ceniony rum z Dominikany, uważany za jeden z najlepszych na świecie, obecny na wielu rynkach, także w Polsce. Marka powstała w 1930 roku w Santo Domingo, dziś produkowana jest przez firmę Barceló Export Import, CxA (BEICA) w gorzelni w San Pedro de Macoris. Jej założycielem był pochodzący z Majorki Julian Barceló, receptury udoskonalił jego syn. Obecnie rum Barcelo dostępny jest w następujących wersjach, wszystkie robione z plantacji trzciny cukrowej rosnącej na Dominikanie: Blanco (zaskakująco słodki, o nutach białej czekolady i dojrzałych owoców, to jeden z najlepszych białych rumów), Gran Platinum (biały rum, który leżakował przez dziesięć lat, a nastepnie został przefiltrowany przez wegiel drzewny, wspaniały, o delikatnym cytrusowym aromacie), Dorado (złoty, ale mniej udany niż biały, o dość ostrym smaku i słabym aromacie) Añejo (zdecydowanie słodki, gładki, starzony w beczkach po sherry oloroso), Gran Añejo (bardzo udany, w smaku toffie, wanilia, suszone morele, taniny dębu, również starzony w beczkach po oloroso), Imperial (świetny, długo leżakujący rum o zaskakująco jasnej bursztynowej barwie, słodki, ale z lekko wytrawną nutą, leżakował w beczkach po maderze) oraz Imperial Premium Blend – to najważniejszy rum w kolekcji, zestaw najlepszych beczek na przestrzeni 30 lat. Ma bardzo słodki aromat z dużą ilością wanilii i szlachetnego likierowego wina – madery lub długo leżakującej sherry, ale w smaku jest nieco cierpki – znajdziemy tu ciężkie nuty starego drewna, tytoniu oraz bardzo przyjemny smak bakalii, suszonych moreli i rodzynek, finisz znów słodki, miodowy, rozgrzewający, wspaniały. Firma produkuje też likier mleczny – Añejo Barceló Cream, według mnie zupełnie nie udany.