Alkohole roku 2022

Jako nominacje do tytułu najlepszych alkoholi roku brane były pod uwagę wszystkie alkohole degustowane przeze mnie w 2022 roku, niezależnie od daty ich produkcji czy butelkowania, ceny, rodzaju czy dostępności na polskim rynku. Tradycyjnie serwis Spirits.com.pl uhonorował złotymi i srebrnymi medalami najlepsze alkohole w wybranych kategoriach, a także najlepsze książki na temat alkoholi. Nominacje do tytułu alkoholi roku otrzymały te trunki, które były od stycznia do końca grudnia 2022 roku wyróżniane jako najciekawsze pozycje miesiąca, a także wszystkie inne alkohole, które w swoich kategoriach otrzymały powyżej 95/100 punktów.

Trochę statystyki
Łącznie pod uwagę braliśmy rekordową ilość 2419 alkoholi z następujących miejsc: Armenia (1), Antyle Holenderskie (2), Austria (1), Australia (2), Barbados (8), Belgia (6), Bułgaria (2), Brazylia (350), Białoruś (1), Kanada (5), Szwajcaria (2), Chiny (4), Kolumbia (17), Kuba (5), Wyspy Zielonego Przylądka (1), Czechy (34), Niemcy (17), Dania (20), Dominikana (20), Estonia (4), Hiszpania (110), Finlandia (5), Fidżi (1), Francja (80), Wielka Brytania: Szkocja, Walia, Anglia, Irlandia Północna (607), Gruzja (1), Ghana (1), Gwadelupa (2), Grecja (4), Gwatemala (6), Gujana (6), Chorwacja (9), Haiti (2), Węgry (7), Indonezja (4), Irlandia (46), Izrael (9), Indie (8), Włochy (41), Jamajka (19), Japonia (23), Korea Południowa (4), Litwa (7), Madagaskar (1), Mongolia (1), Martynika (3), Mauritius (7), Meksyk (33), Nikaragua (2), Holandia (8), Norwegia (5), Nowa Zelandia (2), Panama (11), Peru (5), Filipiny (4), Polska (621), Portoryko (3), Portugalia (59), Reunion (3), Rosja (2), Seszele (1), Szwecja (50), Słowacja (4), Salwador (5), Tajlandia (2), Turcja (1), Trynidad i Tobago (4), Tajwan (3), Ukraina (5), USA (51), Wenezuela (2), Wyspy Dziewicze (1), Serbia (7), RPA (9).
Najliczniej reprezentowane kategorie to: whisky single malt i grain (554), rum i cachaça (426), likiery (389), giny i jałowcówki (260), destylaty i okowity (158), wódki smakowe (127), whisky blendowane (123), brandy, koniaki i armaniaki (86), wódki czyste (84), new make/young spirit (61), tequile i mezcale (34), marc i grappy (24), bourbony (22).

Jak oceniane były degustowane alkohole? Ocenę 0-10 otrzymało 9 próbek, ocenę 10-20 – 15, ocenę 20-30 – 20, ocenę 30-40 – 43, ocenę 40-50 – 63, ocenę 50-60 – 90, ocenę 60-70 – 179, ocenę 70-80 – 295, ocenę 80-90 – 692, ocenę 90-95 – 236, a najwyższą ocenę 95-100 – 56. Przeważały zatem trunki przyzwoite i dobre, co jest odzwierciedleniem krajowych i światowych trendów do premiumizacji alkoholi, ale też poprawy technologii. Oczywiście najtańsze i najniższej jakości alkohole były w grupie degustowanej niedoreprezentowane, ale też obecnie większość z nich trafia do dyskontów, a nie do barów czy sklepów z alkoholami świata. W przedziale medalowym, a więc od oceny 80 w górę w 2021 roku było 58% próbowanych alkoholi (62,1% w roku poprzednim).

Porównanie łącznych ocen alkoholi za okres 2015-2022

Ocena

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

0-10

24

21

16

18

37

9

9

29

10-20

49

45

35

23

37

12

15

30

20-30

67

76

81

33

33

21

20

33

30-40

144

145

123

65

79

29

43

57

40-50

166

220

162

107

85

29

63

72

50-60

220

222

184

184

104

41

90

88

60-70

300

353

279

246

238

89

179

188

70-80

389

336

324

282

309

139

295

447

80-90

469

425

439

543

677

398

692

1004

90-95

191

246

187

300

278

180

236

377

95-100

79

95

97

50

52

27

56

94

Łącznie

2098

2184

1927

1851

1929

974

1698

2419

Alkohole miesiąca
Co miesiąc przez cały rok nagradzaliśmy Alkohole Miesiąca. Warto je przypomnieć. Zaczynając od stycznia były to: Armazem Vieira Cachaça Cask 07 1978 (Brazylia), Bruxo No. 2 Pechuga (Meksyk), Christian Drouin Pays d’Auge 14YO Plantation Long Pond (Francja), Roger Groult Pays d’Auge Age d’Or (Francja), Glendronach 1990 30YO Pedro Ximenez Puncheon Cask 7006 (Szkocja), Chopin Blended Indigo (Polska), Sarajishvili Eniseli (Gruzja), Glendronach 1993 28YO Pedro Ximenez Puncheon Cask 6865 (Szkocja), Pakruojo Dvaro Bravoras Apynio Krištolinis su šeivamedžių žiedais (Litwa), Ukiyo Vodka (Japonia), Ximenez-Spinola Brandy Tres Mil Botellas (Hiszpania), Clarendon 1995 26YO Jamaica Edition No. 2 The Colours of Rum (Jamajka).

Nominowane wódki czyste
Beatka (Brazylia), Old Polish Vodka Polskie Żyto Jesień 2021 (Polska), Venakki Mixology Vodka (Portugalia), Adam Mickiewicz Leżakowana (Polska), Redaktorska (Polska), Chopin Blended Indigo (Polska), Chopin Blended Gold (Polska), V-One Orkisz Czarny (Polska), Silesia Distillery Żytnia Wódka (Polska), Ukiyo Vodka (Japonia), Sandblast Ocean Vodka (Hiszpania), Szelment Polskie Żyto (Polska), Vodka Imperial Collection Faberge (Rosja).

Nominowane wódki smakowe
Zbójecka Czarny Bez (Polska), Wolf & Oak Wódka Żytnia z greckim miodem eukaliptusowym (Polska), Musztardówka 4/22 (Polska), Jonston Botanical Vodka Lime & Habanero (Polska), Destyl HefeWódka 2022 (Polska), Czarna Perła Wódka z Kwiatów czarnego bzu (Polska), Lumberhill Vodka (Polska), Legacy Wódka Żytnia z Wiśnią (Polska), On Spirit Żurówka (Polska).

Nominowane wódki starzone
Bimber Vodka Starzony w beczce 2020 (Polska), Kania Brooke Aged 2 Years in American Whisky Barrels 2/22 (Polska), Wolf & Oak Wódka Starzona w Beczce z miodem 2020 D/AP AB (Polska), Stara Myslivecka Limited Edition 500 Years Single Barrel Bourbon 12Y0 2010 (Czechy), Wychowana w Luksusie Barrel Aged Rye Vodka 2YO (Polska).

