Jako nominacje do tytułu najlepszych alkoholi roku brane były pod uwagę wszystkie alkohole degustowane przeze mnie w 2020 roku, niezależnie od daty ich produkcji czy butelkowania, ceny, rodzaju czy dostępności na polskim rynku. Tradycyjnie serwis Spirits.com.pl uhonorował złotymi i srebrnymi medalami najlepsze alkohole w wybranych kategoriach, a także najlepsze książki na temat alkoholi. Nominacje do tytułu alkoholi roku otrzymały trunki, które były od stycznia do końca grudnia 2020 roku wyróżniane jako najciekawsze pozycje miesiąca, a także wszystkie inne alkohole, które w swoich kategoriach otrzymały powyżej 95/100 punktów.
Trochę statystyki
Pandemia Covid spowodowała, że degustowanych alkoholi było o połowę mniej niż w latach poprzednich. Łącznie było to 974 alkoholi z następujących miejsc: Antigua (1), Austria (3), Australia (2), Azerbejdżan (2), Barbados (8), Bułgaria (3), Brazylia (2), Białoruś (3), Belize (2), Kanada (2), Szwajcaria (2), Chile (1), Kolumbia (13), Kuba (5), Czechy (41), Niemcy (14), Dania (2), Dominikana (2), Ekwador (1), Hiszpania (16), Finlandia (1), Fidżi (3), Francja (46), Wielka Brytania: Szkocja, Walia, Anglia, Irlandia Północna (268), Grenada (1), Gruzja (7), Gwadelupa (1), Grecja (4), Gwatemala (3), Gujana (4), Chorwacja (3), Haiti (1), Węgry (1), Irlandia (17), Izrael (1), Indie (4), Włochy (27), Jamajka (4), Japonia (12), Litwa (6), Łotwa (4), Martynika (2), Meksyk (22), Nikaragua (1), Holandia (9), Norwegia (2), Panama (9), Peru (1), Filipiny (2), Polska (279), Rumunia (1), Rosja (7), Seszele (1), Szwecja (2), Słowacja (3), Salwador (1), Turcja (2), Trynidad i Tobago (25), Ukraina (19), USA (38), Wenezuela (3), Wietnam (1), Serbia (1), RPA (1).
Najliczniej reprezentowane kategorie to: whisky single malt (238), likiery (181), rum (109), destylaty owocowe (90), wódki czyste (70), giny i jałowcówki (67), wódki smakowe (54), whisky blendowane (42), brandy, koniaki i armaniaki (34). Inne kategorie (m.in.: marc i grappy, tequile i mezcale czy bourbony) miały po mniej niż 20 próbek.
Jak oceniane były degustowane alkohole? Ocenę 0-10 otrzymało 9 próbek, ocenę 10-20 – 12, ocenę 20-30 – 21, ocenę 30-40 – 29, ocenę 40-50 – 29, ocenę 50-60 – 41, ocenę 60-70 – 89, ocenę 70-80 – 139, ocenę 80-90 – 398, ocenę 90-95 – 180, a najwyższą ocenę 95-100 – 27. Przeważały zatem trunki przyzwoite i dobre, co jest odzwierciedleniem krajowych i światowych trendów do premiumizacji alkoholi, ale też poprawy technologii. Oczywiście najtańsze i najniższej jakości alkohole były w grupie degustowanej niedoreprezentowane, ale też obecnie większość z nich trafia do dyskontów, a nie do barów czy sklepów z alkoholami świata. W przedziale medalowym, a więc od oceny 80 w górę w 2020 roku było 62,1 próbowanych alkoholi i pod tym względem był to rok rekordowo udany (52,2% w roku poprzednim). Wpływ na to miała niewątpliwie pandemia, mniej przypadkowych próbek, brak wizyt w barach, znacznie więcej nadsyłanych do oceny przez producentów i dystrybutorów.
