portugalska brandy z wytłoków winogron (czasem te z osadu po dekantacji wina), odpowiednik francuskiego marcu czy włoskiej grappy, bardzo aromatyczna, o nutach świeżych, kwiatowych, trawiastych, czasami ziemistych – w zależności od szczepów wykorzystywanych winogron. Zwykle jest to mieszanka wieloszczepowa, ale coraz częściej pojawiają się także jednoszczepowe. Moc: 34-54%. Bagaceira Envelhecido to trunek, który leżakował w dębowych beczkach przez co najmniej 12 miesięcy. Pita zarówno jako aperitif jak i digestif – sama w kieliszku. Inna popularna forma podawnia to kawa z odrobina bagaçeira – café com cheirinho. Znane marki to m.in. Aldeia Velha (Pernod Ricard), Neto Costá, São Domingos, São Vincente, Altoviso, Quinta do Estanho, Cabriz czy Cantonede. Inny portugalski trunek – destylowany z całych wnogron – to Aguardente Vinica.