Alkohole sierpnia 2023

Sierpień to zawsze pracowity miesiąc. Pełna parą idą prace związane z konkursem Warsaw Spirits Competition, zgłoszonych jest już ponad 300 alkoholi. Pod koniec sierpnia w Jastrzębiej Górze odbył się Festiwal Whisky – okazja do spróbowania wielu wybitnych pozycji. W sierpniu spróbowałem 226 nowych alkoholi, w tym wiele naprawdę znakomitych whisky i nie tylko. W strefie medalowej było 149 próbek, czyli 2/3.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

2

3

2

0

1

2

8

21

46

19

II

0

1

0

6

2

0

6

21

46

10

III

2

0

3

2

10

17

29

35

103

45

IV

2

0

2

7

9

13

32

62

87

37

V

2

0

0

2

7

12

35

75

161

65

VI

5

1

3

1

4

4

14

36

102

56

VII

4

2

2

3

8

13

20

28

66

32

VIII

1

1

0

1

5

7

24

38

88

61

razem

18

8

12

22

46

78

168

316

699

325

Alkoholem sierpnia jest Springbank 25YO 1998 Octave Duncan Taylor (45,8%) z notą 98,5/100. Zapach kawy i śliwek, wiśni, czereśni, jabłka i rodzynek, utlenionego wina. Wspaniały, głęboki. Smak cierpki, masa wiśni, jeżyny, morwa, gorzka czekolada z rodzynkami, śliwki i wędzone śliwki. Finisz cierpki jak wino, nuta sadzy, herbaty, skóry, tytoniu i cierpkiej śliwki, tarniny. Do tego utlenione nuty marsali, ale też wina śliwkowego, porzeczki, agrestu. Wybitna whisky.
Rzadka kategoria – w sierpniu jest spirytus miesiąca – Spirytus Rektyfikowany OnSpirit Aqua Vitae z Polskiego żyta (96%) z notą 95,5. Zapach mączny, przyjemny, słodycz, miodowość. W ustach kremowość, mączność, słodycz, oblepia usta, moc alkoholu nie odczuwalna. W finiszu – słodycz, cierpkość – miód, rodzynki i czarna herbata. Uzyskany z małej kolumny.
Wódka czysta sierpnia to Sedina Wódka Szczecin Unfiltered (40%) z notą 81. Destylowana w alembiku z mieszanki zbóż, z dominującym udziałem pszenicy. Przyjemny, ale wyrazisty zapach – dużo orzechów laskowych, tarta orzechowa i delikatnie prażone ziarno. W smaku oleista, tłusta, pełna, orzechowa, oliwkowa. W finiszu ziarno, wypieczona skórka chleba, orzechy laskowe, prażone migdały.
Wódka smakowa sierpnia to Wychowana w Luksusie Wheat (43,3%) z notą 93,5. Wódka pszeniczna z dodatkiem nalewów owocowych. Leżakowana 43 dni. Zapach słodki, wyrazisty, przyjemny, dużo owoców sadu, zwłaszcza jabłek, w tle jakby czereśnie. I jest delikatna pudrowa nutka pszenicznej mąki. Świetnie połączone. W smaku słodko – słodkie jabłka, może gruszki, może czereśnie, a nawet morele. Słodkie, ale bardzo pijalne, jest wyczuwalna moc alkoholu, jest wyczuwany zbożowy kręgosłup. Finisz już nie tak słodki – są kwaskowe jabłka, kwaskowe gruszki, rześko, nawet nutka eukaliptusa. Długi, świetnie pomyślany finisz, gdzie pierwsza słodycz z ust ucieka, ale utrzymuje się owocowość.
Gin sierpnia to Archipelago Barrel Reserve (45,5) z notą 90,5. Wytwarzany z 28 botaników, z których 22 są zbierane na Filipinach, w tym świeżych pomelo, zielonych pomarańczy dalandan i calamansi, owoców dayap, które przypominają limonkę, mango, sosny benguet, kwiatów: sampaguita, ylang-ylang i kamia. Leżakowany w mocno wytostowanych beczkach z amerykańskiego dębu. Zapach ziół – tymianku, majeranku, jałowca, cytryny, limonki, pomarańczy. Smak ziołowy, lekko korzenny – dzięgiel, masa cytrusów, głównie limonka. Bardzo rześki. Jest też goryczka jak w bitters. W finiszu jest albedo cytrusów, limonka, cytryna, grejpfrut, nuta wanilii, pieprz.
Okowita sierpnia to Wrzos Chmielówka Ustrońska 2023 (50%) z notą 96. Chmielona na zimno, destylacja w aparacie Holstein na żywym ogniu. Piękny, intensywny zapach chmielu, suszonych kwiatów, mniszka lekarskiego, nuty apteczne. W ustach goryczka, chmiel, rumianek, znów goryczka, bardzo gorzko. Finisz bardzo długi, bardzo intensywnie goryczkowy i chmielowy, pięknie oddany charakter piwa Pils.
