Alkohole roku 2024

Jako nominacje do tytułu najlepszych alkoholi roku brane były pod uwagę wszystkie alkohole degustowane przeze mnie w 2024 roku, niezależnie od daty ich produkcji czy butelkowania, ceny, rodzaju czy dostępności na polskim rynku. Tradycyjnie serwis Spirits.com.pl uhonorował złotymi i srebrnymi medalami najlepsze alkohole w wybranych kategoriach, a także najlepsze książki na temat alkoholi. Nominacje do tytułu alkoholi roku otrzymały te trunki, które były od stycznia do końca grudnia 2024 roku wyróżniane jako najciekawsze pozycje miesiąca, a także wszystkie inne alkohole, które w swoich kategoriach otrzymały noty powyżej 95/100 punktów.

Trochę statystyki

Łącznie pod uwagę braliśmy 2290 alkoholi z następujących miejsc: Armenia (3), Argentyna (1), Austria (8), Australia (11), Barbados (15), Belgia (1), Bułgaria (1), Brazylia (11), Białoruś (1), Belize (10), Kanada (14), Szwajcaria (16), Chile (8), Chiny (13), Kolumbia (10), Kostaryka (1), Kuba (12), Wyspy Zielonego Przylądka (1), Cypr (5), Czechy (74), Niemcy (28), Dania (20), Dominikana (19), Ekwador (7), Hiszpania (93), Finlandia (5), Fidżi (2), Francja (141), Wielka Brytania: Szkocja, Walia, Anglia, Irlandia Północna (476), Grenada (3), Gruzja (4), Ghana (2), Gwadelupa (13), Grecja (5), Gwatemala (9), Gujana (10), Chorwacja (23), Haiti (5), Węgry (16), Irlandia (173), Izrael (4), Indie (3), Włochy (47), Jamajka (24), Japonia (26), Korea Południowa (18), Kazachstan (6), Sri Lanka (2), Litwa (5), Łotwa (8), Macedonia (3), Mongolia (1), Martynika (21), Malta (22), Mauritius (20), Meksyk (78), Nikaragua (1), Holandia (19), Norwegia (6), Nowa Zelandia (3), Panama (28), Peru (6), Tahiti (3), Filipiny (1), Polska (482), Portoryko (1), Portugalia (5), Reunion (31), Rumunia (6), Seszele (2), Szwecja (5), Słowacja (3), Salwador (1), Turks and Caicos Islands (1), Tajlandia (4), Trynidad i Tobago (6), Tajwan (6), Ukraina (44), USA (47), Wenezuela (4), Wietnam (2), Serbia (1), RPA (11).

Najliczniej reprezentowane kategorie to: whisky single malt i grain (532), likiery (371), rum i cachaça (360), destylaty i okowity (251), giny i jałowcówki (153), wódki smakowe (130), whisky blendowane (130), brandy, koniaki i armaniaki (91), wódki czyste (83), tequile i mezcale (75), marc i grappy (47), bourbony (32), new make/young spirit (29).
Jak oceniane były degustowane alkohole? Ocenę 0-10 otrzymało 11 próbek, ocenę 10-20 – 19, ocenę 20-30 – 20, ocenę 30-40 – 33, ocenę 40-50 – 56, ocenę 50-60 – 73, ocenę 60-70 – 201, ocenę 70-80 – 377, ocenę 80-90 – 949, ocenę 90-95 – 460, a najwyższą ocenę 95-100 – 91. Przeważały zatem trunki przyzwoite i dobre, co jest odzwierciedleniem krajowych i światowych trendów do premiumizacji alkoholi, ale też poprawy technologii. Oczywiście najtańsze i najniższej jakości alkohole były w grupie degustowanej niedoreprezentowane, ale też obecnie większość z nich trafia do dyskontów, a nie do barów czy sklepów z alkoholami świata. W przedziale medalowym, a więc od oceny 80 w górę w 2023 roku było 63,9% próbowanych alkoholi (61% w roku poprzednim).

Porównanie łącznych ocen alkoholi za okres 2015-2024

Ocena2015201620172018201920202021202220232024
0-10242116183799292111
10-2049453523371215301319
20-3067768133332120331520
30-4014414512365792943573233
40-50166220162107852963726156
50-602202221841841044190889973
60-7030035327924623889179188229201
70-80389336324282309139295447456377
80-9046942543954367739869210041103949
90-95191246187300278180236377442460
95-10079959750522756949291
Łącznie209821841927185119299741698241925632290
2015201620172018201920202021202220232024
209821841927185119299741698241925632290

Co miesiąc przez cały rok nagradzaliśmy Alkohole Miesiąca. Warto je przypomnieć. Zaczynając od stycznia były to: Tears of Llorona Extra Añejo (Meksyk), Bán Poitín (Irlandia Północna), François Voyer Grande Champagne Collectione Personal No 7 (Francja), Jean Grosperrin Héritage Lot N° 64 Borderies (Francja), Silent Pool Black Juniper (Wielka Brytania), Clase Azul Añejo (Meksyk), Gary1966 Himbeergeist 2023 (Polska), Linkwood 30YO 1974 Rare Malts (Szkocja), Troyanska Slivova 25YO (Bułgaria), Dupuy Hors d’Age Petite Champagne Lot 70 (Francja), SBS Origin Consuelo Dominicana (Dominikana), Clairin Casimir 2021 (Haiti).

Nominowane wódki czyste

Soyombo Super Premium Mongolian Vodka (Mongolia), Weavers Irish Vodka (Irlandia), The Reid Single Malt Vodka (Nowa Zelandia), Wawel Vodka (Polska), Ima Rye Vodka (Polska), Wódki z Puszczy Ziemniak 600 (Polska), Pawlina Vodka Euforia 2024 (Polska), Arcturus Rye Premium (Polska), Bon Ton Tradycyjna Wódka Żytnia Batch 1 (Polska), Mermaid Salt Vodka (Anglia), Kaszëbskô Gbùrka (Polska), Nowodworska (Polska), Arcturus Rye (Polska).

Nominowane wódki smakowe

Conopcia Limited Edition dr Weed (Polska), Mourne Dew Wild Tourne Rose Irish Vodka (Irlandia Północna), Cieleśnica Anyżówka (Polska), Bon Ton Tuńczyk Batch 1 (Polska), Cieleśnica Kminkówka (Polska), Wódki z Puszczy Czarny Bez (Polska), Jarzębiak Wrocławski (Polska), Chrzanova Polish Root (Polska), OVII Wódka z Gruszek 2024 (Polska), Roberto Cavalli Vodka & Coconut (Włochy), Wódka Podchmielona Equinox (Polska).

Nominowane wódki starzone

Polska Wódka Starzona w Beczkach Assemblage 2023 Batch 2 (Polska), Klaudiusz Szurgot Wódka Starzona 2024 (Polska), Bimber Vodka Starzony w beczce z miodem 2022 (Polska), Palona Château Kirwan Cask Finished RWC001/23 (Polska), Palona Château Kirwan Cask Finished RWC003/23 (Polska), Wychowana w Luksusie Barrel Aged Rye Vodka 4YO First Fill Merlot (Polska).

