Nazwa pochodzi od dwóch słów: ayurveda i vodka, w zamyśle ma połączyć najlepsze tradycje Indii i Polski. – Wiele likierów ziołowych wykorzystuje indyjskie zioła i przyprawy, ale żadna z popularnych marek likierów ziołowych nie pochodzi z Indii – krainy ajurwedy. Wśród najlepszych na świecie powinien znaleźć się przynajmniej jeden znakomity likier ziołowy, który prawdziwie docenia swoje indyjskie korzenie. Właśnie dlatego stworzyliśmy Ayurvod – tłumaczy Midhun Mohan V.M., twórca receptury. Do stworzenia receptury użyto aż ponad 70 naturalnych składników – korzeni, orzechów, nasion, kwiatów, liści, ziół. Niektóre są dobrze znane w Europie, inne rzadkie. Oto niektóre z nich: kardamon, cynamon, pieprz, anyż gwiaździsty, bael, agrest, lukrecja, kmin rzymski, kurkuma, goździki, suszony imbir, gałka muszkatołowa, suszone winogrona i wiele innych. Dodawany jest jaggery (naturalny indyjski cukier) dla słodyczy i ziemistego smaku. Bazą Ayurvod jest pszeniczna wódka. – W przepisie nie tylko mieszamy indyjskie przyprawy z polską wódką. Dodajemy również polskie owoce leśne, aby smak był gładki i zrównoważony – mówi Midhun Mohan V.M. Aromat curry, z nutą śliwki, wiśni, lubczyk, cynamon, bożonarodzeniowe ciastka, imbir, goździki, farmaceutyczny. W smaku wiśnie, śliwki, gotowane śliwki, cynamon i curry, sosna z miodem, lekko kawa, orzechy włoskie. W finiszu pierniki, wiśnie, śliwki, figi, jałowiec, goździki. Butelkowane z mocą 40%. Polskim dystrybutorem jest Team Spirit Whisky.