Nominowane new make/young spirit
Venakki Moonshine Single Cask #6 (Portugalia), Młody Ziemniak 2021 (Polska), Bladnoch Spirit Drink (Szkocja), Lumberhill White Dog (Polska), Ailsa Bay Peaty New Make (Szkocja).

Nominowane okowity
Mim Brandy Kwame (Ghana), Destylat z nalewek (Polska), Drake OVII Destylat z czarnej porzeczki 1/2021 (Polska), Ognista Okowita z Piwa AIPA (Polska), Podole Wielkie Jęczmień 2021 Escalena (Polska), Pakruojo Dvaro Bravoras iš Statines (Litwa), Wrzos Morelowica Ustrońska 2019 (Polska), Drake OVII Kwiaty Czarnego Bzu Geist 1/2022 (Polska), Pakruojo Dvaro Bravoras Apynio Krištolinis su šeivamedžių žiedais (Litwa), Wolf & Oak Beerbrand Starzony Beczki po piwie Brokreacji i brandy Wolf & Oak (Polska), Podole Wielkie Ziemniak 2021 Ludmilla (Polska), On Spirit Bierband IPA Ananas (Polska), Drake OVII Okowita z Kukurydzy 3/2021 (Polska), Bee Keeper’s Okowita Warmińska (Polska), Drake OVII Okowita Gruszka 3/2021 (Polska), Aguardente de Medronho Destila da Ribeira (Portugalia).

Nominowane kalwadosy
Christian Drouin Pays d’Auge 17YO Hine Angels (Francja), Christian Drouin Pays d’Auge 14YO Plantation Long Pond (Francja), Roger Groult Pays d’Auge Age d’Or (Francja), Louis de Lauriston Calvados Domfrontais 100% Poire (Francja), Roger Groult Calvados Banyuls Finish 10 Ans d’âge (Francja), Christian Drouin Pays d’Auge 10YO Calle 23 Angels (Francja).

Nominowane brandy
Veragua Brandy De Jerez Solera Gran Reserva Aged in Very Old Sherry Casks (Hiszpania), Quinta das Bageiras Aguardente Vinica Velha (Portugalia), Ararat 25YO Aznavour (Armenia), Sarajishvili Eniseli (Gruzja), Ximenez-Spinola Brandy Tres Mil Botellas (Hiszpania), Ximenez-Spinola Cigars Club No 3 (Hiszpania), Urium Brandy de Jerez Gran Reserva (Hiszpania).

Nominowane marc/grappy
J. Hofstätter Kolbenhof (Włochy), Gaja Grappa di Barolo (Włochy), Grappa Marolo di Moscato (Włochy), Franciacorta La Nativa 12 Mesi in Barrique (Włochy).

Nominowane pisco
Pisco 1615 Quebranta 2019 (Peru), Tacama Demonio de Los Andes Pisco Albilla (Peru).

Nominowane koniaki
Lheraud Bons Bois 1976 (Francja), Jean Fillioux Cigar Club Grande Champagne (Francja), Vaudon Cognac Fins Bois 10YO (Francja), Camus Jubilee (Francja), A.E. Dor Fins Bois 1978 (Francja), Lheraud Petite Champagne 1996 (Francja), Vallein Tercinier Tres Vieux Brut de Fut Petite Champagne Lot 85 (Francja).

Nominowane armaniaki
Baron Gaston Legrand 1965 Armagnac (Francja), Laubade 1910 (Francja), Signature de France Extra (Francja), Dartigalongue 1996 (Francja), Laubade 1932 (Francja), Laubade 1952 (Francja), Laubade 1972 (Francja).

Nominowane whisky blendowane
Bimber Apogee XII (Szkocja), Murray McDavid Malt of Islay 1989 The Vatting 27YO (Szkocja), Woodwork CS Malt & Grain Whisky Batch 1 (Portugalia), Johnnie Walker Blue Label The Cask Edition (Szkocja), Kouro Pure Malt (Japonia), Black Bottle Double Cask (Szkocja), Whisky Works 11YO Quartermaster (Szkocja), Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight (Szkocja).

Nominowane whisky single malt
Auchentoshan 1992 25YO Signatory (Szkocja), Octomore 09.2 9YO (Szkocja), Octomore 10.1 (Szkocja), Benriach 21YO Peated Temporis (Szkocja), Glendronach 1990 30YO Pedro Ximenez Puncheon Cask 7006 (Szkocja), Talisker 43YO Xpedition Oak (Szkocja), Glenmorangie Grand Vintage 1998 (Szkocja), Glendronach 1993 28YO Pedro Ximenez Puncheon Cask 6865 (Szkocja), Glenfiddich 15YO Cask Strength 51% (Szkocja), Macallan A Night on Earth in Scotland (Szkocja), Talisker 25YO 2021 Edition (Szkocja), Kilchoman Casado Limited Edition Release (Szkocja), Glendronach 1993 28YO Oloroso Sherry Puncheon Cask 2458 (Szkocja), Glendronach 1992 29YO Oloroso Sherry Butt Cask 71 (Szkocja), Glendronach 1994 27YO Oloroso Sherry Puncheon Cask 746 (Szkocja), Pittyvaich 28YO 52,1% (Szkocja), GlenAllachie 32YO 1989 PX Puncheon Cask 5585 (Szkocja), Kilchoman Kathy Wills 10YO100% Islay Bourbon Single Cask No 281/2010 (Szkocja), Talisker Surge (Szkocja), Singleton 25YO Trinity Cask Harmony (Szkocja), Hazelburn 21YO (Szkocja).

Nominowane whisky single grain
Bain’s 21YO Double Cask 1999 Amontillado & Manzanilla (RPA), Invergordon 22YO Hart Brothers (Szkocja), Bearface Wilderness 01 Matsutake (Kanada), Cameron Bridge 26YO DSR 2022 (Szkocja), Hwayo X.Premium Single Grain (Korea).

Nominowane whiskey irlandzkie
Redbreast 12YO CS B1/21 (Irlandia), Two Stacks Smoke & Mirrors Peated Stout Cask (Irlandia), Writer’s Tears Japanese Cask Finish Chapter 6 (Irlandia), Jameson 15YO Pure Pot Still (Irlandia), Teeling Aquavit Cask (Irlandia), Dingle Fifth Single Pot Still Release (Irlandia), Bushmills 30YO (Irlandia), Teeling Recioto Wine Cask (Irlandia), Midleton Very Rare 2021 (Irlandia).

Nominowane whiskey amerykańskie
Jack Daniel’s Single Barrel Barrel Proof 9/2015 (USA), Templeton Rye Oloroso Sherry (USA), Woodford Reserve Straight Wheat (USA), James E Pepper 1776 Straight Rye Finished In PX Sherry Casks (USA), Clyde May’s Original Alabama Style Whiskey (USA), The Wiseman Kentucky Straight Rye Whiskey (USA), Van Winkle Family Reserve Rye 13YO (USA), Jack Daniel’s 1913 Gold Medal (USA), Kozuba Straight Rye Double Oaked (USA), Balcones ZZ Top Tres Hombres (USA), Westward American Single Malt (USA).

