najbardziej znany czeski likier ziołowy o mocy 38%, powiem szczerze, że nie przepadam, jak dla mnie za słodki. Do produkcji wykorzystuje się mieszankę 32 ziół, smak i zapach są bardzo charakterystyczne, korzenne. Receptura utrzymywana jest w tajemnicy i przekazywana z pokolenia na pokolenie od czasów Jana Bechera, który w 1807 roku zaczął w Karlowych Warach produkować likier. Od lat pozostaje niezmienna charakterystyczna zielona butelka, zresztą ten sam kształt (ale inne kolory szkła) mają też pozostałe produkty Bechera, jak likiery: KV 14, Cordial czy Becherovka Lemond. W Czechach bardzo popularnym drinkiem jest Beton, czyli Becherovka plus tonik, powiedzmy otwarcie, nie jest to żadna rewelacja. Warto jeszcze dodać, że co jakiś czas firma wprowadza na rynek piękne kieliszki do Becherovki, które konkurować mogą chyba tylko z finezyjnym wzornictwem Jelinka. Obecnie zakłady Bechera wciąż działają w Karlowych Warach, są jednak własnością koncernu Pernod Ricard.