30 rodzajów whisky zostało tu zmieszanych, z destylarni Yamazaki i Hakushu. Aromat jest niezwykle słodki, likierowy, a jednocześnie mocno dębowy, bardziej przypomina aromaty koniaków niż whisky. Wyraźny aromat wiśni. W ustach dochodzą zioła, cierpkość, trochę piołunu, kwaśne wiśnie i rajskie jabłuszka, nawet jarzębina, zaskakująco cierpka. Finisz dla odmiany przechodzi w słodycz toffi, maślanych ciasteczek, jest tu też szczypta tytoniu.

blended-whisky-2016-silver
2. Hankey Bannister 40YO (Szkocja, Inver House)
Aromat bardzo słodki, likierowego wina, poza tym: rozmaryn i kukurydza. W ustach słodycz i sól, solony karmel, igliwie, orzechy włoskie, pinia, a w słodkim finiszu głównie sherry.

Whisky single malt roku

single-malt-whisky-2016-gold
1. Tamnavulin 1973 41YO (Szkocja, Gordon & MacPhail)
Butelkowanie w 2014 roku, zdecydowanie dużo beczek po sherry, co zdradza już barwa trunku. W aromacie – jabłka i wiśnie, zaskakująco mało tanin drewna. Więcej ich w ustach – skóra, rodzynki, ale nadal dużo wiśni.

single-malt-whisky-2016-silver-1
2. Yamazaki 25YO (Japonia, Beam Suntory)
Beczki po sherry, co bardzo wyraźnie czuć, ale też głębokie nuty dębu, starych beczek, rodzynek, suszonych moreli, orzechów, zresztą cały kosz bakalii tu jest. W ustach wytrawne, cierpkie, bardzo dużo wina, nadal dużo dębiny. W finiszu przede wszystkim tytoń, spalone drewno, skóra. Od początku do końca cierpka.

Whisky single grain

single-grain-whisky-2016-gold

1. The Cally 40YO 1974 (Szkocja, Diageo)
Whisky z zamkniętej w 1988 roku destylarni Caledonian z Edynburga, seria Diageo Special Releases 2015. W aromacie: miód, likier poziomkowy, wiśnie w czekoladzie, a nawet słodka wiśniówka, malina moroszka, szampan z truskawkami – dużo czerwonych owoców i słodyczy. Poza tym słodkie jabłka, ponczowe ciasto z rodzynkami, delikatny aromat rumu w słodkim hiszpańskim stylu. Ale też wanilia i bourbon. Bardzo wyraźnie czuć sherry, nawet aromat jest jak z systemu solera. Smak również niezwykle bogaty. Gorzka czekolada, rozmaryn, miód pitny, wino likierowe, lukrecja, sól, imbir, skórki pomarańczy, Grand Marnier. I bardzo dużo starego rumu. W finiszu – stare likierowe wino z dużym wpływem beczki, takie które już jest za stare do picia, ale wciąż ma cudowny aromat.

single-grain-whisky-2016-silver
2. SMWS G7-9 22YO 1992 (Szkocja, Scotch Malt Whisky Society)
Destylarnia Girvan, beczka po bourbonie. W aromacie w pierwszej chwili atakują zioła – majeranek i rozmaryn, głębiej także czuć lakierowane drewno i kukurydzę. W ustach słodka, pełna, miód spadziowy, igliwie, tuja, macierzanka, kardamon, a i trochę soli, ale też trufle. Finisz długi, pojawiają się w nim wiśnie i porzeczki.

Whiskey irlandzka roku

irish-whiskey-2016-gold

1. Teeling 26YO (Irlandia, Teeling Whiskey Distillery)
Wypuszczono tylko tysiąc butelek. Leżakowanie w beczkach po bourbonie, finiszowanie w beczce po białym burgundzie. Aromat niezwykle przyjemny – cytrusy, egzotyczne owoce (ananas, mango), ziarno, zielone jabłuszko, ale też stara piwnica, mokre drewno. W ustach: oleista, prażone zboże, grejpfrut, grzanka z miodem, lekka nuta soli, ziemistość, nawet seler. W finiszu powraca ziarno, poza tym nuty wytrawne i słodkie, trochę wiśni, szczypta pieprzu.

irish-whiskey-2016-silver
2. Teeling Single Cask 2016 Sherry Hogshead (Irlandia, Teeling Whiskey Distillery)
Destylacja w 2002 roku, beczka po sherry oloroso. Aromat jest bardzo owocowy: melon, jabłko, morela, wiśnie, ale i zielony ogórek. W ustach właściwie nie czuć mocy, dopiero finisz bardzo rozgrzewa. Pierwsze wrażenie, to rzeczywiście dobrze odleżakowana sherry, ale zaraz pojawia się słód, a nawet ziarno. Potem znów przyjemna słodycz likieru, a zaraz pikantność czerwonego pieprzu. W finiszu – ciasto drożdżowe, słone paluszki, trochę wilgotnego drewna, kasztany jadalne. Na koniec pozostaje uczucie oczyszczenia kubków smakowych, jakby się przegryzło zielony ogórek.

