Kentucky Straight Bourbon Whiskey typu small batch. Nosi imię jednego z pionierów whiskey, Basil Hayden osiedlił się w Kentucky w 1796 roku i destylował alkohol. Gorzelnię whiskey z prawdziwego zdarzenia założył jednak jego wnuk Raymond Hayden blisko sto lat później, w 1883 roku, w miasteczku Hobbs. Produkowana tu whiskey z wizerunkiem Basila na etykiecie nazywała się początkowo Old-Grand-Dad. Obecnie na rynku są zarówno Old-Grand-Dad jak i ośmioletni bourbon Basil Hayden’s. Marka od 1987 roku należy do Beam Global. Jest to whiskey zdecydowanie żytnia, gładka i delikatna, słodkawa. Mashbill to: 63% kukurydza, aż 27% żyto i 10% słodowany jęczmień. Aromat delikatny, słodki, gruszka williams, zioła, orzechy, koper, kmin, anyż, śliwki w occie. W smaku: orzechy, koper, wypieczona skórka chleba, miód, propolis, przyprawy korzenne. W finiszu bardzo dużo orzechów laskowych, orzechy włoskie, suszone wiśnie, kukurydza, sadza, imbir. Moc – 40%.