najwyższej klasy alkohol jabłkowy wytwarzany według tradycyjnych receptur. Podobnie jak w Apple brandy procesowi destylacji poddaje się cydr, czyli lekki alkohol uzyskany z fermentacji jabłek. Cyder spirit lub Apple brandy jest rozpowszechniony w Stanach Zjednoczonych od początku XIX wieku i dość powszechnie nazywany jest Apple Jack, jednak oryginalnie właścicielem marki jest firma Laird’s. William Laird przybył ze Szkocji na nowy kontynent w 1698 i osiedlił się w Monmouth County, w stanie New Jersey, gdzie zaczął jako pierwszy destylować cydr. Podobno był to ulubiony trunek prezydenta George’a Washingtona. Laird’s Apple Jack jest blendem, podobnie jak whisky, w tym przypadku kupażowane są słodkie jabłkowe brandy starzone przez okres 4-6 lat w dębowych beczkach, mieszane ze zbożowym alkoholem, co sprawia, że ostateczny smak jest pomiędzy Apple brandy a Bourbonem. Bardzo szlachetny, głęboki, z ostrą zbożową nutą, ma miodową barwę i moc 40%.
… a za ile `chyży` 😉