Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. Beam w Clermont w stanie Kentucky wstrzyma produkcję od 1 stycznia do końca 2026 roku. Destylarnia jest największych producentów bourbona i siedzibą Jim Beam, najlepiej sprzedającej się marki amerykańskiej whiskey na świecie.
Według oficjalnego oświadczenia, wstrzymanie produkcji jest częścią ciągłej „oceny poziomów produkcji w celu jak najlepszego zaspokojenia popytu konsumentów przez firmę, po zespołowym spotkaniu w celu omówienia wolumenów na rok 2026”.
Rzecznik James B. Beam powiedział: „Poinformowaliśmy nasze zespoły, że chociaż będziemy kontynuować destylację w naszej destylarni rzemieślniczej Freddie Booker Noe w Clermont i w naszej większej destylarni Booker Noe w Bostonie (Kentucky), planujemy wstrzymać destylację w naszej głównej destylarni na terenie kampusu James B. Beam do 2026 roku, aby wykorzystać tę okazję do zainwestowania w modernizację obiektu. Nasze centrum dla zwiedzających na terenie kampusu James B. Beam pozostaje otwarte”.
Destylarnię odwiedza ponad 100 tys. gości rocznie. Obiekt będzie również nadal prowadził działalność związaną z butelkowaniem i magazynowaniem.
Rzecznik dodał: „Wciąż oceniamy, jak najlepiej wykorzystać naszą siłę roboczą w tym okresie przejściowym, a rozmowy ze związkiem zawodowym są w toku”. Beam zatrudnia w Kentucky ok. 1500 osób.
Oprócz Jim Beam, destylarnia James B Beam produkuje ponad 10 marek whisky, w tym Knob Creek, Booker’s, Baker’s, Basil Hayden i Old Grand-Dad. W Polsce dystrybutorem jest Stock.
Jak komentuje „The Spirits Business” ogłoszenie to jest następstwem agresywnej polityki handlowej administracji Donalda Trumpa. Eksport amerykańskiej whisky mocno ucierpiał, szczególnie na niektórych z jej największych rynków. Kanada bojkotowała amerykańskie napoje spirytusowe od marca w odwecie za cła prezydenta Trumpa. Spada także eksport bourbona do Europy. Z danych opublikowanych przez Departament Skarbu USA wynika, że destylarnie whiskey wyprodukowały do sierpnia nieco poniżej 475 mln l alkoholu, co stanowi spadek aż o 225 mln l w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Według Kentucky Distillers’ Association, obecnie jest aż 16,1 mln leżakujących beczek bourbona magazynach i jest to poziom rekordowy. Destylarnie w Kentucky płacą podatek od leżakujących beczek alkoholu, w 2025 roku wyniesie on 75 mln dolarów, co stanowi wzrost o 27% w porównaniu z 2024 rokiem i oszałamiający wzrost o 163% w ciągu ostatnich pięciu lat.