Nominowane new make/young spirit

Bán Poitín (Irlandia Północna), Młody Ziemniak 2023 (Polska), Dunphail Unpeated New Make (Szkocja).

Nominowane okowity

Podole Wielkie Rowing Jack Rum Cask 2021 (Polska), Śliwowica Starzona w Beczkach po Cabernet Cortis 2023 Batch 1 (Polska), Etter Zuger Kirsch (Szwajcaria), Polowaca Okowita 7YO Góralska (Polska), Wise Grus Travarica (Chorwacja), Gothic Angels Topinambur (Polska), Gary1966 Himbeergeist 2023 (Polska), Rýdzi Fruit Spirit Blackcurrant (Czechy), Troyanska Slivova 25YO (Bułgaria), Podole Wielkie Żyto Santini 4YO ex-Tokaj Cask 2019 (Polska), Port Puck Portowa Okowita z Pszenicy Hades (Polska), Podole Wielkie Ziemniak 2023 VR808 Alter Ego (Polska), Pakruojis Straight From The Cask no 3 (Litwa), Stará Dáma Kdoulovice 2022 (Czechy), Stará Dáma Aroniovice 2022 (Czechy), Dyssov Okowita z Czarnej Porzeczki OPO/0 (Polska), Raspenava Slivovice ex Port Cask 7 (Czechy), Rýdzi Fruit Spirit Williams ex-Chardonnay (Czechy), G.E. Massenez Vieille Prune (Francja).

Nominowane kalwadosy

Château du Breuil Calvados Pays d’Auge Millésime 2002 (Francja), Christian Drouin Calvados ACC 1962 (Francja), Lecompte Révélation Pays d’Auge Calvados (Francja), Christian Drouin Pays d’Auge 19YO Foursquare Angel’s #8 (Francja), M. Lefranc Calvados ACC Age Inconnu (Francja), Christan Drouin Pays d’Auge Experimental 19YO Springbank Angels #10 (Francja), Delaître Hors d’Age 10 Ans Calvados Pays d’Auge (Francja), Coquerel Calvados ACC Single Cask 1989 31YO (Francja).

Nominowane brandy

Koya XO (Chiny), Vecchia Romagna 18 Riserva (Włochy), Brioni (Chorwacja), Jaworek Okowita Winna (Polska), Casajuana 100 Años (Hiszpania), Marco Polo Silk Road Brandy (Chorwacja).

Nominowane marc/grappy

Dyssov Grappissimo G/1 (Polska), Spohr Tresterbrand 5 Jahre (Austria), Castagner Grappa Riserva Invecchciata in Barrique di Ciliegio (Włochy), Nonino Vandemnia Riserva 18 Mesi 2018 (Włochy), Marzadro Diciotto Lune Riserva Botte Whisky (Włochy), Grappa Marolo di Nebbiolo (Włochy), Moletto Grappa di Barbera (Włochy), Abbe Rous Marc de Banyuls (Francja), Tsipouro Tirnavou Angel Tears (Grecja).

Nominowane pisco

Pisco Control Valle del Encanto (Chile), Pisco 1615 Italia Puro (Peru), Brujas de Salmanca Reservado (Chile), Viñas de Oro Quebranta 2022 (Peru).

Nominowane koniaki

Pierre Vallet XXO Hors d’Age (Francja), Pierre Vallet XO (Francja), François Voyer Grande Champagne Collectione Personal No 7 (Francja), Jean Grosperrin Héritage Lot N° 64 Borderies (Francja), Dupuy Hors d’Age Lot 85 (Francja), Vallein Tercinier Brut de Fût Lot 88 Fins Bois Edition no 8 (Francja), Fanny Fougerat SIR Type 72 Petit Champagne 50YO (Francja), Laurichesse Le Chai de Mon Père Fût 301 (Francja), Dupuy Hors d’Age Petite Champagne Lot 70 (Francja), Pasquet Trésors de Famille Le Cognac de Jean-Michel L.95 Grande Champagne (Francja), Arbellot de Vacqueur Through the Grapevine Lot 67 Bons Bois (Francja), Francois Voyer 1993 Grande Champagne (Francja), Jean Grosperrin Héritage Lot N° 52/22 Fins Bois (Francja).

Nominowane armaniaki

Baron Gaston Legrand 1974 Armagnac (Francja), Comte de Lauvia 1976 32YO Cask DJ76/3 (Francja), Castarède 1924 (Francja), Tariquet Bas-Armagnac 1995 (Francja), Castarède 1986 Grape of the Art (Francja), Domaine Lous Pibous Bas Armagnac 27YO 1995 L’Encantada Renaissance #140 (Francja), Dartigalongue Bas-Armagnac 1959 (Francja), Château de Lacaze 1973 Version Française (Francja).

Nominowane whisky blendowane

Malts of Islay 34YO Mission Gold Murray McDavid (Szkocja), Hibiki Japanese Harmony Master’s Select (Japonia), John Walker & Sons 28YO Bicentenary Blend (Szkocja), Burnside 22YO 1996 Best Whisky Market (Szkocja), Nagahama Roman Pure Malt 8YO (Japonia), Whistler Dark Symphony (Irlandia), Loch Lomond 5YO 2017 (Szkocja), King of Casks 27YO 1996 Murray McDavid Mission Gold (Szkocja), Royal Salute 21YO Harris Reed (Szkocja), King & Mouse Blended Malt Scotch Whisky 9YO (Szkocja).

Nominowane whisky single malt

GlenAllachie 30YO Batch 3 (Szkocja), Dunville’s 18YO Port Mourant Estate Rum Cask Finish 192 (Irlandia Północna), Aberlour 1988 31YO Duncan Taylor (Szkocja), Benriach 22YO 2000 Chapter #16 Jarek Buss & Sons (Szkocja), Talisker 25YO 2022 (Szkocja), Strathisla 1965 Gordon & Macphail Cask 3474 (Szkocja), Glenfarclas 2008 Family Casks by Jarek Buss (Szkocja), Linkwood 30YO 1974 Rare Malts (Szkocja), Glenmorangie 1978 Pride (Szkocja), Glen Grant 65YO Wealth Soltions Cask 2747 (Szkocja), Macallan Time: Space Mastery (Szkocja), DYC 15YO Second Edition (Hiszpania), Bowmore 25YO 1996 Douglas Laing XOP (Szkocja), Glen Keith 31YO Secret Speyside (Szkocja), Speyburn 1978 (Szkocja), A’Glac Charrann (Imperial) 1990 32YO (Szkocja), Talisker 30YO 2023 (Szkocja).

Nominowane whisky single grain

Fuji Single Grain Japanese Whisky (Japonia), Girvan 16YO 2007 Sherry + Madeira + Bourbon Cask Finish Murray McDavid (Szkocja), Caledonian 1987 34YO Duncan Taylor (Szkocja), North British 33YO 1988 Douglas Laing XOP (Szkocja), North British 35YO 1988 ex-Islay Cask Finish Murray McDavid Mission Gold (Szkocja), North British 2009 15YO Murray McDavid (Szkocja).

