Azjatyckie rumy

19 września w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów odbyła się degustacja rumów Naga, spotkanie prowadził Sébastien Folloppe, twórca marki. Są tu rumy z Azji, z Indonezji i Tajlandii. Sébastien przywraca obecnie w dużym stopniu zapomnianą, a niegdyś bardzo cenioną kategorię Botavia Arrack, która powstaje m.in. na Wyspie Java. Technicznie nie do końca jest to rum, gdyż fermentację rozpoczynają startery z czerwonego ryżu, melasy i drożdży. Fermentacja jest długa – trwa 10-12 dni – i odbywa się w wielkich otwartych drewnianych kadziach z drewna tekowego. Potem następuje destylacja w chińskich alembikach oraz w kolumnie. Destylaty są potem mieszane i trafiają do 200-litrowych beczek z drewna tekowego, które daje aromaty żywiczne, oleiste, korzenne. W przypadku tajskich rumów źródłem jest SangSom Distillery w Bangkoku. Należy ona do grupy ThaiBev, która ma m.in. 22 destylarnie w Tajlandii, z czego cztery robią rumu. Tajskie rumy dojrzewają w beczkach po bourbonie. Sébastien eksperymentuje też z dodatkowym finiszowaniem, m.in. w beczkach z drewna wiśni, po czerwonych winach z Bordeaux czy po sherry pedro ximenez.

Do spróbowania było siedem rumów z Indonezji i Tajlandii, cały core range: Naga Botavia Arrack Java Reserve, Naga Botavia Arrack Pearl of Jacarta, Naga Anggur Edition, Naga 10YO Siam Edition, Naga 12YO Thailand Siam Edition, Naga Shani i Naga Malacca – spiced rum z dodatkiem kumkwatu, jambu czy cynamonu. Polskim dystrybutorem marki jest Spirit Depot

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.