Alkohole roku 2019

Jako nominacje do tytułu najlepszych alkoholi roku brane były pod uwagę wszystkie alkohole degustowane przeze mnie w 2019 roku, niezależnie od daty ich produkcji czy butelkowania, ceny, rodzaju czy dostępności na polskim rynku. Tradycyjnie serwis Spirits.com.pl uhonorował złotymi i srebrnymi medalami najlepsze alkohole w wybranych kategoriach, a także najlepsze książki na temat alkoholi. Nominacje do tytułu alkoholi roku otrzymały trunki, które były od stycznia do końca grudnia 2019 roku wyróżniane jako najciekawsze pozycje miesiąca, a także wszystkie inne alkohole, które w swoich kategoriach otrzymały powyżej 95/100 punktów.

Trochę statystyki
Łącznie było to 1929 alkoholi z następujących miejsc: Albania (1), Armenia (5), Austria (78), Australia (2), Azerbejdżan (2), Barbados (17), Belgia (9), Bermudy (1), Brazylia (44), Bahamy (2), Białoruś (26), Belize (2), Kanada (4), Chile (8), Chiny (14), Kolumbia (10), Kuba (7), Czechy (34), Niemcy (80), Dania (9), Dominikana (15), Ekwador (3), Estonia (12), Hiszpania (17), Finlandia (4), Fidżi (2), Francja (77), Wielka Brytania: Szkocja, Walia, Anglia, Irlandia Północna (347), Gruzja (7), Gujana (4), Gujana Francuska (1), Gwadelupa (3), Grecja (22), Gwatemala (3), Chorwacja (1), Haiti (9), Węgry (10), Irlandia (62), Indie (9), Islandia (1), Włochy (193), Jamajka (27), Japonia (34), Kenia (1), Saint Kitts i Nevis (4), Korea Pd (1), Saint Lucia (1), Litwa (5), Łotwa (1), Macedonia (4), Madagaskar (3), Martynika (15), Mauritius (7), Meksyk (41), Nikaragua (1), Holandia (17), Norwegia (7), Nepal (2), Nowa Zelandia (1), Panama (21), Peru (11), Filipiny (2), Polska (295), Portugalia (49), Paragwaj (1), Reunion (3), Rumunia (2), Rosja (6), Seszele (1), Szwecja (4), Słowacja (7), San Marino (5), Surinam (1), Salwador (1), Trynidad i Tobago (6), Tajwan (3), Ukraina (108), USA (64), Wenezuela (6), RPA (3).
Najliczniej reprezentowane kategorie to: likiery (343), whisky single malt (276), rum (273), marc i grappy (152), destylaty owocowe (130), whisky blendowane (122), giny i jałowcówki (121), wódki czyste (109), brandy, koniaki i armaniaki (89), wódki smakowe (87). Inne kategorie (m.in.: tequile, mezcale, kalwadosy czy bourbony) miały po mniej niż 50 próbek.

Jak oceniane były degustowane alkohole? Ocenę 0-10 otrzymało 37 próbki, ocenę 10-20 – także 37, ocenę 20-30 – 33, ocenę 30-40 – 79, ocenę 40-50 – 85, ocenę 50-60 – 104, ocenę 60-70 – 238, ocenę 70-80 – 309, ocenę 80-90 – 677, ocenę 90-95 – 278, a najwyższą ocenę 95-100 – 52. Przeważały zatem trunki przyzwoite i dobre, co jest odzwierciedleniem krajowych i światowych trendów do premiumizacji alkoholi, ale też poprawy technologii. Oczywiście najtańsze i najniższej jakości alkohole były w grupie degustowanej niedoreprezentowane, ale też obecnie większość z nich trafia do dyskontów, a nie do barów czy sklepów z alkoholami świata. W przedziale medalowym, a więc od oceny 80 w górę w 2019 roku było 52,25 próbowanych alkoholi i pod tym względem był to rok rekordowo udany (48,2% w roku poprzednim).

Porównanie łącznych ocen alkoholi za okres 2015-2019

Ocena 2015 2016 2017 2018 2019
0-10 24 21 16 18 37
10-20 49 45 35 23 37
20-30 67 76 81 33 33
30-40 144 145 123 65 79
40-50 166 220 162 107 85
50-60 220 222 184 184 104
60-70 300 353 279 246 238
70-80 389 336 324 282 309
80-90 469 425 439 543 677
90-95 191 246 187 300 278
95-100 79 95 97 50 52
Łącznie 2098 2184 1927 1851 1929

Alkohole miesiąca
Co miesiąc przez cały rok nagradzaliśmy Alkohole Miesiąca. Warto je przypomnieć. Zaczynając od stycznia były to: tequila Jose Cuervo Reserva de la Familia 2016 (Meksyk), rum Zacapa Royal (Gwatemala), koniak François Voyer Ancestral No 8 (Francja), brandy Sarajishvili 1945 (Gruzja), rum SBS Venezuela 2004 (Wenezuela), rum Vale Royal 2006 Long Pond 12YO (Jamajka), okowita Engel Wachauer Williams Birnenbrand 2007 (Austria), Tamaulipas Derrumbes Mezcal Amole Americana (Meksyk), koniak Hennessy Paradise Imperial (Francja), gin Hendrick’s Orbium (Szkocja), whisky blendowana Grant’s 29YO CU (Szkocja) i wódka Green Day Crystal (Ukraina).

Nominowane wódki czyste
Lvivski Standart Sribna (Ukraina), Gold (Polska), Nerpa Baikal (Rosja), Prohibicja Wódka Czysta Ziemniaczana (Polska), Chopin Rye Organic (Polska), Jakob Haberfeld Zgoda Rye (Polska), Miler Wódka Polska Ziemniaczana maj 2019 (Polska), Podole Wielkie Wódka Ziemniaczana (Polska), Luksusowa Żyto & Ziemniak (Polska), Juliusz Słowacki (Polska), Green Day Crystal (Ukraina), Belarus Sineokaya Vasilkovaya (Białoruś).

Nominowane wódki smakowe
Nemiroff Peach (Ukraina), J.J. Kurberg Pipar (Estonia), Wokulski Wódka Rzemieślnicza 2019 (Polska), Stumbras Raspberry (Litwa), Jakob Haberfeld Piołunówka (Polska), Khortytsa Black & Gold (Ukraina), Carvia (Francja), Roberto Cavalli Vodka & Pineapple (Włochy).

Nominowane wódki starzone
Bimber Vodka Starzony w beczce 2018 (Polska).

Nominowane new make/young spirit
Salogonka Klasicna (Ukraina), Moe Handsa Rye (Estonia), Beloruskaya Kolekciya Samogon Rzhanoy (Białoruś), Wolf & Oak Okowita Zbożowa Żytnia (Polska), Młody Ziemniak 2018 (Polska), Kania 2015 Miranda (Polska), Podole Wielkie Ziemniak 2015 (Polska), Glendalough Poitin Mountain Strength 55% (Irlandia), Młody Ziemniak David 2018 (Polska).