Nominowane whisky rye

Rossville Union 7YO Rye Whiskey (USA), Dixon’s Trickle Down Rye (Kanada), Old Ezra Straight Rye 7YO (USA).

Nominowane whiskey irlandzkie

Redbreast 12YO CS B1/23 (Irlandia), Midleton Very Rare 2019 (Irlandia), Midleton Very Rare 2023 (Irlandia), Bushmills 14YO Malaga Cask Finish (Irlandia Północna), Terence Hill The Hero Whisky Mild (Irlandia), Two Stacks Single Pot Still 7YO TS0076 2016 (Irlandia Północna), Grace O’Malley Irish Whiskey Rum Cask (Irlandia), Boann Solstice Single Pot Still 3YO (Irlandia), Midleton Very Rare 2024 (Irlandia), Muja Bourbon & Sherry Cask (Irlandia), Grace O’Malley Irish Whiskey Dark Char Cask (Irlandia).

Nominowane whiskey amerykańskie

Jefferson’s Cheff’s Collaboration (USA), Westland Garryana 6th Edition (USA).

Nominowane bourbony

Rabbit Hole Four Grain Triple Malt (USA), Remus 6YO (USA), Blanton’s Straight From The Barrel 6-14-23 (USA), Rebel 100 Kentuckey Straight Bourbon Finished In Cabernet Sauvignon Barrels (USA), Angel’s Envy Finished in Port Wine Barrels Cask Strength (USA), Angel’s Envy Finished in Port Wine Barrels Cask Strength (USA), Woodford Reserve Baccarat (USA), Casey Jones 5YO Original Four Grain Bourbon (USA), Penelope Barrel Strength Four Grain (USA).

Nominowane giny/jałowcówki

Elements of Botanica Mystical Forest Gin (Czechy), An Dúlamán Memories of Asia (Irlandia), Gin Manufakturowy Kwiat Czarnego Bzu (Polska), BeGin Espresso & Orange (Dania), Silent Pool Black Juniper (Wielka Brytania), Renais Gin (Wielka Brytania), ØL’SØN London Dry Gin (Polska), Wolf & Oak Wilczy Owoc Pasji (Polska), Sorgin (Francja), Heritage Classique Gin Autumnal Szczecin Edition (Polska), Wenneker Rosemary & Fig Dry Gin (Holandia), Neptun (Polska).

Nominowane akwawity

Aalborg Jule Akvavit 2023 (Dania), Copenhagen Aquavit Dill Anise (Dania).

Nominowane rumy

Mhoba High Ester Pot Still Batch 2022HE2 (RPA), Dictador Libreto 2005 AD-376 (Kolumbia), A1710 La Perle Fine 2022 (Martynika), Dictador Jerarquia 39YO 1981 Fino ex-SH-1238 (Kolumbia), Demerara Green Label 1975 Cadenhead’s (Gujana), Enmore 29YO 1994 Black Cat Cask 65 Still Rev (Gujana), Foursquare 2002 20YO Barbados Edition No. 19 Cask 4 The Colours of Rum (Barbados), Zaka 2008 Trinidad Whisky Wood Cask Finish (Trynidad), Skunk Rum Hooded Batch 3 (Dania), Savanna HERR 57 2023 Limited Edition HR04.20 (Reunion), SBS Origin Consuelo Dominicana (Dominikana), Clairin Casimir 2021 (Haiti), Famille Ricci Exception 24YO (Trynidad), Clarendon 26YO Cask 433941 (Jamajka), Savanna Creol Straight Batch 2 2019 (Reunion), Hampden 22YO HPDN Auld Alliance (Jamajka), Rhum J.M Jardin Fruite (Martynika), Rhum J.M Epices Creoles (Martynika), Rhum J.M Fumee Vulcanique (Martynika), Caroni Employes United 6th Release 1996 (Trynidad), Dictador Jerarquia 39YO 1981 ExB-1414 (Kolumbia).

Nominowane cachaça

Lundu Gold Cachaca Amburana (Brazylia), Magnifica Rare Cask Collection 2009 (Brazylia).

Nominowane tequile/agave spirit

Tears of Llorona Extra Añejo (Meksyk), Don Ramón Reposado Cristalino (Meksyk), El Mayor Extra Añejo (Meksyk), Bacanora Blanco Santo Cuviso Agave Pacifica (Meksyk), Lala Tequila Reposado (Meksyk), Clase Azul Añejo (Meksyk), Tequila El Tequileño 1959 Reposado Gran Reserva (Meksyk), Cazcabel Añejo (Meksyk), Jose Cuervo Reserva de la Familia Platino 2023 (Meksyk), Jalisco Reposado 6 Meses en Barrica J. Borrajo (Meksyk), 1800 Cristalino Añejo (Meksyk).

Nominowane mezcale

Don Ramon Joven Salmiana (Meksyk), Perro d San Juan Maguey Cuishe Cirial Blanco (Meksyk), Ojo de Tigre Reposado Espadin/Tobala (Meksyk), Clase Azul Mezcal Durango Joven (Meksyk), Noble Coyote Espadín-Tobalá (Meksyk), El Barro Espadin (Meksyk), Mezcal El Jolgorio Tobasiche Silvestre 2018 (Meksyk), 400 Conejos Joven Espadin (Meksyk).

Nominowane shōchū/soju/baijiu

Yanghe Daqu Dream Blue M9 (Chiny), Piment Shōchu (Japonia), Heritage Andongsoju (Korea), Yanghe Daqu L5 (Chiny), Kuaijishan 10YO (Chiny), Sujiu Toupai Shuang Gou Jiu Ye (Chiny), Yanghe Daqu Dream Blue M6+ (Chiny).

Nominowane likiery

Jakob Haberfeld Basztówka (Polska), Jakob Haberfeld Kasztelan XII/2023 (Polska), Rose Rabbit Orange (Nowa Zelandia), Miodula Sweet Lemon (Polska), Sunday Limoncello (Polska), Jambu Electric Daisy UBD (Brazylia), Stary Lwów Likier Czekoladowy (Ukraina), Wolf & Oak Eliksir Leżakowany 22 Miesiące (Polska), Nalewki ze Lwowa Zahar (Ukraina), Baltic Bros Borsch Bomba (Kanada), Casa Mariol Vermouth Blanc (Hiszpania), Sublimat Winny Mikołaja Kopernika (Polska), On Spirit Wiśnia Sandomierska 2024 (Polska).

Nominowane absynty

Gary1966 Absinth#2 (Polska), Tessellis Absinthe Verte (Polska), Jacques Senaux Absinthe Black (Hiszpania).

Nominowane książki

Jim Murray „Whisky Bible 2024” (Dram Good Books), Rüdiger Jörg Hirst „Whisk(e)y Atlas Europe 2023” (Alba-Collection), Tomasz Miler „Whiskey amerykańska” (M Publishing), Krzysztof Piaseczny „Rum Compendium” (Media Plus), „Wrocławskie browary i piwiarnie” (Wydawnictwo Wrocławski Neptun), Tomasz Prange-Barczyński „Riesling i tapasy” (Pascal), Ingvar Ronde (red.) „Malt Whisky Yearbook 2025” (MagDig Media Ltd), Eric Zandona „The Tequila Dictionary” (Mitchell Beazley), Roger Voss „Guide to Port and Sherry and Other Fortified Wines” (Mitchell Beazley).

