Alkohole września 2020

We wrześniu spróbowałem 71 nowości, w tym aż blisko 60 wysokich ocen i nic niedobrego. Były to jednak niemal wyłącznie próbki przysłane mi do oceny przez producentów. Brakuje wyjazdów, festiwali. Koronawirus odmienił model konsumpcji, także mój. Degustacje online, wysyłane próbki, zupełnie nowe znajomości. Zaskakujące, ale to wszystko tak mocno absorbuje, że nie mam nawet czasu iść na rekonesans do baru! Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.

Oceny rozłożyły się jak w tabeli:

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

2

1

2

1

2

4

7

16

52

25

II

2

5

7

13

3

4

12

8

10

4

III

2

0

3

1

1

3

4

9

25

4

IV

0

2

4

5

4

4

10

9

12

2

V

1

3

0

6

6

2

16

21

64

17

VI

1

1

1

2

3

10

16

21

50

29

VII

0

0

3

1

1

3

2

8

35

19

VIII

0

0

0

0

1

3

5

12

32

18

IX

0

0

0

0

1

1

3

8

36

22

razem

8

16

20

24

21

34

75

112

316

139

Alkoholem września jest Kleiner Pure Apricot (43%) z notą 97/100. Aromat pestek, moreli, dużo słodyczy, miodu, lekko renkloda. Smak tłusty, kwiatowy, słodki, dużo orzechów, dużo moreli, figi. Tłusty, bardzo owocowy i słodki finisz, z nutą pestki.
Wódka września to toruńska Wódka Jednorodna Orkiszowa 2019 (40%) z notą 89,5. Aromat zbożowy – słodycz, słodowość, lekko nuta pikantna, lekko prażonego ziarna, lekko mleczna. W ustach oleista i słodka, dużo winogron muszkatowych, orzechy, prażone ziarno, skondensowane mleko. Finisz najpierw bardzo delikatny, lekko słodki, lekko mineralny, winogronowy, ale jest też pazur – tytoń, biały pieprz, zioła prowansalskie.
Okowitą września została Urbanek Okowita z Ziemniaków (47,5%) z notą 95,5. Słodki aromat ziemniaków, zielony ogórek. W ustach delikatny, zielone nuty – zielony ziemniak, zielony ogórek. W finiszu pojawia się nuta wypieczonego ziemniaka w ognisku, bardzo tłuste.
Gin września to Citadelle 2018 (44%) z notą 95. Zaskakuje kontrastami – z jednej strony seler i pietruszka, z drugiej pomarańcze i mandarynki. Oczywiście jest tu bardzo dużo jałowca, do tego lekka nuta słodowa, zbożowa, a i delikatna wędzona, dymna, ale też kwiatowa, pudrowość startego korzenia irysa. Wyraźnie czuć wyższą moc alkoholu, co może przeszkadzać w aromacie, ale da świetny efekt w koktajlu. Smak w pierwszej chwili słodki: pomarańcze, jagody, zaraz potem bardzo przyjemny leśny smak igliwia i jałowca, potem przechodzi w nuty pieprzowe, ale też czuć kminek i koper, kardamon, gałkę muszkatołową – korzenność jest też wyraźna. W finiszu aromatyczny pieprz kubeba i kardamon, jakaś zaskakująca nuta orzechowa i gorzkie pomarańcze, i gorzkie cytryny. Ale też dzięgiel daje tu znać o sobie nutką białych warzyw.
Jest we wrześniu pisco miesiąca – Mal Paso Pedro Ximenez Reservado (40%) z notą 90,5. W aromacie: banany, cytryny, grejpfruty, a do tego jeszcze kandyzowane cytrusy, zwłaszcza słodkie, kandyzowane cytryny. Smak niezwykle delikatny, egzotyczny – banan, melon oraz grejpfrut. Także w finiszu jest banan i grejpfrut oraz słodkie winogrona. Zupełnie inna wersja niż klasyczne edycje tego producenta.