Porównanie łącznych ocen alkoholi za okres 2015-2020
Ocena |
2015 |
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
0-10 |
24 |
21 |
16 |
18 |
37 |
9 |
10-20 |
49 |
45 |
35 |
23 |
37 |
12 |
20-30 |
67 |
76 |
81 |
33 |
33 |
21 |
30-40 |
144 |
145 |
123 |
65 |
79 |
29 |
40-50 |
166 |
220 |
162 |
107 |
85 |
29 |
50-60 |
220 |
222 |
184 |
184 |
104 |
41 |
60-70 |
300 |
353 |
279 |
246 |
238 |
89 |
70-80 |
389 |
336 |
324 |
282 |
309 |
139 |
80-90 |
469 |
425 |
439 |
543 |
677 |
398 |
90-95 |
191 |
246 |
187 |
300 |
278 |
180 |
95-100 |
79 |
95 |
97 |
50 |
52 |
27 |
Łącznie |
2098 |
2184 |
1927 |
1851 |
1929 |
974 |
Alkohole miesiąca
Co miesiąc przez cały rok nagradzaliśmy Alkohole Miesiąca. Warto je przypomnieć. Zaczynając od stycznia były to: Warschauer Liqueur 1824 5. Sorte (Polska), Hennessy 250 (Francja), Paul John Select Cask PX (Indie), Młody Ziemniak 2019 (Polska), Springbank Black XOP 1994 (Szkocja), Meadicine Gin (Czechy), Bimber Peated New Make 177/2020 (Anglia), Glenmorangie 1991 (Szkocja), Kleiner Pure Apricot (Czechy), Dictador 1978 Matured 12 Months in Château d’Arche Cask (Kolumbia), Mortlach 21YO DSR 2020 (Szkocja), Śmietanówka z Kujaw (Polska).
Nominowane wódki czyste
Grey Cardinal Premium Organic (Litwa), Kraft Bielice Wódka (Polska), V-One Orkisz (Polska), Wolf & Oak Wódka Żytnia (Polska), Cavoda (Francja), Kauffman Collection Hard (Rosja), Calisia Amber Vodka (Polska), Persha Gildiya Grand Gold (Ukraina), Wódka Jednorodna Orkiszowa 2019 (Polska), Splendor Orkisz (Polska), Żurek Żytni (Polska), Retman Strong Vodka (Polska).
Nominowane wódki smakowe
Nemiroff Wild Cranberry (Ukraina), Bogazin Kalbi Raki (Turcja), V-One Ogórek (Polska), Stolichnaya Stoli Cucumber (Łotwa), Ricard Edition Limitee 2016 (Francja), Hlibny Dar Black Bread Black Pepper (Ukraina), Klasztorna Bimber (Polska), Smarduch Wódka Żytnia Malinowa (Polska).
Nominowane wódki starzone
Polska Wódka Starzona w Beczkach Tempranillo 2019 Batch 1 (Polska), Polska Wódka Starzona w Beczkach Tempranillo 2020 Batch 1, Stara Myslivecka Limited Edition 500 Years Single Barrel 8Y0 2012 (Czechy).
Nominowane new make/young spirit
Młody Ziemniak 2019 (Polska), Before Barrel New Make (Czechy), Bimber Peated New Make 177/2020 (Anglia).
Nominowane okowity
Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita z Ziemniaków 2019 (Polska), Kulturna Oryginalna Rakija (Bułgaria), OVII Destylat z Czarnej Porzeczki 1/2020 (Polska), Okowita z Kukurydzy 4/2019 (Polska), Wolf & Oak Okowita Czerwone Owoce (Polska), Agnes Mirabelkovice (Czechy), Baltic Jack Porter Bierbrand Aged 3 Years (Polska), Kleiner Pure Apricot (Czechy), Urbanek Okowita z Ziemniaków (Polska), Lubimets Muskatova (Bułgaria), Pakruoijis Manor Eau de vie de biere (Litwa), Kleiner Amber Plum Cabernet Sauvignon Single Casks #3/2009, Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita z Ziemniaków 2019, Destyl Bierbrand, Waldemar Piechota Himbergeist 2019.
Nominowane kalwadosy
Christian Drouin XO Pierre Pivet (Francja).
Nominowane brandy
Metaxa Angels Treausre (Grecja), Freccia Nera XO 14 Anni (Włochy), Lustau Aged in Amontillado Sherry Casks (Hiszpania), Paul John XO (Indie).
Nominowane marc/grappy
OVII Okowita z wytłoków winogron 2019 (Polska), Tsipouro Tirnavou Anise Free (Grecja), EFE Gold (Turcja), Jean Goyard Marc de Champagne VSOP (Francja), Tenuta San Jacopo Ultima Grappa di Chianti (Włochy).
Nominowane pisco
Mal Paso Pedro Ximenez Reservado (Chile).
Nominowane koniaki
Hennessy 250 (Francja), Hardy VSOP Organic (Francja), Camus Napoleon La Grande Marque Ceramic Decanter (Francja), Pierre de Segonzac Private Collection Lot#1 (Francja), François Voyer 8YO Cask Experience No 1 (Francja).
Nominowane armaniaki
Comte de Lauvia 1968 (Francja), Comte de Lauvia Armagnac 1990 (Francja), Baron Gaston Legrand Bas Armagnac 1971 (Francja).
