Apfelkorn

niezwykle popularny niemiecki likier jabłkowy, orzeźwiający, bardzo przyjemny w smaku – robiony ze zbożowego spirytusu (korn) oraz słodkich czerwonych jabłek, które poddawane są maceracji (podobnie jak w polskich nalewkach jabłkowych). Według statystyk jest to najczęściej pity w Europie likier owocowy w przedziale procentowym 15-20% (choć często Apfelkorn ma 25%). Ci ciekawe, receptura znana jest od niedawna, Apfelkorn wprowadziła na rynek firma Berentzen w pierwszej połowie lat 70. XX wieku. Nadal Berentzen jest największym producentem tego trunku, przy tym eksportuje go do ponad 60 krajów. W Polsce Apfelkorn nie jest popularny, a szkoda. Obecnie gorsze, tańsze marki robione są wyłącznie poprzez rozcieńczanie spirytusu zbożowego naturalnymi sokami jabłkowymi, w tych lepszych zwykle część kierowanej do produkcji partii to wysokoprocentowy produkt maceracji jabłek mieszany z naturalnym sokiem jabłkowym dla uzyskania odpowiednio niskiej mocy. Poza Berentzenem (25%), najlepsze na rynku są Nordhäuser Apfelkorn Goldene Aue (18%) i Büchter Apfel (20%), ale nawet produkowany dla sieci Penny Markt lekko kwaskowy i zalatujący spirytusem Holzknecht Apfel (20%) jest dobry – właściwie nie piłem Apfelkorna, który by mi nie smakował. Poza Apfelkorn na rynku niemieckim dostępnych jest też wiele likierów jabłkowych robionych z wódek zbożowych i zielonych odmian jabłek (popularne także w Holandii i Wielkiej Brytanii), te jednak nie posługują się tą nazwą.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.