Nominowane okowity
Psenner Gold Williams Riserva (Włochy), Wolf & Oak / Drake Żurawinówka z Cynamonem i Goździkiem 2019 (Polska), Engel Wachauer Williams Birnenbrand 2007 (Austria), Grochowica Polska (Polska), Jozsef Stevlik Slivovitz (Węgry), Wolf & Oak Okowita Żytnio-Jabłkowa (Polska), Engel Wachauer Marillenbrand 2006 (Austria), Roner Williams Privat Acquavite di Pere (Włochy), Roner Williams Luisa (Włochy), Roner Raritas Sambuco (Włochy), Lengsteiner Wachauer Marillen Brand 2017 (Austria), Engel Wachauer Zwetschgenbrand (Austria).

Nominowane kalwadosy
30&40 Calvados XO 10YO (Francja), Christian Drouin Calvados Pays d’Auge 6 Ans Fat de Banyuls (Francja), Charles de Granville Calvados Fine (Francja).

Nominowane brandy
Tavria Craft Collection 5th Anniversary (Ukraina), Villa de Varda 1975 (Włochy), Sarajishvili 1945 (Gruzja), Sarajishvili 1973 (Gruzja), Alvisa XO 50 ańos de traditión (Hiszpania), Cardenal Mendoza Brandy de Lujo (Hiszpania), Sarajishvili Independence (Gruzja), Sarajishvili 1957 (Gruzja), Sarajishvili 1955 (Gruzja).

Nominowane marc/grappy
Marzadro Affina 10 Anni Riserva Acacia Müller Thurgau e Moscato (Włochy), Distillerie Trentine SAS Silver Silentium (Włochy), Schenatti Grappa Valtellina Bianca Secca (Włochy), OVII Okowita z Wytłoków Winogron 2018 (Polska), Crama La Salina Tuica Struguri Chardonnay (Rumunia), Villa de Varda Stravecchia Bisnonno Francesco (Włochy), Zanin Via Roma Grappa Amarone 2016 (Włochy), Walcher Grappa Gewürztraminer (Włochy), Villa de Varda Stravecchia Nonno Giovanni (Włochy).

Nominowane pisco
Pisco Portón Mosto Verde Torontel (Peru), Lapostolle Pisco (Chile), Pisco Mistral Nobel (Chile).

Nominowane koniaki
François Voyer Ancestral No 8 (Francja), Hennessy Paradise Imperial (Francja), Domaine des Forges Cognac Hors d’Age (Francja), Château de Montifaud Héritage Louis Vallet 50YO (Francja), Domaine des Forges Cognac Lot 89 (Francja), Domaine des Forges Cognac Lot 70 (Francja).

Nominowane armaniaki
Marquis de Montesquiou 1976 (Francja), Samalens 1979 (Francja), Comte de Lauvia 1988 (Francja), Baron Gaston Legrand 1999 (Francja).

Nominowane whisky blendowane
Crown Royal XR (Kanada), MacNair’s Lum Reek 21YO (Szkocja), Hankey Bannister 21YO Partners Reserve 2019 (Szkocja), Òrdha 21YO (Szkocja), Oamaruvian CS Doublewood 18YO (Nowa Zelandia), Old Perth 24YO 1994 (Szkocja), Ootori 15YO (Japonia).

Nominowane whisky single malt
Paul John Oloroso (Indie), Ben Nevis 1991 25YO Signatory (Szkocja), Penderyn Bryn Terfel (Walia), Lagavulin LG2 Elements of Islay (Szkocja), Glenmorangie 27YO Sherry Oloroso CS Loża Dżentelmenów (Szkocja), Trebitsch Single Barrel Smoked 61,2% (Czechy), Glen Grant Duncan Taylor CS 1992 (Szkocja), Loch Lomond 25YO Three Wood Matured (Szkocja), Jura 21YO Tide (Szkocja), Glenrothes 1996 22YO Signatory (Szkocja), Balblair 25YO (Szkocja).

Nominowane whisky single grain
Port Dundas 1971 Murray McDavid (Szkocja), Carsebridge 1965 45YO The Last Drop Murray McDavid (Szkocja), Wolf Whisky Smoky Single Rye no. 3 New Polish Oak/Orange Wine Smoked Cask (Polska).

Nominowane whiskey irlandzkie
Midleton Very Rare 2017 (Irlandia), Glendalough 25YO Jack’s Wood (Irlandia), Teeling Plantation Rum 2018 (Irlandia), Glendalough Pot Still Virgin Irish Oak (Irlandia), Writers Tears Copper Pot Marsala SC (Irlandia), Teeling Single Pot Still Batch 3/2019 (Irlandia), Midleton Very Rare 2018 (Irlandia), Millars Malt (Irlandia).

Nominowane whiskey amerykańskie
Woodford Reserve Classic Malt (USA), Jack Daniel’s Single Barrel Rye (USA), WhistlePig 12YO Rye Old World Cask Finish (USA), Minor Case Straight Rye Sherry Cask Finished Limestone Branch (USA), Templeton Rye 6YO (USA), Templeton Rye Maple Cask Finish (USA), Balcones True Blue Straight Corn (USA), Templeton Rye Barrel Strength (USA).

Nominowane bourbony
Wild Turkey Longbranch (USA), Bib & Tucker Small Batch Bourbon (USA), Rhetoric Kentucky Bourbon 22YO (USA), Elijah Craig Barrel Proof 62,1% (USA), Old Ezra 7YO Barrel Strength (USA), Colonel E.H. Taylor Single Barrel (USA).

Nominowane giny/jałowcówki
Crespo (Ekwador), Baczewskich Nastoyka na Jalivcu (Ukraina), Roner Kranewit (Włochy), Ventozelo Premium Dry Gin (Portugalia), Lubuski Aged Gin (Polska), Wieser UUahouua Gin Classic (Austria), Indian Summer CS Gin ex-sherry Ardmore Peated Cask (Szkocja), Puerto de Indias Strawberry (Hiszpania), Hendrick’s Orbium (Wielka Brytania), Wolf & Oak London Dry Gin (Polska).

Nominowane akwawity
Opland 2009 Madeira Cask (Norwegia), Opland 2016 24 Months in Sherry Cask (Norwegia).

Nominowane rumy
Long Pond 2007 TECC (Jamajka), Paranubes (Meksyk), Zacapa Royal (Gwatemala), Dictador 1987 Ex-W 348 (Kolumbia), Velier Royal Navy Tiger Shark 2nd Edition (Włochy), SBS Venezuela 2004 (Wenezuela), Vale Royal 2006 Long Pond 12YO (Jamajka), Rhum Island Red Cane (St. Martin), Bundaberg Overproof (Australia), Worthy Park Quatre Vins 2013 (Jamajka), Monymusk 9YO 2010 EMB Habitation Velier (Jamajka), Fiji Moon 2001/2015 (Fidżi), Ratu 5 YO Dark Rum (Fidżi), Dictador 1982 36y AO 42,8% (Kolumbia).

Nominowane cachaça
Yaguara Branca (Brazylia), Sapucaia Real 18 Años (Brazylia), Yaguara Ouro (Brazylia), Piragibana 2012 (Brazylia), Bandarra Salinas MG Brasil (Brazylia).

Nominowane tequile
Jose Cuervo Reserva de la Familia 2016 (Meksyk), Ocho Los Patos 2016 (Meksyk), Padre Azul Cristalino (Meksyk), Don Fulano Añejo (Meksyk), Cimarron Blanco (Meksyk).

