W sierpniu spróbowałem 149 nowych alkoholi, w tym szczególnie wiele było whisky single malt w związku z Festiwalem Whisky w Jastrzębiej Górze. Tu rywalizacja była najbardziej zacięta, aż sześć whisky otrzymało bowiem noty 95+. Zdecydowana większość moich próbek (117) w sierpniu znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli:
miesiąc |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
I |
13 |
6 |
8 |
11 |
16 |
14 |
22 |
53 |
150 |
89 |
II |
3 |
2 |
3 |
2 |
3 |
5 |
7 |
21 |
58 |
31 |
III |
1 |
3 |
2 |
7 |
7 |
5 |
16 |
22 |
68 |
25 |
IV |
0 |
2 |
3 |
4 |
4 |
7 |
14 |
42 |
54 |
18 |
V |
3 |
3 |
0 |
6 |
10 |
11 |
28 |
44 |
83 |
40 |
VI |
0 |
3 |
4 |
4 |
10 |
10 |
21 |
53 |
81 |
47 |
VII |
0 |
0 |
3 |
6 |
4 |
2 |
4 |
33 |
49 |
31 |
VIII |
0 |
1 |
1 |
5 |
1 |
1 |
6 |
17 |
82 |
35 |
razem |
19 |
20 |
24 |
45 |
55 |
55 |
118 |
285 |
625 |
316 |
Alkoholem sierpnia jest whisky GlenDronach 1993 28YO Pedro Ximenez Puncheon Cask 6865 (52,8%) z notą 98,5/100. Zapach: kawy, kakao, czekolady, kawy, rodzynek, fig, daktyli, ale jest też kwaskowa rześkość jabłek i zielonych gruszek. I do tego bardzo dojrzałe słodkie pomarańcze oraz lukrecja. W smaku jest słodycz bardzo dobrej czekolady, wiśnie w czekoladzie, ale też: mięta, aloes, kwaskowe śliwki, jabłka, dużo rześkości, która kompletnie zaskakuje po blisko 30 latach w beczce po pedro ximenez. Finisz bardzo elegancki – czekoladowa słodycz, bakalie, zwłaszcza rodzynki, suszone wiśnie i suszone orzechy włoskie, gorzkie kakao, ciężki słodki słód jak w porterze.
Wódką czystą sierpnia została V-One Orkisz Czarny (40%) z notą 90. Eksperymentalna edycja, wódka czysta orkiszowa z dodatkiem wyciągu z humusa o barwie wpadającej w czerń. Zapach ziarna, lekko pomarańczy, tropikalnych owoców, słodu, orzechów włoskich, beczki, wafelka. Smak lekko słodki, ziołowy, dębowy, też lekko kawa, gorzkie kakao, ale i delikatnie wanilia, słodka czekolada. W finiszu jest palona cykoria i słodycz białej mlecznej czekolady, do tego kardamon, gorzkie ziarna kakao.
Wódka smakowa sierpnia to Destyl HefeWódka 2022 (40%) z notą 97. Rektyfikat zbożowy z dodatkiem destylatu z osadów piwnych z krakowskiego Browaru Dwie Wieże. Zapach intensywny – chmiel, jałowiec, żywica, igliwie, tuja, mech, żywica… Las. Smak jest zaskakująco lekki, owocowy, nuty kwaskowe, zielone jabłko, chmiel, nuty nieco mdłe, słonecznikowe, ale też gorzkie, piołunowe. I dużo kwaskowych białych winogron w stylu riesling. Finisz gorzki, chmiele, goryczka, piwne nuty, ale też: słodka śliwka, słodkie jabłko, a potem cierpkość – kwaśne zielone jabłko, gorzki chmiel zamyka temat.
Wódka starzona sierpnia to Wolf & Oak Wódka Starzona w Beczce z miodem 2020 D/AP AB (40%) z notą 86,5. Intensywny zapach miodu, wanilia, popcorn w karmelu. W smaku jest trochę pieprzu, anyż, marcepan, miód, biała czekolada. Pikantny finisz. Miód z chili.