Nominowane whisky blendowane
Helios Whisky Pure Malt (Japonia), Crest 12YO (Japonia), Tenjaku (Japonia), Big Peat 33YO 1985 (Szkocja), Nikka Tailored (Japonia), Dewar’s 21YO Double Double Blended (Szkocja), The Huntly 1997 Duncan Taylor Octave (Szkocja), Black Bull Peated Edition (Szkocja).
Nominowane whisky single malt
Benrinnes 23YO Cadenhead (Szkocja), GlenAllachie 2007 Port Pipe 12YO Batch 2 SC (Szkocja), Paul John Select Cask PX (Indie), Bruichladdich Bere Barley 2010 (Szkocja), Springbank Black XOP 1994 (Szkocja), Laphroaig 21YO Duncan Taylor Battlehill (Szkocja), Ardbeg Supernova SN2019 (Szkocja), Glenmorangie 1991 (Szkocja), Glenfiddich 18YO Deconstruction Bourbon Cask (Szkocja), Longrow 10YO Virtual Open Day 2020 (Szkocja), Mortlach 21YO DSR 2020 (Szkocja), Loch Lomond 30YO (Szkocja), Glenmorangie 1996.
Nominowane whisky single grain
Strathcydle 30YO 1987 Whisky Broker (Szkocja), Dumbarton 1987 31YO Duncan Taylor (Szkocja), North British 1991 23YO Duncan Taylor Rare Auld Grain (Szkocja).
Nominowane whiskey irlandzkie
Glendalough Pot Still Irish Whiskey Batch 1 (Irlandia), Irishman Cask Strength Small Batch Whiskey 2020 (Irlandia).
Nominowane whiskey amerykańskie
Russel’s Reserve 6YO Rye (USA), WhistlePig Piggy Back 100% Rye 6YO (USA), Woodford Reserve Kentucky Straight Rye Batch 0045 (USA).
Nominowane bourbony
Hillrock Solera Aged Bourbon Whiskey (USA), American Eagle 12YO (USA), Kentucky Owl Batch 8 (USA), Maker’s Mark 101 (USA).
Nominowane giny/jałowcówki
Blackwoods 2017 Limited Edition 60% (Szkocja), Larios 12 (Hiszpania), Red Hills Gin (Włochy), Oxley no 38 (Wielka Brytania), Meadicine Gin (Czechy), Opihr Arabian Edition Exotic Citrus (Wielka Brytania), Wilczy Gin (Polska), Citadelle 2018 (Francja), Drouin Le Gin Calvados Cask Finish M&P Small Batch Fut 24 (Francja), Skagerrak Nordic Dry Gin (Norwegia).
Nominowane akwawity
Aalborg Jule Akvavit 2019 (Dania), Aalborg Jule Akvavit 1983 (Dania).
Nominowane rumy
Mount Gay 1703 Master Select 2017 (Barbados), Angostura 1999 20YO SC (Trynidad), Abuelo XII Años Two Oaks (Panama), SBS Guyana 2003 (Gujana), Havana Club Tributo 2018 (Kuba), Foursquare Dominus 10YO (Barbados), Plantation Isle of Fiji Double Aged (Fidżi), Dictador 1978 Matured 12 Months in Château d’Arche Cask (Kolumbia), Plantation Barbados 2011 (Barbados), Hampden Single Cask M&P (Jamajka), Dictador 1977 Matured 7 Months in Royal Tokaji Cask, Dictador 1980 37YO EX-P 113 40, Dictador 1977 Matured 12 Months in Despagne Cask, Dictador 1972 Matured 14 Months in Glenfarclas Cask.
Nominowane tequile
Gila Añejo (Meksyk), Cenote Blanco (Meksyk), Excellia Blanco (Meksyk), Patrón Roca Añejo (Meksyk).
Nominowane mezcale
Se Busca Mezcal Joven (Meksyk), Divino Reposado Angustifolia (Meksyk).
Nominowane shōchū/baijiu
Awamori Mizuho Ryukyu Island Spirit (Japonia)
Nominowane absynty
Doctor Pierre Absinthe (Hiszpania).
Nominowane likiery
Warschauer Liqueur 1824 5. Sorte (Polska), Suze Bitters Aromatic (Francja), Miodonka Gryczana Beskidzka (Polska), Demänovka Cranberry (Słowacja), Domaine Eyguebelle Nectarine (Francja), Duch Kniei (Polska), Unicum Riserva 2019 (Węgry), Wolf & Oak Likier Czeremcha z Poziomką (Polska), Angostura Cocoa (Trynidad), Śmietanówka Oleska o smaku kawy (Polska), Klasztorna Porterówka (Polska), Śmietanówka z Kujaw (Polska), Jakob Haberfeld Pigwówka 2020 grudzień (Polska).