Nominowane mezcale
Del Maguey Chichicapa (Meksyk), Xiaman Tepaxtate & Espadin (Meksyk), Montelobos Tobala (Meksyk), Casamigos Joven Espadin (Meksyk), Tamaulipas Derrumbes Mezcal Amole Americana (Meksyk), Zacatecas Derrumbes Mezcal Azul Tequilana (Meksyk).

Nominowane shōchū/baijiu
Yanghe Daqu Dream Blue M6 40,8% (Chiny), Sennen no Nemuri (Japonia).

Nominowane absynty
L’Entene (Francja), Tatsumi Innaki Absinthe (Japonia).

Nominowane likiery
Southern Comfort Pepper (USA), Dwór Sieraków Śliwa z Tarniną (Polska), Anima dell’Arancia Bio-Blutorangen (Włochy), Le Coq d’Or Pineau des Charentes Rouge Hardy (Francja), Ancho Reyes Verde (Meksyk), Choya Umeshu Gold Edition (Japonia), Miodula Awangarda (Polska), Florita Pete Panno (Haiti), Koval Liqueur (USA), Padro & Co. Rojo Amargo (Hiszpania), Manufaktura Nalewek Podstępna Porzeczka (Polska), Aprez Likier Jajeczny (Polska), Roner Zirbel (Włochy), Bertagnolli Cho’ Williams (Włochy).

Nominowane książki
Michał Bardel „Korek czy zakrętka?” (Znak), Godfrey Spence „The Port Companion” (Apple Press), Piotr Apostolidis „Gruzińska uczta” (Pascal), Jerzy Besala „Alkoholowe dzieje Polski. Czasy Wielkiej Wojny i II Rzeczpospolitej” (Zysk i S-ka), Franck Choisne, Jeanne Duvel-Lo Goff „Combier” (HC Editions), „Malt Whisky Yearbook 2020” (MagDig Media), Jim Murray „Whisky Bible 2020” (Dram Good Books), Tomasz Prange-Barczyński „Europa na winnych szlakach” (Pascal).

Alkohole roku
1. Sarajishvili 1945 (Gruzja, Sarajishvili) – 99/100
Niesamowite, że tyle lat w beczce nie naznaczyło tej brandy zbyt mocno drewnem, wciąż jest soczysta, finisz to jak wgryzanie się w nektarynkę, do tego pomarańcze. Delikatna cierpkość, mimo wyraźnych tanin, owocowa słodycz, ale wczesnych owoców, bez dużej koncentracji cukru. Niebywała brandy.

2. François Voyer Ancestral No 8 (Francja, François Voyer) – 99/100
Ósma edycja niebywałej serii kupaży François Voyer, poprzednia w ubiegłym roku otrzymała ode mnie 99,5/100 i została alkoholem roku. Tym razem zmieszano beczki z lat: 1948, 1958, 1962, 1965 i 1971. Koniak, którego każdy łyk sprawia przyjemność obcowania z historią, a pusty kieliszek można wąchać jeszcze po 24 godzinach, nadal będą uchodzić zeń cierpkie aromaty tytoniu i słodycz owoców oraz bakalii.

Wódki roku
1. Podole Wielkie Wódka Ziemniaczana (Polska, Podole Wielkie) – 97,5/100
Aromat bardzo delikatny, ogórki gruntowe, mizeria, anyż, koper. Bardzo delikatna w smaku, wciąż z lekką nutą ogórka, która im bliżej finiszu, tym bardziej przechodzi w kierunku karotkowym. Jest też delikatna nuta chrzanu.

2. Nerpa Baikal (Rosja, APC Group) – 96/100
Wódka zestawiana z najwyższej klasy spirytusu pszenicznego, z niewielkim dodatkiem nalewów na liście sagandalia, popularnej buriackiej herbaty. Aromat delikatny, subtelny, lekko waniliowy i lekko mineralny, bakalie, zwłaszcza suszone morele, orzechy i pomarańcze. Smak nieco cierpki, mineralny, bardzo czysty, nuta orzecha włoskiego, herbata, kardamon. Finisz bardzo długi – cierpkie winogrona, lekko sól, lekko słodycz cukru pudru, do tego malina.

Wódki starzone roku
Brak 1 nagrody

2. Bimber Vodka Starzony w beczce 2018 (Polska, Old Polish Vodka) – 87/100
Dużo słodkości. W aromacie wanilia, drewno i tytoń. W smaku także bardzo wyraźna wanilia, różana pudrowość, herbata hibiskusowa. Finisz hebanowy. I dużo miodu.

Wódki smakowe roku
Brak 1 nagrody

2. Khortytsa Black & Gold (Ukraina, Khortytsa) – 94,5/100
Z dodatkiem miodu i nalewów z chleba żytniego. Aromat czysty, delikatne nuty słodyczy. W smaku słodko-wytrawna, posmak kwasu chlebowego. Finisz rozgrzewający – kardamon, ziarno, cierpkie jabłka.

Young spirit
1. Podole Wielkie Ziemniak 2015 (Polska, Podole Wielkie) – 98/100
W aromacie – rześki ogórek, bardzo zielony ziemniak, lekko koper. Bardzo oleista. W smaku nieprawdopodobnie delikatne i dominuje ogrodowy ogórek, w finiszu marchew. Wspaniały warzywny smak. Zachwyca lekkość. W finiszu, już na koniec, są też lekkie nuty ziołowe – tymianek i rozmaryn, ale marchew absolutnie dominuje.

2. Kania 2015 Miranda (Polska, Vestal) – 94/100
Jednokrotna destylacja w kolumnie odpędowej. W aromacie: kiszone ogórki, kiszona kapusta, kiszony koper, chrzan. W smaku pikantne, korzenne, pieprz, kardamon, chrzan, ziemistość. Do tego lekka nuta krochmalu czy nawet gotowanych słodkich ziemniaków. W finiszu głównie rozgrzewający czarny pieprz i ziele angielskie.

Okowita roku
1. Engel Wachauer Williams Birnenbrand 2007 (Austria, Dietmar Engel) – 99/100
Ponad dziesięć lat leżakowania w szklanym małym zbiorniku. Przepiękny aromat gruszki, czysty, nic alkoholu. Znakomity smak gruszki, też bardzo czysty, słodki, ale nie przesadnie, w finiszu lekka gorycz pestki.

2. Engel Wachauer Marillenbrand 2006 (Austria, Dietmar Engel) – 98,5/100
Intensywny aromat moreli, po upływie lat straciła zupełnie słodycz, pojawił się przyjemny zapach balsamino. W smaku wytrawna morela, fantastyczne, leciutko pestka, skórka, pikantność pieprzu. Delikatne, w ogóle nie czuć alkoholu.

Kalwados roku
Brak 1 nagrody

2. 30&40 Calvados XO 10YO (Francja, 30&40) – 89/100
Kupaż jabłkowych eau-de-vie z trzech destylarni, leżakowanie od 10 do 20 lat. W aromacie dużo przypraw korzennych, zwłaszcza cynamonu, do tego pieczone jabłka i pieprz. W smaku lekko pikantny – chilli i pieprz. Za to finisz bardzo przyjemnie jabłkowy, z nuta skóry i korzeni.