Whiskey amerykańska roku

Brak 1 nagrody

american-whiskey-2016-silver

2. Thomas H. Handy Straight Rye Barrel Proof (USA, Sazerac)
Nie filtrowana, butelkowana z mocą beczki. Słodki aromat – prażonych ziaren i kakao, także syropu klonowego, jeszcze bardziej wyczuwalnego w ustach. W smaku dochodzą banany i soczyste brzoskwinie, gruszka Williamsa, a i soczyste wiśnia, zwłaszcza po dodaniu odrobiny wody. Finisz bardzo bananowy.

Bourbon roku

bourbon-2016-gold

1. Jefferson’s Ocean (USA, McLain & Kyne)
Ta whiskey opłynęła świat, zawitała do ponad 30 portów na pięciu kontynentach. Aromat przyjemny, delikatny, są tu orzechy laskowe, czekolada, solony karmel. W ustach delikatna, słodko-słona, z nutą sherry, bitej śmietany z wiśniami i trochę tymianku. Finisz długi, lekko cierpki, kukurydziany, do tego gruszki Williamsa.

bourbon-2016-silver
2. Stagg Jr Barrel Proof (USA, Sazerac)
Bardzo ciemna barwa, którą bourbon zawdzięcza dziesięciu latom spędzonym w beczkach. Whiskey jest nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą beczki. W aromacie: wanilia, toffi, kukurydza, trochę lakieru – klasyka. W ustach dochodzą zioła i igliwie, orzechy włoskie, głóg, jarzębina. W finiszu – pralinki i wiśnie.

Gin/jałowcówka roku

gin-jenever-2016-gold

1. Glendalough Wild Autum Botanical (Irlandia, Glendalough)
Aromat jest niesamowity, są tu warzywa – pietruszka, seler, surowy ziemniak i… palona kasza gryczana, a nawet kaszanka. W ustach dużo selera naciowego, może też koniczyna. Nieprawdopodobny gin, niepowtarzalny i nie da się go zapomnieć. Próbowałem także Glendalough Wild Winter Botanical – w aromacie cynamon i pomarańcze, goździki, gryka i trochę selera naciowego. W ustach bardzo dużo selera naciowego i koniczyna, ale i pietruszka, marchew, może i dynia, trochę goryczki.

gin-jenever-2016-silver
2. Moletto (Włochy, Moletto Società Agricola)
O smaku i aromacie suszonych pomidorów. Pomidory odmiany San Merzano Pomodoro wraz z dwoma rodzajami jałowca – z Umbrii i Trydentu, macerowane były w pszenicznym spirytusie.

Rum roku

rum-2016-gold-001

1. Opthimus 25YO Malt Whisky Barrel (Dominikana, Oliver & Oliver)
Destylowany z melasy. Najpierw dojrzewał w systemie solera w beczkach po bourbonie, następnie maestro ronero, Don Pedro Olivera, przelał go na kilkanaście miesięcy do beczek po szkockiej whisky single malt. Zabutelkowany w 2015 roku, w limitowanej edycji. Aromat jednocześnie słodki i taniczny – nuty wanilii i tytoniu, miodu i suszonych ziół. Smak głęboki – dojrzałe egzotyczne owoce, morele, także tytoń, skóra, miód i cierpkość tanin, ale też czekolada

rum-2016-silver

2. Rum Nation 23YO 1990 (Jamajka/Włochy, Rum Nation)
Aromat typowy dla destylatów z Jamajki – ciężki, industrialny. Smak słodki, dużo przefermentowanej trzciny, miód, orzechy, rodzynki, coś kwiatowego, może irysy.

Cachaça roku

cachaca-2016-gold

1. Germana Heritage (Brazylia, Germana)
O słodkim aromacie jak w odleżakowanym rumie. W ustach ziarna kawy i papaja.

cachaca-2016-silver
2. Fio do Bigode (Brazylia/Dania, Spirit Co.)
Trunek o aromacie bardzo bananowym. W ustach także banany, ale też anyż i kmin, a nawet nutka piołunu i czarnej herbaty. Finisz długi i przyjemnie gorzki.