Okowita sierpnia to Drake OVII Kwiaty Czarnego Bzu Geist 1/2022 (43%) z notą 97. Zapach intensywny, wchodzący w porzeczkę, pokrzywę. Smak cierpki, czarna porzeczka, ziemistość. Finisz cierpki, ziemisty i owocowy, z nutą jabłka, kwaśnej gruszki.
Grappa miesiąca jest Gaja Grappa di Barolo (42%) z notą 88. Zapach wulkaniczny, krzemowy, do tego kwiaty i soczyste owoce, miód. W smaku cierpka, wytrawna, taniczna i ziemista. Goryczka w finiszu, grejpfrut, tarnina, mineralność.
Koniak sierpnia to A.E. Dor Fins Bois 1978 (40%) z notą 94. Zapach poziomek, truskawek, malin, wiśni, jagód leśnych, lekko mchu, nawet grzybów. Smak cierpki i dość słony, zielona herbata, rodzynki tytoń. Słony finisz, tytoń, goryczka, sadza.
Gin sierpnia to Herbarius Tequila Barrel Aged (45%) z notą 97. Zapach bardzo rześki, intensywnie jałowcowy, nuta słodka z agawy, ale też zaskakująca nuta zielonego ogórka, dużo ziół – zwłaszcza majeranek, ale też kmin i tymianek. Tak ziołowo, że niemal aptecznie, co pięknie koresponduje ze słodyczą agawy. Także w ustach ogromna rześkość – mięta i limonka, jałowiec, zioła, w tym gorzkie, jak werbena, nawet piołun, a i tatarak. W finiszu za to znajdziemy słodkie jabłka i słodkie muskatowe winogrona, apteczne nuty ziołowe, tymianek, agawy już nie ma w ogóle, ale jest to niebywale smaczny gin, zamiast słodyczy agawy pojawia się słodycz… bananowa.
Rum sierpnia to Alfred’s Trail 9.12 Edition (45%) z notą 89,5. Destylarnia Foursquare, 9 lat leżakowania w tropiku, finiszowane 12 miesięcy w beczkach po banyuls. Zapach skórzasty, bardzo melasowy, dużo orzechów – laskowe i włoskie, czekolada z orzechami. W smaku bardzo słodkie, dużo czekolady, orzechy, migdały, miód. W finiszu jest nieco pieprzu, imbiru, śliwki, wiśnie, czekolada i miód.
Whisky single grain sierpnia to Invergordon 22YO Hart Brothers (52,8%) z notą 87,5. Zapach bardzo słodki – wanilia, toffie i zioła, gorzkie gruszki. Smak cierpki, sok z wiśni, kwaśne jabłka, kwaśne winogrona, tytoń, herbata, nieco soli, wędzenie. Finisz pełen migdałów, pestek wiśni, wędzenia i ciemnego słodu, piernika, czarnego chleba z rodzynkami, ze śliwką.
Whisky blended sierpnia to Dingle Fifth Single Pot Still Release (46,5%) z notą 85. Beczki w 100% first fill bourbon. Zapach kremowy, waniliowy, do tego zioła i bardzo młode zielone ziarno, mleczko zbożowe. Smak bardzo zbożowy i ziołowy. W finiszu: banany, zioła, młode zboże, lekko słoność.
Amerykańska whiskey sierpnia to Elijah Craig Barrel Proof 120,2 (60,1%) z notą 96,5. Zapach jesiennych liści, balsamico śliwkowe, fermentowana kukurydza, marcepan, migdały, cynamon, zioła, jałowiec. A w smaku zaskakująca słodycz syropu klonowego, zioła, anyż, pulpa pigwowca, banany, mango, marakuja. Dużo bananów w finiszu, pigwa i marakuja, lekka słoność, solony popcorn w karmelu.