Brandy września to Paul John XO (46%) z notą 89,5. Pierwsza brandy takiej klasy, jaka powstała w Indiach. Luksusowy produkt eksportowy. Destylowana z winogron ugni blanc, które stosuje się przy produkcji koniaku, a także… z odmiany winorośli lisiej (vitis labrusca) zwanej w Indiach Bangalore Blue, a w innych częściach świata – Isabella. To bardzo soczyste i obfite w barwniki ciemne winogrona. Leżakowała w średnio wypalonych beczkach z dębu limuzynowego na Wyspie Goa, w niemal tropikalnym klimacie. Nie wiadomo, jak długo była starzona oraz z ilu beczek pochodzi kupaż. Intensywny aromat – rodzynki, tytoń, ocet winny, cytryna, jabłka. W smaku – skóra, tytoń, imbir, rodzynki. Finisz cierpki, tytoniowy, w stylu Grande Champagne, herbata.
Koniakiem miesiąca jest Camus Napoleon La Grande Marque Ceramic Decanter (40%) z notą 88,5. Koniak zamknięty w ceramicznym dekanterze prawdopodobnie w 1963 roku. Delikatny aromat – rodzynki, figi, lekko grzyby oraz tytoń, skóra. Smak bardzo bakaliowy – rodzynki, orzechy, suszone morele, suszone śliwki. Finisz cierpki, tytoniowy, beczkowy, bardzo w stylu Grande Champagne.
Kalwados września to Christian Drouin XO Pierre Pivet (42%) z notą 93. Aromat jabłek – słodkich, wytrawnych, ziemistych, do tego gruszek, a i śliwek. Smak bardzo wytrawny, cierpki, tytoniowy, pestki owoców. W finiszu nuta cynamonu, gałka muszkatołowa, tytoń, pieczone jabłka.
Whisky single malt września została Glenfiddich 18YO Deconstruction Bourbon Cask (59,2%) z notą 93. Aromat słodki, nieco maślany, waniliowy, delikatnie ziołowy, delikatnie owocowy. Smak bardzo ciekawy, przyjemny, dużo ziół, dużo owoców, taniczne, wytrawne jabłko, gruszki, nie czuć mocy alkoholu. W finiszu jabłka i gruszki, suszone śliwki, wytrawna czekolada. Długi, wytrawny.
Likierem września jest Angostura Cocoa (48%) z notą 93. Aromat przypraw korzennych, gałki muszkatołowej, wiśni, wędzonych śliwek, mięty, limonek, cytryn, pomarańczy i, oczywiście, kakao, gorzkiej czekolady. W smaku gorycz i słodycz, nuta rozgrzewająca – goździki, gałka, kakao, cynamon, cytrusy. Rozgrzewający, słodko-ziołowy finisz.
Odkrycie września to Ledaig, a właściwie ponowne odkrycie, bo znam tą markę od dawna. Ale degustacja wrześniowa degustacja przekrojowa tych dymnych whisky z destylarni Tobermory dała mi nowe spojrzenie, Ledaig zachwyca słonością, ziemistością, roślinnym charakterem torfu i świetnym dopełnieniem jakie mu dają beczki po słodkich winach.
Lektura września to wspaniała książka Katz Ellix Sandor „Sztuka fermentacji” (Vivante). Amerykański autor z fermentacji uczynił filozofię życia, fermentacja to wyjątkowość, to ucieczka od masowości, to obcowanie z nieznanym światem drobnoustrojów, to radość z tworzenia coraz to nowych produktów. Dotyczy nie tylko alkoholi.

Alkohol września 2020: Kleiner Pure Apricot (Czechy)

Wódka września 2020: Wódka Jednorodna Orkiszowa 2019 (Polska)

Okowita września 2020: Urbanek Okowita z Ziemniaków (Polska)

Gin września 2020: Citadelle 2018 (Francja)

Pisco września 2020: Mal Paso Pedro Ximenez Reservado (Chile)

Brandy września 2020: Paul John XO (Indie)

Koniak września 2020: Camus Napoleon La Grande Marque Ceramic Decanter (Francja)

Kalwados września 2020: Christian Drouin XO Pierre Pivet (Francja)

Whisky single malt września 2020: Glenfiddich 18YO Deconstruction Bourbon Cask (Szkocja)

Likier września 2020: Angostura Cocoa (Trynidad i Tobago)

Odkrycie września 2020: Ledaig (Szkocja)

Lektura września 2020: Katz Ellix Sandor „Sztuka fermentacji” (Vivante)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.