29 listopada w Klar odbyła się prezentacja nowych whisky single malt wypuszczonych pod szyldem Ballantine’s, którą poprowadził ambasador marek, Dariusz Fabrykiewicz. To jedno z premierowych spotkań z tymi whisky. Dwie piętnastoletnie single malt z destylarni Miltonduff i Glenburgie, razem z Glentauchers, są filarami słodowej części blendu Ballantine’s. Marka po raz pierwszy w historii przedstawia swoje „części składowe”, pomysł jednak został tak dobrze przyjęty przez odbiorców, że być może doczekamy się także odsłonięcia kolejnych kart, czyli pokazania jeszcze innych whisky, które składają się na blend. Na razie wypuszczono także Ballantine’s Glentauchers 15YO, jest on jednak dostępny w limitowanych ilościach, głównie w segmencie travel retail.
Uczestnicy degustacji mieli także możliwość spróbowania trzech blendowanych whisky Ballantine’s – 12, 17 i 21YO.
– Hasło w herbie Ballantine’s brzmi: Amicis Humani Genesis – przyjaciel rodzaju ludzkiego. Z tą myślą przewodnią przemierzam kraj, by edukować ludzi w temacie whisky – mówił Dariusz Fabrykiewicz.
Za zestawienie whisky odpowiada szósty w historii firmy master blender, Sandy Hyslop. Przeciętnie w każdym blendzie jest ok. czterdzieści single malt i dwie single grain. – Trudno to sobie wyobrazić, ale Sandy jest w stanie rozróżnić i nazwać ok. 4000 aromatów, jakie są w whisky Ballantine’s – mówił Dariusz Fabrykiewicz.