Nominowane bourbony
The Wiseman Kentucky Straight Bourbon (USA), Elijah Craig Barrel Proof 120,2 (USA), Balcones Texas Pot Still Bourbon (USA), Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley (USA), Elijah Craig 10YO Single Private Barrel Proof 124,1 (USA).

Nominowane giny/jałowcówki
Amazzoni Rio Negro (Brazylia), Ukiyo Yuzu (Japonia), Friends Touriga Nacional Edition (Portugalia), Destyl Silesian Gin (Polska), Muma 01 (Włochy), Bobby’s Schiedam Genever (Holandia), Herbarius Sherry Pedro Ximenez Barrel Aged (Polska), Rivo Foraged Gin (Włochy), Herbarius Tequila Barrel Aged (Polska), Purity Gin 34 Dry Gin 57,1% (Szwecja), Ashmont Premium Gin Poland (Polska), Rives Gin El Alambique (Hiszpania), Drouin Le Gin Calvados Cask Finish Small Batch 2020-B (Francja), Kanaracuni #1 (Szkocja).

Nominowane akwawity
Aalborg Julee Akvavit 2021 (Dania), Ahus Akvavit Botanik Special (Szwecja), Bareksten Aquavit (Norwegia).

Nominowane rumy
Soledade Rum Ipé (Brazylia), Karukera Rhum Vieux Double Distillat 2008×2013 (Gwadelupa), Wolf & Oak Rum Double Aged No 1 (Polska), Dictador Episodio I 1999 21YO (Kolumbia), Colon Salvadoreno Coffee Infused (Salwador), Papalin 7YO Only Pot Still (Jamajka), Dictador 2 Masters Carlos I Vintage 1980 (Kolumbia), Alfred’s Trail 9.12 Edition (Barbardos), Quinta de Fontã Grogue (Wyspy Zielonego Przylądka), French Antilles Grand Arome 2021 (Reunion), Balcones Texas Rum Single Barrel 60,3% (USA), Clarendon 1995 26YO Jamaica Edition No. 2 The Colours of Rum (Jamajka), Hampden 1992 29YO Jamaica HD Edition No. 5 The Colours of Rum (Jamajka), Sajous Vieux 4YO Lustau Oloroso Casks 56,7% (Haiti).

Nominowany cachaça
Armazem Vieira Cachaça Cask 07 1978 (Brazylia), Colombina (Brazylia), Alambique Cachaça do Sá 29 anos de Carvalho CS (Brazylia), Do Nosco Cachaça TQ 605 (Brazylia), Do Nosco Cachaça TQ 604 (Brazylia), Do Nosco Cachaça TQ 602 (Brazylia), Alambique Cachaça do Sá Prata (Brazylia), Alambique Cachaça do Sá 25 anos de Carvalho CS (Brazylia), Alambique Cachaça do Sá 19 anos de Amendoim CS (Brazylia), Armazem Vieira Cachaça Topazio Imperial (Brazylia), La Quinta Cachaça de Tapinua (Brazylia), Soledade Cachaça Balsamo (Brazylia), Rochinha Cachaça Safra 1978 (Brazylia), Soledade Cachaça Pau Brasil (Brazylia), Rochinha Cachaça Single Barrel 5 Anos (Brazylia).

Nominowane tequile
Don Julio Real (Meksyk), Casa Noble Cristal (Meksyk), Cabo Maya Añejo (Meksyk), Volcan de mi tierra Añejo Cristalino (Meksyk), Cenote Cristalino Añejo (Meksyk).

Nominowane mezcale
Bruxo No. 2 Pechuga (Meksyk), Amores Mazatlan Geuerrero Cupreata (Meksyk), Tribute Mezcal Joven Durango (Meksyk), Del Maguey Wild Jabali (Meksyk), Bruxo X 100% Maguey Espadin Joven (Meksyk), Alipus Mezcal Joven Sta. Ana Del Rio (Meksyk).

Nominowane shōchū/baijiu
Hamada Shochu Satsuma Fuji (Japonia).

Nominowane likiery
Meu Garoto Cachaça com Jambu (Brazylia), Polska Gruszka na Winiaku 2019 (Polska), Cieleśnica Dzika Róża Likier 2022 (Polska), Goldwasser Fine Brandy Chardonnay Grapes (Polska), J. Urbanowicz Mandarin Ginger (Polska), Nalewka Kresowa Czerwona Porzeczka 2022 (Polska), On Spirit Wiśnia Nalewka Sandomierska (Polska), Longinus Wiśniówka 18% (Polska), Mikrogorzelnia Bitter Aperitivo z Polskich Botaników (Polska), Monard Chmielownica Męska (Polska), Lustau Vermut Blanco (Hiszpania), Cacao Pico (Hiszpania), Jonston Signature Negroni Coctail (Polska), Sigil of Bael 2022 (Polska), Nalewki z Nowego Dworku Sosnowy Rosolis 2020 (Polska), Lawrenny Cold Brew Coffee Liqueur (Australia), Caiçara Brazil Jambu (Brazylia).

Nominowane książki
„Malt Whisky Yearbook 2022” (Magdig Media), Jim Murray „Complete Book of Whisky” (Carlton), Joao Paulo Martins: The Pleasure of Port (Livros d’Hoje), Fred Noe Beam „Straight Up The Bold Story of the First Family of Bourbon” (John Wiley & Sons), Tomasz Prange-Barczyński, Wojciech Bońkowski „Włochy. Opowieści o regionach, winach i ludziach” (Ferment), Linda Himelstein „The King of Vodka: The Story of Pyotr Smirnov and the Upheaval of an Empire” (Harper Business), Lew Bryson „Whiskey Master Class” (Harvard Common Press), Rajmund Matuszkiewicz „Droga whisky” (Agencja Promocji Media Plus), Tom Acitelli „Whiskey Business: How Small-Batch Distillers Are Transforming American Spirits” (Chicago Review Press), Talia Baiocchi „Sherry” (Ten Speed Press), „Malt Whisky Yearbook 2023” (Magdig Media).

Alkohole roku
1. Glendronach 1990 30YO Pedro Ximenez Puncheon 51,4% (Szkocja, Glendronach) – 98,5/100
Butelkowany w 2020 roku, 402 butelki. Zapach suszonych wiśni, rodzynek, suszonych moreli, daktyli, orzechów włoskich, suszonych śliwek, śliwkowe vinegar, skóra, stara biblioteka, anyż, koper. W smaku daktyle i figi, słodkie gruszki, nuta kawy i kakao, delikatnie sól, skóra, tytoń. Finisz szorstki, wytrawny, skóra i tytoń, limonka, orzech włoski, ciasto drożdżowe, mięta, anyż, koper, rodzynki. Bardzo elegancka whisky.
W Polsce w ofercie: Brown-Forman.

2. Alambique Cachaça do Sá 29 anos de Carvalho 42,5% (Brazylia, Estancia Primavera) – 98,5/100
Pierwsze napełnienie beczek, rodzinny skarbiec, testowane w styczniu 2022 roku z beczki 250 l. 29,5 lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Cudowny zapach pomarańczy, mandarynki, figi, nektarynki, liczi, delicje pomarańczowe. Smak słodki soczysty, pomarańczowy, delikatny tytoń, gałka muszkatołowa, anyż. Finisz nadal rześki, pomarańczowy, bardzo dojrzałe mandarynki, nawet lekko octujące pomarańcze, skóra, śliwki, lukrecja, koper, anyż.
W Polsce w ofercie: brak.