Brandy roku
1. Sarajishvili 1945 (Gruzja, Sarajishvili) – 99/100
Winogrona rkatsiteli z Kachetii. W aromacie czekolada z orzechami laskowymi i włoskimi. Dalej: wiśnie, gruszki, śliwki. W smaku cierpko i soczyście, kwaśne śliwki, kwaśne jabłka, wiśnie, ale jest i miód dla równowagi. Oczywiście też czekolada, kakao, kremowość.

2. Sarajishvili Independence (Gruzja, Sarajishvili) – 96,5/100
100 butelek na stulecie niepodległości Gruzji, kupaż najlepszych brandy z piwnic Sarajashvili, z udziałem destylatów stuletnich. Aromat bardzo cierpki – bardzo dużo tytoniu, skóra, gorzka dobra herbata, dużo politurowanego drewna, liście, orzechy włoskie. Smak nieprawdopodobnie cierpki, jakby to były wiśnie w koniaku, tytoń i skóra, lekko lukrecja, lekko gorycz tostowanego drewna, sadzy. Finisz bardzo długi, ściągający, taniczny, cierpki, pieprzny, słony, słodki, są tu rodzynki i figi, głóg i lukrecja.

Marc/grappa roku
1. Marzadro Affina 10 Anni Riserva Acacia Müller Thurgau e Moscato (Włochy, Marzadro) – 97,5/100
Ciemna, oleista. Aromat ziołowy, niemal gorzki – rozmaryn, piołun. Do tego miód, oliwki, wiśnie. W smaku: zioła, cierpkie wiśnie, liście wiśni, orzech włoski. Finisz gorzki – głóg i cierpki – tytoń.

2. Villa de Varda Stravecchia Bisnonno Francesco (Włochy, Villa de Varda) – 96,5/100
Rodzinny, wielopokoleniowy kupaż, zawiera nieco grappy w wieku 70-80 lat. W nosie: powidła malinowe, pomarańczowe, czarna porzeczka. W smaku cierpkie, taniczne, ale zaraz pojawia się słodycz miodu, słodkiej herbaty, wciąż czarna porzeczka. W finiszu jeszcze zielone jabłka, wciąż dużo porzeczki, nieco agrestu.

Akwawit roku
1. Opland 2009 Madeira Cask (Norwegia, Arcus) – 95,5/100
Pięć lat leżakowania w beczkach po maderze. Świąteczne aromaty. W nosie: mandarynki, pomarańcze, kmin, drożdże, lekka ziołowość. W smaku nutka goryczy, piołunu, chmielu. Finisz ziołowy jak wermut.

2. Opland 2016 24 Months in Sherry Cask (Norwegia, Arcus) – 92,5/100
W zapachu leśne jagody, wiśnie, czereśnie. Do tego kmin i koper. W smaku jak chleb kminkowy. A do tego czekoladowa słodycz w finiszu.

Pisco roku
1. Lapostolle Pisco (Chile, Lapostolle) – 96/100
Młode pisco. Bardzo przyjemny, rześki aromat zielonych winogron, koniczyny, niezapominajki. Smak cierpki, wytrawny, delikatnie nuta słonecznika, rumianek, rześkie aromatyczne zielone winogrona. Finisz cierpko-gorzki – grejpfrut, nadal aromatyczne winogrona.

2. Pisco Mistral Nobel (Chile, Mistral) – 91/100
Starzone pisco. W nosie: waniliny, tytoń, różany likier, lekka ziołowość. W smaku: masa wanilii, lekko różaność, ładnie to się uzupełnia. Skórzaność, słodki tytoń i słodka herbata w finiszu, lekko sól, lekko cierpkość winogron.

Koniak roku
1. François Voyer Ancestral No 8 (Francja, François Voyer) – 99/100
W aromacie tytoń, pieczone jabłka, anyż, koper, tymianek, gruszki. W smaku masa moreli, brzoskwinie, jabłka, gruszki i herbata. W finiszu tytoń i zielone orzechy. Mimo wieku, wciąż owocowy, szlachetny, lecz z młodzieńczym błyskiem.

2. Hennessy Paradise Imperial (Francja, Hennessy) – 98/100
Złożony z wyselekcjonowanych najlepszych beczek z różnych roczników, niektóre z wchodzących w skład kupażu eau-de-vie pochodzą jeszcze z XIX wieku. Aromat subtelny i delikatny – jabłka, pieczone jabłka, tytoń, skóra i cynamon, do tego egzotyczne drewno, lekko liście wiśni. W smaku taniczne, orzechy włoskie, gorzkie i kwaśne jabłka, cynamon, gałka muszkatołowa, hibiskus, bergamotka. Finisz bardzo korzenny, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, sencha, sok z wiśni, migdały, skórka pomarańczy.

Armaniak roku
Brak 1 nagrody

2. Samalens 1979 (Francja, Samalens) – 92,5/100
W aromacie tytoń, gorzka hebata, orzechy włoskie. Smak delikatny jak likier orzechowy. Finisz bardzo cierpki, taniczny, długi, tytoniowy.

Whisky blendowana roku
Brak 1 nagrody

2. Oamaruvian CS Doublewood 18YO (Nowa Zelandia, The New Zealand Whisky Company) – 94,5/100
Unikatowa edycja, leżakowana we francuskim dębie, finisz w beczkach z francuskiego dębu, beczki po czerwonym winie z Nowej Zelandii. W aromacie więcej wina niż whisky, orzechy laskowe, prażone arachidowe, wanilia, wiśnie. Smak cierpki, bardzo taniczny, wiśnie i zielone włoskie orzechy, lekko drożdże. Finisz wyraźnie drożdżowy, orzechy, tarnina, aronia. Bardzo cierpkie.

Whisky single malt roku
1. Loch Lomond 25YO Three Wood Matured (Szkocja, Loch Lomond) – 95,5/100
Leżakowana w ponownie napełnianych beczkach z amerykańskiego dębu, a potem sześć miesięcy w pierwszy raz napełnionych beczkach z dębu Limousin i po sherry oloroso. Aromat bardzo przyjemnie owocowy, rześki, nie zdradza tak długiego okresu maturacji. Są tu: morele, brzoskwinie, słodkie, dojrzałe jabłka, gruszki, lekko nuta siana, suszonych kwiatów, ziół. W smaku wyraźny wpływ sherry, choć wino nie zdominowało tej rześkiej owocowości whisky, dodało wytrawności, nuty orzechowej. Finisz lekko trawiasty i dużo młodego, zielonego ziarna, papierówki, poza tym nuty skóry, które dodają wykwintności.

2. Glen Grant Duncan Taylor CS 1992 (Szkocja, Duncan Taylor) – 95,5/100
Butelkowane 2019, ponowie napełnione beczki po sherry. Aromat lekko balsamiczny, dużo wiśni, cynamon, ciasto drożdżowe z wiśniami, mięta i sosna, żywica. W smaku: lukrecja, anyż, sól, mentol, śliwki, w finiszu bardzo słodkie śliwki w likierze. W finiszu nuty apteczne, fenolowe, jod, morze, cierpkie, jak wermut – chinina.