Alkohol roku

Silent Pool Black Juniper 43% (Wielka Brytania, Silent Pool Distillers) – 98,5/100

Jeden z najdroższych ginów świata, bardzo limitowany, butelka kosztuje ok. 300 funtów. Do stworzenia tego ginu wykorzystano jedną z najrzadszych odmian czarnego jałowca, zebranego w Himalajach w Królestwie Bhutanu. Rośnie tylko na wysokości powyżej 4000 m n.p.m. w górskim powietrzu i słońcu. Innym ważnym składnikiem jest herbata.

W Polsce w ofercie: Gin Dom

François Voyer Grande Champagne Collectione Personal No 7 40% (Francja, François Voyer) – 98/100

Mieszanka składa się w 25% z rocznika 1920, w 20% z 1928, w 25% z 1930 i w 29% z 1946. Ta kompozycja roczników, w wieku od 77 do 103 lat, tworzy koniak o niezrównanej głębi i złożoności, oferujący smak historii. Winogrona najprawdopodobniej tylko ugni blanc i folle blanche z winnic w regionie Grande Champagne. Wyszły po tylu latach starzenia tylko 72 butelki, w cenie 2000 euro.

W Polsce w ofercie: M&P

Wódka roku

Arcturus Rye Premium 40% (Polska, Salon Win i Alkoholi AGA II) – 95,5/100

Nazwa pochodzi od najjaśniejszej gwiazdy w konstelacji Wolarza, czwartej pod względem jasności na niebie. Zapach mączny i owocowy, delikatny. Są tu: śliwki, rodzynki, nutka miodowa i słodka mąka, wypieczona skórka chleba i delikatnie liście chrzanu. W ustach pełna, tłusta, mączna – czarne oliwki, wypieczona skórka chleba, lekka cierpkość. W finiszu nadal bardzo oleiście – czarne oliwki, jest lekki pieprz, ziele angielskie, słoność i dużo mocno wypieczonego żytniego chleba.

Bon Ton Tradycyjna Wódka Żytnia Batch 1 41,2% (Polska, ON Spirit/Aqua Vitae) – 95,5/100

Proces produkcji obejmuje specjalną infuzję ziarna żyta, które zostaje poddane słodowaniu. W czasie procesu produkcji, pod wpływem temperatury ujawniają się nuty znane z chleba. Zapach bardzo mocno wypieczonej skórki chleba, chleba z rodzynkami, ze śliwką, prażonego ziarna, kawy zbożowej. Jest też nuta mineralna. W ustach słodycz słodu żytniego, nuty karmelowego piwa, pomieszanie słodyczy i goryczki. Finisz długi, słodowy, ale jednocześnie lekki, nie ma oleistości, nie ma nic pikantnego, pozostaje przyjemny posmak prażonego ziarna, karmelu, słodkiego kwasu chlebowego.

Wódka smakowa roku

Conopcia Limited Edition dr Weed 40% (Polska, ICM) – 95/100

Zapach bardzo intensywny, dużo kwiatostanu konopi, nutka cytrusowa, limonkowa, mięta, zielony ogórek. W ustach niesamowicie delikatna, dużo ziół, koszyczki konopi, lekko szałwia, sosna, mięta, zielony ogórek. Finisz długi, gorzkawy – konopia i szałwia, mięta pieprzowa, nuty herbaciane. Idealnie oddaje zapach i smak kwiatów konopi. Cudowne koktajlowo. Cytrusowy charakter sugerowałby wykorzystanie np. zamiast ginu do koktajlu gimlet, ale też spróbowałbym zamiast rumu w daiquiri.

Cieleśnica Kminkówka 40% (Polska, Cieleśnica S.A.) – 95/100

Piękny, intensywny, czysty zapach kminu. W tle lekka nuta cytrusów, skórki słodkiej pomarańczy. W smaku słodki kmin, może lekko nutka kopru, anyżu i pomarańczy. Finisz jest nieco pieprzny, a jednocześnie słodki, pozostaje w ustach wrażenie czekolady z pomarańczą, ale też słodkiego ciasta z kminkiem i ziół bardziej gorzkich, jak szałwia.

Wódka starzona roku

Złotego medalu brak w tej kategorii
Wychowana w Luksusie Barrel Aged Rye Vodka 4YO First Fill Merlot 43,4% (Polska, Manufaktura Luksusu) – 90,5/100

To czteroletnia wódka wypuszczona w limitowanej edycji 427 butelek o mocy 43,4% na czwarte urodziny marki Wychowana w Luksusie. Partia z pojedynczej beczki, z dębu francuskiego first fill po świeżo zlanym winie szczepu merlot, bez dodatku cukru, w naturalnym kolorze. Beczka została zalana 02 czerwca 2020 roku, a butelkowanie odbyło się 27 sierpnia 2024. Rozlewana i etykietowana ręcznie, każda butelka jest numerowana na hologramie. Zapach agrestu, śliwek, wiśni, delikatna nuta rumowa. Smak bardzo cierpki – biała porzeczka, agrest, ume, renkloda, morela. W finiszu dużo nut kojarzących się z Japonią – ume, soja, hoisin i suszone morele, figi.

New make/young spirit roku

Bán Poitín 48% (Irlandia Północna, Echlinville Distillery) – 97/100

Trunek bardzo popularny w barach Belfastu do koktajli z espresso, zwanych Belfast Coffee. Robiony z: ziemniaków, melasy z buraka cukrowego i słodowanego jęczmienia. W zapachu: nuty warzywne, słodkie, ziołowe – marchew, ziemniak. W smaku ziemniaczana słodycz, pietruszka, seler, ale też gruszki i mąka. Finisz bardzo długi, nutka chrzanowa, nawet lekki pieprz, ziele angielskie i surowe ziemniaki. Świetny destylat.

W Polsce w ofercie: brak

Młody Ziemniak 2023 40%(Polska, Polmos Siedlce) – 90/100

W zapachu tłusty, dużo nut skrobiowych, ogórek i nuty świeżo wyłupanej pestki słonecznika. Wypełnia usta słodyczą – wanilia, skrobia, gotowane ziemniaki, pieczone ziemniaki i słonecznik. W finiszu poza nutami skrobiowymi jest słoność, jest pieprzność, jest też kremowość i będąca chyba znakiem rozpoznawczym tego rocznika nuta ziaren słonecznika.

Okowita roku

Troyanska Slivova 25YO 40% (Bułgaria, Vinprom Troyan) – 97/100

Zapach słodkich śliwek, dojrzałych mirabelek, nuta miodu, lekko pigwy, tytoniu, słodkiej herbaty. Smak słodkich i wytrawnych śliwek, skóry, tytoniu, lekko pieprz. W finiszu cierpkość i słodycz – śliwki, śliwki w czekoladzie, rodzynki, nuty herbaciane, ostry tytoń, lekko wanilia. Bardzo dobre.