Wódka czysta roku
1. Chopin Blended Indigo 40% (Polska, Polmos Siedlce) – 97,5/100
Mieszanka spirytusów: ziemniaczanego, żytniego i pszenicznego. Kolejna odsłona wódek Chopin Blended. Aromat bardzo intensywny, przyjemny, pierwsze skrzypce grają pieczone ziemniaki, a potem lekko uprażone ziarno. W smaku jest z jednej strony delikatna, nie czuć alkoholu, z drugiej – wyrazista, czuć wyraźnie i ziemniaki (tłusta słodycz), i żyto (pieprz) i pszenicę (polne kwiaty, mączność). W finiszu harmonijnie łączą się smaki, choć dominuje upieczony ziemniak, dochodzi kwaskowość zielonego jabłka, rześkość i nieco goryczki jak w głogu lub jarzębinie. Fantastyczna wódka.

2. Ukiyo Vodka 40% (Japonia, Ukiyo) – 94,5/100
Japońska Wódka z długoziarnistego ryżu odmiany indica. Fermentacja odbywa się z udziałem kōji, a następnie alkohol jest destylowany w prostym małym alembiku jak Awamori. Ten spirytus ryżowy awamori. Potem jest jeszcze dwukrotnie destylowana dla podniesienia mocy i oczyszczenia spirytusu. Zapach jak sake czy shochu, bardzo intensywny, przefermentowany ryż, kwiaty, lakier. W smaku masa ryżowego destylatu, lakier. Wypełnia usta, jest tłusta, w finiszu delikatnie słodka, mączna, kwiatowa i acetonowa.
29,5/29/29/9=96,5
W Polsce w ofercie: Tudor House.

Wódka starzona roku
1. Brak pierwszej nagrody.

2. Wychowana w Luksusie Barrel Aged Rye Vodka 2YO 46% (Polska, Manufaktura Luksusu) – 90,5/100
Wódka żytnia starzona dwa lata, tylko 446 butelek z jednej beczki po winie zweigelt. Na każdej kontretykiecie jest hologram z poświadczeniem numeru butelki. Zapach słodki – pełen wanilii, orzechów laskowych, ale też bardzo przyjemna owocowość, przechodząca od jagód i malin, w stronę jasnych owoców, zwłaszcza mirabelek, a potem owoców suszonych. Jest też lekka nuta migdałowa. W smaku najpierw słodko, owocowo – rodzynki, suszone morele, figi, mandarynki, kandyzowane skórki pomarańczy, a potem nuty bardziej pikantne, typowe dla żytniej wódki – pieprz, imbir. Przyjemnie wypełnia usta i rozgrzewa. W posmaku jest dużo bakalii, do rodzynek dochodzą skórki pomarańczy, grejpfrutowa goryczka, jest wanilia, jest i korzenność, kardamon i ziele angielskie. Bardzo wykwintna wódka.

Wódka smakowa roku
1. HefeWódka 40% (Polska, Destyl) – 97/100
Rektyfikat zbożowy z dodatkiem destylatu z osadów piwnych z krakowskiego Browaru Dwie Wieże. Zapach intensywny – chmiel, jałowiec, żywica, igliwie, tuja, mech, żywica… Las. Smak jest zaskakująco lekki, owocowy, nuty kwaskowe, zielone jabłko, chmiel, nuty nieco mdłe, słonecznikowe, ale też gorzkie, piołunowe. I dużo kwaskowych białych winogron w stylu riesling. Finisz gorzki, chmiele, goryczka, piwne nuty, ale też: słodka śliwka, słodkie jabłko, a potem cierpkość – kwaśne zielone jabłko, gorzki chmiel zamyka temat. Doskonała wódka.

2. Czarna Perła Wódka z Kwiatów czarnego bzu 40% (Polska, Izi) – 95,5/100
Wódka o czarnej barwie i pięknym słodko-cierpkim aromacie czarnego bzu. Z delikatną nutą w zapachu czarnej porzeczki. Smak także słodko-cierpki, kwiatowo-owocowy, a jednocześnie czuć moc i czuć, że to wódka, a nie mocny likier, że główne skrzypce gra tu jednak czysty alkohol, a nie dodatki. Mimo intensywności barwy i aromatów, może być wzorem dobrze zrobionej smakowej wódki, a nie likieru, który udaje wódkę. Cała słodycz jest tu naturalna, wyciągnięta z surowców, nie czuć żadnych dodawanych cukrów. Finisz długi, kwaskowy, rześki, lekki, jest kwiatowość, nuta igliwia, zielonych szyszek i… jest dobry spirytus rektyfikowany.

Young Spirit
1. Lumberhill White Dog 40% (Polska, Rarytasy Drwala) – 95/100
Kukurydziany destylat z kolumny przepuszczany przez filtr węglowy, zredukowana moc. Zapach delikatny, owocowy – śliwki i jabłka, mąka, czekolada. W ustach ostra, wypełnia usta, gorzkawa. Finisz oleisty, czarna oliwka, ale też mineralność i palone drewno.

2. Bladnoch Spirit Drink 63,5% (Szkocja, Bladnoch) – 95/100
Zapach pełen mąki, chleba z kminkiem, jabłek, bananów, ananasa. Smak delikatny, owocowy, dużo jabłek, gruszki, słód. Bardzo przyjemny, lekki, słodki owocowy finisz, mineralny – jabłka i winogrona, chardonnay.
W Polsce w ofercie: Dom Whisky.

Akwawit roku
1. Aalborg Jule Akvavit 2021 47% (Dania, Aalborg) – 96/100
Zapach kminu, mandarynki, pomarańczy, nektarynki, anyżu, kopru. W ustach oleiste, tłuste – zielone oliwki, anyż, koper. Ale też czekolada z pomarańczami, nieco pieprzu, ziela angielskiego. W finiszu dużo zielonej oliwki, dużo anyżu i jeszcze więcej kopru, kozieradka, czekoladka z miętą, sól, nuta sodowa, a z cytrusów nieoczekiwanie – grejpfrut, solony grejpfrut. Rozgrzewa.
W Polsce w ofercie: brak.

2. Åhus Akvavit Botanik Special 38% (Szwecja, Pernod Ricard) – 94,5/100
Wśród botaników, poza koprem włoskim i kminem, jest przywrotnik pospolity, roślina z rodziny różowatych. Trunek siedem lat był leżakowany w beczkach po bourbonie. Tylko 300 butelek, ręcznie zbierane botaniki. Zapach bardzo delikatny, elegancki – kmin i koper, kminek, w tle lekko anyż. Smak słodki, delikatny, sporo anyżu, kminu. W finiszu lukrecja, słodki kmin.
W Polsce w ofercie: brak.