Whisky single grain
1. Port Dundas 1971 Murray McDavid (Szkocja, Murray McDavid) – 96/100
Leżakowała 46 lat w beczkach ponownego napełnienia po bourbonie. Lata zrobiły jednak swoje, co widać i czuć. Bardzo słodka, bardzo owocowa whisky. Butelki napełniono z mocą 47,7%. W aromacie słodkie jagody, śliwki, gruszki. W smaku dużo gruszek, śliwek, powidła. Finisz to likier gruszkowy, pomarańcze, delikatna nuta apteczna.

2. Carsebridge 1965 45YO The Last Drop Murray McDavid (Szkocja, Murray McDavid) – 94/100
Unikatowa whisky, której wypuszczono… jedną butelkę. W aromacie: drożdże, orzechy, wiśnie, herbata. Smak rodzynek, tytoniu, wiśni. Finisz tytoniu, herbaty, wiśni.

Whiskey irlandzka roku
Brak 1 nagrody

2. Midleton Very Rare 2017 (Irlandia, Pernod Ricard) – 93,5/100
W aromacie: czekolada, zioła, sporo acetonu, banany, orzechy laskowe. W smaku: czekolada z orzechami laskowymi, słód i kukurydza, rozgrzewający imbir. W finiszu – banany, ananas, ale też kardamon i ziele angielskie, trochę lekkiego białego pieprzu, gruszki w likierze.

Whiskey amerykańska roku
1. Templeton Rye Maple Cask Finish (USA, Templeton Rye) – 95/100
Przez dwa miesiące beczki były napełnione syropem klonowym w zakładzie Wood’s Vermont Syrup Company, a potem na pół roku trafiła do nich sześcioletnia żytnia whiskey. Aromat słodki – śliwki, wiśnie, liście. W smaku anyż, lukrecja, dużo ziół. Finisz ziołowy, delikatny, dużo słodkości.

2. Templeton Rye Barrel Strength (USA, Templeton Rye s) – 94/100
Do zestawienia tej whiskey wyselekcjonowano beczki w wieku 6-12-16 lat. Napełniono butelki z mocą uzyskaną ze zlania razem beczek, nie filtrowano whiskey. Aromat czekolady z kminem oraz siana. W smaku: zioła, anyż, jałowiec, tuja. W finiszu lukrecja, mięta i dużo ziarna.

Bourbon roku
Brak 1 nagrody

2. Elijah Craig Barrel Proof 62,1 (USA, Heaven Hill) – 92/100
Kolejna odsłona tej najmocniejszej wersji Elijah Craig. W aromacie: majeranek, balsamico i kukurydza. W smaku dużo ziół, dużo fermentacji. Finisz – zioła, majeranek, tymianek, rozmaryn.

Gin/jałowcówka roku
1. Hendrick’s Orbium (Szkocja, William Grant & Sons) – 97/100
Wśród specjalnych botaników są tu gorzkie smaki – piołun i chinina, a także słodki aromat kwiatu lotosu. W aromacie czujemy m.in. geranium, miętę, dużo jałowca. W smaku są piołun i chinina, jałowiec, szyszki, żywica. Finisz leśny, zielone szyszki oraz żywica.

2. Indian Summer CS Gin ex-sherry Ardmore Peated Cask (Szkocja, Duncan Taylor ) – 96,5/100
Gin leżakowany w beczkach po whisky. Wśród botaników są: dzięgiel, gorzkie i słodkie migdały, kolendra, kora cynamonowca, lukrecja, korzeń irysa, skórka pomarańczy. W aromacie: masa pomarańczy, sosna, żywica, igliwie, jagody leśne. Także w smaku dużo pomarańczy, lekko torf, wiśnie, orzechy. Dużo lasu, bardzo dużo jałowca w finiszu.

Rum roku
1. Vale Royal 2006 Long Pond 12YO 62,5% (Jamajka, Velier) – 98/100
Aromat industrialny, banany i nafta. Kiszone warzywa, może kiszony seler, do tego cynamon i heban. Smak cierpki, wytrawny, taniczne wino i suszone na słońcu pomidory, sól. Finisz długi, korzenny, tytoń, głóg, bardzo skórzasty, wiśnie, grejpfruty.

2. Monymusk 9YO 2010 EMB Habitation Velier (Jamajka, Velier) – 96/100
Aromat syropu piniowego, słodki i leśny, igliwie, tytoń, cierpkość fermentacji. Smak słodki i cierpki zarazem, tytoń wiśniowy, porto ruby, finisz jest wysuszający, tytoniowy, nuty soli, maku, bardzo cierpkie wiśnie.

Cachaça roku
1. Yaguara Ouro (Brazylia, Carmosina) – 95/100
Dojrzewała przez dwa lata w beczkach z egzotycznego drewna cabreuva i amburana, którym zawdzięcza niecodzienne aromaty. Poza słodyczą czekolady możemy tu znaleźć zaskakujące nuty naci czy selera. W smaku cynamon i banany, zaś finisz to banany, śliwki, tytoń oraz skóra.

2. Bandarra Salinas MG Brasil (Brazylia, Bandarra) – 94,5/100
Prosta, rześka cachaça w ludowym stylu. Cudowny zapach bananów. W smaku banan i kandyzowane skórki cytryny. Finisz to banan i kokos. Niby niewiele, a wystarczy, gdyż tworzy idealną harmonię.

Tequila roku
1. Jose Cuervo Reserva de la Familia 2016 (Meksyk, Jose Cuervo) – 95,5/100
Trzy lata dojrzewania w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Aromat delikatny – miód, mniszek lekarski, ciasto drożdżowe. W smaku jabłka, miód, wanilia. W finiszu orzechy włoskie, pestki wiśni. I nuta ziemista, cierpka.

2. Padre Azul Cristalino (Meksyk, Tradition Mexico) – 92/100
Po 35 miesiącach leżakowania alkohol został odfiltrowany, żeby pozbawić go koloru. Aromat bardzo słodki – wanilia, miód. W smaku sama delikatność – pączki i syrop różany. Miód w finiszu.

Mezcal roku
1. Tamaulipas Derrumbes Mezcal Amole Americana (Meksyk, Derrumbes) – 99/100
Słodki zapach czarnego bzu. W tle delikatna nuta smolista, dymna, wędzona. W smaku masa czarnej porzeczki, owoce i liście. Finisz bardziej wędzony – wędzone liście.

2. Zacatecas Derrumbes Mezcal Azul Tequilana (Meksyk, Derrumbes) – 95/100
Aromat suchego lasu, brązowych szyszek, żołędzi. W smaku porzeczki, wiśnie, mech, ziemistość, trochę miodu. Cierpki finisz, dużo wiśni i porzeczki, agrest, liście porzeczki.

Shōchū/Baijiu roku
Brak 1 nagrody

2. Yanghe Daqu Dream Blue M6 40,8% (Chiny, Yanghe Global) – 94,5/100
Destylat z sorgo i ryżu przez 15 lat leżakował w terakotowych zbiornikach. W aromacie głównie wiśnie. W smaku grzanka z marmoladą wiśniową, liczi, truskawki, jagody. Pełna egzotyka.

Absynt roku
Brak 1 nagrody

2. Tatsumi Innaki Absinthe (Japonia, Tatsumi) – 91/100
W aromacie: anyż, cierpka zielona herbata, śliwki, wiśnie, drożdże koji. W smaku: lukrecja, sól, anyż, gruszki, jabłka. Finisz słodki, anyżowy, rozgrzewający.