W Polsce w ofercie: brak

G.E. Massenez Vieille Prune 40% (Francja, G.E. Massenez) – 96,5/100

Intensywny aromat bardzo słodkiej śliwki, suszone śliwki, delikatna nutka pestki, marcepanu, lekki tytoń. W ustach dostojna słodycz – soczysta, pyszna śliwka, delikatna dębina, nuty przyprawowe, słodkie ciasto ze śliwkami i migdałami, ale bardzo dużo w tle owocu. W finiszu poza śliwką jest delikatnie anyż, delikatnie pieprz, imbir, ale też pomarańczowość, migdały, marcepan, sporo pestki, nuta tytoniu. Świetnie zrobiona, niezwykle smaczna śliwowica.

W Polsce w ofercie: brak

Kalwados roku

Christian Drouin Calvados ACC 1962 42% (Francja, Christian Drouin) – 96,5/100

Destylacja w przewoźnym alembiku. W zapachu pieczarki, śliwki, gruszki, jabłka, stara fajka, lukrecja, rozmaryn, tymianek. W smaku zioła, kwaśne i gorzkie jabłka, skóra, taniny, mocna zielona herbata. W finiszu hibiskus, herbata hibiskusowa, taniczne jabłka.

W Polsce w ofercie: M&P

Christian Drouin Pays d’Auge Experimental 19YO Springbank Angels #10 50,4% (Francja, Christian Drouin) – 95,5/100

Kalwados był leżakowany przez 19 lat, finiszowanie trwało 5 miesięcy, wykorzystano 8 beczek po Springbank. Limitowana edycja, 2130 butelek. W zapachu masa jabłek – pieczone, bardzo dojrzałe, raczej słodkie, jabłka odymione, w tle – gruszki, morele. W ustach cierpkość, dużo tytoniu, cierpkie jabłka, gorzkie jabłka, kwaskowe śliwki, kwasowe gruszki. Finisz bardzo długi, cierpko-gorzkawy, gorzkie migdały, gorzkie, dojrzałe jabłka.

W Polsce w ofercie: M&P

Brandy roku

Casajuana 100 Años 40% (Hiszpania, Bodegas Allozo Centro Españolas) – 96/100

Wspaniały zapach – kawa, tytoń, śliwki, daktyle, figi, czereśnie, arbuz, do tego miód, wanilia, czekolada, delikatny kokos. Wszystko do siebie doskonale pasuje, zbalansowane, nic nie przeważa. Smak już nie jest tak harmonijny. Najpierw ostry i oleisty – czarne oliwki, ostry tytoń, nuty umami, grzybowość, bardzo stara beczka, jest też kawa, kakao. W finiszu nuty egzotycznego drewna sandałowego, słoność i pieprzność, daktyle i suszone morele, mineralność. Bogata, wyjątkowa brandy.

W Polsce w ofercie: M&P

Koya XO 40% (Chiny, Changyu) – 93,5/100

Dziesięcioletnia brandy, wyłącznie z winogron ugni blanc. Podwójna destylacja we francuskich alembikach. Leżakowanie we francuskim dębie z Limousin. Zapach kwiatów, ogrodu różanego, liczi, słodkich jabłek, gruszek, mango, lekko anyż, tymianek, odrobina kakao, skórzastość, lukrecja. W ustach delikatna, cierpka, sporo tytoniu, zielonej herbaty, lukrecja, suszony rumianek, rodzynki i figi, chlebowiec. W finiszu cierpki tytoń, zielone orzechy włoskie, skóra, lukrecja, koper, migdały, lekka słoność. Smaczna, złożona, wysokiej klasy brandy.

W Polsce w ofercie: Cerville Investments

Marc/grappa roku

Grappa Marolo di Nebbiolo 44% (Włochy, Fratelli Marolo) – 96/100

Grappa z Piemontu, w zapachu masa czarnej porzeczki, morwa, wiśnie i czereśnie, odrobinka miodu. W smaku agrest, morwa, porzeczka, mirabelka. Finisz cierpki, taniczny jak wina nebbiolo, doskonale oddaje charakter szczepu. Jest też lekka nutka anyżu i pektyn pestki. Wybitna grappa.

W Polsce w ofercie: brak

Tsipouro Tirnavou Angel Tears 40% (Grecja, Katsaros Distillery) – 95/100

Trzykrotna destylacja w miedzianym alembiku, przed rozlaniem do butelek pół roku leżakowania w stalowych kadziach. Wspaniały słodki zapach muscatu – czysty, z nutami cytrusów, zwłaszcza grejpfruta, słodka śliwka, melon, syrop z brzoskwini, w tle leciutka nuta mineralna, krzemionkowa, delikatny rozmaryn. Smak słodki – słodkie muskatowe winogrona, słodki grejpfrut, pomelo, melon, liczi, różaność. Finisz długi, oleisty, słodko-winogronowy, jak wino muskatowe z późnego zbioru plus melonowa słodycz. Delikatne, eleganckie, bardzo dobre tsipouro, albo może nawet wybitne

W Polsce w ofercie: brak

Pisco roku

Złotego medalu brak w tej kategorii
Pisco 1615 Italia Puro 42% (Peru, Bodega San Nicolás) – 93,5/100

Na litr destylatu idzie 7-8 kg winogron. Zapach kwaskowy, cytryn, mandarynek, nektarynek, ale też solonych cytrusów, kiszonych cytryn. W smaku nutki kwaskowych jabłek, gruszek, cytrusów, lekka słoność, lekka nuta taniczna – kombucha, zielona herbata. W finiszu cierpkość, kwaskowość, duża cytrusowość i przyjemna słoność, mineralność, do tego brzoskwinie, nektarynki.

W Polsce w ofercie: M&P

Koniak roku

François Voyer Grande Champagne Collectione Personal No 7 40% (Francja, François Voyer) – 98/100

Eau de vie w wieku od 77 do 103 lat. Aromaty rodzynek, fig, daktyli, anyżu, przypraw korzennych, słodkich śliwek. W smaku eksplozja smaku – dużo tytoniu, skóry, słoność, lukrecja, pieczone jabłka. W finiszu dużo tytoniu, czarna herbata, przyprawy korzenne, może suszony imbir, pigwa.

W Polsce w ofercie: M&P

Dupuy Hors d’Age Petite Champagne Lot 70 47% (Francja, Maison Dupuy) – 98/100

Edycja licząca tylko 397 butelek. W zapachu masa owoców świeżych i suszonych – gruszki, jabłka, morele, do tego czarny bez, tytoń, skóra, lekko lukrecja. W smaku niebywała owocowość – bardzo soczyste brzoskwinie, nektarynki, liście porzeczki, morwa, do tego gorzki tytoń, głóg, jarzębina, słoność. Niebywale pełny smak. Finisz bardzo cierpki, kwaśno-gorzkie jabłka, gorzkie migdały, gorzkie gruszki i tytoń, dużo tytoniu, ale nie ostrego. Rewelacyjny koniak.