Gin roku
1. Herbarius Tequila Barrel Aged Gin 45% (Polska, Go Up) – 97/100
Zapach bardzo rześki, intensywnie jałowcowy, nuta słodka z agawy, ale też zaskakująca nuta zielonego ogórka, dużo ziół – zwłaszcza majeranek, ale też kmin i tymianek. Tak ziołowo, że niemal aptecznie, co pięknie koresponduje ze słodyczą agawy. Także w ustach ogromna rześkość – mięta i limonka, jałowiec, zioła, w tym gorzkie, jak werbena, nawet piołun, a i tatarak. W finiszu za to znajdziemy słodkie jabłka i słodkie muskatowe winogrona, apteczne nuty ziołowe, tymianek, agawy już nie ma w ogóle, ale jest to niebywale smaczny gin, zamiast słodyczy agawy pojawia się słodycz… bananowa.

2. Herbarius Sherry Pedro Ximenez Barrel Aged Gin 45% (Polska, Go Up) – 97/100
Bardzo ciekawy zapach – lasu, żywicy, zielonych pędów sosny w syropie, do tego słodkie gruszki, morele, rodzynki, ale też kwaskowe jabłka, pomarańcze. I przyprawy korzenne, zwłaszcza imbir, aromatyczne pieprze, goździki. Pięknie to pachnie, bardzo harmonijnie. Smak cierpko-słodki, sporo jałowca i pieprzu, sporo likierowego wina, cynamon, goździki, rodzynki, suszone morele, pomarańcze, mandarynki. W finiszu jest pieprz, jest sok z wiśni, ale też melon, arbuz, dużo jałowca, tarty imbir i kandyzowany imbir, kwaskowość limonki, ostry jałowiec.

Okowita roku
1. Apynio Krištolinis su šeivamedžių žiedais 43% (Litwa, Pakruojo Dvaro Bravoras) – 97/100
Destylat piwny z dodatkiem chmielu azacca i kwiatów czarnego bzu. Zapach słodki, słodowy, śliwki, powidła śliwkowe, chmiel, goryczka, agawa. Smak słodki, owocowy – czarny bez, dużo śliwek, gruszki, pieczone jabłka, suszone morele, koper, anyż, słodka ziemistość jak w tequili. W finiszu dużo nut piwnych, goryczkowych, ale i owocowych: czarny bez, czarna porzeczka, agrest, aronia.
W Polsce w ofercie: Kamron Group.

2. OVII Kwiaty Czarnego Bzu Geist 1/2022 (43%) (Polska, Drake) – 97/100
Wspaniały owocowo-kwiatowy zapach czarnego bzu, który wchodzi w nuty czarnej porzeczki, pokrzywy. Smak cierpki – owoce czarnego bzu i czarna porzeczka, ziemistość. Finisz cierpki, ziemisty i owocowy, z nutą jabłka, kwaśnej gruszki.

Kalwados roku
1. Christian Drouin Pays d’Auge 14YO Plantation Long Pond 45% (Francja, Christian Drouin) – 95,5/100
Druga butelka w serii „Christian Drouin Experimental”. Destylowany w alembikach kalwados z apelacji AOC Pays d’Auge po 14 latach został przelany jeszcze na siedem miesięcy do beczek z 1995 roku po słynnym jamajskim rumie Long Pond. Wypuszczony na rynek w liczbie 1890 butelek. Zapach bardzo intensywny – pieczone jabłka, gruszki i bardzo estrowy rum – dojrzałe banany, nuta maftowa, migdały, śliwki, octany. Smak octujących jabłek, śliwek, wiśni, marcepanu, przypraw korzennych, ziela angielskiego, goryczki, imbiru. W finiszu głownie jabłka – cierpki, bardzo cierpki, gorzkie odmiany, nuta rumowej wanilii, korzenia goryczki, suszonych śliwek.
W Polsce w ofercie: M&P.

2. Roger Groult Pays d’Auge Age d’Or 41% (Francja, Roger Groult) – 95/100
Najmłodsze destylaty w tym kupażu mają ponad 20 lat, najstarsze ponad 60 lat. Destylacja w szarentejskich alembikach. Intensywny zapach pieczonych jabłek, śliwek, marcepanu, lukrecji, ciasta ze śliwkami. Smak delikatny – pieczone jabłka – gorzkie i słodkie. Dalej: śliwki, brzoskwinie, morele. Finisz słodki: lukier, marcepan, rodzynki, suszone morele i bardzo słodkie jabłka. Elegancki, zrównoważony, doskonały calvados.
W Polsce w ofercie: Krest.pl.

Brandy roku
1. Sarajishvili Eniseli 40% (Gruzja, Sarajishvili) – 98/100
Ta brandy jest absolutnie niezwykła. Według informacji producenta została wydestylowana w 1949 roku, leżakowała czternaście lat, a w 1962 roku została zblendowana. Nie wiadomo, czy z młodszymi destylatami, czy starszymi, jakimś cudem ten blend trafił znów do beczek, a nie do butelek i przeleżał ponad 50 kolejnych lat… Zapach bogaty, ale nie bardzo intensywny, raczej elegancki i stonowany, nie narzuca się. Jest w tym aromacie sporo orzecha włoskiego (typowe dla kaukaskiego dębu, dzisiaj już niemal nie stosowanego), jest też sporo pomarańczy, ale jest też delikatna rześkość i kwiatowość gron rkatsiteli. Znajdziemy też w zapachu: skórę, tytoń, kawę, kakao, śliwki, nieco anyżu, może nawet kopru włoskiego. Smak jest fantastycznie delikatny, słodki niczym brandy z Jerez, nie ma w nim tytoniowości typowej dla wielu brandy Sarajishvili. Jest dużo wytrawnego kakao, są: daktyle, rodzynki, figi, suszone morele. Pięknie zbalansowane. Jest w finiszu pomarańcza, są delicje pomarańczowe lub gorzka czekolada z pomarańczą, ale jest też ostry tytoń (w końcu jest!), jest nieco pieprzu, jest balsamico winogronowe. Skóra, anyż, może i trochę mięty, a do tego syrop wiśniowy. Niesamowite!
W Polsce w ofercie: Marani 1915.

2. Ximenez-Spinola Brandy Tres Mil Botellas 40% (Hiszpania, Ximenez-Spinola) – 98/100
Jednokrotna destylacja, odbierają destylat z mocą 47%. Criadera z 1948 roku. Tylko 3000 butelek rocznie. Destylat PX Muy Viejo. 12 lat w beczkach z drewna orzecha włoskiego i 12 lat solerze z amerykańskiego dębu. Piękny, głęboki zapach słodkiego tytoniu, słodkich wiśni, suszonych, lekko wędzonych śliwek, rodzynek, śliwek, pomarańczy, orzechów, cynamonu, vinegar. Pachnie jak likierowe wino, w ogóle nie czuć mocnego alkoholu. W ustach stara wiśniówka, dużo utlenienia, nuty grzybowe, także syrop na pędach sosny, stara nalewka pigwowa. W finiszu dużo miodu, słodkie figi, ale też cierpkość, ostry tytoń. Fantastyczne.
W Polsce w ofercie: Dom Whisky.