Likier roku
1. Anima dell’Arancia Bio-Blutorangen (Włochy, Walcher) – 98,5/100
W aromacie mandarynki, słodkie, bardzo słodkie pomarańcze. W smaku słodkie, pomarańczowe, cudowne, skórki i sok z sycylijskich pomarańczy. Pyszne.

2. Roner Zirbel (Włochy, Roner) – 95,5/100
Likier pełen aromatów jesiennego lasu, szyszek, żywicy, igliwia, mchu. Smak gorzki, wermutu, w finiszu gorzko-słodko-leśne. Przypomina nieco syrop na kaszel.

Książka roku
1. Michał Bardel „Korek czy zakrętka?” (Znak)
Kolejna znakomita publikacja popularyzatorska Michała Bardela. Uporządkowanie, kultura, erudycja i lekkość. Książka pisana jest w formie pytań i odpowiedzi – zupełnie jak książeczki edukacyjne dla dzieci. Czasami są to pytania wręcz podstawowe, ale to dlatego że Michał Bardel doskonale wie, jak niski jest poziom winiarskiej edukacji narodu.

2. Tomasz Prange-Barczyński „Europa na winnych szlakach” (Pascal)
Nie jest to winiarskie ABC Europy, nie jest to przegląd najważniejszych winnic, win, apelacji. To raczej powieść drogi. Jedziemy z autorem po Europie, gdzie go oczy poniosą, nie koniecznie do Burgundii, może być na Morawy. Do miasteczek, do portów, do tawern, a jakże, także do winiarzy, na winnicę i do piwnicy, w cieniu starego drzewa, na ławeczce, przy talerzu oliwek, przy serze lub rybce, snuje opowieść drogi, relacjonuje opowieści swoich gospodarzy, przedstawia klimat miejsca nie poprzez średnią temperatur i opadów, lecz poprzez ludzi, tradycję, rytm życia, język narracji, upodobania. Wielkie wina, a ludzie zupełnie zwyczajni, bez zadęcia, bez nadmiernych ambicji.

2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
Alkohol roku 1

Roner Grappa Cabernet 1940 (Włochy, M&P)

John Walker & Sons Odyssey (Szkocja, Diageo)

Jack Daniel’s Sinatra Century (USA, Brown-Forman)

Los Siete Misterios Coyote (Meksyk)

Pierre De Segonzac Ancestrale (Francja)

François Voyer Ancestral No 7 (Francja, M&P)

Sarajishvili 1945 (Gruzja, Marani 1915)
Alkohol roku 2 Centenario 30YO (Kostaryka, Świat Whisky)

Croizet Single Vintage 1975 Grande Champagne (Francja)

Coca Blue (Holandia, Eventownia) Sarajishvili Trilogy (Gruzja, Marani 1915)

Roner Wilhelmine Gran Cru (Włochy, M&P)

François Voyer Ancestral No 8 (Francja, M&P)

Wódka czysta 1 Krova (Hiszpania, Dystrybucja Pomorze) Chopin Blended (Polska, Polmos Siedlce)

Dingle Pot Still Vodka (Irlandia)

Konik’s Tail (Polska)

Pravda Kosher for Passover (Polska, Pravda)

Podole Wielkie Wódka Ziemniaczana (Polska, Podole Wielkie)
Wódka czysta 2 Oval 56 Vodka (Austria, Pinot) Arbikie Potato Vodka (Szkocja) Nils Oscar Malt Vodka (Szwecja) Nikka Coffey Vodka (Japonia, M&P) Lactalium (Francja)

Nerpa Baikal (Rosja, Ice-Full)

Wódka starzona 1

Starka 35YO First Edition (Polska, Starka)

Pattar Batch 001 (Hiszpania, M&P)

Wódka starzona 2

Starka 18 First Edition (Polska, Starka)

Starka 30YO (Polska, Starka) Carpatia 1997 (Polska, Polmos Bielsko-Biała) Bimber Vodka Starzony w beczce 2015 (Polska, Old Polish Vodka)
Wódka smakowa 1

Belvedere Bloody Marry (Polska, LVMH)

Chase Marmalade (Anglia) Polugar Nocnych Straży (Rosja, Pinot) Elixir Z Dzikiego Chrzanu Wiosna 2018 (Polska, Dom Wódki)
Wódka smakowa 2 Dwór Sieraków Superior (Polska, Dom Wina) Viche Pitia Caraway (Francja, M&P) U’luvką Watermelon & Pepper (Polska, MV Poland) Polugar Mołodiecki (Rosja, Pinot)

Khortytsa Black & Gold (Ukraina, Global Spirits)

Young spirit 1 Chopin Single Potato (Polska, Polmos Siedlce)

Blacks of Kinsale Poitin (Irlandia)

Podole Wielkie Ziemniak 2015 (Polska, Podole Wielkie)
Young spirit 2

Jack Daniel Unaged Tennessee Rye (USA, Brown-Forman)

Chopin Single Rye 2012 (Polska, Polmos Siedlce) Akmenlauzis Baltais (Łotwa) Młody Ziemniak 2016 (Polska, Polmos Siedlce) Admiral Husso Rye (Białoruś) Kania 2015 Miranda (Polska, Kania Lodge)
Okowita 1 Andre Christon Zwetschke 1964 (Austria) Porzeczkowica Łącka 2014 (Polska, Manufaktura Maurera) Michael Mayer Ingwerbrand (Niemcy) Reisetbauer Karotte (Austria)

Roner Wilhelmine Gran Cru (Włochy, M&P)

Engel Wachauer Williams Birnenbrand 2007 (Austria)

Okowita 2 Brill Spárga Párlat 2009 (Węgry) Kleiner Silver Plum (Czechy)

Bran Palinca de Capsuni (Rumunia)

Gélas Eau de Vie De Prune L’Occitane (Francja)

Kilc Viljamovka (Słowenia) Engel Wachauer Marillenbrand 2006 (Austria)
Kalwados 1

Christian Drouin Calvados ACC 1939 (Francja, M&P)

Lemorton 1979 Calvados Vieux Domfrontais (Francja)

Christian Drouin 1963 (Francja, M&P)

Coquerel Calvados ACC Marquis De La Pomme 1973 (Francja)

Roger Groult Ancestrale (Francja, Miler)

Kalwados 2 Lecompte Secret (Francja)

Du Père Laizé 20 ans (Francja, Tudor House)

Louis de Lauriston Domfrontais 40 Ans (Francja, M&P)

Christian Drouin Calvados Pays d’Auge 1998 (Francja, M&P)

30&40 Calvados XO 10YO (Francja)
Brandy 1 Ysabel Regina (Hiszpania) Jacoulot Fine Bourgogne (Francja) Preslav Recolte 1966 (Bułgaria, Ambra) Sarajishvili Trilogy (Gruzja, Marani 1915) Sarajishvili 1945 (Gruzja, Marani 1915)
Brandy 2

Suau 50 YO (Majorka, Ice-Full)

Pliska Recolte 1976 (Bułgaria, Ambra) Pliska Recolte 1969 (Bułgaria, Ambra)