W Polsce w ofercie: M&P

Armaniak roku

Castarède 1924 40% (Francja, Castarède) – 95/100

Zabutelkowany w wieku stu lat. Powstał najprawdopodobniej z winogron ugni blanc, choć wówczas nie prowadzono starannej rejestracji każdej napełnionej beczki. Około 60 lat temu trunek z beczki został przelany do gąsiorka demijohn. W zapachu skóra, tytoń fajkowy, morele, miód, delikatnie nuta grzybowa. W smaku lekko słoność, lukrecja, solona skóra, słone rodzynki, delikatnie wanilia. Finisz dość lekki – rodzynki, figi, daktyle, suszone morele, gorzka pomarańcza.

W Polsce w ofercie: brak

Dartigalongue Bas-Armagnac 1959 40% (Francja, Dartigalongue/Wealth Solutions) – 95/100

Stary armaniak z piwnic w Nogaro. W aromacie: skóra, ściółka leśna, lukrecja, anyż. W ustach lekki, taniczny – dużo goryczy, piołun, śliwki, lukrecja. Finisz bardzo długi, gorzki, piołunowy, gorzkie i kwaskowe śliwki, mirabelki, lekki tytoń, lukrecja.

W Polsce w ofercie: Wealth Solutions

Whisky blended roku

John Walker & Sons 28YO Bicentenary Blend 46% (Szkocja, Diageo) – 95/100

Kupaż powstał w 2020 roku, z okazji dwusetnych urodzin marki Johnnie Walker. Za zestawienie whisky odpowiadał Jim Beveridge, który wykorzystał m.in. beczki z zamkniętych destylarni: Cambus, Pittyvaich czy Port Ellen. Zapach bardzo intensywny – jest dużo owoców sadu – jabłka, zielone jabłuszka, gruszki, morele, poza tym suszone owoce, ale też wyraźna torfowość. W ustach słodycz zmieszana z goryczką – słodkie i gorzkie jabłka, jarzębina, głóg, rokitnik, nuty anyżu, słoność, lukrecja. Finisz jest zaskakująco wręcz gorzki, pozostaje w ustach posmak piołunu, głogu, także igliwia, zielonych szyszek, dymu i wrzosów, także gorzkich skórek curaçao.

W Polsce w ofercie: Diageo Polska

King of Casks 27YO 1996 Mission Gold 47,1% (Szkocja, Murray McDavid) – 95/100

Technicznie blended malt, w praktyce to stara Balvenie z odrobiną Glenfiddich (tea spooned malt). Po latach spędzonych w beczkach po bourbonie, była finiszowana aż trzy lata w beczkach po portugalskiej brandy z regionu Douro, a konkretnie z piwnic Caves de Murça. Zestawiona z trzech beczek, z których finalnie wyszło 706 butelek. W aromacie mamy nuty nektarynek, pomarańczy, mandarynek, słodko-kwaskowych jabłek, śliwek, moreli – jest bardzo przyjemnie owocowo. Jest też lekka nutka słodkiej mąki, albo słodkiego ciasta z suszonymi morelami. W ustach jest cierpkość, jest dużo tytoniu, jest delikatna słoność, a poza tym masa owoców – gruszki williams, malinowe jabłka, czereśnie, wiśnie, ale też melon, papaja. Finisz cierpki, taniczny, nieco ziemisty, dużo kwaskowych jabłek, renklody, mirabelki, nuty tytoniu, hibiskusowej herbaty.

W Polsce w ofercie: M&P

Whisky single malt roku

Strathisla 1965 Gordon & Macphail Cask 3474 43% (Szkocja, Strathisla/Gordon & Macphail) – 97,5/100

Zabutelkowana w 2016 roku, w wieku 50 lat, z mocą 46%. Leżakowała w dużej beczce puncheon pierwszego napełnienia po sherry, z której wyszło 418 butelek. Zapach kawy, syropu wiśniowego, czekoladek z wiśnią, czekolady ze śliwką, słodu, przypraw korzennych. W smaku gorzkie winogrona, gorzkie jabłka, głóg, jarzębina, ale też kwaśna żurawina, nutka kiszonej limonki i imbiru. Niebywale bogate. W finiszu szałwia, głóg, gorzkie dzikie wiśnie, gorzkie migdały, mięta, rozmaryn i znów szałwia, może nawet dziurawiec. Fantastyczna whisky.

W Polsce w ofercie: Team Spirit Whisky

Glen Grant 65YO Wealth Soltions Cask 2747 59,6% (Szkocja, Glen Grant/Wealth Soltions Cask) – 97/100

Wydestylowana w 1950 roku, zabutelkowana w 2015 roku. W zapachu – wosk, jabłka, gruszki, morele, rodzynki, figi, lekka słoność. W ustach wosk, słoność, imbir, kardamon, cynamon i kwaśne jabłka. Finisz długi, kwaskowy, cytrusy, imbir, brzoskwinie, morele, kwaskowe jabłka.

W Polsce w ofercie: Wealth Soltions

Whisky single grain roku

Złotego medalu brak w tej kategorii
Caledonian 1987 34YO Duncan Taylor 52,7% (Caledonian Distillery/Duncan Taylor) – 92,5/100

Butelkowanie w 2021 roku w serii Rare Auld Grain, w liczbie 210 butelek. W zapachu słodkie śliwki i kiszone śliwki, żółte czereśnie. W smaku dużo nut rumowych, tanicznych, tytoniowych, ale też orzechy laskowe. W finiszu śliwki, śliwki w occie, orzechy, wafelek orzechowy.

W Polsce w ofercie: brak

Whisky rye roku

Złotego medalu brak w tej kategorii
Rossville Union 7YO Rye Whiskey 58,5% (USA, Luxco) – 92/100

Wyprodukowana w MGP Indiana, mieszanka dwóch zacierów: 51% żyta, 45% kukurydzy i 4% słodu oraz 95% żyta i 5% słodu. Edycja straight from the barrel. Zapach śliwek, moreli, ale też malin, czekolady z wiśnią. Bardzo elegancki. W smaku słodki tytoń fajkowy, amfora, słodka herbata, konfitury różane, śliwki, morele. W finiszu piołun, pieprz, rozmaryn, trochę słonej lukrecji.

W Polsce w ofercie: Dom Whisky

Whiskey irlandzkie roku

Złotego medalu brak w tej kategorii
Midleton Very Rare 2024 40% (Irlandia, Midleton Distillery) – 91,5/100

Kolejna odsłona serii obecnej na rynku od 1984 roku. Zapach śliwek, czereśni, wiśni, moreli, gruszek – bardzo owocowo. W smaku dużo mąki, prażone ziarno, jabłka, gruszki, morele. W finiszu gorzka czekolada z żurawiną, czerwoną porzeczką, nutka ziołowa i kremowość.