Koniak roku
1. Camus Jubilee 40% (Francja, Camus) – 95/100
Zamknięty w kryształową karafkę Baccarat Crystal, zaprojektowaną przez Serge Manceon, koniak został skomponowany przez Edmunda Camus z okazji 50-lecia firmy Camus. W skład wchodzi 200 wyselekcjonowanych eau-de-vie z różnych dekad, podobno niektóre jeszcze z XIX wieku. Zapach słodkich moreli, jagód leśnych, poziomek, skóry, tytoniu, bratków, anyżu. Smak najpierw cierpki – skóra, tytoń, potem: rodzynki, suszone morele, pigwa, suszona śliwka, figa, daktyle. W finiszu znów powraca skóra, słodycz rumianku, miód, melasa, śliwki, pigwa, znów skóra, tytoń, pieprz, imbir.
W Polsce w ofercie: Dom Whisky.

2. Lheraud Bons Bois 1976 46% (Francja, Lheraud) – 94,5/100
Zapach rześki, owocowy, dużo jabłek i gruszek, śliwek, marcepan, orzechy. Smak cierpki, dużo orzechów, koper, anyż, mięta, śliwka. Słodki finisz – rodzynki, figi, ostrość anyżu. W finiszu jest mięta, miętowy tytoń, śliwki, figi, morele.
W Polsce w ofercie: M&P.

Armaniak roku
1. Laubade 1910 40% (Francja, Laubade) – 97/100
Mniej więcej połowę życia spędził w szklanych gąsiorach, butelkowanie w maju 2022. Pozostało ok. 10 litrów, sprzedają 2-3 butelki rocznie. Nikt nie wie, jakich użyto winogron, jeszcze w ogóle nie istniała wtedy krzyżówka baco. Zapach skóry, tytoniu, sporo octanów, vinegar śliwkowe, jabłkowe, lekko kawa, egzotyczne drewno, cynamon, imbir, grzyby, ściółka, igliwie, miód spadziowy, anyż, imbir. W smaku bardzo taniczne, bardzo dużo igliwia, kory, kawy, wytrawnej czarnej czekolady, skóra, tytoń, pieprz. Finisz oleisty, tłusty, taniczny. Czarne oliwki, kwaśne jabłka, kora, liście, porzeczki, agrest, kakao, kawa, czekolada, orzechy włoskie, orzechy laskowe, kokos, rodzynki.
W Polsce w ofercie: Krest.pl.

2. Laubade 1932 40% (Francja, Laubade) – 96,5/100
Butelkowanie w maju 2022. Armaniak po ponad 50 latach został przelany do szklanego gąsiora, nikt nie wie jakie winogrona. Intensywny zapach lukru, marcepanu, migdałów, figi, syrop piniowy, lekko żywiczność. Bardzo wytrawna, masa tytoniu, bardzo dużo zielonych orzechów, syrop piniowy, skóra, śliwki cierpkie i słodkie, pomarańcze, morele. Finisz to najpierw miód, syrop brzoskwiniowy, potem – ostry tytoń, cygara, cynamon, pieprz, ziele angielskie, skóra, czuć na języku potężną taniczność.
W Polsce w ofercie: Krest.pl.

Grappa/marc roku
1. J. Hofstätter Kolbenhof 45% (Włochy, J. Hofstätter) – 95/100
Nowa edycja cenionej grappy z Alto Adige, wytłoczyny winogron gewürztraminer z własnych winnic dwukrotnie przedestylowano w alembiku. Zapach pełen róż, liczi, ale i zielone banany, pigwa, gruszka williams. Smak lekki, słodki, powidła różane, śliwki, mirabelki. W finiszu jest sporo migdałów, pestek, białej porzeczki.
W Polsce w ofercie: Mielżyński.

2. Gaja Grappa di Barolo 42% (Włochy, Distilleria Cooperativa del Barbaresco) – 88/100
Marka Gaja należy do Barbaresco Cooperative Distilleria, założonej w 1980 roku. Grappa z wytłoczyn nebbiolo była dwukrotnie destylowana w małym alembiku do mocy 70-75%, a potem leżakowała w beczkach dębowych 225 l. Zapach wulkaniczny, krzemowy, do tego kwiaty i soczyste owoce, miód. W smaku cierpka, wytrawna, taniczna i ziemista. Goryczka w finiszu, grejpfrut, tarnina, mineralność.
W Polsce w ofercie: brak.

Pisco roku
1. Brak pierwszej nagrody.

2. Pisco 1615 Quebranta 2019 42% (Peru, Bodega San Nicolas) – 90,5/100
Przedestylowano całe winogrona szczepu quebranta z własnych winnic w regionie Ica, znanego z produkcji pisco. Zapach roślinny, trawiasty, muszkatowy, różany. W smaku – śliwki, gruszki, różany nektar. W finiszu czuć lekko drożdże, ziemistość, octany, dużo śliwki, owoc dzikiej róży, kwaśne jabłka.
W Polsce w ofercie: brak.

Whisky blendowana roku
1. Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight 43,8% (Szkocja, Diageo) – 96,5/100
Blend z ośmiu destylarni, które pamiętały początki marki, zestawił go Jim Beveridge, są tu whisky z: Oban, Lagavulin, Blair Athol, Teaninich, Brora, Carsebridge, Cambus i Port Dundas. Zapach wykwintny, owocowy, z dominantą słodkiej gruszki, dalej są słodkie jabłka i pestki jabłek, morele i mocno utlenione sherry, orzechy włoskie, stara beczka, tytoń, lekko sól, polne zioła, także stara biblioteka w zapachu, z nutą pleśni, grzyba. Smak bardzo wykwintny – słodkie gruszki, morele, bardzo słodkie jabłka, lekka cierpkość grejpfruta, kiwi, kawa… Finisz słony, przesuszający, herbata, śliwki, gruszki, syrop gruszkowy, cynamonowy tytoń, delikatnie sól, kwaskowość zielonych jabłek. Jeden z najlepszych kupaży Johnnie Walker w historii marki.
W Polsce w ofercie: Diageo.

2. Johnnie Walker Blue Label The Cask Edition 55,8% (Szkocja, Diageo) – 91/100
Wypuszczona w 2012 edycja z mocą beczki, jedynie 750 butelek, dzisiaj już prawdziwy unikat. Zapach delikatny: sadzy, kawy, słodu, prażonego ziarna, pieczonych jabłek. Zestawiona z whisky 28-60 lat z beczek po bourbonie i sherry. W smaku dużo jabłek i gruszek, morele, brzoskwinie, nektarynki – jest bardzo owocowo. Do tego słodkie pomarańcze, trochę lukrecji, trochę anyżu, sól. Finisz długi, cierpki – kwaśne jabłka, kwaśne winogrona, kwaśne pomarańcze, nawet cytryny, imbir, anyż, skóra, mięta.
W Polsce w ofercie: Diageo.