Nominowane książki
Richard Foss „Rum. A Global History” (Reaktion Books), Ian Williams „Rum: A Social and Sociable History of the Real Spirit of 1776” (Nation Books), Katz Ellix Sandor „Sztuka fermentacji” (Vivante), Jim Murray „Whisky Bible 2021” (Dram Good Books), Tomasz Prange-Barczyński „Świat na winnych szlakach” (Pascal).
Alkohole roku
1. Dictador 1978 Matured 12 Months in Château d’Arche Cask (Kolumbia, Dictador) – 99/100
Rum z 1977 roku trafił do Francji, gdzie przez rok był leżakowany w beczkach po najsłodszych rocznikach win sauternes z Château d’Arche z samego serca apelacji AOC Sauternes w Bordeaux.
Powstał delikatny i elegancki rum, którego słodycz pięknie oddaje charakter likierowego wina.
W Polsce w ofercie: Stock Polska.
2. Meadicine Gin (Czechy, Agnes) – 98,5/100
Unikatowy gin, bardzo limitowana edycja z małej czeskiej destylarni. Destylat jest z miodu, wykorzystano ok. 3,5-4 kg miodu na litr destylatu, rozwodnienie w proporcjach 1:3 miód do wody, 4-5 miesięcy fermentacji, a potem jeszcze odfermentowuje przez rok. 15 botaników, pieprz kubeba, dzięgiel, melisa, wszystko razem destylowane.
W Polsce w ofercie: brak.
Wódki roku
Brak 1 nagrody
2. Persha Gildiya Grand Gold (Ukraina, Bayadera Group) – 93/100
Bardzo przyjemny słodko-owocowy aromat, dużo jabłek, odrobina cytrusów, kandyzowane skórki cytryny. W smaku również dużo cytrusów – limonki, cytryny, grejpfruty posypane cukrem. Finisz też cytrusowy, ale do słodyczy dochodzi delikatnie cierpkość zestu cytryny.
W Polsce w ofercie: BJC Distribution.
Wódki starzone roku
Brak 1 nagrody
2. Polska Wódka Starzona w Beczkach Tempranillo 2019 Batch 1 (Polska, Old Polish Vodka) – 92,5/100
Aromat intensywny: orzechy włoskie, czekolada z orzechami laskowymi, delikatnie wanilia, nuty balsamico, surowe drewno. Aromat dobrego alkoholu i dobrej beczki, trudno jednak ocenić czas leżakowania, prawdopodobnie była to świeża beczka, która bardzo dużo wniosła w budowę aromatów tej wódki. Smak w pierwszej chwili ostry, pieprzny, po chwili pojawiają się nuty mlecznej czekolady, orzechów laskowych, chałwy, suszonych wiśni. Zaskakująco soczysty finisz – sok z wiśni, grejpfrut, rozgrzewający imbir i mleczna czekolada z czerwonym pieprzem, delikatna nuta drożdżowa. Bardzo ładnie poukładana, szlachetna wódka do celebrowania.
W Polsce w ofercie: Old Polish Vodka.
Wódki smakowe roku
Brak 1 nagrody
2. Stolichnaya Stoli Cucumber (Łotwa, Amber Group) – 94/100
Delikatna pszeniczna wódka, infuzjowana aromatami zielonego ogórka. Aromat świeżo posiekanego ogórka. Smak mizerii z pieprzem. I finisz tak samo, świeży ogórek i pieprz. Pyszna wódka, doskonała do orzeźwiających koktajli z lodem i napojami, tonikiem lub nawet wodą sodową.
W Polsce w ofercie: Cerville Investments.
Young spirit
1. Bimber Peated New Make 177/2020 (Anglia, Bimber Distillery) – 96,5/100
Natorfowany destylat ze słodu jęczmiennego z alembika, odebrany i zabutelkowany z mocą 63,5%. Aromat dymny, ale też bardzo owocowy, gruszki, śliwki, miód. W ustach torf i śliwki, morele, czarna porzeczka, agrest. W finiszu torf już nie jest tak wyraźny, masa czarnej porzeczki.