Luis Felipe (Hiszpania, Tudor House)

Numisi Brandy 16YO (Gruzja) Sarajishvili Independence (Gruzja, Marani 1915)
Grappa 1

Christian Senez Vieux Marc de Champagne (Francja)

Marzadro Affina Ciliegio 2006 (Włochy, Marzadro)

Castagner Torba Nera 12YO (Włochy)

Zanin Cavallina Bianca 25 Anni (Włochy, M&P) Sibona La Grappa di Moscato (Włochy) Marzadro Affina 10 Anni Riserva Acacia Müller Thurgau e Moscato (Włochy, Marzadro)
Grappa 2 Marzadro Grappa Affinata Gewürztraminer (Włochy, Marzadro)

Grappa Stravecchia Le DiciOtto Lune Reserva Anniversario (Włochy, Marzadro)

Marzadro Affina Riserva Ciliegio 10 Ans 2016 (Włochy, Marzadro) Bepi Tosolini Barrique Ex-Sherry 2001 (Włochy) Vazisubani Estete Chacha (Gruzja) Villa de Varda Stravecchia Bisnonno Francesco (Włochy)
Akwawit 1

Gammel Opland Edel 5YO Madeirasaft (Norwegia)

Opland 2009 Madeira Cask (Norwegia)
Akwawit 2 Aalborg Jule Akvavit 2012 (Dania) Visby Julaquavit (Szwecja) Brennivin Organic 64o (Islandia) Hellstrøm Sommer (Norwegia)

Opland 2016 24 Months in Sherry Cask (Norwegia)

Pisco 1 Barsol Italia (Peru, Dom Whisky) Gobernador (Chile) Lapostolle Pisco (Chile)
Pisco 2

Alto del Carmen Pisco Reservado (Chile, Dom Wina)

Tacama Demonio de Los Andes (Peru)

Pisco Alto del Carmen Envejecido (Chile, Dom Wina)

Pisco Mistral Nobel (Chile)
Koniak 1

Camus XO Borderies (Francja, United Baverages)

Leopold Raffin Extra (Francja)

Croizet Single Vintage 1975 Grande Champagne (Francja)

Dupuy Auguste (Francja, M&P)

Pierre De Segonzac Ancestrale (Francja)

François Voyer Ancestral No 7 (Francja, M&P)

François Voyer Ancestral No 8 (Francja, M&P)

Koniak 2

Pierre Ferrand Ancestrale (Francja, Pinot)

François Voyer Hors d’Age (Francja, M&P)

Paul Giraud Cognac Vieille Riserve 25 Ans (Francja)

Lheraud Grande Champagne 1969 (Francja, M&P)

Maxime Trijol Ancestral (Francja, Ice-Full)

Hennessy Paradise Imperial (Francja, LVMH)

Armaniak 1 Laubade XO (Francja, Miler) Darroze 1962 Chateau de Gaube (Francja, Mielżyński)

Baron Gaston Legrand 1978 (Francja, M&P)

Veuve Goudoulin Bas Armagnac Brut De Fut 1973 (Francja)

Delord Bas Armagnac l’Authentique (Francja)

Armaniak 2 Chabot Armagnac 1988 (Francja, Tudor House) Damblat Tenareze 60YO (Francja, M&P) Castarède 1966 (Francja) Tariquet 15 ans (Francja, Cerville) Castarède 1963 (Francja) Samalens 1979 (Francja)
Blended whisky 1

John Walker & Sons Odyssey (Szkocja, Diageo)

John Walker Private Collection 2014 (Szkocja, Diageo)

Hibiki 30YO (Japonia, Dom Whisky)
Blended whisky 2 Grant’s 25YO (Szkocja, CEDC) Hibiki Japanese Harmony (Japonia, Stock) Hankey Bannister 40YO (Szkocja, Pinot) Nikka 21YO (Japonia, M&P)

Black Bull 30YO (Szkocja, Pinot)

Oamaruvian CS Doublewood 18YO (Nowa Zelandia, Dom Whisky)
Single malt 1

Kavalan Solist Sherry CS (Tajwan, Tudor House/Pinot)

Springbank 40YO Chieftain’s (Szkocja) Ardbeg 30YO Signatory 1967-1997 (Szkocja) Tamnavulin 1973 41YO Gordon & MacPhail (Szkocja, Anka Wines)

Tomintoul Tantalus 1969 45YO Duncan Taylor (Szkocja)

Knockando 25YO 2011 (Szkocja)

Loch Lomond 25YO Three Wood Matured (Szkocja, M&P)

Single malt 2

Hellyers Road Pinot Noir (Australia, Tudor House)

Glenfarclas Family Casks 1954 (Szkocja, Tudor House)

Yamazaki 25YO (Japonia, Dom Whisky) Tomatin 36YO (Szkocja, Ambra)

Glenfiddich 1977 Rare Collection (Szkocja, CEDC)

Glen Grant Duncan Taylor CS 1992 (Szkocja)

Single grain 1

North British Distillery 1963 50YO Director’s Cut (Szkocja, Tudor House)

The Cally 40YO 1974 (Szkocja, Diageo)

Garnheath 42YO That Boutique-y Whisky Company (Szkocja)

Port Dundas 1971 Murray McDavid (Szkocja,Dom Whisky)

Single grain 2 Haig Club (Szkocja, Diageo) SMWS G7-9 22YO 1992 (Szkocja) Cambus 40YO (Szkocja, Diageo) Caledonian 31YO 1987 Duncan Taylor (Szkocja)

Carsebridge 1965 45YO The Last Drop Murray McDavid (Szkocja, Dom Whisky)

Whiskey irlandzka 1

Teeling Vintage Reserve 21YO (Irlandia, Tudor House)

Teeling 26YO (Irlandia, Tudor House)

Midleton Very Rare 2016 (Irlandia, Dom Whisky)

Whiskey irlandzka 2 Midleton Dair Ghaelach (Irlandia, Dom Whisky)

Teeling Single Cask 2016 Sherry Hogshead (Irlandia)

Tullamore Dew 15YO Trilogy (Irlandia, CEDC)

Glendalough 13YO Mizunara Finish (Irlandia, Cerville)

Midleton Very Rare 2017 (Irlandia, Dom Whisky)

Whiskey amerykańska 1

Sazerac Rye 18YO – bottle 2013 (USA, M&P)

Jack Daniel’s Sinatra Century (USA, Brown-Forman)

Jack Daniel’s Old No. 7 Inaugural Decanter (USA, Dom Whisky)

Templeton Rye Maple Cask Finish (USA, M&P)

Whiskey amerykańska 2

Jack Daniel’s Sinatra (USA, Brown-Forman)

Jack Daniel’s No. 27 Gold (USA, Brown-Forman)

Thomas H. Handy Straight Rye Barrel Proof (USA)

Whistle Pig Farmstock 86Proof (USA, Dom Whisky)

Jack Daniel’s No 5 (USA, Brown-Forman)

Templeton Rye Barrel Strength (USA, M&P)

Bourbon 1

Pappy Van Winkle’s 23YO (USA)

Jefferson’s Ocean (USA, Whisky Embassy)

Elijah Craig 21YO Single Barrel (USA, Vininova)

