drugi doskonały blend ze stajni Tomatina, obok whisky Talisman, ta jest bardziej ekskluzywna, zdecydowanie droższa, dłużej leżakująca, bardziej złożona. Kupaż powstał już w 1857 roku, jego twórcami są John i William Hardie (ich nazwiska do dziś są na etykiecie razem z miastem Edynburg). Nazwa pochodzi od tytułu powieści Waltera Scotta. Blend przez lata należał do firmy Williama Sandersona (znanego ze średnio udanej whisky VAT 69), a od 1997 roku jest własnością Japończyków – firmy Takara Shuzo & Okura Ltd., do której należy gorzelnia Tomatin (znana z single maltów o słodkich i owocowych aromatach). Dostępny jest w wersjacj 12- i 21-letniej kupażowanej whisky oraz Antiquary Finest. Pierwsza jest droga, druga bardzo droga, trzecia zaś najtańsza i zupełnie odmienna w smaku, nie tak gładka, bardziej słodowa i drożdżowa. Sprzedawane są w eleganckich butelkach przypominających karafki. Whisky jest delikatna, wyważona, z nutami dębiny, jabłek, ale także torfu, słodu i żyta. Kupażowana jest głównie z alkoholi ze Speyside, ale też Highlands, Lowlands, wyczuwalne są też niewielkie ilości torfowych whisky z Islay – łącznie na kupaż kłada się ok. 30 róznych whisky, a słodowe mają udział w recepturze sięgający 45%. Oczywiście trzon stanowią wyraziste, owocowe malty Tomatin. Do tej 21-letniej dodano więcej maltów z Islay, dzięki czemu jest bardziej smolista, doskonała, szkoda że taka droga.