W Polsce w ofercie: Tudor House
2. Bimber New Make 172/2020 (Anglia, Bimber Distillery) – 94/100
Destylat ze słodu jęczmiennego z alembika, odebrany i zabutelkowany z mocą 63,5%. Cudowny aromat – jabłka, gruszki, winogrona, kwiaty, chleb na zakwasie, piwo górnej fermentacji. Smak chlebowy, lekko kwaśny, ocet gruszkowy. Cierpki, octowy finisz, dużo gruszek, ziarno.
W Polsce w ofercie: Tudor House
Okowita roku
1. Kleiner Pure Apricot (Czechy, Jan Kleiner) – 97/100
Aromat pestek, moreli, dużo słodyczy, miodu, lekko wyczuwalna renkloda. Smak jest tłusty, a jednocześnie kwiatowy, słodki, dużo orzechów, dużo moreli, figi. Tłusty, bardzo owocowy i słodki finisz, z nutą pestki.
W Polsce w ofercie: brak.
2. Urbanek Okowita z Ziemniaków (Polska, Andrzej Urbanek) – 95,5/100
Słodki aromat ziemniaków, zielony ogórek. W ustach delikatny, zielone nuty – zielony ziemniak, zielony ogórek. W finiszu pojawia się nuta wypieczonego ziemniaka w ognisku, bardzo tłuste.
W Polsce w ofercie: Podkarpacka Destylarnia Okowity.
Kalwados roku
Brak 1 nagrody
2. Christian Drouin XO Pierre Pivet (Francja, Christian Drouin) – 93/100
W karafce zamknięta jest kompozycja wielu różnych destylatów, dojrzewających minimum 20 lat, z najlepszych beczek. Aromat jabłek – słodkich, wytrawnych, ziemistych, do tego gruszek, a i śliwek. Smak bardzo wytrawny, cierpki, tytoniowy, pestki owoców. W bardzo długim finiszu nuta cynamonu, gałka muszkatołowa, tytoń, skóra, pieczone jabłka.
W Polsce w ofercie: M&P.
Brandy roku
Brak 1 nagrody
2. Metaxa Angels Treasure (Grecja, Metaxa) – 91/100
Bardzo ciemny kolor, w aromacie orzechy, toffie, czarna czekolada, rodzynki. W smaku masa rodzynek, likierowe wino, bardzo lekkie. Finisz słodki, rodzynki i figi, do tego gorzka czekolada, lekko imbir i drewno.
W Polsce w ofercie: CEDC.
Marc/grappa roku
Brak 1 nagrody
2. Drake OVII Okowita z wytłoków winogron 2019 (Polska, Drake) – 92/100
Wytłoczyny pochodzą z winnicy Ingrid – zweigelt, pinot noir, pinot blanc i gewurztraminer. Aromaty kwiatów, róży, lekka nuta traw, jabłek, gruszek, zielonych liści, orzechów, tytoniu. W smaku ziemiste i kwiatowe, w finiszu kwiatowość, nuty rumianku i róży, ziemistość i wyraźnie drożdże.
W Polsce w ofercie: Drake Distillery
Akwawit roku
1. Aalborg Jule Akvavit 2019 (Dania, Aalborg) – 96/100
Aromat cytrusów, dużo grejpfruta, pomarańczy i cytryny, kmin, koper. W smaku dużo kopru i kminu, anyż, czarny chleb z kminem, masa pomarańczy. Finisz lekko pomarańczowy, mocno kminkowy i lukrecja, anyż, pumpernikiel.
W Polsce w ofercie: brak.
2. Aalborg Jule Akvavit 1983 (Dania, Aalborg) – 94,5/100
Aromat ostry, wyrazisty, dużo anyżu, kminu, kopru, skórek gorzkich pomarańczy. W smaku ostry, dużo pomarańczy, dużo kminu. Świąteczny, rozgrzewający charakter, dużo pomarańczy w finiszu, przyprawy korzenne, imbir, goździki i masa kopru.
W Polsce w ofercie: brak.
Pisco roku
Brak 1 nagrody
2. Mal Paso Pedro Ximenez Reservado (Chile, Mal Paso) – 90,5/100
Rzadkie w Chile pisco, wydestylowane z winogron odmiany pedro ximenez, nie starzone. W aromacie: banany, cytryny, grejpfruty, a do tego jeszcze kandyzowane cytrusy, zwłaszcza słodkie, kandyzowane cytryny. Smak niezwykle delikatny, egzotyczny – banan, melon oraz grejpfrut. Także w finiszu jest banan i grejpfrut oraz słodkie winogrona.
W Polsce w ofercie: M&P.