W Polsce w ofercie: Wyborowa Pernod Ricard

Whiskey amerykańska roku

Złotego medalu brak w tej kategorii
Jefferson’s Cheff’s Collaboration 45% (USA, Kentucky Artisan Distillery) – 88/100

Mieszanka whiskey rye i bourbona, powstała we współpracy z szefem kuchni Edwardem Lee, głównie z myślą o foodpairingu z ostrzejszymi daniami kuchni koreańskiej, by uzyskać połączenie nut słodkich, owocowych i ostrych, korzennych. Ta edycja jest z 2013 roku. W zapachu znajdziemy: orzechy, pieczone kasztany, żołędzie, orzeszki ziemne, rozmaryn, wanilię, słodkie jabłka. W smaku dużo ziół, kukurydzy, pieprz, sól, nafta, siarka, kwaskowe jabłka. W finiszu sporo siarki, kukurydzy, ziół, niezbyt mocna pieprzność.

W Polsce w ofercie: Dom Whisky

Bourbon roku

Angel’s Envy Finished in Port Wine Barrels Cask Strength 59,9% (USA, Angel’s Envy) – 95/100

Edycja limitowana z 2022 roku, wypuszczono 16980 butelek. Piękny zapach śliwek, wiśni, moreli, suszonych moreli, rodzynek, truskawki, ciasta ze śliwkami i kruszonką. W smaku słodycz i taniczność, cierpkość – dużo moreli, gruszki, soczyste brzoskwinie, w ogóle jest bardzo soczyście, też cytrusy – pomarańcze, pomelo, tropikalne owoce – liczi, marakuja. W finiszu natomiast orzech włoski, orzeszki ziemne, skóra, suszone śliwki, lekki tytoń. Rewelacyjna whiskey.

W Polsce w ofercie: Bacardi-Martini

Woodford Reserve Baccarat 45,2% (USA, Woodford Reserve) – 95/100

Bourbon z beczek wyselekcjonowanych przez mistrza destylacji Woodford Reserve, Chrisa Morrisa, finiszowany w beczkach po koniaku XO. Zamknięty w karafce z ręcznie dmuchanego szkła Baccarat. W aromacie rodzynki, daktyle, morele, słodkie śliwki, tytoń, ale też słodkie nuty kakaowe, wanilia, orzechy laskowe, pieczone kasztany. W smaku ostry tytoń, imbir, cytrusy, tytoń, gorzka czekolada, orzechy włoskie. W finiszu słodycz – czekolada, kakao, pralinki, orzechy w czekoladzie, śliwki w czekoladzie i skórzastość, suszone śliwki, suszone wiśnie.

W Polsce w ofercie: Brown-Forman Polska

Gin/jałowcówka roku

Silent Pool Black Juniper 43% (Wielka Brytania, Silent Pool Distillers) – 98,5/100

W aromacie tego niezwykłego ginu znajdziemy: pieprz, grejpfruta, pomelo, pomarańcza i na końcu czarna herbata. W smaku pieprzność, kwaśne jabłka, chilli, curry, ale też zielone włoskie orzechy i dużo pieprzu, grejpfrut. W finiszu słoność, pikantność, pieprz, grejpfrut, goryczka albedo, bitter, piołun. Genialny gin.

W Polsce w ofercie: Gin Dom

Renais Gin 40% (Wielka Brytania, Renais Spirits) – 96/100

Niezwykły gin, firmowany przez Emmę Watson. Destylat jest z francuskich win, a wśród składników są takie osobliwości jak wapień z kimerydu, kryształki soli i tłoczone winogrona grand cru, do tego: jagody jałowca, korzeń dzięgla, kwiaty lipy i miód akacjowy, skórki cytryny, kawałki limonki, ziarna kolendry, pieprz kubeba. Zapach jest przyjemny i bardzo intrygujący. Słodki, ale nie jak miód, raczej jak marwitki, co zapewne zawdzięczamy rodzajowi wykorzystanego dzięgla. Jest elegancki i delikatny, lekka kwiatowość, ale nic z pudrowości, to raczej lipowa aleja. W smaku jest delikatna taniczność i warzywność, wciąż ta przyjemna słodycz marwitki, nutka leśna, ale nie ostra, jałowiec jest bardziej słodki niż pikantny. W finiszu sporo nut leśnych – jałowiec, ale też jakby paprocie, zielone szyszki, igliwie, żywiczność, delikatna słoność, mineralność. Unikatowy, bardzo smaczny gin.

W Polsce w ofercie: brak

Akwawit roku

Aalborg Jule Akvavit 2023 47% (Dania, Arcus) – 95/100

W aromacie: koper, kmin, mięta, limonka, pomarańcza, mandarynka, tangerynka, słód, kwaśna śliwka, czarne oliwki. Smak oleisty, bardzo kminkowy, mięta, cytrusy. W finiszu dużo kopru i kminu, oliwki, anyż, mentol, mirabelki, pieprz.

W Polsce w ofercie: brak

Copenhagen Aquavit Dill Anise 41% (Dania, Copenhagen Distillery) – 89,5/100

W zapachu dużo dzięgla, anyż, skórki cytryny, nuta słona, portowa. W smaku słodkie i słone, jak chleb z kminem. Gorzka cytryna w finiszu, limonka, anyż i kmin. Copenhagen Distillery ma w ofercie także gin i swoją whisky.

W Polsce w ofercie: brak

Rum roku

Enmore 29YO 1994 Black Cat Cask 65 Still Rev 49,2% (Gujana, Enmore/Precious Liquors) – 97,5/100

Edycja liczy 205 butelek. Zapach bogaty, dużo melasy, lekko nuty naftowe, portowe, śliwki, suszone śliwki, rodzynki, słodki wiśniowy tytoń, dużo aromatycznej lukrecji. W smaku gorzka mięta, szałwia, dziurawiec, herbata, skóra, tytoń, śliwki, daktyle, powidła morelowe, gorzka pomarańcza. W finiszu słona lukrecja, anyż, imbir, gorzkie pomarańcze, daktyle, figi, syrop wiśniowy, rodzynki, śliwki, renklody i goryczka. Niezwykle bogaty, złożony rum.

W Polsce w ofercie: Team Spirit Whisky

Clarendon 26YO Cask 433941 57,1% (Jamajka, Clarendon/Precious Liquors/The Auld Alliance) – 97/100

Butelkowanie 2022, edycja liczy 296 butelek. To efekt współpracy dwóch bottlerów – Precious Liquors i The Auld Alliance. W aromacie nafta, fermentujące banany, śliwki, skóra, tytoń, anyż, lukrecja. W smaku fermentujące tropikalne owoce, goryczka, piołun, gorzkie migdały, masa anyżu. Finisz zaskakujący, bardzo długi i bardzo rześki – mięta, mentolowy tytoń, słoność, skóra, anyż, słony karmel. Wspaniały.

W Polsce w ofercie: Team Spirit Whisky

Cachaça roku

Złotego medalu brak w tej kategorii
Magnifica Rare Cask Collection 2009 41% (Brazylia, Magnífica de Faria) – 90,5/100

Podwójnie destylowana, leżakowana dziesięć lat w beczkach z amerykańskiego dębu. W zapachu: banany, śliwki, morele, orzechy włoskie, ananas. Smak cierpki, wytrawny – gorzkie orzechy włoskie, głóg, tytoń, śliwki, wiśnie, gorzkie migdały. Finisz cierpki, taniczny, dużo tytoniu, wędzone śliwki, lekko słoność.