Whisky single malt roku
1. Glendronach 1990 30YO Pedro Ximenez Puncheon Cask 7006 51,4% (Szkocja) – 98,5/100
Butelkowany w 2020 roku, 402 butelki. Zapach suszonych wiśni, rodzynek, suszonych moreli, daktyli, orzechów włoskich, suszonych śliwek, śliwkowe vinegar, skóra, stara biblioteka, anyż, koper. W smaku daktyle i figi, słodkie gruszki, nuta kawy i kakao, delikatnie sól, skóra, tytoń. Finisz szorstki, wytrawny, skóra i tytoń, limonka, orzech włoski, ciasto drożdżowe, mięta, anyż, koper, rodzynki. Bardzo elegancka whisky.
W Polsce w ofercie: Brown-Forman

2. Glendronach 1993 28YO Pedro Ximenez Puncheon Cask 6865 52,8% (Szkocja) – 98,5/100
672 butelki, butelkowanie 2021. Zapach: kawy, kakao, czekolady, kawy, rodzynek, fig, daktyli, ale jest też kwaskowa rześkość jabłek i zielonych gruszek. I do tego bardzo dojrzałe słodkie pomarańcze oraz lukrecja. W smaku jest słodycz bardzo dobrej czekolady, wiśnie w czekoladzie, ale też: mięta, aloes, kwaskowe śliwki, jabłka, dużo rześkości, która kompletnie zaskakuje po blisko 30 latach w beczce po pedro ximenez. Finisz bardzo elegancki – czekoladowa słodycz, bakalie, zwłaszcza rodzynki, suszone wiśnie i suszone orzechy włoskie, gorzkie kakao, ciężki słodki słód jak w porterze.
W Polsce w ofercie: Brown-Forman

Whisky single grain
1. Brak pierwszej nagrody.

2. Bain’s 21YO Double Cask 1999 Amontillado & Manzanilla 46,8% (RPA, James Sedgwick Distillery) – 90/100
Ta whisky kilka razy zmieniała beczki: najpierw trzy lata w beczkach first fill po bourbonie, potem jeszcze dwa lata znów w beczkach first fill po bourbonie by aromat był bardziej intensywny, potem dziesięć lat w beczkach kolejnego napełnienia po bourbonie, by jeszcze sześć lat spędzić w beczkach częściowo po sherry amontillado i częściowo po sherry manzanilla, a potem całość połączono razem. W zapachu orzechy włoskie, migdały, kwaskowe jabłka, pieczone jabłka, śliwki, nuty słone i skórzaste, tytoniowe. W smaku kwaskowo, ale też ściągająco, taniny: tytoń, wiśnie, śliwki, sól, migdały, suszone wiśnie. Słony finisz – słone ciasto, solony popcorn, tytoń fajkowy, aromatyczna herbata, wędzone śliwki.
W Polsce w ofercie: BevWorks.

Whiskey irlandzka roku
1. Bushmills 30YO 46% (Irlandia, Bushmills) – 96,5/100
Whisky finiszowana w nowym amerykańskim dębie. Zabutelkowana po trzydziestu latach w 2020 roku w serii The Causeway Collection. Wypuszczono zaledwie tysiąc butelek. Zapach słodkich, bardzo dojrzałych jabłek, tropikalne owoce, stary calvados, cynamon, gałka muszkatołowa, heban. W smaku słodkie jabłka, zioła, herbata, pestki jabłek, anyż, lukrecja. Finisz długi, korzenny, nuty skóry, słodkiego tytoniu, pieczonych jabłek, słodkiej kokosanki.
W Polsce w ofercie: United Baverages.

2. Jameson 15YO Pure Pot Still (40%) (Irlandia, Midleton) – 94,5/100
Niewiele jest w Midleton beczek piętnastoletnich z destylatem pure pot still, stąd i wyjątkowość tej edycji Jameson. Zapach sadzy, mięsa z grilla, kostki na mole, skóry, suszonych wiśni. W ustach tłusta, oleista, pieczone w ognisku ziemniaki, skóra, lukrecja, anyż. W bardzo długim finiszu: skóra, kawa, anyż, cukier Demerara, lekko imbir, miód spadziowy, igliwie. Bardzo złożona, intrygująca whisky. W
W Polsce w ofercie: Dom Whisky.

Whiskey amerykańska roku
1. Brak pierwszej nagrody.

2. Van Winkle Family Reserve Rye 13YO 47,8% (USA, Pappy Van Winkle) – 94,5/100
Zapach bardzo ziołowy – słodko-gorzki: anyż, lukrecja, rozmaryn, tymianek, słone ciasto, do tego śliwki i słodkie pomarańcze. Smak pomarańczy, budyniu cytrynowego i gorzkich ziół, piołunu. W finiszu – lody pistacjowe, wermut, szałwia, herbata, suszone śliwki, suszone morele, sól.
W Polsce w ofercie: brak.

Bourbon roku
1. Elijah Craig Barrel Proof 60,1% (USA, Heaven Hill) – 96,5/100
Zapach jesiennych liści, balsamico śliwkowe, fermentowana kukurydza, marcepan, migdały, cynamon, zioła, jałowiec. A w smaku zaskakująca słodycz syropu klonowego, zioła, anyż, pulpa pigwowca, banany, mango, marakuja. Dużo bananów w finiszu, pigwa i marakuja, lekka słoność, solony popcorn w karmelu.
W Polsce w ofercie: Vininowa.

2. Elijah Craig 10YO Single Private Barrel 62,05% (USA, Heaven Hill) – 94,5/100
Zapach pełen ziół, rozmaryn i inne zioła, kukurydzy, banany, ale też pietruszka, brudna marchew. Marchew w smaku, zioła, suszona papryka, suszona pietruszka. W finiszu są zioła i suszone sproszkowane warzywa, sporo kukurydzy.
W Polsce w ofercie: brak.

Rum roku
1. Clarendon 1995 26YO Jamaica Edition No. 2 The Colours of Rum 65,7% (Jamajka, Clarendon) – 98/100
26 lat leżakowania, w tym 23 lata w tropiku, 260 butelek. Słodki zapach tafii, czekolady z posypką kokosową, cynamonu, słodkiego tytoniu, śliwek w czekoladzie. W smaku cierpko, tanicznie, dużo tytoniu, skóry, anyżu, mięta, aloes, rodzynki, figi, wytrawne śliwki. Finisz bardzo długi i głęboki, tytoniowy, masa skóry, sadzy, popiołu, siarki, imbiru. Gorzko, bardzo gorzko – głóg, goryczka, piołun, chinina. I eukaliptusowa rześkość. I jeszcze ciasto drożdżowe z wiśnią, z morelą. A na sam koniec kandyzowany imbir. Niebywałe. Wspaniały rum.
W Polsce w ofercie: Wealth Solutions.

Hampden 1992 29YO Jamaica HD Edition No. 5 The Colours of Rum 58,1% Jamajka, Hampden) – 96/100
250 butelek, leżakował 29 lat w jednej beczce. Zapach: mango, marakuji, bananów, chlebowca, kwaśne zapachy fermentacji, nafta, tytoń, popiół. Smak ciężki, oleisty, dużo tropikalnych owoców – ananas, mango, marakuja, sól, czarne oliwki. W finiszu jest tłusto, oleiście, dużo oliwek, kwaśne kiszone limonki, chlebowiec, fermentujący ananas, sól, fistaszki.
W Polsce w ofercie: Wealth Solutions.

Cachaça roku
1. Alambique Cachaça do Sá 29 anos de Carvalho 42,5% (Brazylia, Estancia Primavera) – 98,5/100
Pierwsze napełnienie beczek, rodzinny skarbiec, testowane w styczniu 2022 roku z beczki 250 l. 29,5 lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Cudowny zapach pomarańczy, mandarynki, figi, nektarynki, liczi, delicje pomarańczowe. Smak słodki soczysty, pomarańczowy, delikatny tytoń, gałka muszkatołowa, anyż. Finisz nadal rześki, pomarańczowy, bardzo dojrzałe mandarynki, nawet lekko octujące pomarańcze, skóra, śliwki, lukrecja, koper, anyż.
W Polsce w ofercie: brak.

