We wrześniu próbowałem 134 nowych alkoholi. Kilka świetnych rumów, sporo doskonałych węgierskich pálinek, które poznawałem podczas pobytu w Tokaju, sporo wysokiej klasy wódek. Łącznie we wrześniu tylko 37 trunków dostało noty w medalowym przedziale 80-100.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-VIII – styczeń-wrzesień):
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 0 | 0 | 4 | 2 | 3 | 15 | 11 | 12 | 13 | 8 |
II | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 16 | 14 | 22 | 7 |
III | 0 | 1 | 6 | 10 | 16 | 22 | 19 | 27 | 68 | 67 |
IV | 2 | 3 | 2 | 9 | 20 | 24 | 24 | 32 | 94 | 76 |
V | 5 | 5 | 3 | 7 | 10 | 16 | 15 | 21 | 41 | 25 |
VI | 0 | 1 | 3 | 1 | 5 | 10 | 19 | 16 | 55 | 36 |
VII | 0 | 0 | 5 | 4 | 6 | 9 | 28 | 25 | 45 | 14 |
VIII | 0 | 4 | 5 | 9 | 6 | 19 | 37 | 36 | 57 | 21 |
IX | 4 | 2 | 1 | 6 | 9 | 21 | 26 | 28 | 22 | 15 |
razem | 14 | 19 | 32 | 52 | 81 | 141 | 195 | 211 | 417 | 269 |
Alkoholem miesiąca jest kalwados Roger Groult Ancestrale (40%) z nota 95. W aromacie: mnóstwo jabłek, słodkich, pieczonych, do tego cynamon i mech, tuja, czarnoziem. Smak leśny, żywiczny, igliwie. Finisz tabaczny, jabłka w popiele.
Wódka września to Europejski by Chopin (40%) z notą 94,5. Destylacja młodego ziemniaka Augusta 2017, w destylarni Chopin w Krzesku, wyprodukowano 2000 butelek dla Hotelu Europejskiego w Warszawie. W aromacie chrupiąca skórka ziemniaka pieczonego w ognisku, chrzan, pasternak. Smak – bardzo mocno wypieczony ziemniak, skórka w popiele. Finisz pieprzno-chrzanowy, bardzo długi.
Okowitą września została węgierska A Gönci Birs Pálinka (45%) z notą 94,5. Wspaniały aromat cierpko-słodki pigwy. Do tego marchew i pietruszka. W smaku przyjemnie słodka i warzywna, frytki marchwiowe i pietruszkowe. Finisz warzywno-miodowy.
Gin września to Makar Mulberry Aged Gin (43%) z notą 91. Gin starzony w drewnie z morwy. W nosie: żywica, jałowiec, tuja, igliwie. W ustach tuja i sosna, szyszki modrzewiowe. Finisz długi – cierpki, medyczny, leśny.
We wrześniu jest też genever miesiąca, z Francji – Houlle Genièvre Brut de Fût (47,4%) z notą 89,5. W aromacie: karotka, fermentowane zboże, kiszonki. W ustach: słód, marchew, koper, szparagi. Finisz długi i rozgzrewający – ser kozi Sainte-Maure (pleśniowy w popiele), słód.
Grappą miesiąca została Nonino Vandemnia Riserva 18 Mesi 2015 (41%) z notą 86. Przez 18 miesięcy leżakowała w małych beczkach z francuskiego dębu. W zapachu słodycz miodu i wanilii, w ustach biała czekolada, napoleonka.
W kategorii single malt wygrała Bowmore 21YO The Old Malt Cask (50%) z notą 93. Beczka ex-bourbon hogshead, 272 butelki, destylowana w czerwcu 1996, butelkowana w kwietniu 2018 roku przez Hunter Laing. Bardzo przyjemny aromat – wędzone śliwki w miodzie, leciutka nutka medyczna (syrop na kaszel, gencjana), żywica, gruszki. W smaku cudownie atakuje swoim morskim smakiem – jakby opłynęła świat w beczce po rumie, jest tu słodycz, słoność i dym z komina parostatku, do tego nieheblowane deski pokładu. W finiszu są morele i śliwki, truskawki i poziomki.
Bourbon września to Evan Williams Single Barrel 2006 (43,3%) z notą 87,5. W aromacie uderzenie wanilii, kukurydzy, zaraz dalej biała czekolada i rozmaryn. Lekka nuta octowa, politurowa. W ustach cierpkie – włoskie orzechy, kwaśne winogrona. Finisz trochę krótki, powraca słodycz – czekolada z orzechami laskowymi.
Rumem miesiąca jest Caroni 23YO 1994 Guyana Stock Double Maturation (57,18%) z notą 95. W latach 1994-2008 leżakował na Trynidadzie, potem do 2017 roku na Gujanie w Demerara Distillers Lyd (DDL). Angel’s share sięgnęło 85% beczki! W aromacie: orzechy włoskie, figi, rodzynki, ananas, banany, kokos, trochę popiołu. W ustach niebywale cierpki. Skóra, tytoń, bardzo mocna herbata, gorzkie pomarańcze, korzeń gencjany, piołun, popiół, zgaszony papieros. Finisz to słodki i cierpki tytoń i kandyzowany imbir oraz dużo bardzo gorzkich pomarańczy, a i nuty apteczne, septyczne.
Likierem miesiąca został Longinus Nalewka z Orzecha Włoskiego (40%) z notą 88. W nosie bardzo cierpki orzech, liście, wiśnia, mięta, eukaliptus. W smaku dużo cukru, bardzo lekki. W finiszu poza orzechami – mięta, szałwia.
Alkohol września 2018: Roger Groult Ancestrale (Francja)
Wódka września 2018: Europejski by Chopin (Polska)
Okowita września 2018: A Gönci Birs Pálinka (Węgry)
Gin września 2018: Makar Mulberry Aged Gin (Szkocja)
Genever września 2018: Houlle Genièvre Brut de Fût (Francja)
Grappa września 2018: Nonino Vandemnia Riserva 18 Mesi 2015 (Włochy)
Whisky single malt września 2018: Bowmore 21YO The Old Malt Cask (Szkocja)
Bourbon września 2018: Evan Williams Single Barrel 2006 (USA)
Rum września 2018: Caroni 23YO 1994 Guyana Stock Double Maturation (Trynidad i Tobago)
Likier września 2018: Longinus Nalewka z Orzecha Włoskiego (Polska)