W dniach 8-10 maja, na targach Polagra Food, Stowarzyszenie Producentów Alkoholi Chińskich, pierwszy raz w historii zaprezentowało tradycyjny alkohol baijiu w Polsce. Historycznemu wydarzeniu towarzyszyła prezentacja medialna, połączona z degustacją oraz pokazami barmańskimi.
Baijiu jest najbardziej charakterystycznym i typowym wytworem chińskiej kultury, zarówno w jej wymiarze materialnym, jak i duchowym. Ma ponad 2000 lat tradycji i w związku z tym również niezwykle restrykcyjne przepisy i zasady tworzenia. Wytwarzanie baijiu w Chinach jest procesem, w trakcie którego bardzo drobiazgowo podchodzi się do doboru surowców, stąd też powiedzenie określające najważniejsze cechy tego alkoholu: „aromatyczne sorgo, słodka kukurydza, zdrowy jęczmień, idealny ryż”.
Wzmianki na temat baijiu pojawiające się w literaturze chińskiej na przestrzeni wieków są niezliczone i w pełni ilustrują głęboki związek tego rodzaju alkoholu z chińską cywilizacją i tamtejszym duchem narodowym. Jest również istotnym i ważnym elementem komunikacji, etykiety i konsumpcji w Chinach. Kultura chińska, nierozerwalnie związana z tym trunkiem, wytworzyła wokół niego wiele interesujących zwyczajów i praktyk.
Zwiedzający targi Polagra mieli więc wyjątkową okazję spróbowania, pierwszy raz oficjalnie poza granicami Chin, tego aromatycznego trunku. Na stanowisku zaprezentowało się 10 różnych dystrybutorów ze swoimi ofertami konkretnych marek baijiu. Do odpowiadania na pytania z nimi związane zaangażowani zostali przedstawiciele z Chin oraz dedykowani tłumacze. Wszystko spotkało się z ogromnym zainteresowaniem ze strony zwiedzających, a samo stoisko zostało nagrodzone za projekt i prezencję.