W Polsce w ofercie: ML Spirits

Tequila/agave spirit roku

Clase Azul Añejo 40% (Meksyk, Casa Tradición) – 97,5/100

Leżakuje 25 miesięcy w beczkach po amerykańskiej whiskey. W aromacie: pieczone jabłka, pomarańcze, przyprawy korzenne, śliwki, miód, egzotyczne drewno, jak heban. W ustach rozgrzewająca – goździki, nutka anyżu, gałka muszkatołowa, cierpkie zielone włoskie orzechy, ale też słodkie figi. Finisz na początek dość słodki, jak wytrawna czekolada, kakao, ale zaraz idzie w stronę taniczną – tytoniu, kwaśnej renklody, kwaskowych jabłek, gruszek ulęgałek, jest też lekko sól, lekko pektyny. Finisz jest bardzo długi, po pewnym czasie dochodzi jeszcze taniczna, gorzka nuta herbaciana. Pięknie ewoluuje i dostarcza wiele przyjemności z degustacji. Kontemplacyjna tequila.

W Polsce w ofercie: United Beverages

Bacanora Blanco Santo Cuviso Agave Pacifica 45% (Meksyk, Santo Cuviso) – 97/100

Trunek produkowany w bardzo tradycyjny sposób, rdzeń agawy jest opiekany w ceglanym piecu. Po ugotowaniu agawy są mielone i fermentowane naturalnie przez dzikie drożdże przez okres do 12 dni. Podwójna destylacja w miedzianych alembikach. Po destylacji spirytus pozostawia się w szklanych gąsiorach o pojemności 5 l na okres ok. 2 tygodni, zanim zostanie zlany do butelek z mocą 45%. Zapach marchwi, pietruszki i olej słonecznikowy. W smaku bardzo delikatne i warzywne – marwitki, zielony ogórek. Finisz słodki, warzywny, ale też agrest i lekko pieprzność.

W Polsce w ofercie: The Last Port

Mezcal roku

Złotego medalu brak w tej kategorii
Mezcal El Jolgorio Tobasiche Silvestre 2018 53,2% (Meksyk, El Jolgorio) – 94,5/100

Destylarnia Palenque, wypuszczono tylko 650 butelek. Zrobiony z dziko rosnącej agawy odmiany tobasiche, znanej też jako agave karwinskii. Wspaniały zapach marchwi, pietruszki, kiszonego buraka. W ustach słone, nie czuć mocy alkoholu, nuta warzywna, ale też owocowa – agrest, porzeczka. W finiszu mineralność i warzywność – pieczone ziemniaki, pietruszka, ale też agrest, limonka.

W Polsce w ofercie: Tudor House

Shōchū/soju/baijiu roku

Yanghe Daqu Dream Blue M9 52% (Chiny, Yanghe) – 97,5/100

Destylat z ryżu i sorgo, ok. 30 lat dojrzewania w terakotowych amforach. Zapach wędzonego sera, sera starzonego w popiele, koziego sera, drożdżowy, lekko pieprzny. W smaku dużo wędzonego sera koziego, wędzonych wiśni, słodkie liczi, słodki ser z żurawiną, ale też sezam. W finiszu kandyzowane skórki limonki, liczi, czereśnie, mirabelki, ananas, wędzony ser. Finisz najdłuższy ze wszystkich baijou z kolekcji Yanghe Daqu, ale też ten trunek jest najstarszy i najdroższy.

W Polsce w ofercie: brak

Sujiu Toupai Shuang Gou Jiu Ye 52% (Chiny, Jiangsu Shuanggou) – 97/100

Zapach koziego sera wędzonego, wędzonych śliwek, wędzonych wiśni i ananasa. W smaku ziemiste, słodkie i serowe – ser kozi leżakujący w popiele, liczi, ananas. Finisz bardzo długi, dużo wędzonego i leżakowanego w popiele sera, kandyzowane skórki cytryny, mango i ziemistość.

W Polsce w ofercie: brak

Likier roku

Jambu Electric Daisy UBD 40% (Brazylia, United Brazilian Distilleries) – 96,5/100

Suszone żółte kwiaty jambu były 15 dni macerowane w cachaça i potem 1,5 roku leżakowania w stalowych tankach. Alkohol został ściągnięty znad pyłków kwiatowych, które osiadły na dnie. Zapach owocowy, rześki, kwaskowy, cytrusowy, nuta kiszonkowa, lekko cynamon, bardzo słodkie jabłka. W smaku słoność i elektryczność, mrówki biegające po języku, uczucie jakby język krwawił, tak potężne jest działanie tego owocu. Finisz długi, mrowiący język – elektryczność i słoność. Niebywale intensywne jambu.

W Polsce w ofercie: brak

Saturday Limoncello 30% (Polska, Saturday Makers) – 96/100

Cytrusy i jałowiec oraz kardamon. Wspaniały, intensywny, bardzo naturalny zapach całych cytryn – skórki, soku, albedo. W ustach bardzo kwaśne, masa cytryny, ale pięknie dopełnionej jałowcem i kardamonem. Pierwsza klasa. Długi, kwaskowy, orzeźwiający finisz, a jałowiec jeszcze rześkość podbija.

Absynt roku

Złotego medalu brak w tej kategorii
Gary1966 Absinth#2 73% (Polska, Gary1966) – 93,5/100

Zapach piołunu, szałwii, mięty, tymianku, dzięgla. W smaku sporo dzięgla i anyż oraz piołun. Finisz długi, gorzko-cierpki, zaskakująco korzenny, dzięglowy z rześką nutką mięty pieprzowej na końcu.

Książka roku

Tomasz Miler „Whiskey amerykańska” (M Publishing)

Dzieło jakiego nie powstydziłby się amerykański badacz. Ponad 500 stron ze zdjęciami, Tomek Miler rzetelnie przedstawia historię amerykańskiej whiskey, definicje i uwarunkowania prawne, technologię produkcji oraz najważniejsze destylarnie i marki. Aż trudno uwierzyć, że tak wyczerpująca temat książka powstała w wyniku zaledwie kilkumiesięcznego researchu – u źródeł w USA oraz w bibliotece. Temat jest niezwykle dynamiczny, podczas gdy w 2013 roku w USA było 300 destylarni, w 2016 roku ich liczba wzrosła do ponad 800, a obecnie jest w USA 2750 destylarni, z czego 1760 produkuje whiskey.

Krzysztof Piaseczny „Rum Compendium” (Media Plus)

Pięknie wydane, oprawione w skórę rumowe kompendium Krzyśka Piasecznego znanego z projektu Rum Explorer. Książka lekko napisana, dowcipna, bardzo szczera i osobista, którą czyta się z uśmiechem przyjaźni do autora, bo Krzysiek pisze tak jak opowiada, z pasją i radością odkrywcy.

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.