2. Armazem Vieira Cachaça Cask 07 1978 43% (Brazylia, Armazem Vieira) – 97,5/100
Próbka z wielkiej dębowej kadzi, o pojemności 16843 l z magazynów Armazem Vieira zbudowanych w 1840 roku, testowane w styczniu 2022 roku, wiek destylatu to ok. 44 lata. Zapach tytoniu, starej beczki, miodu, karmelu, anyżu. Smak bardzo przyprawowy, dużo tytoniu, zioła, tymianek, majeranek, rozmaryn, sól, słodkie winogrona. Finisz słony, mineralny, dużo anyżu, lukrecja.
W Polsce w ofercie: brak.

Tequila roku
1. Brak pierwszej nagrody.

2. Cabo Maya Añejo 38% (Meksyk, Hacienda La Capilla) – 94,5/100
Osiemnaście miesięcy dojrzewania w amerykańskim dębie. Głęboki zapach egzotycznego drewna, hebanu, sandałowca, coli, orzechów włoskich, do tego kiszone limonki, ziemistość, tytoń, sadza. Smak wytrawny – gorzka czekolada z orzechami i rodzynkami, kakao, karmel, suszone śliwki, lody waniliowo-truskawkowe, pistacje. Finisz pikantny, przyprawowy, dużo goździków, cynamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, pieprzu. Maliny, truskawki, orzechy, wiśnie, sól, dużo soli. Bardzo wykwintna.
W Polsce w ofercie: Ice-Full.

Mezcal roku
1. Bruxo No. 2 Pechuga 46% (Meksyk, AliasSmith) – 95,5/100
Zapach jednocześnie gorzko-dymny i słodko-dymny, wędzone liście i wędzone śliwki, anyż. Czarna porzeczka, nuty kwaskowe, fermentacyjne, kiszone cytryny. W smaku dość lekkie – czarna porzeczka, śliwka, wędzenie, dym i… kwaśna malina, ale też… słodka truskawka. W finiszu – limonki, fermentujące limonki, dym, wędzone mięso, mięta, eukaliptus, rześko. Nuta dymu, miodu, lukrecji.
W Polsce w ofercie: Tudor House.

2. Le Tribute Mezcal Joven Durango 45% (Meksyk, Le Tribute Mezcal) – 93/100
Mezcal zrobiony wyłącznie z agawy odmiany Cenizo Maduro Silvestre. Intensywny, bardzo kwaśny zapach czarnej porzeczki, agrestu, balsamico gruszkowego, lekko nuty korzenne i egzotyczne słodkie drewno. W smaku słodko-kwaśny, jak danie kuchni koreańskiej, dużo miodu, ale zaraz łamanego kiszonkami i papryką. Finisz dosyć pikantny – pieprz, chili, ale też słony, solankowy, a w tle owoce czarnej porzeczki.
W Polsce w ofercie: Spirit Depot.

Shōchū/baijiu roku
1. Brak pierwszej nagrody.

2. Hamada Shochu Satsuma Fuji 25% (Japonia, Hamada Syuzou) – 81,5/100
Przefermentowano pataty z regionu Kagoshima i słód ryżowy z dodatkiem żółtych koji, potem jednokrotnie przedestylowano. Zapach bardzo delikatny, kwiatowy – pierwiosnki, bugenwille, fiołki, ale przytłumione, w tle. Smak bardzo lekki, lekko nuty fermentacji, kwiaty, delikatnie miód. Finisz jak woda różana, lekki, eteryczny, na końcu nuty kwaskowe, fermentacyjne.
W Polsce w ofercie: brak.

Likier roku
1. Wiśnia Nalewka Sandomierska 18% (Polska, On Spirit) – 98/100
Kolor głęboki, wiśniowy. Czysty, kwaskowy zapach soku z wiśni, nie czuć pestek. Smak kwaśny, idealny dla lekkiej wiśniówki – sok, owoc, nie ma pestek, nie ma wyczuwalnego cukru, może lekko nuta morwy. Kwaśny, owocowy lekki smak pełen wiśni, czystego soku, nie czuć nic alkoholu, nic cukru. Doskonale zrobiona wiśniówka. W finiszu owoc wiśni robi się jeszcze bardziej kwaskowy i idzie w kierunku nawet cytryny.

2. Lustau Vermut Blanco 15% (Hiszpania, Lustau) – 96,5/100
Bazę tego wermutu stanowią sherry fino i moscatel oraz dodatek cytrusów, ziół, kardamonu, żeń szenia. W zapachu poza wymienionymi, czuć także zielone oliwki. W smaku delikatna ziołowość, delikatna cytrusowość, jest bardzo elegancki, lekki. W finiszu limonka, pomarańcza, cytryna, nutka imbiru, dużo tymianku, majeranku, ziołowy, harmonijny, pięknie poukładany.
W Polsce w ofercie: Dom Whisky.

Książki roku
1. Rajmund Matuszkiewicz „Droga whisky” (Agencja Promocji Media Plus)
Uporządkowane zapiski z 22 lat podróży i jest to książka stricte podróżnicza, tak naprawdę mniej więcej tyle samo w niej o whisky, co o rozkoszach przemieszczania się po Szkocji na wszelkie możliwe sposoby – pieszo, promem, łodzią, samochodem, autobusem… Jest whisky, ale jest też szkocka kuchnia, szkocka pogoda, szkockie drogi i krajobrazy. Są też sami Szkoci, zawsze sympatyczni i gościnni (poza miejscami, dokąd autora książki nie wpuszczono). Potężny tom blisko 600 stron dużego formatu, sporo zdjęć autora (choć chciałoby się by było ich więcej), notki smakowe, opisy destylarni, które paradoksalnie są najmniej ciekawym dodatkiem do tej „powieści drogi”.

2. Tom Acitelli „Whiskey Business: How Small-Batch Distillers Are Transforming American Spirits” (Chicago Review Press)
Autor jest największym w Stanach ekspertem od rzemieślniczych alkoholi, napisał kilka książek o kraftowych piwach, opisuje amerykańskie winiarstwo i producentów mocnych alkoholi. Za początek kraftowej rewolucji w USA przyjmuje rok 1958, kiedy pojawiła się marka bourbona Maker’s Mark – wówczas ręcznie butelkowanego w małej destylarni w Loretto, którą T. William „Bill” Samuels Sr. kupił za 35 tys. dolarów. Dopiero potem pojawiły się rzemieślnicze piwa, zaczęto nieśmiało zakładać winnice w Napa Valley, a w mocnych alkoholach kolejnym kamieniem milowym było pojawienie się marki bourbon Blanton’s w 1984 roku – już nie small batch, lecz single barrel. Tom Acitelli świetnie opowiada i prowadzi czytelnika przez historię amerykańskich rzemieślniczych alkoholi, w tym także tych mniej znanych niż whiskey, jak amerykańskie brandy owocowe.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.