Alkohole września 2018

We wrześniu próbowałem 134 nowych alkoholi. Kilka świetnych rumów, sporo doskonałych węgierskich pálinek, które poznawałem podczas pobytu w Tokaju, sporo wysokiej klasy wódek. Łącznie we wrześniu tylko 37 trunków dostało noty w medalowym przedziale 80-100.


Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-VIII – styczeń-wrzesień):

miesiąc 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80 80-90 90-100
I 0 0 4 2 3 15 11 12 13 8
II 3 3 3 4 4 5 16 14 22 7
III 0 1 6 10 16 22 19 27 68 67
IV 2 3 2 9 20 24 24 32 94 76
V 5 5 3 7 10 16 15 21 41 25
VI 0 1 3 1 5 10 19 16 55 36
VII 0 0 5 4 6 9 28 25 45 14
VIII 0 4 5 9 6 19 37 36 57 21
IX 4 2 1 6 9 21 26 28 22 15
razem 14 19 32 52 81 141 195 211 417 269

Alkoholem miesiąca jest kalwados Roger Groult Ancestrale (40%) z nota 95. W aromacie: mnóstwo jabłek, słodkich, pieczonych, do tego cynamon i mech, tuja, czarnoziem. Smak leśny, żywiczny, igliwie. Finisz tabaczny, jabłka w popiele.
Wódka września to Europejski by Chopin (40%) z notą 94,5. Destylacja młodego ziemniaka Augusta 2017, w destylarni Chopin w Krzesku, wyprodukowano 2000 butelek dla Hotelu Europejskiego w Warszawie. W aromacie chrupiąca skórka ziemniaka pieczonego w ognisku, chrzan, pasternak. Smak – bardzo mocno wypieczony ziemniak, skórka w popiele. Finisz pieprzno-chrzanowy, bardzo długi.
Okowitą września została węgierska A Gönci Birs Pálinka (45%) z notą 94,5. Wspaniały aromat cierpko-słodki pigwy. Do tego marchew i pietruszka. W smaku przyjemnie słodka i warzywna, frytki marchwiowe i pietruszkowe. Finisz warzywno-miodowy.
Gin września to Makar Mulberry Aged Gin (43%) z notą 91. Gin starzony w drewnie z morwy. W nosie: żywica, jałowiec, tuja, igliwie. W ustach tuja i sosna, szyszki modrzewiowe. Finisz długi – cierpki, medyczny, leśny.
We wrześniu jest też genever miesiąca, z Francji – Houlle Genièvre Brut de Fût (47,4%) z notą 89,5. W aromacie: karotka, fermentowane zboże, kiszonki. W ustach: słód, marchew, koper, szparagi. Finisz długi i rozgzrewający – ser kozi Sainte-Maure (pleśniowy w popiele), słód.
Grappą miesiąca została Nonino Vandemnia Riserva 18 Mesi 2015 (41%) z notą 86. Przez 18 miesięcy leżakowała w małych beczkach z francuskiego dębu. W zapachu słodycz miodu i wanilii, w ustach biała czekolada, napoleonka.
W kategorii single malt wygrała Bowmore 21YO The Old Malt Cask (50%) z notą 93. Beczka ex-bourbon hogshead, 272 butelki, destylowana w czerwcu 1996, butelkowana w kwietniu 2018 roku przez Hunter Laing. Bardzo przyjemny aromat – wędzone śliwki w miodzie, leciutka nutka medyczna (syrop na kaszel, gencjana), żywica, gruszki. W smaku cudownie atakuje swoim morskim smakiem – jakby opłynęła świat w beczce po rumie, jest tu słodycz, słoność i dym z komina parostatku, do tego nieheblowane deski pokładu. W finiszu są morele i śliwki, truskawki i poziomki.
Bourbon września to Evan Williams Single Barrel 2006 (43,3%) z notą 87,5. W aromacie uderzenie wanilii, kukurydzy, zaraz dalej biała czekolada i rozmaryn. Lekka nuta octowa, politurowa. W ustach cierpkie – włoskie orzechy, kwaśne winogrona. Finisz trochę krótki, powraca słodycz – czekolada z orzechami laskowymi.
Rumem miesiąca jest Caroni 23YO 1994 Guyana Stock Double Maturation (57,18%) z notą 95. W latach 1994-2008 leżakował na Trynidadzie, potem do 2017 roku na Gujanie w Demerara Distillers Lyd (DDL). Angel’s share sięgnęło 85% beczki! W aromacie: orzechy włoskie, figi, rodzynki, ananas, banany, kokos, trochę popiołu. W ustach niebywale cierpki. Skóra, tytoń, bardzo mocna herbata, gorzkie pomarańcze, korzeń gencjany, piołun, popiół, zgaszony papieros. Finisz to słodki i cierpki tytoń i kandyzowany imbir oraz dużo bardzo gorzkich pomarańczy, a i nuty apteczne, septyczne.
Likierem miesiąca został Longinus Nalewka z Orzecha Włoskiego (40%) z notą 88. W nosie bardzo cierpki orzech, liście, wiśnia, mięta, eukaliptus. W smaku dużo cukru, bardzo lekki. W finiszu poza orzechami – mięta, szałwia.

Alkohol września 2018: Roger Groult Ancestrale (Francja)

Wódka września 2018: Europejski by Chopin (Polska)

Okowita września 2018: A Gönci Birs Pálinka (Węgry)

Gin września 2018: Makar Mulberry Aged Gin (Szkocja)

Genever września 2018: Houlle Genièvre Brut de Fût (Francja)

Grappa września 2018: Nonino Vandemnia Riserva 18 Mesi 2015 (Włochy)

Whisky single malt września 2018: Bowmore 21YO The Old Malt Cask (Szkocja)

Bourbon września 2018: Evan Williams Single Barrel 2006 (USA)

Rum września 2018: Caroni 23YO 1994 Guyana Stock Double Maturation (Trynidad i Tobago)

Likier września 2018: Longinus Nalewka z Orzecha Włoskiego (Polska)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.