Koniak roku
1. Hennessy 250 (Francja, Hennessy) – 96/100
Edycja stworzona na 250-lecie marki Hennessy, zestawiona z 250 małych, 250-litrowych beczek z dębu limuzynowego, wcześniej zaś wykorzystane eau-de-vie leżakowały w klasycznych beczkach. To koniak klasy hors d’age, z niewielkim udziałem bardzo starych destylatów. W aromacie: tytoń, wędzone śliwki, rodzynki, figi, herbata, hibiskus, orzechy, skóra, cynamon, dojrzałe czerwone jabłka. Smaku wędzone śliwki, dużo tytoniu, sadza, grejpfrut, orzechy. Bardzo orzechowy, bardzo długi finisz, skóra, gruszki, wiśnie, śliwki, bardzo dużo tytoniu.
W Polsce w ofercie: Moët Hennessy.
2. Pierre de Segonzac Private Collection Lot#1 (Francja, Pierre de Segonzac) – 95,5/100
Winogrona wyłącznie ugni blanc, destylacja z osadami drożdżowymi, beczki z limuzynowego dębu 400-500 l. Głównie bardzo stare eau-de-vieux z Petite Champagne, kupażowane z niewielkim dodatkiem koniaków z Grande Champagne, by dodać tanin. Aromat kwiatów, łąk, pól, sadów, gruszki, morele, brzoskwinie, migdały, akacje, czarny bez, delikatnie tytoń. W ustach: tłuste, oleiste, bardzo owocowe, masa brzoskwini, moreli, gruszki, renklody. Finisz to przyjemny balans między słodyczą owoców, a tanicznością – słodki tytoń, cynamon, nuta herbaciana, ale przede wszystkim masa gruszek i moreli.
W Polsce w ofercie: brak.
Armaniak roku
1. Comte de Lauvia 1968 (Francja, Comte de Lauvia) – 95/100
Butelkowanie w 2015 roku. W aromacie: skóra, orzechy, wiśnie, śliwki, wędzone śliwki, guma arabska, aceton. W smaku śliwki, czekolada, tytoń, rodzynki, drożdże. Finisz to makowiec z rodzynkami i rumem. Mimo upływu wielu lat wciąż zachowuje owocową soczystość.
W Polsce w ofercie: Dom Whisky.
2. Baron Gaston Legrand Bas Armagnac 1971 (Francja, Lheraud) – 91,5/100
Butelkowanie w 2019 roku. Aromat sera pleśniowego, rodzynek, suszonych moreli, daktyli, suszonych wiśni. Smak cierpki, bardzo tytoniowy, rodzynki, wiśnie, suszone morele, ziarna kawy. Finisz cierpki, wytrawny, dużo orzechów włoskich, śliwki w occie, popiół, migdały.
W Polsce w ofercie: M&P.
Whisky blendowana roku
1. Big Peat 33YO 1985 (Szkocja, Big Peat) – 97/100
Beczki po koniaku i sherry. Przyjemnie słodki zapach – gruszka williams, bardzo słodkie jabłka, śliwki, lekko nuta dzikiej mięty, anyżu, soli. W smaku – rodzynki, daktyle, suszone gruszki i morele, drożdże. W finiszu: sadza, dym, pieczone jabłka, skóra.
W Polsce w ofercie: SingleMalt.pl.
2. Nikka Tailored (Japonia, Nikka) – 91,5/100
Bardzo przyjemny zapach ziół, soli, soji, do tego słodycz wiśni, śliwek, czekolady mlecznej z orzechami laskowymi, lekko jabłka, gruszki. W smaku lekko torf, lekko nuta medyczna, mleczna czekolada, śliwki w czekoladzie. W finiszu orzechy włoskie, dużo soli, lekko tytoń, nuta medyczna, sadza, rodzynki, suszone morele, suszone wiśnie, suszone czarne oliwki.
W Polsce w ofercie: M&P.
Whisky single malt roku
1. Glenmorangie 1991 (Szkocja, Glenmorangie) – 96/100
Aromat śliwek, gruszek, balsamico, anyżu, lekko mięty, gruszek, orzechów, kandyzowanych, pomarańczy, toffi, czekolada. Smak słodki – syrop brzoskwiniowy, morele, mandarynki, gruszki, ale też tytoń, skóra, delikatnie sól. W finiszu cierpka, tytoń, skóra, sól, lukrecja, orzechy.
W Polsce w ofercie: Moët Hennessy.