Grappa sierpnia sierpnia to Schenatti Grappa Sforzato di Nebbiolo Barrique (43%) z notą 87,5. Destylacja w kociołkach caldaiette. Winogrona nebbiolo delle Alpi z regionu Sforzato Valtellina Superiore, 24 miesiące w beczce. Zapach bardzo słodki, dużo rumianku, cynamonu, egzotycznego drewna, ale też delikatna chininowa goryczka. W smaku jest najpierw goryczka, dużo drewna, wilgotne liście, żołędzie, nuty apteczne, chinina. Potem delikatna miodowa słodycz. Finisz długi, gorzki, taniczny, apteczny.
Brandy sierpnia to Georgian Legend XO Reserve 10YO (40%) z notą 86. Zapach orzechów włoskich, wiśni, czereśni, wanilii, orzechów włoskich, anyżu. W smaku orzeszki ziemne, kakao, pomarańcze, keks ze skórkami pomarańczy, nuta kawowa. W finiszu kawa, galaretka czereśniowa, utlenione wino, suche orzechy włoskie, renkloda.
Rum sierpnia to Pere Labat Clos Parcellaire Les Mangles Blanc (53%) z notą 87. Biały rum z soku z trzciny cukrowej z Gwadelupy. Zapach milupy. Banany, kaszka bananowa, w tle ananas, papaja. Smak cierpki, wytrawny, ściągający – grejpfrut, chlebowiec, kiszona limonka. W finiszu lekka słoność, lekka nuta wędzona, tłusta, ziemista, jak ostryga z cytryną. Bardzo ciekawy, smaczny rum.
Whisky blended sierpnia to Dewar’s 32YO Double Double Aged (46%) z notą 94,5. Finiszowanie w beczkach po sherry pedro ximenez. Zapach słodki, owocowy, dużo malin, poziomki, słodkie śliwki, jabłka malinowe, gruszki. Smak najpierw słodko-owocowy, potem cierpko-owocowy, dużo jabłek, gruszek, ale też biała porzeczka, agrest. W finiszu tytoń, orzechy włoskie, czekolada ze śliwką, rodzynki, figi, nuta herbaciana i hibiskusowa.
Whisky rye sierpnia to Elijah Craig Straight Rye (47%) z notą 95,5. Zapach ziołowy, wermutowy – piołun, gorzkie pomarańcze, śliwki, śliwkowe vinegar, nuta medyczna. W ustach lekka, słodka, owocowa – porzeczki, agrest, jabłka, gruszki, mirabelki. W finiszu słodkie jabłka i gruszki, maliny i trochę nut ziołowych – pieprz, ziele angielskie, piołun.
Bourbon sierpnia to Elijah Craig Barrel Proof 12YO 128 (60,4%) z notą 95. W zapachu: śliwki, mirabelki, śliwki i gruszki w occie, ciemna czekolada z rodzynkami, pralinka, wiśnia w czekoladzie. Smak cierpko-słodki – wytrawne winogrona, słodkie muszkatowe winogrona, czarna porzeczka, malina, śliwki, gruszki. W finiszu maliny, dużo poziomki.
Amerykańska whiskey sierpnia to Yellowstone American Single Malt 108 Proof (54%) z notą 84. Czteroletnia słodowa amerykańska whiskey. Zapach ziół, nuty apteczne, piołun, galanga, tymianek. Smak zaskakujący – maliny, poziomki, jagody leśne, słodkie śliwki, bardzo słodkie jabłka. W finiszu woskowość, słodkie, malinowe jabłka, miód.
Irlandzka whiskey sierpnia to Writer’s Tears Inniskillin Ice Wine Cask (46%) z notą 92,5. Mieszanka słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, trzykrotna destylacja. Beczka po ice wine z Ontario w Kanadzie, 600 butelek. Zapach słodki, brzoskwinie, morele, mineralność, rodzynki, figi, masło waniliowe. W smaku – słodkie gruszki, jabłka, śliwki, rodzynki, pumpernikiel, miód. W finiszu gruszki, słodkie gruszki, słodkie jabłka, ale też kwaśne śliwki ume, nuta siarkowa, mineralna.
Likier sierpnia to Cytrynówka Świętokrzyska (14,5%) z notą 95. Konsystencja gęsta, wyciśniętego soku z cytrusa. Intensywny, naturalny, czysty aromat cytryn. W ustach geste, kwaśne, mocno cytrynowe. Długo pozostawia w ustach bardzo rześki smak wyciśniętej cytryny.
Odkryciem sierpnia jest marka The Lick. Nowość na rynku, polski likier kawowy o mocy 25%. Zapach dobrej, wytrawnej, świeżo zmielonej kawy. W smaku bardzo eleganckie połączenie alkoholu i kawy, czuć ciągle dobrą kawę, jest lekka słodycz, alkohol głęboko ukryty. Finisz gorzki, wytrawny, kawowy, oczyszcza usta, najpierw niemal cała słodycz błyskawicznie znika, potem zostaje w ustach posmak jak cukierka kawowego – Coffee Deluxe Drops. Smak jest unikatowy, nie ma podobnego w innych likierach kawowych, zaskakująco lekki.
Lektura sierpnia to Frédéric Lebel „The Quintessence of Armagnac” (Cherche Midi). Tłumaczona z francuskiego, napisana z pasją, z bogatym zapleczem historycznym, przedstawiająca dzieje armaniaku, produkcję i marki. Najlepsze kompendium o gaskońskim trunku.