Tequila roku

tequila-2016-gold

1. Jose Cuervo Reserva de la Familia 2012 (Meksyk, Jose Cuervo)
W nosie: czekolada, orzechy włoskie, zioła: rumianek, tymianek, rozmaryn, ale też miód i agawa. W ustach poezja – gorzka czekolada z rodzynkami, wanilia, słodka śmietanka, dębina, orzechy laskowe, daktyle. W pustym kieliszku dochodzi zapach lekkiego rieslinga.

tequila-2016-silver
2. Clase Azul Tequila Reposado (Meksyk, Clase Azul)
W nosie miód i lekka ziemistość, to samo w ustach – niebywała słodycz, gorzka czekolada w ustach.

Mezcal roku

mezcal-2016-gold
1. Los Siete Misterios Coyote (Meksyk, Los Siete Misterios)
Destylowany w glinianych misach w Sola de Vega, w 100% z agawy coyote, wyprodukowany w 2014 roku, tylko 84 butelki, destylował Don Jose Cruz. W aromacie czuć rzodkiew i chrzan, ale też ćwikłę, surowego ogórka. W ustach – cóż za zmiana – ogórek wprawdzie nadal czuć, ale dominuje zielony melon. W finiszu trochę słodkiej kawy z mlekiem, no i miód, posmak pozostaje bardzo miodowy, to miód iglasty, leśny.

mezcal-2016-silver
2. Bruxo No. 1 Joven (Meksyk, Bruxo)
Żadnych beczek, 100% agawy espadin, produkowany przez mistrza Morales Lopez z San Dioniso Ocotepec w regionie Oaxaca. Aromat cudowny – miód i pyłki kwiatowe. W ustach – lekko przypalona grzanka, dym, grillowana ośmiornica.

Shōchū/Baijiu roku

shochu-baijiu-2016-gold

1. Kweichow Mautai Gold (Chiny, Kweichow Moutai)
Tradycyjny chiński mocny alkohol, przeznaczony do wznoszenia toastów, destylowany z przefermentowanego sorgo. Aromat ciężkich serów typu rokfor, w Europie dystrybuowany przez Camus.

shochu-baijiu-2016-silver
2. Hyakunen no Kodoku (Japonia, Kuroki Honten)
Jęczmienne shoju, starzone w dębowych beczkach, wytwarzane w technologii z XVIII wieku, jednokrotnie destylowane w alembiku. Aromat słodki, dużo wanilin z dębiny jak w whisky. Smak nieco przydymiony, wędzony. I czuć drożdże.

Absynt roku

Brak 1 nagrody

absinthe_s-2016-silver

2. Libertine Amer (Francja, Paul Devoille)
Aromat anyżu i ziół prowansalskich, tymianku, mięty, poza tym mech i igliwie, w tle miód. W ustach w pierwszej chwili czuć słodycz anyżu, ale po chwili zaczyna dominować gorycz piołunu, jest też ziemista nutka goryczki, selera oraz dużo kopru oraz pinia.

Likier roku

liqueur-2016-gold
1. Coca Blue (Holandia/Boliwia, Babco Europe Ltd)
Bardzo aromatyczny, oleisty trunek, słodko-pikantny, z nutą egzotyki (kokos), bardzo rozgrzewający.

liqueur-2016-silver
2. Silverfleet 1628 (Trynidad i Tobago, Secret Treasures)
Likier na bazie rumu, a wykorzystano tu rumy dwudziestoletnie, z beczek po bourbonie i po sauternesie. W aromacie: banan, lukier, biszkopt. W ustach dochodzą: pomarańcze, grejpfrut, gruszka.

Książka roku

book-2016-gold
1. Charles Neal „Calvados: The Spirit of Normandy” (Flame Grape Press)
Opus magnum poświęcone trunkom z Normandii napisane przez Amerykanina. Jest tu wszystko – od historii i klimatu, przez odmiany jabłek, proces produkcji, a przede wszystkim opisani są niemal wszyscy producenci, łącznie z tymi, którzy produkują niemal wyłącznie dla siebie. Świetnie zrobione, autor wszędzie był, rozmawiał z ludźmi, zebrał potężne archiwum, nie tylko tekstów, ale także unikatowych zdjęć.

book-2016-silver
2. Przemysław Karwowski „Od likierów do Luksusowej” (Fundacja Monte Verde)
Historia Lubuskiej Wytwórni Wódek Gatunkowych. Wyczerpująca monografia, świetnie ilustrowana głównie materiałami samego autora, oddająca cześć najlepszemu polskiemu zakładowi produkującemu (niegdyś) wódki gatunkowe, czyli zakładom w Zielonej Górze, dawniej Polmos, obecnie Wyborowa Pernod Ricard.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.