Bourbon 2

Jim Beam Signature Six Grains 6YO (USA, Dom Whisky)

Jim Beam Finished in PX Sherry Casks (USA, Dom Whisky)

Stagg Jr Barrel Proof (USA)

Blanton’s M&P 2017 (USA, M&P) Blanton’s M&P 2018 (USA, M&P)

Elijah Craig Barrel Proof 62,1 (USA,Vininova)

Gin 1

Ransom Old Tom (USA, Dom Whisky)

Laclie-Fréres Unfiltred Batch Distilled (Francja)

Glendalough Wild Autum Botanical (Irlandia, Cerville)

Tenu (Finlandia) Fred Jerbis 43 (Włochy) Hendrick’s Orbium (Szkocja, CEDC)
Gin 2 Jodhpur Reserve (Hiszpania, Dystrybucja Pomorze)

Dutch Courage Old Tom’s Gin (Holandia)

Moletto (Włochy) Gintleman (Hiszpania)

Glendalough Wild Spring Botanical (Irlandia, Cerville)

Indian Summer CS Gin ex-sherry Ardmore Peated Cask (Szkocja)

Rum 1 AH Riise XO (Dania, Tudor House) Centenario 30YO (Kostaryka, Świat Whisky) Centenario 25YO (Kostaryka, Świat Whisky)

Opthimus 25YO Malt Whisky Barrel (Dominikana, Premium Cigars)

Dictador Best of 1978 (Kolumbia, Stock)

Havana Club Maximo (Kuba, Dom Whisky)

Vale Royal 2006 Long Pond 12YO 62,5% (Jamajka, Last Port)

Rum 2 Barceló Imperial Premium Blend (Dominikana, M&P)

Botucal Vintage 2000 Sherry Cask (Wenezuela, Pinot)

Rum Nation 23YO 1990 (Jamajka) Zacapa Reserva 2015 (Gwatemala, Dom Whisky)

Botucal Single Vintage 2002 (Wenezuela, Pinot)

Monymusk 9YO 2010 EMB Habitation Velier (Jamajka, Last Port)

Cachaça 1 Germana Heritage (Brazylia) Santo Grau Itirapuã (Brazylia)

Yaguara Ouro (Brazylia, Whisky Embassy)

Cachaça 2 Magnífica Tradicional (Brazylia) Thoquino 2 Ans (Brazylia) Fio do Bigode (Brazylia)

Santo Grau Coronel Xavier Chaves (Brazylia)

Havana Bálsamo (Brazylia) Bandarra Salinas MG Brasil (Brazylia)
Arrack 1

Botavia Arrack van Oosten Dutch East Indies 50 (Jawa)

Rockland Ceylon Arrack (Sri Lanka)

Arrack 2
Tequila 1 José Cuervo Black (Meksyk)

Jose Cuervo Reserva de la Familia 2007 (Meksyk, Dom Whisky)

Jose Cuervo Reserva de la Familia 2012 (Meksyk,Dom Whisky)

Patron Gran Piedra (Meksyk, Dom Whisky)

Jose Cuervo Reserva de la Familia 2014 (Meksyk, Dom Whisky)

Jose Cuervo Reserva de la Familia 2016 (Meksyk, Dom Whisky)

Tequila 2 El Charro Añejo (Meksyk)

Jose Cuervo Reserva de la Familia 2013 (Meksyk, Dom Whisky)

Clase Azul Tequila Reposado (Meksyk, Polmos Siedlce)

Clase Azul Tequila Plata (Meksyk, Polmos Siedlce)

Jose Cuervo The Rolling Stones Tour Pick (Meksyk, Dom Whisky)

Padre Azul Cristalino (Meksyk)
Mezcal 1

Los Siete Misterios Coyote (Meksyk)

Derrumbes Mezcal Joven Salmiana (Meksyk, Last Port)

Tamaulipas Derrumbes Mezcal Amole Americana (Meksyk, Last Port)

Mezcal 2

Mezcal Nuestra Soledad Joven 2013 (Meksyk)

Bruxo No. 1 Joven (Meksyk, Dom Whisky) Marca Negra Mezcal Tobala (Meksyk, Pinot)

Lixcho Ensamble Silvestre Madrecuixe Bicuixe (Meksyk)

Zacatecas Derrumbes Mezcal Azul Tequilana (Meksyk, Last Port)

Shōchū/Baijiu 1 Kweichow Mautai Gold (Chiny)

Amabuki Shoryu Drops of Devil Cave (Japonia)

Shōchū/Baijiu 2 Hyakunen no Kodoku (Japonia) Amabuki Shoryu Red Label (Japonia) Laolongkou Longxiang Shenyang 42% (Chiny)

Yanghe Daqu Dream Blue M6 40,8% (Chiny)

Absynt 1

Absinth King of Spirits Gold (Czechy)

Paul Devoille Absinthe Du Centenare (Francja)

Absynt 2

Metelka Absinthe Verdoyante (Czechy, Pinot)

Grenoville 65 (Czechy)

Paul Devoille Libertine Amer (Francja)

Paul Devoille Libertine Aux Plantes d’Absinthe Originale (Francja)

Absinthium Bohemicum Albert Michler (Czechy, Pinot)

Tatsumi Innaki Absinthe (Japonia)
Likier 1 Neuzeller Krautzeller (Niemcy) Bénédictine Single Cask (Francja) Izarra 54 (Francja, Świat Whisky) Coca Blue (Holandia, Eventownia)

Cardenal Mendoza Angelus Liquor (Hiszpania)

Guérin Pineau des Charentes 2011 (Francja)

Anima dell’Arancia Bio-Blutorangen (Włochy)
Likier 2

Jackie Charlier Liqueur des Champenoises au Marc de Champagne (Francja)

Vana Tallin Signatura (Estonia)

Silverfleet 1628 (Trynidad i Tobago, Whisky Embassy)

Badel Antique Pelinkovac (Chorwacja)

Gordon Castle Raspberry Gin Liquer (Szkocja)

Roner Zirbel (Włochy, M&P)
Książka 1 Dominic Roskrow (red.) „1001 whisky, których warto spróbować” (Muza)

Mirosław Kuleba „Enographia Thalloris” (Fundacja Gloria Monte Verde)

Charles MacLean „Whiskypedia: A Gazetteer of Scotch Whisky” (Birlinn)

Charles Neal „Calvados: The Spirit of Normandy” (Flame Grape Press)

Richard Barnett „The Book of Gin” (Grove Press)

Amy Stewart „The Drunken Botanist” (Timber Press)

Michał Bardel „Korek czy zakrętka?” (Znak)
Książka 2 Wiktor Zastróżny „Degustacyjny słownik winiarski” (Festus Sopockie Towarzystwo Winiarskie) Jerzy Besala „Alkoholowe dzieje Polski – czasy Piastów i Rzeczypospolitej Szlacheckiej” (Zysk i S-ka) Przemysław Karwowski „Od likierów do Luksusowej” (Fundacja Monte Verde)

Fionnán O’Connor „A Glass Apart Irish Single Pot Still Whiskey” (The Images Publishing Group)

Brian Townsend „Scotch Missed 4th Edition” (Neil Wilson Publishing)

Tomasz Prange-Barczyński „Europa na winnych szlakach” (Pascal)
Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.