Alkohol sierpnia 2023: Springbank 25YO 1998 Octave Duncan Taylor (Szkocja)

Spirytus sierpnia 2023: Spirytus OnSpirit Aqua Vitae 96% z Polskiego żyta (Polska)

Wódka czysta sierpnia 2023: Sedina Wódka Szczecin Unfiltered (Polska)

Wódka smakowa sierpnia 2023: Wychowana w Luksusie Wheat (Polska)

Gin sierpnia 2023: Archipelago Barrel Reserve (Filipiny)

Okowita sierpnia 2023: Wrzos Chmielówka Ustrońska 2023 (Polska)

Grappa sierpnia 2023: Schenatti Grappa Sforzato di Nebbiolo Barrique (Włochy)

Brandy sierpnia 2023: Georgian Legend XO Reserve 10YO (Gruzja)

Rum sierpnia 2023: Pere Labat Clos Parcellaire Les Mangles Blanc (Gwadelupa)

Whisky blended sierpnia 2023: Dewar’s 32YO Double Double Aged (Szkocja)

Whisky rye sierpnia 2023: Elijah Craig Straight Rye (USA)

Bourbon sierpnia 2023: Elijah Craig Barrel Proof 12YO 128 Proof (USA)

Amerykańska whiskey sierpnia 2023: Yellowstone American Single Malt 108 Proof (USA)

Irlandzka whiskey sierpnia 2023: Writer’s Tears Inniskillin Ice Wine Cask (Irlandia)

Likier sierpnia 2023: Cytrynówka Świętokrzyska (Polska)

Odkrycie sierpnia 2023: The Lick (Polska)

Lektura sierpnia 2023: Frédéric Lebel „The Quintessence of Armagnac” (Cherche Midi)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.