2. Springbank XOP Black 1994 (Szkocja, Douglas Laing) – 96/100
Butelkowanie 2019, beczki sherry hogshead. Aromat igliwia, paproci, syropu piniowego, orzechów, rodzynek, drożdży. W smaku żywica, igliwie, gałęzie, piołun. Finisz słodki, leśny, jagody, jałowiec, lekko mięta, paprocie, nutka goryczy, chininy jak w wermucie, wilgotne drewno.
W Polsce w ofercie: brak.
Whisky single grain
Brak 1 nagrody
2. Dumbarton 1987 31YO (Szkocja, Duncan Taylor) – 90,5/100
Ponownie napełniona beczka bourbon hogshead. Aromat ziół, czereśni, mirabelek, słodkich dojrzałych jabłek. Do tego rozgrzewające goździki. W smaku tłusta, masło, ziołowość, tytoń, wanilia, rodzynki i drożdże. W finiszu delikatnie sól, słodkie bakalie – daktyle, figi, i znowu sól, dużo soli.
W Polsce w ofercie: brak.
Whiskey irlandzka roku
Brak 1 nagrody
2. Glendalough Pot Still Irish Whiskey Batch 1 (Irlandia, Glendalough) – 92,5/100
Aromat oleisty – czarne oliwki, zacier zbożowy, ciasto drożdżowe i wanilia. W smaku podobnie – czarne oliwki, drożdże, do tego wędzone śliwki. W finiszu dużo ziarna, zacieru, a także prażone ziarna kawy.
W Polsce w ofercie: Cerville Investments.
Whiskey amerykańska roku
Brak 1 nagrody
2. Russel’s Reserve 6YO Rye (USA, Wild Turkey) – 92,5/100
W aromacie: wanilia, banany, śliwki, wiśnie, pestki, tabaka. W smaku tytoń, wiśnie, wino likierowe. W finiszu rodzynki, tytoń i daktyle. Bardzo harmonijna.
W Polsce w ofercie: Dom Whisky.
Bourbon roku
1. Kentucky Owl Batch 8 (USA, Kentucky Owl) – 95/100
W aromacie: masa kukurydzy, miodu, ziół. Smak ziołowo-miodowy, propolis i zioła prowansalskie. W finiszu wino likierowe, zioła i przyprawy korzenne, orzech laskowy.
W Polsce w ofercie: Cerville Investments.
2. Maker’s Mark 101 (USA, Maker’s Mark) – 92/100
Aromat słodki, zaskakująco delikatny, słodki, nuty wiśni w czekoladzie, w tle ziołowość i migdały. W smaku: dużo ziół i chininy, jak w wermucie, delikatniej imbir, orzechy włoskie, karczoch. W finiszu zioła i banany, tytoń, herbata, skóra, ale też lukrecja i anyż, kokos, a na koniec znów gorycz chininy i ziemistość.
W Polsce w ofercie: Stock Polska.
Gin/jałowcówka roku
1. Meadicine Gin (Czechy, Agnes) – 98,5/100
W aromacie: jałowiec, kmin, rumianek, majeranek, mięta, rozmaryn, delikatnie skórka cytryny. W smaku zaskakująca słodycz miodu, dużo jałowca, dużo ziół, zwłaszcza rozmarynu i mięty. Słodki finisz, a jednocześnie orzeźwiający, bardzo dużo jałowca, igliwie, sosna.
W Polsce w ofercie: brak.
2. Citadelle 2018 (Francja, Pierre Ferrand) – 95/100
Zaskakuje kontrastami – z jednej strony seler i pietruszka, z drugiej pomarańcze i mandarynki. Jest bardzo dużo jałowca, do tego lekka nuta słodowa, zbożowa, a i delikatna wędzona, dymna, ale też kwiatowa, pudrowość startego korzenia irysa. Wyraźnie czuć wyższą moc alkoholu, co może przeszkadzać w aromacie, ale da świetny efekt w koktajlu. Smak w pierwszej chwili słodki: pomarańcze, jagody, zaraz potem bardzo przyjemny leśny smak igliwia i jałowca, potem przechodzi w nuty pieprzowe, ale też czuć kminek i koper, kardamon, gałkę muszkatołową – korzenność jest też wyraźna. W finiszu aromatyczny pieprz kubeba i kardamon, jakaś zaskakująca nuta orzechowa i gorzkie pomarańcze, i gorzkie cytryny. Ale też dzięgiel daje tu znać o sobie nutką białych warzyw. Fantastyczny gin zbudowany w stylu północnym, czyli ziołowy, surowy, ze słodyczą jedynie w aromacie.
W Polsce w ofercie: Pinot Wine & Spirits.