Irlandzka whiskey sierpnia to Bushmills 30YO (46%) z notą 96,5.Whisky finiszowana w nowym amerykańskim dębie. Zabutelkowana po trzydziestu latach w 2020 roku w serii The Causeway Collection. Wypuszczono zaledwie tysiąc butelek. Zapach słodkich, bardzo dojrzałych jabłek, tropikalne owoce, stary calvados, cynamon, gałka muszkatołowa, heban. W smaku słodkie jabłka, zioła, herbata, pestki jabłek, anyż, lukrecja. Finisz długi, korzenny, nuty skóry, słodkiego tytoniu, pieczonych jabłek, słodkiej kokosanki.
Jest też w sierpniu absynt miesiąca, Diablica Kurnwica (76%) z notą 85,5. Zielony kolor, zapach anyżu, lukrecji, piołunu. Smak gorzki, ziołowy, cierpki. W finiszu gorzko – piołun, anyż, mięta, szałwia.
Likier sierpnia to Longinus Wiśniówka (18%) z notą 92. Nowa receptura, poprzednia wiśniówka Longinus miała 30%. Odmiana łutówka. Zapach bardzo owocowy, lekko pestka, lekko liście. Smak kwaśny, soczysty, rześki. Finisz kwaskowy, lekki, wiśniowy.
Odkrycie miesiąca to mała domowa destylarnia Bael Handmade. Bardzo ciekawe receptury ginów i likierów, wszystko kojarzy się z lasem, łąką. Na razie w mikroskali, ale są to na tyle dobre i uniwersalne smaki, że być może za jakiś czas pojawi się na szerszą skalę na mapie polskiego kraftu.
Książką miesiąca jest dzieło Rajmunda Matuszkiewicza „Droga whisky” (Agencja Promocji Media Plus). Uporządkowane zapiski z 22 lat podróży i jest to książka stricte podróżnicza, tak naprawdę mniej więcej tyle samo w niej o whisky, co o rozkoszach przemieszczania się po Szkocji na wszelkie możliwe sposoby – pieszo, promem, łodzią, samochodem, autobusem… Jest whisky, ale jest też szkocka kuchnia, szkocka pogoda, szkockie drogi i krajobrazy. Są też sami Szkoci, zawsze sympatyczni i gościnni (poza miejscami, dokąd autora książki nie wpuszczono). Potężny tom blisko 600 stron dużego formatu, sporo zdjęć autora (choć chciałoby się by było ich więcej), notki smakowe, opisy destylarni, które paradoksalnie są najmniej ciekawym dodatkiem do tej „powieści drogi”.
Alkohol sierpnia 2022: GlenDronach 1993 28YO Pedro Ximenez Puncheon Cask 6865 (Szkocja)
Wódka czysta sierpnia 2022: V-One Orkisz Czarny (Polska)
Wódka smakowa sierpnia 2022: Destyl HefeWódka 2022 (Polska)
Wódka starzona sierpnia 2022: Wolf & Oak Wódka Starzona w Beczce z miodem 2020 D/AP AB (Polska)
Okowita sierpnia 2022: Drake OVII Kwiaty Czarnego Bzu Geist 1/2022 (Polska)
Grappa sierpnia 2022: Gaja Grappa di Barolo (Włochy)
Koniak sierpnia 2022: A.E. Dor Fins Bois 1978 (Francja)
Gin sierpnia 2022: Herbarius Tequila Barrel Aged (Polska)
Rum sierpnia 2022: Alfred’s Trail 9.12 Edition (Barbardos)
Whisky single grain sierpnia 2022: Invergordon 22YO Hart Brothers (Szkocja)
Whisky blended sierpnia 2022: Dingle Fifth Single Pot Still Release (Irlandia)
Amerykańska whiskey sierpnia 2022: Elijah Craig Barrel Proof 120,2 (USA)
Irlandzka whiskey sierpnia 2022: Bushmills 30YO (Irlandia)
Absynt sierpnia 2022: Diablica Kurnwica (Polska)
Likier sierpnia 2022: Longinus Wiśniówka 18% (Polska)
Odkrycie sierpnia 2022: Bael Handmade (Polska)
Lektura sierpnia 2022: Rajmund Matuszkiewicz „Droga whisky” (Agencja Promocji Media Plus)