Apple Jack

najwyższej klasy alkohol jabłkowy wytwarzany według tradycyjnych receptur. Podobnie jak w Apple brandy procesowi destylacji poddaje się cydr, czyli lekki alkohol uzyskany z fermentacji jabłek. Cyder spirit lub Apple brandy jest rozpowszechniony w Stanach Zjednoczonych od początku XIX wieku i dość powszechnie nazywany jest Apple Jack, jednak oryginalnie właścicielem marki jest firma Laird’s. William Laird przybył ze Szkocji na nowy kontynent w 1698 i osiedlił się w Monmouth County, w stanie New Jersey, gdzie zaczął jako pierwszy destylować cydr. Podobno był to ulubiony trunek prezydenta George’a Washingtona. Laird’s Apple Jack jest blendem, podobnie jak whisky, w tym przypadku kupażowane są słodkie jabłkowe brandy starzone przez okres 4-6 lat w dębowych beczkach, mieszane ze zbożowym alkoholem, co sprawia, że ostateczny smak jest pomiędzy Apple brandy a Bourbonem. Bardzo szlachetny, głęboki, z ostrą zbożową nutą, ma miodową barwę i moc 40%.

1 komentarz do “Apple Jack”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.