Rum roku
1. Dictador 1978 Matured 12 Months in Château d’Arche Cask (Kolumbia, Dictador) – 99/100
Cudowny aromat skóry i tytoniu, rodzynek i liści wiśni. Smak cierpko-słony, dużo tytoniu, wędzone śliwki. Finisz to także wędzenie: śliwki i inne owoce, a nawet grillowane krewetki i lekko węgiel.
W Polsce w ofercie: Stock Polska.
2. Dictador 1972 Matured 14 Months in Glenfarclas Cask (Kolumbia, Dictador) – 97,5/100
Aromat skóry z cynamonem i miodu, dużo miodu, czekolada. W smaku: gorzka czekolada z rodzynkami i wiśnią, cynamon. Finisz cierpki, tytoniowy, z nutą migdałów, rodzynek, suszonych moreli, delikatnie sól.
W Polsce w ofercie: Stock Polska.
Tequila roku
Brak 1 nagrody
2. Cenote Blanco (Meksyk, Cenote) – 88/100
Aromat ziemisty, miodowy, lekka nuta porzeczki. W ustach bardzo dużo słodyczy, dużo miodu, lekko nuta apteczna. W finiszu – miód i jodyna. Plus orzechy włoskie.
W Polsce w ofercie: Cerville Investments.
Mezcal roku
Brak 1 nagrody
2. Se Busca Mezcal Joven (Meksyk, López Sosa) – 91/100
Bardzo przyjemny porzeczkowy aromat, liście porzeczki, delikatnie aceton. Smak ziemisty i porzeczkowy, lekko ocet jabłkowy. Przyjemnie owocowy finisz, dużo czarnej porzeczki, lekko spalenie, dym.
W Polsce w ofercie: Cerville Investments.
Shōchū/Baijiu roku
Brak 1 nagrody
2. Awamori Mizuho Ryukyu Island Spirit (Japonia, Mizuho) – 86,5/100
Niestarzone awamori z Okinawy. Jednokrotna destylacja, ryż i fermentacja z udziałem koji. Zapach ryżowy, fermentowany, kwaskowy – topinambur, kiszony kalafior. Smak ziemisty, bardzo ryżowy, delikatny. Finisz jak papier ryżowy, nuta warzywna, ziemistość. Jest także wersja starzona, leżakująca przez pięć lat.
W Polsce w ofercie: brak.
Absynt roku
Brak 1 nagrody
2. Doctor Pierre Absinthe (Hiszpania, Doctor Pierre) – 91,5/100
Lekki absynt o mocy 55%. W aromacie: polna mięta, szałwia, araukaria, rumianek, lipa, lekko ocet winny. Smak słodki – anyż, koper, mięta, ale też jakby miód. Finisz bardzo przyjemnie słodki, z rześką nutą mięty i anyżu.
W Polsce w ofercie: brak.
Likier roku
1. Śmietanówka z Kujaw (Polska, Izi) – 98/100
Zapach mleka, lodów śmietankowych. Smak jest idealnie zrównoważony, mleko, śmietanka, lekko wanilia. Przepyszna śmietanka w finiszu, słodki wafelek.
W Polsce w ofercie: Izi.
2. Jakob Haberfeld Pigwówka 2020 grudzień (Polska, Haberfeld Vodka Museum) – 94,5/100
Aromat czysty, owocowy, wyłącznie pigwa. Smak – słodko-cierpki, z przyjemną nutą beczkową. Wydaje się być mocniejsze niż jest, cierpkie, czysto owocowe, bez cukru, finisz lekko dębowy, maślany, cierpki – jabłka, gruszki.
W Polsce w ofercie: Haberfeld Vodka Museum.
Książka roku
1. Katz Ellix Sandor „Sztuka fermentacji” (Vivante)
Amerykański autor z fermentacji uczynił filozofię życia, fermentacja to wyjątkowość, to ucieczka od masowości, to obcowanie z nieznanym światem drobnoustrojów, to radość z tworzenia coraz to nowych produktów. Dotyczy nie tylko alkoholi.
W Polsce w ofercie: Empik.
2. Ian Williams „Rum: A Social and Sociable History of the Real Spirit of 1776” (Nation Books)
Autor pisze, że „rum zawsze przywodzi na myśl ciepło Karaibów, tropikalnego klimatu i morza”. Ale też pisze o relacjach między rumem a wojną – wojną o wpływy w Nowym Świecie, o szlaki handlowe, o zyski, wreszcie bezpośrednio wpływał na morale żołnierzy, dodając im odwagi, pozwalając lepiej znosić trudy dalekich wypraw morskich i tropikalnego klimatu w koloniach.
W Polsce w ofercie: brak.