niezwykle popularny niemiecki likier jabłkowy, orzeźwiający, bardzo przyjemny w smaku – robiony ze zbożowego spirytusu (korn) oraz słodkich czerwonych jabłek, które poddawane są maceracji (podobnie jak w polskich nalewkach jabłkowych). Według statystyk jest to najczęściej pity w Europie likier owocowy w przedziale procentowym 15-20% (choć często Apfelkorn ma 25%). Ci ciekawe, receptura znana jest od niedawna, Apfelkorn wprowadziła na rynek firma Berentzen w pierwszej połowie lat 70. XX wieku. Nadal Berentzen jest największym producentem tego trunku, przy tym eksportuje go do ponad 60 krajów. W Polsce Apfelkorn nie jest popularny, a szkoda. Obecnie gorsze, tańsze marki robione są wyłącznie poprzez rozcieńczanie spirytusu zbożowego naturalnymi sokami jabłkowymi, w tych lepszych zwykle część kierowanej do produkcji partii to wysokoprocentowy produkt maceracji jabłek mieszany z naturalnym sokiem jabłkowym dla uzyskania odpowiednio niskiej mocy. Poza Berentzenem (25%), najlepsze na rynku są Nordhäuser Apfelkorn Goldene Aue (18%) i Büchter Apfel (20%), ale nawet produkowany dla sieci Penny Markt lekko kwaskowy i zalatujący spirytusem Holzknecht Apfel (20%) jest dobry – właściwie nie piłem Apfelkorna, który by mi nie smakował. Poza Apfelkorn na rynku niemieckim dostępnych jest też wiele likierów jabłkowych robionych z wódek zbożowych i zielonych odmian jabłek (popularne także w Holandii i Wielkiej Brytanii), te jednak nie posługują się tą nazwą.

Komentarze

Autor: Disorder

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail